Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Buka i stanovanje

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Buka i stanovanje

možda sam na krivom mjestu pa me prebacite ako jesam

naime ima misec dana da smo se preselili u novoizgrađenu zgradu u kojoj je otvoren i veliki dučan ispod nas ..e sad taj je dućan uvidio da mu nisu dovoljna dva ventilatora te je u gradio još dva ali tu poćinje naš problem ti ventilatori smješteni su svega 4-5 metara od našega stana pali ih u 6 a gasi u 22 i 30 svaki dan ... to stvara toliku buku da ne da nemožemo koristiti lođu već moramo sve prozore zatvarati kako bi u kući bilo malo mira....

zna li tko kome se obratiti za pomoć u ovakvom slućaju i ima li koristi ...Hvala !

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mislim da je zavod za mjeriteljstvo, nama je na poslu došao gospon i popalio sve uređaje-od solarija,klime, linije, televizije, caffe aparata i otišao u lokal do, i tamo mjerio buku, tako da oni moraju proć taj test

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Za buku je nadležna sanitarna inspekcija.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi uspješno pripitomili Dionin dućan. Ispravan put je prijaviti sanitarnoj inspekciji i biti spreman na mjerenja iz svog stana u gluho doba noći i to nekoliko puta
    Nakon nešto manje od godinu dana stvar riješena.
    Za prijavu je dovoljan i individualni telefonski poziv.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da ćete ih jedino moći natjerati da ih ugase u 22.00, ostalo je po kućnom redu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mislim da ćete ih jedino moći natjerati da ih ugase u 22.00, ostalo je po kućnom redu.
    nije. ima i popdnevni period za kućni red .

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Yok, imaju srediti stvar tako da uvijek buka bude u razumnim granicama. Postoje nekakve zone kojima se određuje maksimalna STACIONARNA buka, a koje se određuju noćnim mjerenjem u mirnim uvjetima. Elem, ni u dnevnim uvjetima ne bi trebali biti ništa bučniji od toga jer se radi o stacionarnom izvoru buke.
    Loša strana je da se mjerenja obavljaju u gluho doba noći.

Što reć, nama uspjelo. Treba djelovati odmeh i ne čekati nikakve susjede, potpise ili bilo što - čim prije tim bolje.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što je s prometom? Da li on podpada pod te zakone?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Nakon nešto manje od godinu dana stvar riješena.
    :shock: joj boze, tako sporo?!? mislin da ce darijae do tada ispalit

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ma ni ja nisam mislila ćekat susjede nego sam možda mislila njih zamoliti na fino pa onda na inspekciju..hmmm nisam pametna ...e da li buku mjere u stanu tako da pozatvaraju sva vrata ili i na balkonu i pri otvorenim vratima.... hvala na aodgovorima

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mamazika, promet je tu gdje se zatekao i uglavnom određuje "zonu" u kojoj stanuješ. Promet nije stacionarni izvor buke.

Luce2006, postupak traje dugo jer se prozvanome mora dati prilika u nekakvom roku sanirati stvar. To izgleda otprilike ovako: ti se buniš i ubrzo, za par tjedana te kontaktira striček (ili teta) koji će ti doći mjeriti; ako je pristojan najaviti će se tjedan dana unaprijed i upozporiti te da će jedna runda mjerenja biti oko ponoći; ako je nepristojan reći će ti da dolazi isti dan, a ako je već poslijepodne, uljudno ga odbij jer ne zna kućni red i odmah piši pritužbu sanitarnoj (naime, postoje nekakvi divljaci koji su se isto registrirali za ovo mjerenje i posluju po sistemu iznude); po obavljenom mjerenju prozvana strana mora u (mislim) tri mjeseca postići poboljšanje i ponovno obaviti mjerenje, a postupak mogu ponoviti još dvaput prije nego ih sanitarna zatvori. Sumarum: negdje oko godinu dana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dobro

to smo naučili!

osim policije koje su još metode za susjede koji nabiju micu trofrtaljku u 2 ujutro i ne nose šlape već kopita i onda stampediraju po stanu uzduž i poprijeko

a kad rade krevete ili se seksaju ili samo skaču gore-dolje imaš osjećaj da ti na strop pada Discovery

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Darijae, mjere i ovako i onako. Potrebno je izmjeriti stacionarnu buku unutra i vani i to sa i bez inkrimiranog izvora. Kod nas su mjerili desetak dB porast buke unutar stana uz sve prozore zatvorene. Dobro je prije mjerenja zamoliti susjede da ne centrifugiraju veš baš to veče kako ne bi zeznuli mjerenje. Možeš biti potpuno bez brige da će izmjerena buka biti neprihvatljive razine ako ju primjećuješ po danu. To znači barem 20 dB prekoračenja po noći, a to je puno.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

maria71, možeš nabaviti himnu na CD-u, zaštititi mačku i raspaliti najglasnije što možeš. Na svaki prigovor možeš odgovoriti da te ponio nacionalni zanos

(mrtav sam znatiželjan kako izgleda seksanje uz himnu)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pali ih u 6 a gasi u 22 i 30 svaki dan
    po ovome mi se cini da u ponoc nece nista izmjeriti

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da to nije problem, jer moraju surađivati, a to podrazumijeva i uključivanje SVEGA što imaju kad mjerač to traži. Mjeri se doprinos buke u mirnom okolišu, a čak i kada se ne bi mjerilo u ponoć vrijednosti bi sigurno bile velike. U 22:30 je buka od prometa već relativno mala.

Kod nas je to išlo prilično logično, iako je izgledalo prilično zbrda-zdola. Diona je prvo bagatelizirala problem, zatim se izmjerilo vrijednosti preko 20 dB veće od dopuštenih, a oni su to "sanirali" postavljanjem nekakvih ploča i to tako provizorno da je jedna ploča sama otpala. Po ponovljenom mjerenju pokazalo se da je situacija bolja za dva-tri decibele (očekivano) i da su još uvijek stotinama kilometara daleko od rješenja. Onda su nešto mrdali ovako pa onako, a mjerenja cijelo vrijeme skoro ista. Na kraju su ih stisli rokovi i kompletan sustav su zamijenili nekakvim bešumnim. Da se osiguraju su za mjerenje naručili nekakve bahate koji su bezobraznim pristupom nagovorili susjede da se mjeri kod njih - ja ih u stan nisam pustio.

Uloga susjeda: bijedna. Kad sam prikupljao potpise nitko ništa. Na kraju kada su se pojavili ovi bezobrazni - pustili su ih u stan. Ne znam kako su obavljena zadnja mjerenja, zapravo ne znam koliko su i na čemu muljali, ali mi je ipak bilo svega dosta i nisam dalje inzistirao. Bilo mi je jasno da se postiglo nekakav optimum i - to je to. NE RAČUNAJ NA SUSJEDE!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    maria71, možeš nabaviti himnu na CD-u, zaštititi mačku i raspaliti najglasnije što možeš. Na svaki prigovor možeš odgovoriti da te ponio nacionalni zanos

(mrtav sam znatiželjan kako izgleda seksanje uz himnu)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni se čini da on skače s ormara kad je takva buka,a ona se toliko dere i vrišti,da sam a) ljubomorna

b) znatiželjna-nije da nisam probala ošacati jel ima susjed udava ,sad kad se nose kratke hlače

i ne bi bio problem i svaka im čast da ne odaberu npr pol 3 ujutro

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima to i svoj narodni naziv, ali svejedno nije stacionarna buka i ne spada u nadležnost saniterne inspekcije

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

misliš da oni mjere po noći radi okolne buke .... ma mi nismo blizu glavne ulice tako da je mirno u svako doba dana i noći ..osim već spomenutoga.......o.k probat ću sa sanitarnom pa ću vidit kako će to ići

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, bitno im je odrediti doprinos buke onoj iz okoliša, a to se postiže pali sve/gasi sve metodom. Radi se o stacionarnim izvorima buke za koje je nadležna sanitarna. Za gore spomenutu micu trofrtaljku i slično zove se murija.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Darijae prvotno napisa
    misliš da oni mjere po noći radi okolne buke .... ma mi nismo blizu glavne ulice tako da je mirno u svako doba dana i noći ..osim već spomenutoga.......o.k probat ću sa sanitarnom pa ću vidit kako će to ići
    ajde pa javi ovdje, bas me zanima kako to u splitu radi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •