kako napraviti višnjevac??

Thread: kako napraviti višnjevac??

  1. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    a koja bi to starost bila?
    i za vino
    i za žene
    Kod vina to ovisi o sorti i početnoj kiselosti. Tako recimo portugizac treba potrošiti u ranoj mladosti jer poslije ne valja.
    Optimalna dob žene? Pitaj konzumenta
     
  2. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    48 sati?
    pih!
     
  3. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Tebi toliko ne potraje ili... ?
     
  4. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    ma ne
    ja maloprije otvorila teglu prošlogodišnje borovnjače
    prije točno godinu dana sam je stavila na sunce... LOOOOL
    nisam je do sada imala gdje staviti, pa je odstajala i na suncu i na snjegovima.
    i stvarno je dobra.

    jučer stavila tri trolitarske staklenke višnjevače.
    ne otvaram do Božića.
     
  5. marijanada said:

    Default

    Quote Originally Posted by coccinella View Post
    Evo još jedne varijacije na temu:
    3 kg višanja
    2,5 kg šećera
    2 l crnog vina
    1/2 l ruma
    1 l rakije
    ostaviti da odstoji 48 sati.

    Kod mene je upravo u postupku. Sutra cijedim.
    Ja ga toplo preporučam, jer je jaaaako fin a tu su i dokazi
    http://www.coolinarika.com/recept/li...inom-rakijom-/

    To se ne bi trebalo zvati liker, ali ja nemam pojma kako da tu mućkalicu nazovem...
     
  6. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    beton?
     
  7. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    ima li još višanja na placu?

    Davor puno ovisi o načinu čuvanja
    i paženja
    i maženja
    i vina i žena

    Jelena. O
    taman 6 tjedana nakon stavljanja na sunce

    nego ona tura koju sam radila šećer, višnje, rakija 1:1:1
    još se šećer nije rastopio
    je to OK?
     
  8. koksy's Avatar

    koksy said:

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    beton?

    To je i moja orva pomisao bila kad sam vidjela 3 vrste alkohola u receptu...
     
  9. marijanada said:

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    beton?
    Quote Originally Posted by koksy View Post

    To je i moja orva pomisao bila kad sam vidjela 3 vrste alkohola u receptu...
    Ajjjmeeeee..... Ja možda jako malo znam o likerima, ali vi o betonu znate još manje

    Bar nek smo se dobro nasmijali
     
  10. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    nego ona tura koju sam radila šećer, višnje, rakija 1:1:1
    još se šećer nije rastopio
    je to OK?
    ej, pa moraš svako toliko promiješati
    jer, ako se šećer skruti i "zabetornira", teško ćeš ga poslije razbijati
     
  11. zibba's Avatar

    zibba said:

    Default

    Nisam još radila višnjevac, ali orahovaču radim godinama. U 3 l staklenku stavljam prepolovljene orahe ( brati dok još se može probiti iglom s jedne na drugu stranu, ali s laganim otporom, tj da se tek krene raditi ljuska unutarnja) onako oko 2/3 staklenke, pa preko toga sipam šećer uz lagano protresanje staklenke da se prosipa i između polovica do dna, te da ostanu svi orasi prekriveni na vrhu. Zatim staklenku poklapam sa komadom tkanine ( krpa, gušća gaza i slično) koju pričvrstim gumicom da može disati i sve na polusunčano mjesto, dakle da nije baš cijeli dan na suncu. Nakon cca 1,5 mj onako od oka dodam rakiju i ostavim da još neko vrijeme stoji ali poklopljeno i u špajzi te nakon toga cijedim u flaše.
     
  12. ježić's Avatar

    ježić said:

    Default

    Ja sam si danas u dućanu kupila prekrasne boce u koje ću spremati svoje likere
     
  13. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    meni se danas konačno šećer otopio (valjda od ove vrućine)
    nema više svakodnevnog miješanja, jupi!
     
  14. kinder's Avatar

    kinder said:

    Default

    I kod mene, dodala sam i rakiju, sklonila u hladovinu da ne ishlapi sva tekućina na ovoj žegurini
     
  15. cappy said:

    Default

    Ja sam stavila šećer i višnje, jednu posudu na sunce , jedno na tamno, jel moram to povremeno promješati ili ne trebam dirati ? Uglavnom šećer mi je sjeo na dno , a sirup od višnje je iznad.
     
  16. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    moraš miješati da ti se šećer ne zabetonira
     
  17. cappy said:

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    moraš miješati da ti se šećer ne zabetonira
    ok.Hvala.
     
  18. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    od 4 tegle:
    1. razbila (slučajno, u treznom stanju, ne znam jel mi bilo više žao višnjevca ili mi je bilo gore čistiti tu slatku ljepljivu tekućinu )

    2. popila

    3. i 4. još čekaju

    e sad pitanje
    što radite s višnjama?
    meni je bilo žao pa sam ih stavila skupa s višnjevačom u bocu
    e sad je tu problem
    jedva sam ih ubacila u bocu (imala sam od jegera, sa normalnim grlom), sad naravno ne idu van

    ove iduće 2 mislim samo piće stavit u bocu, a višnje u teglicu pa da si netko uzme po volji
    ali tih višanja je toliko puno
    može li se u te iste višnje staviti šećer i rakija pa ih iskoristiti za još jednu turu :hik:
     
  19. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    može
    ako moja prijateljica radi od kupovnoga kompota, možeš i ti od alkoholiziranih višanja
    iako ja ne bih izdržala da ne pojedem.

    zato moje uvijek stoje u teglama, ne prelijevam u bocama; pa kad točim rakiju, obacim i koju višnju
     
  20. babyboys's Avatar

    babyboys said:

    Default

    ja sam ih ocjeđene zamrznula, za kolače.
    koristila sam jedan dio za tortu u nedjelju i prefine su.
     
  21. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    apri, 2 velike tegle mi zauzmu po frižidera

    babyboys
    al su s košticama
    ili si ih otkoštila?
     
  22. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    e, pa to ti je kad imaš pun frižider.

    ali, meni tegle stoje na nenatkrivenoj terasi sve do sljedećega ljeta; kad ugrije, onda ih unesem u hladnjak.
    i stoje tamo.
    da popune mjesto u frižideru.
     
  23. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    ja ga moram držat u frižu ako ga hoću piti, pijem hladnu žesticu
     
  24. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    pa stavim jednu teglu u hladnjak, druge su na terasi.
    kad popijem jednu, dođe druga...
    trenutno je tegla s borovnicama u hladnjaku, a tri tegle s višnjama na terasi.
    ali, ja ti to ne otvaram prije božića.
     
  25. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    ja sam morala jednu "srediti"
    borovničec..............
     
  26. magriz's Avatar

    magriz said:

    Default

    sinoć sam probala malinovac :hik:
    šteta što sam samo 1 teglu radila
     
  27. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    na borovnicu ćeš doći drugi tjedan (vraćamo se 16.)
    imam i marelice i maline.

    vidi je, cijelu noć može o alkoholu, a boli je briga za moja pluća!
     
  28. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    vide je što je naivna, ccc
    i tvoja pluća će doć na red drugi tjedan
    pa znaš kako se kod nas postiže stanje zainteresiranosti
     
  29. babyboys's Avatar

    babyboys said:

    Default

    a70v, ja sam ih odkoštila u startu.
    super mi je to što ih za kolače ne trebam dodatno šećeriti, i još imaju jednu onako posebnu aromu
     
  30. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    pa znaš kako se kod nas postiže stanje zainteresiranosti
    da zovem novinare?
     
  31. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    evo, donosim vam još jedan recept koji je božanstven i neobičan

    1 kg višanja
    1/2 l rakije
    1/2 kg šećera
    šaka koštica od breskve

    staviti u teglu i ostaviti na suncu
    posebna boja, poseban tek
    i uvijek premalo
     
  32. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    sto znaci saka kostica od breskve, misls na onaj unutarnji dio ili na normalnu kosticu? jer meni u saku stane cca 2-3 tih neociscenih.
     
  33. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    imaš malu šaku
    neočišćenih, stavi 6-7
    ja ću ove godine probat s kompotom od višanja
     
  34. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    apri, ali to onda nisu više ti omjeri?
    kompot ima već hrpu šećera u sebi
    što ne bi bilo bolje smrznute višnje?
     
  35. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    ma svejedno
    tek tako da probam
    jer nikada ionako ne možeš dobiti isto; neke višnje imaju manje, a neke više sladora.
    isto i rakije, različite su.

    meni važno da sam ja to ovdje zatefterila, pa da ne zaboravim do sljedeće godine.
     
  36. ježić's Avatar

    ježić said:

    Default

    Moram priznati da od svih varijacija višnjevca koje sam probala, najfiniji mi je onaj u kojem su višnje stajale samo u šećeru skoro 2 mjeseca na terasi i kojek sam na kraju zalila rumom, ne rakijom. On mi je nekako najgušći i najbolje mi miriši. A vjerojatno je i do višnji, ta runda mi je bila najzrelija.
     
  37. enela's Avatar

    enela said:

    Default

    Da li je netko ovako probao s mentom?
    Ono, red mente, red secera, red mente... i na kraju zalijati rakijom.
    Trenutno mi se bazga paca u rakiji i to cu kad odstoji pomijesati sa secernim sirupom. Nadam se da ce biti ok.
     
  38. Trina's Avatar

    Trina said:

    Default

    Isčitala sam ovu temu od početka do kraja, srca ti, pa vi ste prave lokadurke. Sad bi se ja oblejala s višnjevcem, sva sam se uživila u vaše opise. Što jedino ja dojim na ovom forumu?!?
     
  39. no@ said:

    Default

    Ima li netko iskustva s pravljenjem likera od rogača? Taj mi je prefin (mislim i višnjevac mi je prefin ) a nemam pojma kako i što bi trebalo napraviti....
     
  40. ana.m's Avatar

    ana.m said:

    Default

    Zna li netko mogu li napraviti višnjevac bez direktnog stajanja na suncu??
     
  41. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    možeš
    jer moja prijateljica radi po cijelu zimu od kompota i rakije
    i drži u kuhinji

    ali, naravno da je bolji na suncu
    moj stoji na terasi od prošle godine i gust je ko med
    fantastičan
     
  42. cappy said:

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ali, naravno da je bolji na suncu
    Ne mora biti. Ja sam prošle godine jednu teglu držalau u podrumu a jednu na suncu i nije mi bilo razlike u okusu.
     
  43. ana.m's Avatar

    ana.m said:

    Default

    Ma ne bi meni bio problem držati to na suncu da imam gdje staviti. Imam 4 krovna prozora i jedna normalan koji izvana ima samo onu klupicu na kojoj na 4. katu baš i en bi bilo zgodno držati teglurinu s višnjama.
    E onda svakako ove godine radim višnjevac..samo moram provjeriti da rakija nije prestara....
     
  44. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    ajme, ana... ti stvarno ko neko dijete
    kako rakija može biti PRESTARA?!
     
  45. ana.m's Avatar

    ana.m said:

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ajme, ana... ti stvarno ko neko dijete
    kako rakija može biti PRESTARA?!
    Hahaha, kaj ja znam.... Stoji već 8 godina i nitko ju ni ne gleda...
    U ostatku moje familije to nikad nije doživjelo ni godinu pa ono, ne kužim se baš u te stvari!
     
  46. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Ne živciraj se, provociraju te. Rakija, kao i žena, ima optimalnu dob. U početku vrijedi što starija to bolja, ali...
     
  47. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    Davore, ne znam jesi li bolji poznavatelj žena ili alkohola... ali, ponavljaš se

    (pogledati prethodnu stranicu, op.a.)
     
  48. flopica's Avatar

    flopica said:

    Default

    gdje nabavljate one velike staklenke?
    kupila sam danas višnje, rakiju imam domaću, samo nemam u čemu to napraviti...
    Last edited by flopica; 21.06.2012 at 13:49.
     
  49. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Kupila u Metrou davno, u Zagrebu toga obično ima u Šumoopskrbi, a zna se vidjeti i u Konzumu i drugim velikim trgovačkim lancima.

    Uostalom, dosta ti je litrena boca sa samo malo širim grlom i čepom koji brtvi (npr. od soka tipa Voćko; ja kupim u Mercatoru njihov sok od jabuke koji je u toj boci - običan sok, ne sirup) jedino treba šećer unutra sipati pomoću lijevka.

    Imam par tih boca i već godinama ih koristim za višnjevac, a ove sa širokim grlom koristim za druge vrste zimnice.
     
  50. babyboys's Avatar

    babyboys said:

    Default

    ja imam par tegli od krastavaca, onih velikih, pa napravim u njima, a kasnije rastočim u boce.