Molim vas da mi netko napiše recept za višnjevac. hvala![]()
Molim vas da mi netko napiše recept za višnjevac. hvala![]()
Mmmm, ja sam to ove godine donijela od doma. Nisam sama pravila, ali obicno idu visnje, secer, vanilija stapic (ako imas) i kvalitetna rakija. To se drzi u nekoj velikoj staklenoj tegli na suncu, mislim oko 40 tak dana i onda se procijedi. Ili mozes ostaviti malo visanja na dnu. Netko voli sladju, a neko jacu po alkoholu. SAd tocni recept nemam! Ali je odlicna!!
Evo naseg recepta:
1,5 kg voca (visnje, maline, kupine...)
0,5 l vode
0,75 kg secera
0,5 l rakije lozovace ili tropice
Secer se zakuha s vodom i kada se ohladi, zalije se voce (predhodno stavljeno u staklenku) te se doda rakija. Stavis prozirnu foliju na otvor i dobro pricvrstis. Treba stajati na suncu jedno 4 tjedna.
prošle višnje, a ja nisam radila višnjevac ali su me moje drage frendice razveselile sa par boca......
...... interesira me kako je najbolje čuvati višnjevac da što duže bude dobar, je li u podrumu (hladno i mračno) ili je ok i u ormaru/vitrini u kuhinji ili dnevnoj sobi
Podižem malo iz prašine. Imam puno višanja i htjela bih ove godine napraviti dobar liker. Čitala sam malo i ostale recepte na internetu i vidim da ima dosta različitih varijanti. U nekim slučajevima se višnje odmah zalijevaju rakijom, a u nekima se rakija dodaje tek kad višnje odstoje na suncu, u nekim se u staklenku slaže red višanja red šećera, a negdje se šećer zakuha s vodom pa se sve zalije... Što je bolje? Treba li to sve povremeno miješati ili jednostavno ostaviti na miru. Čime pokriti tu staklenku na suncu? Da ju zatvorim folijom, poklopcem ili nečim drugim? Svaka sugestija, savjet, iskustvo i novi recept su dobrodošli!
Ja radim red visanja red secera i ostavljam to na suncu. Poklopim s poklopcem obicnim od staklenke ali ne zaserafim, on sluzi samo da ne dodu bube kakve ili smece, Kad se secer otopi tako da ostane samo na dnu onda malo promjesam al u pravilu ne diram nista dok se sve ne otopi. Ja ne radim s rakijom jer ju ne podnosim nego s votkom pa to bude bas fina vocna votka. Meni se najbolje pokazalo kad izmjesam votku i sok od visanja da to sve skupa jos odstoji u frizideru par dana barem, onda se nekako zgusne sve.
Moja susjeda radi s cimetom i rakijom, odmah zalije visnje i to stoji dosta dugo. Ide jos nesto unutra al nisam zapamtila ali ako te zanima mogu ju pitat. Bude fino i to njeno, nije onako klasicno al eto, meni ta rakija smrdi i ja tako ne mogu.
Htjela sam jos dodat al isteklo vrijeme...
Moja teta smrzne sok koji ne misli odmah mjesati s votkom (od nje sam pokupila tu foru s votkom) nego kad se popije ono sto je napravila samo odmrzne i napravi.
ja radim ko i Koksy ali s rakijom. Znači stoji na suncu dok se šećer ne otopi i onda tutnem u špajzu i to je to.
Evo friska info posto sam se upravo vratila sa branja visanja.
Ja ga ove godine necu radit al susjeda ce na nekoliko nacina.
U flasu od 1 litre staviti 40 visanja (doslovno smo brojili) i 40 dkg secera, cimeta po zelji i vanili secer, a mogu i stapici vanilije, na to ide 4 dcl rakije i to stoji oko 6-8 tjedana prije nego je spremno za piti.
Radit ce i ovako kao ja, znaci red visanja, red secera.
Ima doma votke pa je u veliku staklenku stavila 60 dkg visanja, 60 dkg secera i 6 dcl votke. Mislim da je i tu malo cimeta ubacila, to ce isto vjerovatno stajati duze vrijeme.
Posljednje uređivanje od koksy : 18.06.2011. at 21:40
Znači, ako sam dobro shvatila, vi to odmah zalijete rakijom ili vodkom i onda stavite na sunce? Jel se ne dodaje alkohol tek nakon što višnje odstoje na suncu?
Inače, jučer mi je jedna frendica rekla da ona ponekad umjesto rakije stavi rum, da joj je tako finije.
Ja ne, ja mijesam s alkoholom kad se sve rastopi.
najlipši je omjer kil -kil -litra. njam. kil višanja, kil cukra, kil rakije
Evo, ja sam našla nekakav recept u jednoj staroj kuharici i probala:
Kilu višanja stavila u staklenku. Kilu šećera rastopila na vatri s 2 dl vode, dodala koricu limuna i 6 klinčića. Kad se je rastopina šećera rashladila dodala 4 dl rakije i s tim zalijala višnje.
Ako sad popodne nebude padala kiša, penjem se na višnju po novu rundu pa ću onda isprobavati varijacije na temu.
Nabolje je probati vise nacina pa izabrati ono sto ti je najfinije. Frandica i ja stavimo 1kg višanja i 80dag šećera na sunce. Kad se rastopi šećer, procijedimo i ulijemo rakiju i to šljivovicu, jer nam je tako najfinije - voće plus vocna rakija. Rakiju ne stavljamo odmah jer ju nemamo u ovo doba godine, nju dobijem tek kasnije. Kad brat ispeče....
Moja mama odmah stavlja rakiju jer ima, i bude isto jako fino.
Ne mozes puno fulati u pripremi.
A kad sazore dunje onda ista stvar ide s naribanim dunjama. Zakon!
Ja sutra isprobavam i jedan novi recept za orahovac. Baš se veselim tim likerima!
Meni je sve muz popio jerbo sam prvo bila trudna, a sad dojim.... Ahhhh... Al svejedno pravim i cekam dan kad cu i popiti.
Moze se raditi i od bresaka, ali njih se odmah stavlja u rakiju.
I moje će višnje danas u šećer i na sunce...
Recept i iskustvo isto kao i kod marte. Nakon godina pripreme više ništa i ne važem nego frknem "od oka" pa kako bude...
Nekad dodam vanilin šećer ako imam obične višnje, ali ako su maraške, čak i ne treba. Fino je i ako smrviš koju košticu, daje fini gorkasti miris.
ja sam se konačno dokopala višanja jer je mm ove odine bio poduzetniji nego prethodnih. danas kad dođem doma pripremam i onda jedva čekam![]()
i ja stavim u staklenku višnje i šećer pa kad se rastopi ide rakija...probala sam kod frendice ovu istu stvar sa malinama..ljudi moji prefiiiiino,pa ako imate malina probajte..nećete požaliti..
Ja stavljam 2 prsta višanja , 2 prsta šećera, ostavim na suncu dok se ne rastopi, na kraju dodam rakiju .
prošli put sam radila s kupinama, ista shema
i ja sam radila s kupinama lani, super je, a ove godine i s jagodama.
u frižideru su još ribizli, murve i taiberry.
mogu i murve tak?
Murve (dud) ti nisu posebno aromatične. Još crne hajd-hajd, ali bijele su bez veze.
Koliko stara rakija smije biti? I smiju li višnje biti odmrznute. Baš sam ih danas oprala i pospremila u škrinju, jučer friško ubrane.
Smiju biti odmrznute, moja prijatejica ih obavazno smrzne pa tek onda slaže sa šećerom.
ja ovako pravim.
sa svakojakim vrstama voća.
prošle godine višnje, kupine, borovnice, maline, marelice.
ostavila na balkonu do Stare godine (bila zaboravila)
meni su moji likeri savršeni: gusti i slatki
u onu veliku staklenku od 3 kg stavim voće, zaspem sa i kg šećera i zalijem sa jednom litrom rakije
protresem i ostavim na suncu. zatvorim celofanom i gumicom za početak, dok alkohol radi.
poslije stavim metalne poklopce.
što duže stoji, to je gušće i punije.
Pitanje za one koji stavljaju rakiju naknadno, koliko vam stoji voće sa šećerom na suncu? Kad dodate rakiju, jel odmah to spremate ili i rakija mora još nešto stajati?
Ja bih isto voljela da su mi likeri gusti, samo mi nemojte reći da ih moram držati do Stare godine![]()
Mislim da zbog starosti rakije ne moraš brinuti. Ja imam doma po par godina stare rakije koja je još uvijek odlična za piti, pa vjerujem da je dobra i za liker.
Ja ostavim na suncu oko 1,5 mjesec , rakiju dodam nakon toga, ostavim da se nekoliko dana sjedinjuje i ohladi u podrumu , pa tek onda procijedim.
Rakija je bolja što je starija.Kao i sa vinom.
Moje višnje na balkonu! Imam nekoliko varijanti pa ću isprobavati. A moće se i dvije staklenke oraha! Jedva čekam!
ja radim liker na 3 kile višanja, 3 kile šećera, stoji na suncu dok se šećer ne otopi... zalijem sa 1/2 l rakije, 3l crnog vina i 1/2 l ruma i bude fino....
lucifer, pa to tvoje je ko sangria od jedne vrste voća
Moj susjed je i meni dao recept s crnim vinom, ali ide kila višanja, kila šećera, litra rakije, kora naranče, vanilin štapić i na kraju, kad je sve gotovo, pola litre crnog vina.
Stavila sam 1 kg visanja maraska i 1 kg secera. Kupila sam u Zadru 2 kg visanja ali bile su tako slatke da smo moja kcer i ja potamanile 1 kg.
Sad ce stajati cca 2-3 tjedna dok se secer ne rastopi i tada zalijem s lozom i stoji jos 2 tjedna. Nakon toga procijedim i spremim u boce.
Razmisljam da probam ovu varijantu s rumom. Koji rum stavljate?
ja ne procjeđujem.
nego kad sipam rakiju, obavezno upadne i voće.
dio voća se može i zamrznuti, pa umjesto leda stavljati u rakiju.