Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Djecja disciplina opet u modi - clanak

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Djecja disciplina opet u modi - clanak

Listam jucer "Globus" i u onoj rubrici gdje objavljuju naslovnice vodecih stranih casopisa stoji u ovom broju i naslovnica njemackog casopisa Focus (ozbiljni tjedni casopis) na kojem stoji na naslovnici "Disciplina opet u modi" (ili nesto slicno u tom duhu) i pise da je tema broja odgoj djece. Bas me zanima cita li netko taj casopis i da li je netko procitao taj clanak i o cemu se radi?

(gledao sam na www.focus.de no nisam nasao nista o tom clanku)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam citala taj clanak ali sam nedavno (mislim u "newsweek-u) citala clanak na tu temu. na zapadu su naime attachment parenting i slicne metode odgoja vec jako dugo u modi i iz toga (odnosno ne iz toga nego iz pogresne interpretacije takvih vrste odgoja, i "prelabavog" odgoja) proizisla cijela jedna generacija djece, zapravo vec mladih ljudi koji su totalno raspusteni i bez ikakve bez strukture. kao kontra tome naravno ponovno se pojavio trend cvrste discipline. sve u svemu ono sto sam procitala tesko je primjenjivo na nase drustvo jer kod nas kaznjavanje i slicno nikad nije ni izaslo iz mode odnosno ove "blage" metode odgoja tek ulaze u modu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato lijepo J. Juul objašnjava razliku između demokratskog odgojnog stila (gdje se odgovornost ravnopravno raspoređuje između djece i odraslih) i ravnopravnog/odgovornog (nisam bas sigurna u termin) roditeljstva gdje se dijete tretira kao ravnopravno ljudsko biće ali odgovornost za donošenje odluka je na odraslima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    Zato lijepo J. Juul objašnjava razliku između demokratskog odgojnog stila (gdje se odgovornost ravnopravno raspoređuje između djece i odraslih) i ravnopravnog/odgovornog (nisam bas sigurna u termin) roditeljstva gdje se dijete tretira kao ravnopravno ljudsko biće ali odgovornost za donošenje odluka je na odraslima.
    sva sreća da nisam imala pojma o tim knjigama, jer bih vjerojatno bila totalna zbunjola...

ja uopće ne razumijem ovo što si napisala :/ .

ja sam se rukovodila osjećajima i zdravim razumom. mislim da je moja kćer sasvim dobro ispala .

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Osobno sam protiv kaznjavanja i "discipliniranja" djece. No, da me netko pogresno ne shvati to ne znaci da djecu treba pustiti da rade sta hoce. Misljenja sam da roditelji svoju ulogu roditelja trebaju odraditi krajnje savjesno i odgovorno. Ne moze se pod krinkom demokracije u obitelji dio odgovornosti u odgoju prebacivati na djecu, jer da djeca mogu donositi odluke i biti svjesna tezine posljedica zbog istih ne bi u zakonu stajalo da smo punoljetni s 18.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja sam se rukovodila osjećajima i zdravim razumom. mislim da je moja kćer sasvim dobro ispala .
    I ja isto

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ja....ali jos nije ispao.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to ne znaci da se ljudi koji citaju knjige o odgoju ne rukovode osjecajima i zdravim razumom.

sorry, mozda sam nesto propustila ali ne kuzim vas point i kakve ovo sve ima veze sa temom koju je tatek otvorio...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    to ne znaci da se ljudi koji citaju knjige o odgoju ne rukovode osjecajima i zdravim razumom.

sorry, mozda sam nesto propustila ali ne kuzim vas point i kakve ovo sve ima veze sa temom koju je tatek otvorio...
    Moj bi point bio u vezi sa temom na ovaj nacin:

Ne rukovodim se u odgoju onim sto je trenutno in kod nas i u svijetu....Ne znam kakvim se razumom rukovode ljudi koji citaju knjige koje onda, kako si i sama rekla, pogresno interpretiraju....

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja uvijek volim sve procitati pa onda vidim jel to ima smisla ili nema - iz jedne knjige odaberem jedno, od nekog cujem dobar savjet, iz druge knjige nesto trece i onda slozim ono sto odgovara meni, MZ, Vedranu, Zrinki ...

Ako je nesto moderno, ne znaci a priori da je lose, treba pogledati i vidjeti ... zato sam bas i zamolio ako mi netko moze prepricati clanak ili mozda baciti kakav link ako postoji na webu (Jezici nisu problem). Mozda je nesto dobro, a mozda je i shit, boze moj ...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam totalno zbunjena (na granici zgrozenosti) kad se uz rijec odgoj stavi rijec moda...
    tatek je pitao o clanku : nisam ga procitala ali imam osjecaj da ide u smjeru prvog odgovora od tridesetri...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dragi tatek, ja bih se tu slozila s tobom. I da ne zelimo, izlozeni smo tolikoj kolicini informacija, a common sense tu igra ulogu nekakve filtracije...

Samo mi pocinje vaditi zivce to sto se svako iznosenje stava pretvori u raspravu..... ako jedna kaze "Ja ne odgajam po knjizi"....odmah dodje druga i kaze " Ja odgajam, jel to znaci da smo svi mi koji citamo knjige sad budale??"
    Sad se opet treba javiti prva i reci "A jel ti hoces da kazes da ja uopste ne citam knjige???"

:D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ludačo

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ninet, baš tako

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Odoh sad da se samodiscipliniram u 32minutnom time out-u....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja jos uvijek ne kuzim o cemu vi pricate...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Samo mi pocinje vaditi zivce to sto se svako iznosenje stava pretvori u raspravu.....
    a ja sam mislila da tome i sluze forumi

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kaj se tice pomodnosti ...

Neki strucnjak za odgoj smisli neku novu metodu, kompilira staru, iznese svoja iskustva iz prakse, whatever ... i izda knjigu. MOze ona biti losa, ali moze i dobra.
    Knjiga dodje u knjizare i procita ju novinar koji je recimo zaduzen da smisli poduzi tekst o temi djeca, odgoj itd. Napise clanak o tome, da neki bombastican naslov (npr. Disciplina je opet u modi), svi to procitaju i stavovi tog strucnjaka (uz izmjene koje je napravio novinar pisuci tekst: kracenja, prepricavanja itd) postanu moderni.

Medjutim, to ne govori bas nista o kvaliteti same knjige. Moze biti glupost, no moze biti i super stvar. Pomodne postaju i gluposti i dobre stvari.

Moderna je ethno muzika koja je meni osobno fora, latino koji obozavam (ah, MAnu Chao, Amparanoia itd) i medju njima i mnogo kvalitetne muzike. Ali ima i puno moderne muzike koja je bezveze, i za mene, ali i objektivno.

I kod odjece ima svasta - moderni su topici koji ne sezu ni do pupka koji na nekim zenama lijepo izgledaju, no na nekima bas i ne no sigurno nisu bas najzdraviji u hladnim danima pa ih zene ipak nose.

Ali su sada popularne i siroke suknje, bijela, sarene itd kojima zaista nitko ne moze prigovoriti da nisu lijepe, zdrave (prirodni materijali!) i funkcionalne.

Dakle, ako je nesto moderno ne znaci automatski da je i lose.

Neki ljudi smatraju da je sve novo apriori lose, no ja nisam tog misljenja ... a priori smatram da je nesto dobro dok se ne uvjerim da je lose (A isto vrijedi i za ljude, kad vec filozofiramo sad pred rucak ).

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je dosta logično da je i odgoj, kao i gotovo sve, podložno nekakvim trendovima i nekakvoj modi.

Al, nekako mi se čini da ono što je bubica htjela reći je da, nama, koji smo čitali Jespera Juula je ovako nešto bilo očekivano, odnosno iz onoga što on veli dosta je jasno da će se i takav, "demokratski" način odgoja morati preispitati kao što smo preispitali i, većinom odbacili, autokratski odgoj prošlih generacija.
    Ja volim proičitati "odgojne" knjige, tu i tamo neki tips&tricks kakvi su uostalom i ovi naši na forumu. A JJ čitam ne tolko radi praktičnih savjeta kolko radi katarze

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    Samo mi pocinje vaditi zivce to sto se svako iznosenje stava pretvori u raspravu.....
    a ja sam mislila da tome i sluze forumi
    Kad mi izvadis recenicu iz konteksta...mozda i sluze.
    mada....meni ovaj forum sluzi da nesto naucim, da nekom, ako mogu pomognem, da zatrazim pomoc....
    Kad mi je do rasprave, odbrane i nametanja stavova, idem na dnevno - politicki.

Tatek...opet te potpisujem sa malom intervencijom.....moderno niposto ne mora znaci a priori lose....ali ni dobro - samo zato sto je sad moderno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa fakat si izdržala 32 minute.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jesam, ali nije pomoglo....Time out kao metoda nije primjenjiv na mene.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tatek...opet te potpisujem sa malom intervencijom.....moderno niposto ne mora znaci a priori lose....ali ni dobro - samo zato sto je sad moderno.
    Za mene rijec "moderno" ima uglavnom neutralan predznak, ni dobar ni los.
    Iskreno, rekao sam "uglavnom neutralan" zato sto i ja, u svojoj dubini, osjecam laganu odbojnost prema svemu sto je masovno, u trendu, shik ... na jednoj drugoj temi sam napisao da se osjecam vrlo razlicito od okoline i da kad mislim kao vecina da se onda jos jednom preispitam da li je to zaista OK
    No, trudim se da reagiram neutralno na sve modne hirove i uvjeren sam da je to pravi pristup.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ninet

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="tatek"] Ali su sada popularne i siroke suknje, bijela, sarene itd kojima zaista nitko ne moze prigovoriti da nisu lijepe,
    quote]

khm,khm...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

[quote="lucky day"]
    Citiraj tatek prvotno napisa
    Ali su sada popularne i siroke suknje, bijela, sarene itd kojima zaista nitko ne moze prigovoriti da nisu lijepe,
    quote]

khm,khm...
    :?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne kupiš jedan Cosmo i pregazi te vrijeme

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kaj se te grane ljudske djelatnosti tice ne citam casopise nego gledam sto se nosi po ulici i izlaze u izlozima.

Početno

Ja , ne znam kako, uvijek pročitam one knjige u kojima piše da je dobro ono što radim

S djecom se ponašam po feelingu, samo to zahtijeva mnogo vremena s njima.

Jedva čekam kad će knjigu o originalnom, bezbrižnom i "neinvazivnom" odgoju (na temelju odgojene generacije) napisati, za razliku od nekih angloamerikanaca ili zapadnjaka neki ...ne znam...saudijski arabijac ili japanac ili balkanac...onda će zbilja vladati bezbrižnost na svijetu

A o člancima u dnevnim novinama...eto čitala sam da je čovjek pojeo 4 kile sladoleda...

(znam znam da ima odgojnih publikacija i kod nas (čitala Flandericu)...ali mi se nekako međunarodni konsenzus o ispravnom odgoju djece sviđa..mada malo sliči na komunizam...)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja pročitam neke knjige, one koje mi se svide pristupom kad ih prolistam. Poštujem svoju, pa onda i tuđu struku - psihologija, pedagogija i ine discipline napreduju, dolazi i do novih spoznaja o djeci i odgoju koje nije loše znati. No, nisam poklonik nikakvog trenda niti osobe koja piše o odgoju. Nikakav Sears ni Juul ni nazivi kao što je attachment parenting mene ne pridobivaju za sljedbenika. Ni inače nisam sljedbenik ni u čemu. Kao što reče tatek, sve što pročitam filtriram kroz svoje znanje, stavove i odgojne ciljeve i prilagođavam svom djetetu i svojoj obitelji.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="tatek"]
    Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj tatek prvotno napisa
    Ali su sada popularne i siroke suknje, bijela, sarene itd kojima zaista nitko ne moze prigovoriti da nisu lijepe,
    quote]

khm,khm...
    :?
    mislila sam reci da meni nisu lijepe (ako mislis na one neo-(kršitelj koda)ie suknje sa volanima)... pa sam ja ocito onda ms. nitko... nije mi prvi a ni poslijednji put...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •