Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Pečene tikvice i patlidžan a la rostiglio

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Pečene tikvice i patlidžan a la rostiglio

STRAŠNO jednostavno:

Proizvoljna količina tikvica i patlidžana se nareže na ploške od 1 cm debljine, poslažu se na koso jedno preko drugog u pleh, ubace se u pećnicu nabrijanu na 200°C na oko pola sata. Nikakvi dodaci.

Dok se povrće peče, uzme se šalica za kavu, u nju se natoči do pola maslinovog ulja, a na ulje dobra žličica crvene paprike, malo papra i po želji kumina i ostalog. Provizorno se zamuti tako da se začini lipofiliraju.

Pečeno povrće se prebaci u posudu koja se može dobro poklopiti, a u šalicu s uljem i začinima doda se šoju ili tamari, onako žlica-dvije, po želji malo limunovog soka i sve se žustro izmiješa. Tako miješajući prelije se po povrću, poklopi se i dobro protrese.

Mljac.

(pleh nije potrebno posebno prati )

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

e da znas da je mljac

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što je šoju?
    Ja imam samo soja sos od takvih stvari, može to?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Šoju je varijanta soja sosa. Nema neke prevelike razlike među njima, a nama zapadnjacima svi imaju okus otprilike kao umak od pečenja mesa U ovom receptu služi kao kamuflaža za roštilj - kojeg nema. Filozofija koja stoji iza ovakvih kamuflaža je da kada bogati Kinez ostari i odluči se posvetiti duhovnosti - "mora" prestati jesti meso. Ali nigdje ne piše da hrana ne smije imati okus poput mesa Japanci su prilično od te filozofije preuzeli od Kineza, poboljšali i ugradili u svoju tradiciju.

Najdrukčiji soja umak je slatki indonezijski ketjap manis ili isto to samo iz Nizozemske - ketjap medja. Oni se koriste za neke potpuno druge stvari - recimo umak (nešto kao pire) od kikirikija (MLLJJJAAAAACCCCCC!!! ali mislim da nije za djecu zbog kikirikija).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Primio sam kritiku da se patlidžani zalijepe za podlogu i da cijela parada nije nešto, ali se radilo o grešci u postupku.

Dakle napomena: nikako ne soliti i ne žmikati patlidžane prije pečenja! Upravo takvi kakvi jesu su fora. Samo se operu i zajedno s kožom narežu na ploške debljine oko 1 cm i na koso slažu u pleh tako da oko njih bude zraka i da ih pečnica dobro prosuši.

Ne treba brinuti radi gorčine jer sigurno neće biti previše gorki. Gorčina je prilično rijetka u svakodnevnim namirnicama i patlidžani su zato dragocjeni. Isto tako su krastavci dragocjeni jer su trpki. Svi okusi su poželjni 8)

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Moje najdraže ljetno jelo...
    Da se ne zaljepe patlidžani, ja imam gril tavu i ne ljepe se!

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nešto o gorčini; jednom sam pravila nešto zahtjevno sa tikvicama i tek kod serviranja skužila da su gorke, pregorke

sad ih kod pranja/čišćenja/guljenja malo sirove liznem. ako su gorke, ne možeš ne primjetit
    isto tako i krastavce i svo rizično povrće.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dobro, ali to s gorčinom dođe tek ako su tikvice već previše zrele. Onda su obično i drukčije boje na presjeku. Slažem se, takve su neupotrebljivo gorke.

Inače me baš jučer uuuuugodno iznenadila Diona - imaju tikvice po 4 kune i odmah sam ih kupio. Jutros su se već pekle

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mogu misliti kako tvoji susjedi uživaju kad im u 7 ujutro nosnice zagolica miris pečenog povrća.
    ipak, vjerojatno manje od mene kad mi u kuću u 6 uđe dinstani luk moje sveki.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A, bez brige, pod prozorom mi je pekarnica i jednom tjedno kada peku tjednu količinu file za burek s mesom - pola naselja odaje po dinstanom luku. (nekada sam vjerovao da je to uvijek friško - sada ZNAM)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa ti se onda uštimaj s njima i roštiljaj baš na taj dan!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Yok, rađe ću zatvoriti sve prozore. Ne znaš koliko je to jako.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

samo da kazem da sam dva puta radila verziju ovih tikvica...kazem verziju jer sam ih pekla i za luku pa nisam stavljala zacine vec samo jako razvodnjeni soja sos i malsinovo ulje......
    prvi puta samo prelila i lagano isprebacivala vilicama...a drugi put zatvorila u posudu i dooobro protresla ... kad sam otvorila: katastrofa-sve zmljeckano... definitivno nije za ponuditi na nekom banketu... ali je fino bas tak zmljeckano.. a luki jos sladje... :D

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

što nije neka fora s tom gorčinom patliđana da ih se narezane treba pustiti da malo odstoje i puste vodu, tj. da izađe s vodom i ta gorčina?
    ja tako radim i nisu mi gorki..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Apsolutno stoji da patlidžani kad se posole puste vodu. Isto se dogodi i s bućom. S tom vodom ode i gorčina, ali je šteta. Samo zato što oni MOGU pustiti vodu nije dovoljno dobar razlog za to raditi. Ako ih poslažeš cijele, zadrže oblik i baš su fora 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi isto cesto grilamo patlidjane i tikvice. ja patlidjane mariniram i prije ali uopce mi ne puste vodu. vodu puste samo ako ih se cijedi ili mozda ako ih se marinira predugo.

mi to jedemo i ohladjeno u frizideru, na kruh umjesto narezaka, a fino je i vruce staviti na kus kus koji onda popije sokove.

takodjer kockice grilanog patlidjana cesto stavljamo u salate (poput grcke s fetom, paradajzom itd.).

jako je fina i pasteta od patlidjana koja se dobije tako da se kockice patlidjana grilaju mjesajuci u tavi dok se posve ne raspadnu (malo taj proces ubrzati drobljenjem s kuhacom) ja to zacinim cesnjakom kuminom i tahinijem. super je namazano na kruh, u tortiljama, na tostu...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eh, sad, to već spada u blisko-istočnu kuhinju i zove se baba ganuš, fali ti samo češnjak. Brdo češnjaka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa cesnjak sam spomenula, nama u kuhinji nikad ne fali cesnjaka
    a za baba ganus mi fale orasi i paradajz...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dajte strucnjaci i neki recept koji moze na rostilj se sloziti-tj na mramornu plocu-mislim sa tikvicama i patlidjanima
    tlistli,hvala na uputama za pastetu .budemo je brzo probali spravit

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    pa cesnjak sam spomenula, nama u kuhinji nikad ne fali cesnjaka
    a za baba ganus mi fale orasi i paradajz...
    Nisi naglasila BRDO češnjaka - dva češnja se ne računaju (umjesto paradajza može i limun, a orasi ionako nisu nužni )

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kod mene sa podrazumijeva BRDO
    mora da ljudi bjeze od nas

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davore, moram pitat, uvijek nešto zabrljam jer ne čitam pažljivo ili netko ne napiše nešto što se podrazumjeva toj osobi, a meni ne

Dakle, kad se to sve ispeče (pola sata), onda se doda ulje i začini pa se odmah jede ili se još malo ubaci u peć?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa se jede.

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj coccinella prvotno napisa
    Davore, pohvaljujem recept! :D

Ja sam danas to pravila, ubacila unutra kuhanu široku tjesteninu i MLJAC! Za prste polizati! :D
    ja ovako prošli vikend + špageti
    i češnjak 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    pa se jede.
    A-ha

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sve pohvale za recept!

toliko je dobro da sam dva dana za redom to radila . doduse, izostavila sam kumin (inace ga ne koristim), a drugi put sam dodala i cesnjak. a patlidzani stvarno ispadnu super, nimalo gorki. i jednostavno je za pripremiti!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma čekaj samo dok doradim recept za nešto drugo
    Radni naziv je "beba ganuš" i imam za sada samo nekoliko problema: kako potpuno eliminirati češnjak a da to još uvijek na nešto sliči i kako ga napraviti posnog. Otvoren sam za sugestije. tridesetri! Upomoć!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oma se ogradjujem ako sam polupala loncice, al nema li asafoetida slican okus cesnjaku? i nije i to samo po sebi posno? mislem, nešti kalorija u malo vodenastog povrca?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Asafetida mi je bila prva primisao, ali je svejedno jaka i malo tko ju poznaje. Moj malac bi to zgutao uslast, ali sam razmišljao nešto univerzalnije. Želim složiti varijantu koja bi bila OK u dohrani. Javim ako mi uspije.
    Uostalom, ni ova varijanta iz pećnice nije loša

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Davore, zašto je češnjak nepoželjan?! Uspio si me zdrmati sa sojom, nemoj sad i češnjak :/ (kod nas situacija kao i kod tridesetri- obožavamo češnjak)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Češnjak u količini kakva se trpa u orijentalna jela je nešto zastrašujuće. Potrebno je navikavati se na takve stvari. S druge strane, ima nas puno koji ga ne jedemo ili barem izbjegavamo iz raznoraznih razloga, čak i duhovnih. Recimo, evo jedne priče iz Hinduizma:
    U vrijeme kada su sure i demoni bućkali more mlijeka nabućkali su makarsvašta van pa tako i amrit (nektar), kojega je potom demon Rahu ukrao i počeo piti. Rasjekli su ga na pola, ali kako je kušao amrit nije mogao umrijeti. Iz odsječene glave kapala je krv, a gdje je pala na zemlju nikao je češnjak - ima iscjeljujuća svojstva kao amrit, ali Rahuovu mentalnost. Dakle, nije nešto za duhovnu krijepost

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Grof Drakula bi se složio s tobom. 8)

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo i manje glupi komentar: u tu kombinaciju pašu i bukovače i paprike. Ja to zalijem sa maslinjakom i aceto balsamico, soli i papra. I ofkors češnjak, tko ga se ne boji.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Grof Drakula bi se složio s tobom. 8)
    A, moj pajdo

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tikvice i patlidžani pojeftinili pa podižem.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam to za orjentalna jela, ali mediteranska kuhinja ljubi češnjak, maslinovo ulje, peršin... a ja ljubim mediteransku kuhinju. Tako da ne dam češnjak iz kuhinje. 8) (Inače po pričama s naših prostora češnjak je djelotvoran protiv uroka i demona. )
    Probat ću ovaj Davorov recept, ali bez šoje (soje? ) i naravno, s češnjakom.
    Također mi je novost da se patlidžane ne treba prethodno soliti i pustiti na "odmaranju" da izbace gorčinu. Ja to uvijek radim, ali moram priznati da mi u pećnici nikad nisu naročito uspili, zalijepe se, pokupe ulje, tako da ću ovo probati...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pravila sam ovo više puta i stvarno je mljac!Davore, hvala na receptu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pravila i pravim
    malo modificiram, kao i uvijek sa receptima
    hvala Davore

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Evo i manje glupi komentar: u tu kombinaciju pašu i bukovače i paprike. Ja to zalijem sa maslinjakom i aceto balsamico, soli i papra. I ofkors češnjak, tko ga se ne boji.
    Kamo staviš te paprike i bukovače? Napraviš ih posebno ili pečeš sa tikvicama i patliđanima?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Lijenčina, sve narežem i stavim na pleh pa pečem u pećnici i onda zalijem sa gore navedenim. Češnjak ne mora biti sirov nego se može i peći cijele režnjeve pa ih onda zgnječiš. Soja sos isto lijepo paše ko što kaže davor.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja stavila kolutove patlidžana, komade paprike (crvne roge), kolutove luka i komade buče.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dužan sam fotku ove umotvorine, a imam od prošlog ljeta - u picopekaču:
    Rostiglio pod roza suncobranom

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Obavezno češnjak, a počesto na kraju i mozzarela+origano odozgora !

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Davore sve pohvale za recept, upravo smo jeli i ja ne mogu da disem ali posto je ostalo jos malo idem isprazniti ciniju trudnicka posla

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

8) u zadnje vrijeme stavim i tanke ploške paradajza na vrh da se dobro prosuše, ali ih odvojim od tikvica/patlidžana i serviram odvojeno - tako mi bolje pašu. Nekako je kombinacija tikvice/patlidžan svijet za sebe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi cesto ubacimo i paprike u ovu kombinaciju.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da li vam rerna počne "pariti" i vodu puštati?
    Radila sam jednom za neki recept tako patlidžane i to je bila katastrofa što se tiče vode, tj. pare. Rerna je bila puna pare, sa zadnje strane je parila, a po podu puštala vodu - naravno od patlidžana i tikvica.
    Da li vi imate takvih problema?

Davore - u picapekaču da li su isto fine kao u rerni? Da li se skuhaju ili ispeku?

Obavezno ću probati ovo...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa bolje su mi iz pećnice jer ih bolje prosuši, ali mislim da je to uglavnom zbog ventilatora. U picopekaču se više upari, ali obzirom na nepostojanje prave pećnice tamo gdje ga koristim - OK je i tako. U oba slučaja je mljac.

Ne znam na koji način bi ti mogla riješiti problem kondenzacije.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A ti imaš neki ventilator?

(valjda još živim u kamenom dobu )

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa da, to je super. Možeš peći i u nekoliko etaža, a pečenje je brže i ravnomjerno. Višak pare puše na rupu u vratima i nema kondenzacije. Toplo preporučam kada ćeš kupovati novi štednjak (što se u prosječnoj obitelji ne događa češće od jednom u 20 godina).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •