7o4 1oo
3o1 3o1
nazovi pa se raspitaj unaprijed koliko bi došlo![]()
7o4 1oo
3o1 3o1
nazovi pa se raspitaj unaprijed koliko bi došlo![]()
oni koji su pročitali moju priču s poroda i još nekoliko lijepih priča sa poroda iz riječkog rodilišta, znaju da je tamo moguće imati lijep porod i lijep početak za bebicu sa 24 satnim rooming-inom.
ipak, zna se naići i na postove koji zbunjuju i nakon kojih se postavlja pitanje 'pa dobro što je to sa tom rijekom?'. probat ću malo više napisati o svom iskustvu iz riječkog rodilišta, jel eto tih tri dana imali su i jednu promatračicu![]()
dakle, riječko rodilište je i dalje rodilište u lijepoj nam našoj gdje se prakticira interventni pristup porodu. osnovna razlika je u tome što ima kadu, stolčić i nekolicinu babica (pa i doktora) koji su prihvatili i takve načine rađanja i ima veliku mogućnost stvarnog 24 satnog rooming-ina.
pitanje je kako do svega toga doći.
da, da. do 'toga' treba doći. ono se ne nudi po samom dolasku u rodilište![]()
osnovno je biti informiran o svemu što se želi postići. dakle zašto se nešto želi ili odbija te koje su prednosti i nedostaci toga. ako oni vide na prvom pregledu (kad se dođe rađat) da je rodilja (i njen partner/ica) informirana o tome što želi, vrlo brzo će i oni zaključiti što to sve povlači za tim i spremni su sve to prihvatiti. u slučaju da se nešto zaboravi treba im ponoviti.
ja vjerujem da je meni puno pomoglo i to što sam došla sa napisanim planom poroda. i to ne u svrhu da taj plan treba slijediti pošto-poto nego kao informacija kako bi se skratio razgovor prilikom prijema trudnice, jel iskreno razgovor u trenutku trudova je stvarno naporan i lagano je nešto zaboraviti reći ili ne dovoljno jasno reći pa čak i krivo objasniti.
plan poroda sam preuzela sa portala i skratila ga i promjenila onako kako je meni odgovaralo:
na kraju, plan je potpisan od mene i mog MMa i ostao je kod njih.Vezano za okolinu:
? Želim da moj partner bude uz mene čitavo vrijeme porođaja ostvareno
Voljela bih imati mir i tišinu ostvareno
Želimo fotografirati ostvareno
Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom. ostvareno
Pod uvjetom da moj porođaj protječe normalno i bez komplikacija:
Želim se tijekom trudova neometano kretati, koliko će biti moguće ostvareno
Želim imati mogućnost da se istuširam tijekom trudova (nisam imala potrebu pa ne znam)
Želim umjereno piti tijekom trudova ostvareno
Želim da se dijete prati povremeno sa CTG-om ili bez CTG-a ostvareno - osim prvog pregleda bilo je bez CTG-a
Želim da se ne gleda na vrijeme i da mi se porođaj ne ubrzava pa time
Unaprijed odbijam prokidanje vodenjaka ostvareno
Unaprijed odbijam drip (infuzija sintocinona) ostvareno
Želim imati prirodan porođaj, bez lijekova za ublažavanje bolova ostvareno
Ako postoji mogućnost, tijekom tiskanja želim zauzeti položaj koji mi tada bude odgovarao (poluležeći, bok, čučeći, četveronožni, stojeći...) ostvareno ha, stolčić mi je savršeno odgovarao
Ako postoji mogućnost, želim koristiti sljedeću opremu za porođaj
Porođajni stolčić ostvareno
Lopta ostvareno
Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim da se ne gleda na vrijeme tijekom tiskanja ostvareno
Informirana sam o prednostima i nedostacima ureza i puknuća međice te odbijam epiziotomiju (ukoliko je sve u redu s djetetom i sa mnom) ostvareno
CARSKI REZ - nije došlo do njega pa ne znam kako bi prošlo
Ukoliko bude potreban carski rez, ako je moguće, želim spinalnu vrstu anestezije
Želim kontakt koža na kožu s djetetom odmah nakon porođaja, ako je s djetetom sve u redu
Ako ja ne mogu ostvariti kontakt koža na kožu, želim da partner ostvari kontakt koža na kožu s djetetom odmah po porođaju (ako je ikako moguće)
NAKON POROĐAJA
Želim da se odmah po porođaju dijete stavi na moj trbuh ostvareno
Želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže ostvareno
Želim podojiti svoje dijete neposredno nakon porođaja ostvareno
Ukoliko je sve u redu i postoji mogućnost, želim da se svi postupci s novorođenčetom odgode dok se ne povežem sa svojim djetetom. Svjesna sam da se postupci moraju završiti u roku od sat vremena nakon porođaja. ostvareno - prošlo je bilo i 2 sata
SKRB O DJETETU
Želim isključivo dojiti svoje dijete (isključivo dojenje znači da se djetetu ne daje nikakva tekućina osim majčinog mlijeka) ostvareno
Želim dojiti dijete na zahtjev ostvareno
Ukoliko dijete plače, želim da mu se ponudi podoj ostvareno
Želim da moje dijete bude smješteno sa mnom u sobi (rooming-in) ostvareno
U slučaju bolesti djeteta - do ove situacije nije došlo ali pod nju bi podrazumjevala i žuticu
želim što je moguće više vremena provoditi s djetetom
želim dojiti koliko god je moguće
želim sama sudjelovati u brizi za dijete, ako je moguće
Izjava:
U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.
kad sam došla u rodilište babica me zaprimila, preuzela dokumentaciju, poslala mene da se presvučem i za to vrijeme pregledala preuzete papire i plan poroda. tijekom CTG-a još je pitala što joj je nedostajalo i malo smo razjasnili neke detalje.
kad je došao doktor, prije pregleda me je i on upitao neke stvari ali se isto tako vidjelo da je i znao 'sa kim priča'. naime, ja sam se taj dan mailom javila babici, nazvala rodilište prije nego sam krenula iz zg i rekla da dolazim na stolčić, i babica sa kojom sam pričala na telefon najavila me slijedećoj smjeni.
sto posto sam sigurna da je 'moja primalja' pripremila doktora i ostatak ekipe, a i napomenula mi je, prije nego su mene i Beu odveli na odjel babinjača' da je njima SVE objasnila.
dakle, ono što sam ja proživjela rezultat je stvarno spleta dobrih okolnosti ali i svega gore navedenog.
što sam još vidjela oko mene sasvim je druga priča. naime, nakon što sam rodila i uživala sa bebicom i MM-om u boksu slijedećih 2 sata, u boksu do mene rađala je žena i kroz rupice na roleticama nazirala se sasvim drugačija situacija. u jednom trenutku sam se pitala zar je moguće da smo u istom rodilištu. imala sam osjećaj kao da staklo koje je između dijeli dva jako udaljena prostora, a i vremena.
ta ista žena nakon što je rodila bila je kasnije samnom u sobi i doživjela, nažalost, često viđenu situaciju u našim rodilištima:
bio joj je to treći porod, došla je 7cm otvorena i bez obzira na to, dobila je drip i epiziotomiju da je jedva mogla ležati, a kamoli sjediti. rodila je nekih 45min poslije mene i nakon što je došla u sobu dobila je bebicu nakon 9 sati. ona ju je tražila u nekoliko navrata ali je i prihvaćala njihova objašnjenja. s obzirom u kojem je stanju bila ne znam je li to dobro ili loše. al sigurna sam da nije mogla dići bebicu, staviti je na grudi, promjeniti stranu... da li bi joj neko od sestara došao onoliko često koliko bi trebalo, sumnjam. u drugu ruku ona se je nekoliko puta pitala 'pa valjda nije gladna? ha, valjda je oni tamo nahrane'. svejedno, ona je bila skroz za dojenje i dojila je (a i svoje dvoje starije djece je) no mislila je da doza-dvije adaptiranog nije strašno. isto tako joj je bilo ok da bebici i daju malo adaptiranog, treću noć, kako bi ona mogla malo odspavati. tada se desilo da je malena bila dosta neirna, često plakala i kako smo bile u sobi do sobe sestara jedna je to čula i odlučila 'pomoći' te je došla po bebicu i rekla kako će ju odnjeti u dječju sobu. niti meni niti drugoj 'cimerici' njena bebica nije smetala ali eto bila je noć i bla, bla....
druga cimerica prošla je isto uobičajeni tretman tijekom poroda, osim dripa kojeg nije dobila, jer je u trudovima zdurala do pred sam kraj. inače je bila hospitalizirana na odjel dva dana prije ali navečer nije spominjala da ima trudove jer se bojala dripa tako da ju je odjelna sestra 'uhvatila' na samom kraju. i njoj su jednu polovicu noći odnjeli bebicu kako bi ju smirili i kako bi se ona odmorila.
ono što je nezgodno kod tog odnošenja bebica je da jednom kad odnesu ne žure ih se vratiti.
što se tiće savjeta o dojenju ima ih svakakvih. koliko god se sestra promjenilo (mislim njih oko 6), svaka zagovara dojenje ali i daje više-manje čudne savjete i ono što može zbuniti mame, pogotovo one po prvi put, što se međusobno njihovi savjeti razlikuju.
tu mislim na učestalost podoja, na trajanje podoja, na potrebu za izdajanjem, na potrebu za nadohranom.
recimo meni je treći dan sestra, nakon što je zaključila da meni još nije nadošlo mlijeko (to kod mene ide četvrti dan), rekla 'ako želite, ako se beba nebi mogla smiriti, mi joj možemo dati malo čajeka ili adaptiranog. u teoriji kažu da je kolostrum dovoljan ali u praksi...'. ja sam ju samo prekinula da mi to što predlaže nije opcija i razgovor je bio gotov.
znači oni jesu ZA dojenje i potiču ga možda više nego u nekoj drugoj bolnici ali su i spremni 'pomoći' mamama. one koje nisu educirane ili su iscrpljene lagano mogu prihvatiti 'pomoć'
ipak, bebe su više sa mamama nego u bilo kojem zg rodilištu.
tome pridonosi što nema odnošenja beba za vrijeme obroka i vizita. i sva presvlačenja i kupanja i vizite beba obavljaju se u sobama. za završni pregled bebe se odnose do dječje sobe, mame idu za njima i pregled se obavlja u prisustvu mame.
e da, sad sam se sjetila. što se tiće presvlačenja, pogotovo kupanja, da je jedna sestra spomenula kako kad je vani jako hladno (s onzirom da su sobe na sjevernoj strani) i kad puše da neki put ne mogu dovoljno zagrijati sobe pa tada bebe odvoze.
mislim da bi to bilo to što sam ja ulovila iz riječkog rodilišta.
dakle može se dobiti dosta toga ali TREBA TRAŽITI jasno i precizno.
Inesica, super izvještaj, ja situaciju u Rijeci vrlo slično doživljavam.
ja mislim da se u rijeci ne trude dovoljno oko dojenja, već sam pisala o savjetu jedne sestre mojoj prijeteljici "ma ne morate mu davati sisati svakih pola sata kako bi on htio, razmazit ćete ga pa će tražiti non stop. dovoljno je svaka 2-3 sata" :shock:![]()
martin se nagutao plodne vode pa se zakašljavao na što sam se trenutno oduzimala. prvo sam veče tako zvala sestru oko 23,00 da jako kašlje. odnijela ga je i donijela tek oko 5,00 rekavši da je to bilo da se ja odmorim. Taj odmor mi je doista trebao nakon 40 sati nespavanja da bi se mogla nastaviti brinuti o djetetu. Tu noć su mu dali dozu nečega, no to me nije zasmetalo, a nipošto pokolebalo da do danas isključivo dojimo.
sljedeći dan su ga ujutro odveli na kontrolu sluha. ja sam ga čekala ispred vrata i nakon 1,5 h uplašena pozvonila. kad sam pitala kad će mi ga donijeti mlada arogantna sestra je rekla "i vi ste zato zvonili! kad i ostale bebe". nisam se usprotivila, a oni ne čitaju misli. upravo kako je Inesica napisala - što želiš moraš tražiti.
Ja sam, na sreću, imala samo lijepa iskustva sa sestrama u Rijeci. Zaista su mi pomogle kod uspostave dojenja, sve do jedne. Ali, ja sam i pitala pomoć. Imala sam milijun pitanja i potpitanja, a one su strpljivo odgovarale. Nažalost, nije bilo mjesta u sobama, pa smo moj bebić i ja bili smješteni u ambulanti (ona soba do ureda psihologice) u kojoj nije bilo zvona, pa sam nebrojeno puta dnevno tapala po hodniku tražeći sestre. I još jedan minus, mrzila sam neprestano stiskanje bradavica neopranim rukama![]()
meni je jedna od velikih zamjerki što na odjelu babinjača, dakle tamo gdje su mame sa svojim tek rođenim bebama, sestre u svojoj sobi puše.
i taj smrad dima dopire sve do soba, čim otvoriš vrata u jutro oko 7 kad je smjena i kad se pije kava (a očito mnoge i puše), iz njihove sobice koja je tik nasuprot sobama babinjača dopire oblak dima.
meni je totalno neshvatljivo da se to dešava u bolnicama-zdravstvenim ustanovama, pa još na odjelu s novorođenčadi :shock: .
ako netko iz rodilišta ovo čita, molim da se povede o tome računa, stvarno je nedopustivo.
ako se u međuvremenu promijenilo, tim bolje.
e da, nije se promjenilomamma Juanita prvotno napisa
![]()
mi smo bile u toj skroz zadnjoj sobi, nasuprot njihovoj i osjetile smo i kroz zatvorena vrata.
jedino što smo skužile je da to nije sttalno nego ovisi o smjenama. tako da smo pretpostavile da im je zabranjeno ali da se ovisno o sestrama koje su u smjeni to prakticira. i to samo po noći
po noći, ali i u rano jutro, bar kad sam ja bila.
da bljak je i to sa dimom!
zaboravola sam napisati da mi nisu htjeli previti bebu izvan redovnog previjanja, pa je jadan bio u mekoniju do grla 5 sati. nisam imala snage i hrabrosti previti ga u pampersicu iz paketa.
ponesite si koju pelenu!!
Marinna, zamisli, meni su rekli, kad sam se požalila da je pokakan, da bebe to vole :?
Inesica, baš me razveselio tvoj post! Iako mislim da neću moći zahtjevati potpuno prirodan porod radi predhodnog carskog, drago mi je čuti da usvajaju uvjete iz plana poroda koji doneseš.
cure, slobodno previjajte svoje bebe.
ja sam bila u apartmanu i uzivala sam s bebonjom.
Nije li njima problem presvlačenje beba od strane mama stoga što sestre moraju pratiti je li se beba pokakala od prošlog previjanja /zapetljaji crijeva i sl./? Meni su tako rekle.
Dovoljno je da kazes poslije sestri kad dojde, da je beba kakila.
da to im treba reći ako ste same presvukle bebicu.marta prvotno napisa
ono štto im je jošš problem je što imaju predviđeno 3 pelene po danu po bebi. zato bi bilo dobro imati koju pelenu sa sobom u rezervi ako hoćete same presvuć bebicu. isto tako nije niti njima problem dodatno presvuć bebicu ako ih pozovete (no dobro vjerojetno ima posebnih slučajeva) ali trebate imati svoje pelene.
Nama su pustile par komada na previjalištu, jer je cimerica htjela presvući bebicu, ali ovaj put ću svakako uzeti dodatnih da je malo pipkam golu bez nadzora. Prvu bebicu sam samo gledala dok su je presvlačili.
Kad sam ja bila u Rijeci proslo ljeto, imala sam nakon prvog dobrog iskustva malo veca ocekivanja, ali i meni se cini da umjesto da se poboljsavaju da se s vremenom kvare. Npr. sestre na odjelu babinjaca su se poprilicno ljutile ak si sama htjela presvuc bebu (one ih presvlace samo par puta dnevno, a bilo je beba koje su kakale nakon svakog obroka sto znaci da se ocekivalo da budu i po nekoliko sati pokakane do grla!).
Kad me glavna sestra za dojenje pitala do kad sam dojila starije dijete, a ja odgovorila "Pa zapravo jos nisam prestala!" njena reakcija je bila "Pa dobro zeno, kad mislite?" (ocito ju produzeno dojenje bas i ne impresionira!)
Grga je zbog sumnje na probleme sa srcem zavrsio na odjelu intenzivne njege, i iako sam ja bila u super stanju nakon poroda i spremna dolaziti k njemu kad god zatreba, svejedno su posjete ogranicavali na svakih 3 h i to po 15ak minuta, a kako meni mlijeko nije krenulo odmah NARAVNO da su ga jos futrali s dohranom. Da ne spominjem da je na odjelu intenzivne samo obicna stolica za dojenje, meni koja nisam imala niti jednog sava nije bilo udobno, ne mogu niti zamisliti kak su se snalazile zene koje su prosle puno tezi i bolniji porod od mene.
Sve u svemu, cure koje se spremate u Rijeku, vjerojatno je bolja od vecine ostalih rodilista, ali i tamo sve ovisi o osoblju, na koga naletite. Ak su dobre volje dat ce vam sve sto trazite, ak oglusit ce se na sve zahtjeve koji su im prekomplicirani![]()
sestre apsolutno nemaju pravo ljutiti se ako mama presvlaci bebu. mislim, otkud im pravo.
ja bih samo sestri rekla, presvukla sam ga, kakao je (ili nije kakao), pelena je tamo ako ju zelite pogledati. promijenile su se 2-3 dok sam bila u bolnici, nijedna se nije bunila.
cuj, po njihovom misljenju, one imaju pravo radit kaj hoce jer su one tamo sluzbeno, dakle educirane osobe, a ti si za njih nitko i nista. mislim, jasno mi je da su preopterecene, ima jako puno rodilja, a njih 2 na odjelu preko noci (skuzile smo to kad je jedna cura iz sobe imala frku, a jedva su joj uspjele doci jer je i u radjaoni bila frka - carski rez pa su morale i one asistirati).
osim toga, oba puta kad sam bila u Rijeci, 2003 i 2005, odnosile su bebe na presvlacenje, prvi put sam mislila da je to normalno, drugi put se nisam imala zasto buniti kad moja beba nije bila uz mene, a drugim curama to nije smetalo, stovise neke su bile sretne da se mogu odmoriti preko noci (sto nakon njihovih horor prica s poroda nije tesko razumjeti). obzirom da sam se ja dosadjivala bez moje bebice, i bila sva "emocionalno" zbrkana zato sto su mi ga uzeli, nije mi bilo problem nositi njihove bebice kad su plakale, al valjda je njima bio bed pa su ih radije poslale sestrama, nego da se ja "mucim". :?
zapravo je tuzno kad dodjes u rodiliste i skuzis koliko zena dodje u bolnicu potpuno nespremno i neobavjesteno o tome kaj ih tam ceka i da postoji alternativa standarnoj bolnickoj proceduri. a da ne govorim da te 4 zene koje su prosle kroz moju sobu u tih tjedan dana su sve bile same na porodu i to im je bilo normalno (kao tata radi, pa nije u Rijeci, pa samo bi nam smetao, ne zelim da me takvu vidi!). Ja sam im rekla da mislim da su zapravo iznimno hrabre, ja se jednostavno previse bojim bolnica da bi se na takvo nesto odlucila sama, bez podrske voljene osobe.
ma kuzim ja sta ti hoces reci, ja samo kazem da se moze i to rijesiti vrlo elegantno.
i treba pitati, tražiti i zahtijevati(tim redom).
jer to je vaše dijete.
ne njihoveo niti bolničko, niti državino, nego VAŠE.
Apsolutno se slažem.mamma Juanita prvotno napisa
Ja sada znam se nisam ni izdaleka dovoljno borila za svoja prava i zato mi se puno toga lošeg izdešavalo na odjelu babinjača, od toga da su mi bebu donijeli nekih 13 sati nakon poroda, odnijeli bez riječi jedan dan i tek poslije mi rekli da su provjeravali sluh (a htjela sam biti prisutna),
niti na moju molbu nisu je presvukli niti jednom u sobi jer im je prekomplicirano, odnosili je nahraniti (jer mi je mlijeko krenulo 4. dan) i vraćali nakon sat-dva....![]()
Drugi put ću sve drukčije, definitivno.
....potpisujem....
I ja- definitivno. Ali prvi puta mama, prvi puta u rodilištu (porod je bio super, ali zato 5. kat- KOMA :/ ) neiskusna, i popuštala sam njima, ali drugi puta- nema šanse. Biti će onako kako ja kažem 8)Točkica prvotno napisa
Tako i ja.
Nego, sjetila sam se glavne sestre, Škunce, jel'da? Mislim da njoj treba dosađivati sa svime, ipak je ona glavna. A i priličan čovjek, kako mi se čini.
Slažem se da je jako važno doći u bolnicu informiran, a također i zainteresiran. Ja sam bila u riječkoj bolnici prije 2 mjeseca, radi problema s cerviksom zbog kojega su mi napravili serklažu. Imam jako dobra iskustva s doktorima i sestrama. Liječnik koji vodi odjel je proveo pino vremena objašnjavajući mi sve o mom problemu i mogućem postupku i odgovarajući na sva pitanja.
No moja cimerica došla je s pregleda od tog istog doktora nesretna, s izjavom da joj nije ništa objasnio. Pitala sam ju je li mu postavila pitanja. Rekla je ne. Meni je to bilo logično, zašto bi doktor gubio vrijeme na objašnjenje ako pacijentica ne pokaže da je ono uopće zanima.
Bio mi je jako zanimljivo što su moje cimerice (koje nisu bile prvorotkinje) bile uvjerene da su epi, bušenje vodenjaka i drip rutinske stvari koje se rade svakoj ženi. Naravno da žena koja to misli neće postavljati pitanja niti imati svoje zahtjeve kad joj to budu radili (ne upotrebljavam riječ ODBITI - ja znam da postupak neću odbiti ako bude potreban, ali ću prije toga htjeti znati zašto je potreban)
Također mislim da je važan i stav s kojim se dođe u bolnicu. Zamišljam si trudnicu koja je pročitala puno forumskih topica s lošim iskustvima te je već unaprijed ljuta i prestrašena. Doći će u bolnicu s negativnim stavom, očekivati neljubaznost i grubost. Zahvaljujući načinu na koji podsvjesno djelujemo na druge ljude, velika je vjerojatnost da zaista i dobije neljubaznost i grubost.
Zato mi je drago pročitati pozitivna iskustva s poroda. Moja iskustva s 1. i 4. kata (Planiranje obitelji i "Čuvanje trudnoće") su jako dobra, upoznala sam puno ljubaznih i stručnih liječnika i sestrara. Vjerujem da će takva biti i ona s 3. i 5. kata (radaona i odjel s mama i bebama).
Kada sam prije dvije godine rodila svoju curu, očekivala sam kakvo takvo stanje na odjelu, no ono što me je dočekalo bila je koma. Tri sam dana plakala, sestre bezobrazne, nitko mi nije pokazao kako treba dojiti (hvala cimerici Vlatki, jer da nije bilo nje, ne bi bilo ni dojenja, ali to je druga priča), djeca pokakana, doktori bahati, užas, a meni prvo dijete, hormoni, koma, da mi nije bilo muža i frendica i Vlatke, poludila bih.
Prije skoro 5 mjeseci, opet ja rodila, slika se drastično promijenila, sestre ljubazne, pokazuju mi kako dojiti (hvala, ne treba, znam), djeca prihvatljivo čista, posjete regulirane na samo očevi, ako što trebaš, odmah trče donose pomažu ..... Jedino MORAŠ tražiti i dobit ćeš sve, još ne čitaju misli!!!!!!
Što se rađaone tiče, babice u oba slučaja ok, stvarno su pomogle, no doktori i dalje bahati. Nema veze, kad ti stave mali biser poslije poroda na prsa, ništa drugo nije bitno!!!!!!!
ako si iz ZG, jel se plaća porod izvan mjesta prebivanja? što se sve plaća?![]()
znači, doneseš plan poroda i oni ga uvaže? prihvate? doneseš ga kad dođeš rađat ili na pregledu prije?
na prvom pregledu spomenem da bi na stolčić ili....?
pliz help!!!![]()
ne placa se porod nego odjelce za tatu. pa ti to dodje na isto...
nazovi i dogovori. obavezno moras reci sta hoces inace ide "paket-aranzman".
Ja nisam imala kod sebe plan poroda, ali sam im sve rekla što bih i kako bih, i sve su uvažili!
Sada je samo pitanje da li ćeš se svega sjetiti, pa je zato bolje da imaš sve napisano.
plaća se odjelce za osobu koju izabereš (ako izabereš) da bude s tobom na porodu (mislim 300,00kn). i plaća se ako želiš biti u apartmanu (ne znam kolko).mamuška prvotno napisa
plan poroda doneseš kad dođeš roditi. uvažit će ga i prihvatiti. ja bi ga i slijedeći put ponijela jer bi tako bila sigurnija da JA ne bi nešto zaboravila spomenuti. kad sam ja došla rađat sigurno bi nešto zaboravila reći jer sam jedva i pričala, a nisam bila niti u situaciji da mi se baš puno razmišlja.
ako bi prije išla na pregled (ja nisam išla, za stolčić nije potrebno) ponijela bi plan iz razloga ako bi htjela porazgovarati o tome što me čeka i opet kao podsjetnik.
stolčić spomeneš kad te zaprimaju u rodilište, prilikom pregleda.
ja sam ga spomenula i u telefonskom razgovoru. netom prije nego smo krenuli iz ZG prema RI, nazvala sam rodilište i javila im da im dolazi jedna iz zagreba koja bi na stolčić![]()
hvala cure![]()
![]()
definitivno ću napisat jer poznavajući sebe- zaboravila bi.
rodit ću usred ljeta, nadam se da će bit dobra ekipa iako su GO.
neću ih JOŠ gnjavit preko maila i telefona, kad dođe vrijeme za to!!!al su brojevi telefona i mail adrea zapisani i rekla sam MM da nipošto to ne baca ako se ikada odluči pospremit.[/u][/b]
pozdrav svima, prvi put buduća mama, slušam puno savjeta, ali osobno iskustvo = 0. MM i ja bismo htjeli ići na porod u Ri na stolčicu, ali kako se porod bliži, meni se sve manje mrda od kuće i nekako mi ni Sv. Duh ne zvuči tako loše (bila kod Hafnera na UZV i pregledu). Hafner nam je objasnio da oni imaju stolicu i da se na tome lakše kontrolira rascjep međice. Nama stlolček u Ri još uvijek bolje zvuči (čista anatomija), ali ja sam sve spremnija na kompromise... Da ne bih popustila nedoumicama neiskusne prvorotkinje, molim one iskusne da nabace koji savjet - isplati li se ići u Ri zbog stolčice, živjeti neko vrijeme u hotelu bez sitnih kućnih udobnosti itd.? :?
i ja slušam...
Mi smo 10 dana zivjeli u jednosobnom stanu u zgradi s dva mala klinca od 6 i 3 godine koji su navikli na veliku kucu i dvoriste i isplatilo se svake minute i sekunde. Tih 10 dana prije nego sam rodila trece dijete bio nam je najbolji godisnji dosad.
uzmi u obzir da je na sv.duh velika navala i da se radja u predradjaoni, bez oceva i da je pitanje hoces li dobiti stolicu.
osim toga, stolcic je bolji od stolice u puno pogleda.
zapitaj se koliko bi ti bio bed da ostanes u zagrebu i dobijes standardni interventni porod, sto je realna sansa na sv.duhu. ako ti nije bas toliko bitno, nemoj putovati i uzdaj se u sretnu zvijezdu da ce stolica biti slobodna![]()
ja sam putovala preko dvije granice u trudovima i opet bih.
thanks Felix, Marta, dobar savjet zlata vrijedi! MM i ja još uvijek brijemo na Ri, on čak više nego ja, jer je uvjeren da će mi na stolčeku biti lakše. Mene samo pucaju nedoumice jer otprilike ne znam ni kak trud izgleda, a kamo li u kojem ću stanju biti kad to krene. Zato smo mislili rentat ranije neku sobu i udri šetnje po Opatiji, luda romantika, pa kad krene ludnica, da smo blizu bolnice. To mi je nekak draže nego uskakat u auto s trudovima (iako se divim tvojoj hrabrosti prek 2 granice!! - svaka čast). Ja uvijek nađem nekaj oko čega ću biti zabrinuta... :/
A je l zna netko ako se beba rodi u Ri, da li onda cijeli život mora tam podizati rodni list ili se to može srediti pa da sedokumenti mogu dizati u Zg? Npr. moja frendica je rođena u ST '73. i danas ak joj treba rodni list mora to tam rješavati. Ne znam da l su se matični uredi uspjeli osuvremeniti u tih 30-tak godina... Iako, nije da će to imati neki utjecaj na odabir mjesta rađanja... volimo Ri, pa ćemo s guštom ići tamo i za 1 dokumentić!
dokumenti se podižu u RI ali je super što se može POŠTOM.
pošalje im se zahtjev (ima negdje i obrazac na netu) za rodnim listom, domovnicom ili čime već i oni pošalju poštom. stigne za oko tjedan dana
e da, ali bebu prijavljuješ zg, u općini u kojoj jesi
Inesica, jel mozes iskošpati link na taj obrazac?
mstark, meni Opatija nije nesto, ali sam uzivala u Rijeci u obilasku grada, Trsata, restorana... bas smo uzivali. a jos kao vrhunac toga stigao nam je Vid. koji sutra slavi prvi rodjendan pa se ovih dana bas sa zadovoljstvom prisjecamo svega.
link:
http://www.udu-pgz.hr/obrasci.htm
pa skroz na kraju: ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ISPRAVE IZ MATICE ROĐENIH i ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ISPRAVE IZ KNJIGE DRŽAVLJANA
takvi isti su u zg. mi nismo ništa printali nego kad smo prijavljivali Beu u općini u zg, ispunili smo obrazac koji treba, stavili u kovertu nešto sitno kuna i biljeg i poslala nam je teta koja radi u općini. mogli smo i mi sami, isto je.
ako ćemo jednog dana trebati friški, isprintat ću ovaj, prije toga nazvati da vidim kolko treba novaca ili biljega i to je to
:Dmarta prvotno napisa
![]()
thanks curke! ma dobro, to s dokumentima i nije neki problem. kaj se tiče Ri i Opatije, imam ih u malom prstu... lungo mare od Voloskog do Ike... tra-la-la, prisjećam se studentskih dana kada je bilo više cool visit po Ri nego grijat stolicu... :D
Marta, pusa Vidu za ročkas! Ja više ne mogu dočekat da ovaj malac izleti iz mene! Ali to je vjerovatno tema za drugi post...
Kaj se tiče samog poroda, čitajući vaša iskustva uspjela sam se malo skulirat od nedoumica, tak da ću sad s MMom napraviti ratni plan odlaska u Ri. Valjda nas malac ne bu iznenadil prerano... Je l' znate je l' tamo frka s apartmanima? Nije da sam ja neka konformistička princeza, ali bi mi bilo draže da je MM cijeli dan s nama (do 20 h) nego da se smuca po hotelu i po cesti dok čeka onu mizeriju od vremena za posjete. Ipak nismo doma... tam ne mre ni raditi ni kulirat po kući (čitaj: lizat podove i pripremati sve za naš dolazak)
A da li bi se, po vašem iskustvu, moglo babice u Ri nažicat da masiraju međicu (pod uvjetom da ju uspiju pronaći tam ispod stolčeka)? Možda se može spasiti... To navodno rade na SD pa mi je bilo logično da su raspoloženi i u Ri, ali nije na odmet pitati. Inesica, odševila me tvoja lista želja i očekivanja, pa bih tako nešto i sama sastavila i unutra pokušala proturiti usrdnu molbu za masažom međice. :/
Pa one to i rade. Osim ako baš nemaš peh i ne naletiš na one antiprotivne.mstark prvotno napisa
Mene su masirale. Satima. Fino su se oznojile.
što se međice tiće, ja sam samo napisala da ne želim epi. detalje sam prepustila babicimstark prvotno napisa
![]()
masirala mi je međicu, mislim nisam 100% sigurna i stavljala mi je tople obloge. vodila me je kroz završno tiskanje.
i to je to, ovaj put je ostala cijela
gala! valjda neću naletiti na te anti-babice... drago mi je da imate dobra iskustva i nadam se da ću uskoro i ja ubaciti i svoje DOBRO i POZITIVNO iskustvo za sve buduće mame koje imaju tisuću pitanja kao ja sada. Meni su mi vaša iskustva pomogla (nad nekima sam cmizdrila ko sumanuta)... Thanks svima! (opet me pucaju nježni momenti)![]()
gala! valjda neću naletiti na te anti-babice... drago mi je da imate dobra iskustva i nadam se da ću uskoro i ja ubaciti i svoje DOBRO i POZITIVNO iskustvo za sve buduće mame koje imaju tisuću pitanja kao ja sada. Meni su mi vaša iskustva pomogla (nad nekima sam cmizdrila ko sumanuta)... Thanks svima! (opet me pucaju nježni momenti)![]()
Jučer sam bila na tečaju u Ri rodilištu i glavna sestra rađaone je nekoliko puta ponovila da sve one podržavaju porod u vodi i na stolčiću, da se može roditi i klečećki na stolu ili strunjači, a da je skakutanje na lopti gotovo obaveza svake trudnice. Sad, koliko to ima veze sa stvarnošću ne znam, ali zvučalo je dobro.mstark prvotno napisa
Od MMovog prijatelja je žena rodila u nedjelju. Dalo joj loptu, nije dalo drip, dalo stolčić i nije rezalo!!! Etoblis prvotno napisa
![]()