Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Pečene tikvice i patlidžan a la rostiglio

  1. #1
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno Pečene tikvice i patlidžan a la rostiglio

    STRAŠNO jednostavno:

    Proizvoljna količina tikvica i patlidžana se nareže na ploške od 1 cm debljine, poslažu se na koso jedno preko drugog u pleh, ubace se u pećnicu nabrijanu na 200°C na oko pola sata. Nikakvi dodaci.

    Dok se povrće peče, uzme se šalica za kavu, u nju se natoči do pola maslinovog ulja, a na ulje dobra žličica crvene paprike, malo papra i po želji kumina i ostalog. Provizorno se zamuti tako da se začini lipofiliraju.

    Pečeno povrće se prebaci u posudu koja se može dobro poklopiti, a u šalicu s uljem i začinima doda se šoju ili tamari, onako žlica-dvije, po želji malo limunovog soka i sve se žustro izmiješa. Tako miješajući prelije se po povrću, poklopi se i dobro protrese.

    Mljac.

    (pleh nije potrebno posebno prati )

  2. #2

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    planeta zemlja
    Postovi
    284

    Početno

    e da znas da je mljac

  3. #3
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Što je šoju?
    Ja imam samo soja sos od takvih stvari, može to?

  4. #4
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Šoju je varijanta soja sosa. Nema neke prevelike razlike među njima, a nama zapadnjacima svi imaju okus otprilike kao umak od pečenja mesa U ovom receptu služi kao kamuflaža za roštilj - kojeg nema. Filozofija koja stoji iza ovakvih kamuflaža je da kada bogati Kinez ostari i odluči se posvetiti duhovnosti - "mora" prestati jesti meso. Ali nigdje ne piše da hrana ne smije imati okus poput mesa Japanci su prilično od te filozofije preuzeli od Kineza, poboljšali i ugradili u svoju tradiciju.

    Najdrukčiji soja umak je slatki indonezijski ketjap manis ili isto to samo iz Nizozemske - ketjap medja. Oni se koriste za neke potpuno druge stvari - recimo umak (nešto kao pire) od kikirikija (MLLJJJAAAAACCCCCC!!! ali mislim da nije za djecu zbog kikirikija).

  5. #5
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Primio sam kritiku da se patlidžani zalijepe za podlogu i da cijela parada nije nešto, ali se radilo o grešci u postupku.

    Dakle napomena: nikako ne soliti i ne žmikati patlidžane prije pečenja! Upravo takvi kakvi jesu su fora. Samo se operu i zajedno s kožom narežu na ploške debljine oko 1 cm i na koso slažu u pleh tako da oko njih bude zraka i da ih pečnica dobro prosuši.

    Ne treba brinuti radi gorčine jer sigurno neće biti previše gorki. Gorčina je prilično rijetka u svakodnevnim namirnicama i patlidžani su zato dragocjeni. Isto tako su krastavci dragocjeni jer su trpki. Svi okusi su poželjni 8)

  6. #6
    Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    792

    Početno

    Moje najdraže ljetno jelo...
    Da se ne zaljepe patlidžani, ja imam gril tavu i ne ljepe se!

  7. #7
    Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    654

    Početno

    nešto o gorčini; jednom sam pravila nešto zahtjevno sa tikvicama i tek kod serviranja skužila da su gorke, pregorke

    sad ih kod pranja/čišćenja/guljenja malo sirove liznem. ako su gorke, ne možeš ne primjetit
    isto tako i krastavce i svo rizično povrće.

  8. #8
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Dobro, ali to s gorčinom dođe tek ako su tikvice već previše zrele. Onda su obično i drukčije boje na presjeku. Slažem se, takve su neupotrebljivo gorke.

    Inače me baš jučer uuuuugodno iznenadila Diona - imaju tikvice po 4 kune i odmah sam ih kupio. Jutros su se već pekle

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Mogu misliti kako tvoji susjedi uživaju kad im u 7 ujutro nosnice zagolica miris pečenog povrća.
    ipak, vjerojatno manje od mene kad mi u kuću u 6 uđe dinstani luk moje sveki.

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    A, bez brige, pod prozorom mi je pekarnica i jednom tjedno kada peku tjednu količinu file za burek s mesom - pola naselja odaje po dinstanom luku. (nekada sam vjerovao da je to uvijek friško - sada ZNAM)

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa ti se onda uštimaj s njima i roštiljaj baš na taj dan!

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Yok, rađe ću zatvoriti sve prozore. Ne znaš koliko je to jako.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    samo da kazem da sam dva puta radila verziju ovih tikvica...kazem verziju jer sam ih pekla i za luku pa nisam stavljala zacine vec samo jako razvodnjeni soja sos i malsinovo ulje......
    prvi puta samo prelila i lagano isprebacivala vilicama...a drugi put zatvorila u posudu i dooobro protresla ... kad sam otvorila: katastrofa-sve zmljeckano... definitivno nije za ponuditi na nekom banketu... ali je fino bas tak zmljeckano.. a luki jos sladje... :D

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    što nije neka fora s tom gorčinom patliđana da ih se narezane treba pustiti da malo odstoje i puste vodu, tj. da izađe s vodom i ta gorčina?
    ja tako radim i nisu mi gorki..

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Apsolutno stoji da patlidžani kad se posole puste vodu. Isto se dogodi i s bućom. S tom vodom ode i gorčina, ali je šteta. Samo zato što oni MOGU pustiti vodu nije dovoljno dobar razlog za to raditi. Ako ih poslažeš cijele, zadrže oblik i baš su fora 8)

  16. #16

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    mi isto cesto grilamo patlidjane i tikvice. ja patlidjane mariniram i prije ali uopce mi ne puste vodu. vodu puste samo ako ih se cijedi ili mozda ako ih se marinira predugo.

    mi to jedemo i ohladjeno u frizideru, na kruh umjesto narezaka, a fino je i vruce staviti na kus kus koji onda popije sokove.

    takodjer kockice grilanog patlidjana cesto stavljamo u salate (poput grcke s fetom, paradajzom itd.).

    jako je fina i pasteta od patlidjana koja se dobije tako da se kockice patlidjana grilaju mjesajuci u tavi dok se posve ne raspadnu (malo taj proces ubrzati drobljenjem s kuhacom) ja to zacinim cesnjakom kuminom i tahinijem. super je namazano na kruh, u tortiljama, na tostu...

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Eh, sad, to već spada u blisko-istočnu kuhinju i zove se baba ganuš, fali ti samo češnjak. Brdo češnjaka.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    pa cesnjak sam spomenula, nama u kuhinji nikad ne fali cesnjaka
    a za baba ganus mi fale orasi i paradajz...

  19. #19

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    514

    Početno

    dajte strucnjaci i neki recept koji moze na rostilj se sloziti-tj na mramornu plocu-mislim sa tikvicama i patlidjanima
    tlistli,hvala na uputama za pastetu .budemo je brzo probali spravit

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    pa cesnjak sam spomenula, nama u kuhinji nikad ne fali cesnjaka
    a za baba ganus mi fale orasi i paradajz...
    Nisi naglasila BRDO češnjaka - dva češnja se ne računaju (umjesto paradajza može i limun, a orasi ionako nisu nužni )

  21. #21

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    kod mene sa podrazumijeva BRDO
    mora da ljudi bjeze od nas

  22. #22
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Davore, moram pitat, uvijek nešto zabrljam jer ne čitam pažljivo ili netko ne napiše nešto što se podrazumjeva toj osobi, a meni ne

    Dakle, kad se to sve ispeče (pola sata), onda se doda ulje i začini pa se odmah jede ili se još malo ubaci u peć?

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    pa se jede.

  24. #24
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    Citiraj coccinella prvotno napisa
    Davore, pohvaljujem recept! :D

    Ja sam danas to pravila, ubacila unutra kuhanu široku tjesteninu i MLJAC! Za prste polizati! :D
    ja ovako prošli vikend + špageti
    i češnjak 8)

  25. #25
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    pa se jede.
    A-ha

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Postovi
    489

    Početno

    sve pohvale za recept!

    toliko je dobro da sam dva dana za redom to radila . doduse, izostavila sam kumin (inace ga ne koristim), a drugi put sam dodala i cesnjak. a patlidzani stvarno ispadnu super, nimalo gorki. i jednostavno je za pripremiti!

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma čekaj samo dok doradim recept za nešto drugo
    Radni naziv je "beba ganuš" i imam za sada samo nekoliko problema: kako potpuno eliminirati češnjak a da to još uvijek na nešto sliči i kako ga napraviti posnog. Otvoren sam za sugestije. tridesetri! Upomoć!

  28. #28
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    oma se ogradjujem ako sam polupala loncice, al nema li asafoetida slican okus cesnjaku? i nije i to samo po sebi posno? mislem, nešti kalorija u malo vodenastog povrca?

  29. #29
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Asafetida mi je bila prva primisao, ali je svejedno jaka i malo tko ju poznaje. Moj malac bi to zgutao uslast, ali sam razmišljao nešto univerzalnije. Želim složiti varijantu koja bi bila OK u dohrani. Javim ako mi uspije.
    Uostalom, ni ova varijanta iz pećnice nije loša

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Davore, zašto je češnjak nepoželjan?! Uspio si me zdrmati sa sojom, nemoj sad i češnjak :/ (kod nas situacija kao i kod tridesetri- obožavamo češnjak)

  31. #31
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Češnjak u količini kakva se trpa u orijentalna jela je nešto zastrašujuće. Potrebno je navikavati se na takve stvari. S druge strane, ima nas puno koji ga ne jedemo ili barem izbjegavamo iz raznoraznih razloga, čak i duhovnih. Recimo, evo jedne priče iz Hinduizma:
    U vrijeme kada su sure i demoni bućkali more mlijeka nabućkali su makarsvašta van pa tako i amrit (nektar), kojega je potom demon Rahu ukrao i počeo piti. Rasjekli su ga na pola, ali kako je kušao amrit nije mogao umrijeti. Iz odsječene glave kapala je krv, a gdje je pala na zemlju nikao je češnjak - ima iscjeljujuća svojstva kao amrit, ali Rahuovu mentalnost. Dakle, nije nešto za duhovnu krijepost

  32. #32
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Grof Drakula bi se složio s tobom. 8)

  33. #33
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Evo i manje glupi komentar: u tu kombinaciju pašu i bukovače i paprike. Ja to zalijem sa maslinjakom i aceto balsamico, soli i papra. I ofkors češnjak, tko ga se ne boji.

  34. #34
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa
    Grof Drakula bi se složio s tobom. 8)
    A, moj pajdo

  35. #35
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Tikvice i patlidžani pojeftinili pa podižem.

  36. #36

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Ne znam to za orjentalna jela, ali mediteranska kuhinja ljubi češnjak, maslinovo ulje, peršin... a ja ljubim mediteransku kuhinju. Tako da ne dam češnjak iz kuhinje. 8) (Inače po pričama s naših prostora češnjak je djelotvoran protiv uroka i demona. )
    Probat ću ovaj Davorov recept, ali bez šoje (soje? ) i naravno, s češnjakom.
    Također mi je novost da se patlidžane ne treba prethodno soliti i pustiti na "odmaranju" da izbace gorčinu. Ja to uvijek radim, ali moram priznati da mi u pećnici nikad nisu naročito uspili, zalijepe se, pokupe ulje, tako da ću ovo probati...

  37. #37

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    835

    Početno

    Pravila sam ovo više puta i stvarno je mljac!Davore, hvala na receptu.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Mkd
    Postovi
    1,667

    Početno

    pravila i pravim
    malo modificiram, kao i uvijek sa receptima
    hvala Davore

  39. #39

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa
    Evo i manje glupi komentar: u tu kombinaciju pašu i bukovače i paprike. Ja to zalijem sa maslinjakom i aceto balsamico, soli i papra. I ofkors češnjak, tko ga se ne boji.
    Kamo staviš te paprike i bukovače? Napraviš ih posebno ili pečeš sa tikvicama i patliđanima?

  40. #40
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Lijenčina, sve narežem i stavim na pleh pa pečem u pećnici i onda zalijem sa gore navedenim. Češnjak ne mora biti sirov nego se može i peći cijele režnjeve pa ih onda zgnječiš. Soja sos isto lijepo paše ko što kaže davor.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ja stavila kolutove patlidžana, komade paprike (crvne roge), kolutove luka i komade buče.

  42. #42
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Dužan sam fotku ove umotvorine, a imam od prošlog ljeta - u picopekaču:
    Rostiglio pod roza suncobranom

  43. #43

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    858

    Početno

    Obavezno češnjak, a počesto na kraju i mozzarela+origano odozgora !

  44. #44
    kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    965

    Početno

    Davore sve pohvale za recept, upravo smo jeli i ja ne mogu da disem ali posto je ostalo jos malo idem isprazniti ciniju trudnicka posla

  45. #45
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    8) u zadnje vrijeme stavim i tanke ploške paradajza na vrh da se dobro prosuše, ali ih odvojim od tikvica/patlidžana i serviram odvojeno - tako mi bolje pašu. Nekako je kombinacija tikvice/patlidžan svijet za sebe.

  46. #46

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Mi cesto ubacimo i paprike u ovu kombinaciju.

  47. #47
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Da li vam rerna počne "pariti" i vodu puštati?
    Radila sam jednom za neki recept tako patlidžane i to je bila katastrofa što se tiče vode, tj. pare. Rerna je bila puna pare, sa zadnje strane je parila, a po podu puštala vodu - naravno od patlidžana i tikvica.
    Da li vi imate takvih problema?


    Davore - u picapekaču da li su isto fine kao u rerni? Da li se skuhaju ili ispeku?

    Obavezno ću probati ovo...

  48. #48
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa bolje su mi iz pećnice jer ih bolje prosuši, ali mislim da je to uglavnom zbog ventilatora. U picopekaču se više upari, ali obzirom na nepostojanje prave pećnice tamo gdje ga koristim - OK je i tako. U oba slučaja je mljac.

    Ne znam na koji način bi ti mogla riješiti problem kondenzacije.

  49. #49
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    A ti imaš neki ventilator?

    (valjda još živim u kamenom dobu )

  50. #50
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da, to je super. Možeš peći i u nekoliko etaža, a pečenje je brže i ravnomjerno. Višak pare puše na rupu u vratima i nema kondenzacije. Toplo preporučam kada ćeš kupovati novi štednjak (što se u prosječnoj obitelji ne događa češće od jednom u 20 godina).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •