Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 141

Tema: Kažnjavanje

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Kažnjavanje

Nikako se ne mogu sjetiti gdje sam pročitala o vremenskom ograničavanju trajanja kazni za djecu. Interesira me konkretno za četverogodišnjaka, naime trebam jednoj osobi potkrijepiti svoje primjedbe savjetom stručnjaka. Konkretno za četverogodišnjaka kazna može trajati 4 minute, 1 sat, 1 dan i sl. poslije gubi svrhu i smo zbunjuje dijete.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam taj podatak čula/vidjela gledajući jednu od emisija onog RTL-ovog TV show-a "Super nanny" koji mi baš nije bio uvjerljiv i nije me osobito fascinirao. Držim da su neke stvari rečene unutra vjerojatno točne, ali bih ipak taj podatak provjerila na nekom vjerodostojnijem mjestu...u stručnoj literaturi, ali nažalost ne znam ni jedan naslov konkretno...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

onoliko minuta koliko dijete ima godina...iz usta vrtićke psihologinje.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nijednu sekundu!!!

to je okrutna najokrutnija metoda.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I ja kazem nijednu sekundu!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel Sears preporucuje time out? Kao, koliko godina toliko minuta i ne prije druge godine? Mi smo to jednom, dvaput probali, sjedenje kod mene na kaucu. Ali, osim sto mi se to cini uzasno, staviti nekoga negdje protiv njegove volje, nije mi se bas ucinilo da je imalo pozitivni efekt. Kao npr. da ja odem rashladiti glavu i razgovor nakon toga.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Alanovamama, jesi li mislila na time out ili na kazne poput zabrane gledanja crtica, ili zabrane igranja nekom igrackom i sl?
    Bilo bi mi cudno da si mislila na time out u trajanju od 1 dana.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je ta metoda Super Nanny ili Sears... užasna.
    Nikad ne bih dijete izolirala ni na sekundu, a ako bih ga i "odmakla" onda bih bila s njim.
    Sve će ti dijete u tim trenucima skrušeno razmišljat što je pogriješio, kako da ne, čini mi se da to izaziva još veči revolt...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Koliko sam ja shvatila Searsa, time out se moze odvijati i u maminom krilu....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja "hlađenje" provodim na sebi. Odem van iz sobe o brojim do deset, a onda privinem dijete k sebi pa prvo smirim, a nakon toga objasnim što i zašto.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja nikako ne vjerujem u kaznjavanje.
    Pa ni zivotinje se vise ne dresiraju kaznjavanjem.
    Ako jednu divlju zivotinju, npr. tigra, mozes necemu nauciti bez kaznjavanja, zasto onda ne bi mogao i dijete?
    Mislim da nagrada djeluje puno bolje od kazne.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    S ovim se ne bih složila, kazna ipak mora postojat, ne može se dijete nagraditi da bi bilo dobro. Onda i nagrada gubi svoj smisao. Mislim da dijete ima puno toga više za naučit od cirkuske životinje.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i "kazna" mora biti povezana s onim sto je lose napravljeno.

da ne ide u timeout npr. ako je hitio salicu punu mlijeka na pod, vec da odslusa bukvicu i da pocisti za sobom.

minute su mi bezveze, njima je tri sekunde kao tri minute, nist im vrijeme ne znaci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ponekad je potrebno i kazniti

moji u razredu si sami odrede kaznu

tj odredi im razredna porota

vjerujte mi da rijetko tko završi dva puta na suđenju

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    S ovim se ne bih složila, kazna ipak mora postojat, ne može se dijete nagraditi da bi bilo dobro. Onda i nagrada gubi svoj smisao. Mislim da dijete ima puno toga više za naučit od cirkuske životinje.
    Evo da malo bolje pojasnim sto sam htjela reci.
    Nisam mislila usporedjivati dresuru zivotinja s odgojem djece, vec sam mislila na sam pristup odgoju. Dakle ako se dresuri zivotinja pristupa na pozitivan nacin, zasto se ne bi moglo na pozitivan nacin pristupiti i odgoju djece.
    A taj pozitivan pristup kao alternativu kazni predlaze nagradu.
    Naravno da nisam mislila ni da ces dijete kad napravi nesto lose nagraditi ,vec da ces upotrijebiti nagradu kao motivaciju da dijete ne radi to sto je lose.
    I samo jos da kazem da metodu predaha (ukoliko pod predah podrazumjevamo odvajanje djeteta od krizne situacije i "hladjenje", naravno na smiren nacin i uz obavezno prisustvo roditelja) ne ubrajam pod kaznu. I isto mi je bezveze to s brojanjem minuta.
    Isto kako Ancica kaze da "kazna" mora biti povezana s onim sto je lose napravljeno, ja mislim da nagrada mora biti povezana s ponasanjem za koje se od djeteta trazi da ga promjeni.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamasita, potpisujem te

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Naravno da nisam mislila ni da ces dijete kad napravi nesto lose nagraditi ,vec da ces upotrijebiti nagradu kao motivaciju da dijete ne radi to sto je lose.
    to je potkupljivanje.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja to radije zovem motivacijom.
    Kao kad ti npr. u firmi kazu da ostanes raditi 3 sata duze i da ce ti to biti dvostruko placeno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

al naravno ne plate

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa
    al naravno ne plate
    pa to ti mogu jednom napravit. drugi puta ćeš imati hitne obaveze

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ajmo ovako:

dijete motiviraš nagradom da se smiri.ono se primiri,a onda nastavi po starom.
    kaj ces napraviti?
    ponavljati mu da će dobiti obečanu nagradu,oduzeti mu nagradu i kazniti ga ili obečati još bolju nagradu?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajmo ovako:

krivo postavljeno. ne možeš nekog motivirati da se smiri. radi se o trajnom procesu, u kojem nagrada ima ulogu motivacije za prihvatljivo ponašanje.

nagrada u smislu trenutnog rješavanja krizne situacije ima kontraefekt.

u tom trenutku se dijete može eventualno podsjetiti na neko pozitivno iskustvo koje je imalo kad se drukčije ponašalo, i to ga može motivirati da to iskustvo ponovi.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

..............
    Isto kako Ancica kaze da "kazna" mora biti povezana s onim sto je lose napravljeno, ja mislim da nagrada mora biti povezana s ponasanjem za koje se od djeteta trazi da ga promjeni.
    Mamasita, ti si rekla da nikako ne vjeruješ u kažnjavanje.
    Čini mi se da si htjela reći da vjeruješ samo u nagrađivanje, ispravi me ako griješim. Ja mislim da jedno ne isključuje drugo, inače nijedno nema smisla.
    Kazna je potrebna za iznimno loše, a nagrada za iznimno dobro ponašanje, pretjerivanje u jednom ili drugom ne daje nikakve rezultate.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo probat cu objasniti jednim primjerom:
    Dijete ne zeli pospremiti svoje igracke, nakon sto ga zamolis po stoti puta da ih pospremi.
    Ti mozes reagirati tako da mu zaprijetis kaznom i kazes:
    "Ako istog trena ne pospremis te igracke, sutra se neces igrati!"
    Ili mozes, onako kako bih ja:
    "Ako sada pospremis svoje igracke, kasnije cemo se zajedno igrati!"
    Naravno, uz nacin odgoja nagradjivanjem umjesto kaznjavanjem, idu i ostale metode pozitivnog odgoja kao sto su razumjevanje, organizacija, usmjeravanje, ritam, strogo postavljanje pravila...bez toga nagradjivanje moze biti kontraproduktivno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

dijete ne posluša i ne pospremi igračke.i onda?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

razumjevanje, organizacija, usmjeravanje, ritam, strogo postavljanje pravila...
    Ovo citirano i ja primjenjujem, ali i kažnjavam (uh, što sam opaka )
    Ali... kod tvog primjera mi je ključno to tvoje bih

Ja uvijek prvo pokušam tu "tvoju" metodu, ali ako nakon nekoliko puta i nekoliko pokušaja "utrpavanja nagrade" i dalje ne sluša, onda neću reči - sutra se nećeš igrati- jer sutra je daleko, obično kažem - ako ih ti ne pospremiš, ja ću (a to podrazumijeva ho-ruk u smeće) i onda ona pokupi svoje igračke u sekundi.
    S obzirom da smo o pospremanju igračaka jako puno razgovarale i s obzirom da je moja kuća jedna velika igraonica (nisam cjepidlaka i poštujem djetetovu potrebu za igrom i da bude okruženo igračkama) i postigle smo određeni sporazum - onda i očekujem da ga se poštuje, a ako ga krši onda slijedi kazna, i to je to.
    Ona ipak ima 4,5 g., a kad je bila puno manja igračke smo pospremale zajedno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ajmo ovako:

krivo postavljeno. ne možeš nekog motivirati da se smiri. radi se o trajnom procesu, u kojem nagrada ima ulogu motivacije za prihvatljivo ponašanje.
    to je primjer jer hoću dokazati da dijete ne možeš potkupljivati nagradama da bi se primirilo.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

To bi onda znacilo da djetetu fali nesto od ovog gore nabrojanog: razumjevanje, organizacija, usmjeravanje...i dijete se otelo nadzoru.
    Kad djeca dobivaju sve sto im je potrebno, ona ostaju pod nadzorom i suradjuju.
    Kao sto rece sorcie, sve je to dio jednog trajnog procesa.
    Barem ja tako mislim.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ovo je bio odgovor na dolegin pretprosli post
    Arijana, imas pravo, sve je ovo sto ja pisem samo moje razmisljanje o tome.......nemam iskustva.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    S obzirom da smo o pospremanju igračaka jako puno razgovarale i s obzirom da je moja kuća jedna velika igraonica (nisam cjepidlaka i poštujem djetetovu potrebu za igrom i da bude okruženo igračkama) i postigle smo određeni sporazum - onda i očekujem da ga se poštuje, a ako ga krši onda slijedi kazna, i to je to.
    potpisujem.
    isto tako znam sto puta reći:ako odmah pospremite igračke idemo na sladoled.jendo drugo veže-i kazne i nagrađivanja.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

To bi onda znacilo da djetetu fali nesto od ovog gore nabrojanog: razumjevanje, organizacija, usmjeravanje...i dijete se otelo nadzoru.
    Mamasita, ne da ne fali nešto od tog nabrojanog, nego dobiva i puno više, ali nekad je dijete samo dijete i posao mu je testirati granice. Nemoguće je da je dijete non-stop "pod nadzorom" i poslušno

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

...i dijete se otelo nadzoru.
    hm,hm...
    ovaj dio baš ne zvuči lijepo.ja se milijun puta otmem nadzoru
    isto tako nisu sva djeca ista.s jednim se možeš dogovoriti sve i nije ga potrebno kažnjavati dok s drugim možeš imati problema jer je tvrdoglavi jarčić kome se ništa ne može dokazati.
    mislim da ne postoja univerzalna formula uspješnog odgajanja koja vrijedi za svu djecu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moram dodati da kod gabriela (2,5g) ne primjenjujem metode kažnjavanja jer je premali,ali bome D. i L. znaju što je kazna tj. dominik prednjači u tome jer ponekad nema granica.
    to nisu nikakve drastične kazne već npr.zabrana igranja igrica ili gledanja tv-a jedan dan...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma nisam ni rekla da je moguce da dijete bude stalno pod nadzorom i poslusno. Pa ne zivimo u savrsenom svijetu!
    Samo mislim da davanje nagrada jaca djetetovu zelju za suradnjom, a kaznjavanje tjera djecu da se usredotoce na negativno ponasanje vise nego na pozitivno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja posjećujem s D. psihologinju zbog ADHD-a i ona smatra (kao i nekolicina drugih psihologa kod kojih smo bili) da dijecu treba kažnjavati,ali naravno ne drastičnim kaznama već kao što sam rekla-zabranja gledanja tv-a,igrica i sl.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Sto je ADHD?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja posjećujem s D. psihologinju zbog ADHD-a i ona smatra (kao i nekolicina drugih psihologa kod kojih smo bili) da dijecu treba kažnjavati,ali naravno ne drastičnim kaznama već kao što sam rekla-zabranja gledanja tv-a,igrica i sl.
    da, oni koji su izabrali kognitivno-bihevioralni pristup, ali ne i Jesper Juul naprimjer.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

onda je najbolje da ne posjećujemo ni psihologe ni doktore kad smo si sami najpametniji.pročitala sam "vaše kompetento dijete" i koliko god se trudila nekad i puknem.
    zbilja nije lako odgajati troje djece i moram priznati da mi je ponekad lakše D. kaznati nego se s njim nadmudrivati.

jedan primjer:

ima super ocjene i nemamo problema s učenjem,ali ponašanje u školi je katastrofalno.
    puno smo razgovarali,pokušavali nagradama,ali badava.
    na kraju ga moram kazniti zabranom igranja igrica da bi shvatio da mislim ozbiljno.
    s leom se pak mogu sve dogovoriti i nemamo nikakvih problema.

jako je teško djecu dobro odgojiti i nikad nisi pametan da li dobro postupaš.barem ja.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sto je ADHD?
    poremećaj pažnje s hiperaktivnošču

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

hiperaktivnošču=hiperaktivnošću

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dolega, dobije li on u skoli ikakvu kaznu za ponasanje?
    Ja bas ne vidim neku vezu izmedju kaznajvanja doma sa necim sto on uradi na skroz desetom mjestu.
    ovo sto ivarica spominje, razni terapeuti imaju razne pristupe. Tako da je vrlo vjerovatno da ti jedan kaze kako je ok kaznjavati, a drugi kaze da nije ok. Isto ko za masu drugih stvari. Nije stvar u tome da netko procita knjigu od Juula i kaze: ok sad znam sve. Nego u tome da Juul kao terapeut koristi drugacije metode. ( ustvari, on ne voli nikakve "metode" koliko je meni poznato jer "metode" stavljaju dijete u polozaj objekta) Znaci, s pravom se moze sumnjati da nekim "metodama" u biti pogorsas situaciju. Bez obzira sto nekog privremeno "dovedes pod kontrolu".
    Pa ti sad budi pametan.

enna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="Ancica"]npr. ako je hitio salicu punu mlijeka na pod

Kod nas se dogodilo upravo to!
    I to više puta, neće da mu nitko daje piti, hoće sam!
    Lijepo popije i ne prolije ni kap dok pije ali kad završi i ja
    ili MM mu želimo uzeti čašu (kažemo mu da nam da)
    ili da je stavi na stol on je samo izvrne na tepih ili prolije nekog od nas. Ovo se dogodilo već par puta, nadajemo mu više dudu a
    i nije baš oduševljen sa (kršitelj koda)ovom bocom za djecu
    (ona na pipak što ne kapa).
    Jučer je tatu cijelog zalio i ovaj je dreknuo i poslao ga u sobu,
    malo je plakao i nakon par minuta kao da ništa nije bilo...
    A mi ludi i bijesni, MM se taman obukao da idemo van,
    Ivan ga je toliko naljuti da se samo svukao i lego.
    Ja tada nisam bila sa njima pa se nisam htjela mješati
    a i neznam kao bi reagirala, mislim da je još mali da počisti za sobom
    a i dali bi to on razumio?

Kako bi Vi postupile???

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sad vidim da mi prethodni odgovor nije otišao.
    a zakaj mislila sam na kaznu tipa negledanje crtića, igranje.
    Hvala cure nažalost nisam dobila odgovor koji sam tražila.
    Ja sam također protivnik kažnjavanja i uvijek sam za dogovor, ja sam odgajana tako da su me uvijek tretirali kao malog čovjeka , znam da će sad neki skočiti na ovo , pa tako nastojim i svoje dijete i mogu reći da to kod nas savršeno funkcionira, bože moj svi imamo dobrih i loših dana ali nismo roboti. Zato mi je užasno gledati kako neki iz moje okoline, po meni ,neprimjereno i nekorektno kažnjavaju djecu , a takvi su da im sve treba crno na bijelo. Zato ako se netko sjeti još uvijek molim taj podatak.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj alanovamama prvotno napisa
    Ja sam također protivnik kažnjavanja i uvijek sam za dogovor, ja sam odgajana tako da su me uvijek tretirali kao malog čovjeka , znam da će sad neki skočiti na ovo , pa tako nastojim i svoje dijete i mogu reći da to kod nas savršeno funkcionira,
    Ne razumijem ovu rečenicu. U prvom postu tražiš kako kazniti dijete, pa i naslov je kažnjavanje, a onda kažeš da si protivnik kažnjavanja.
    Pa, Bože mili, i ja odgajam svoje dijete ko malog čovjeka, jer ako ja ko veliki čovjek ne dođem na posao čeka me kazna, ako nepropisno parkiram čeka me kazna, ako ...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Arijana, mislim da alanovamama sama nije pobornik kaznjavanja, ali da zeli osobama iz svoje okoline, koje djecu neprimjereno strogo kaznjavaju, ukazati na to da takva praksa nije pedagoski opravdana.
    Ja sam tako protumacila ono sto je napisala.

Ja ti, alanovamama, nemam pri ruci neke savjete iz literature, niti sam strucna osoba.

Kao mama s odredjenim iskustvom, mislim da neke kazne mogu imati efekta. Npr. dijete se igra na grubi nacin s nekom igrackom i lupa po namjestaju (ili jos gore - po sestri) - ja mu pokusam objasniti da sestru boli i da je tuzna, a da je namjestaja steta. Nekad shvati, a nekad se u zaru igre zanese i uopce ne registrira moje opomene. Onda mu oduzmem igracku i sakrijem neko vrijeme. Skrivanje duze od 1 dana nema smisla, jer on onda potpuno zaboravi na tu igracku.
    Isto je s crticima - npr. pod utjecajem ninja kornjaca znao je biti vrlo grub, i ako nije prekinuo s grubostima nakon objasnjenja, zabranili bismo mu gledanje. Opet, ako je zabrana duza od 1 dana, on zaboravi na svoj "grijeh" zbog kojeg je kaznjen, i pamti samo "nepravdu" koja mu je ucinjena, a onda to nema smisla.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa stvar je baš u tome da trebam taj podatak da bi dokazala nekome da je u krivu glede kažnjavanja djece, a ne zato da bi ja svoje dijete kažnjavala. Sorry ako je pitanje bilo nerazumljivo.
    Pojasnit ću konkretnim primjerom
    Kazna za razbacivanje igračaka - do kraja tjedna nema igranja tim igračkama, a danas je npr. utorak ; za nereagiranje na pitanje kazna dva dana negledanja crtića i sl. nebuloze

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

stvarno nebulozno. ti roditelji kao da vrebaju na svaki deciji propust da bi izrekli kaznu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Oprosti, krivo sam razumjela tvoje prvo pitanje.., a za takve roditelje iz tog primjera.... teško da ćeš pomoći "literaturom i stručnjacima".

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

i ja mislim da je u time outu rijec o- broj minuta=broj godina.
    kod nas radi drugacija variajnta- prvo smo se lijepo sjeli i dogovorili sta je lijepo a sta ruzno ponasanje i onda za lijepo dobiju + za ruzno dobiju - ( - brise +) a kad imaju 10 + dobiju nagradu po zelji... nije bas idealna metoda ali nama se svida, nije agresivna, sami odlucuju za sta i kad trebaju dobiti + i -, i vjezbaju zbrajanje
    istina nekad kad je stvarno ponasanje izvan kontrole posaljem ih u sobu na minutu i mislim da im to ne skodi, jedino ja ne volim da ih ne vidim jel im krivo ili nije radi toga sta su napravili, pa zato to stvarno smo upotrebili jedno tri puta :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čuj uvijek postoji nada, ako ništa ne poduzmem osjećam se puno gore.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •