Results 1 to 19 of 19

Thread: Upute za šivanje početnici

Default Upute za šivanje početnici

Pokušala sam u starim postovima naći odgovore na neka pitanja koja mi se motaju po glavi ali nisam našla ništa konkretno.
    1. Od kojeg materijala su sašivene ove pelene:
    http://www.fuzbaby.com/gallery/organ...efuz_earth.htm
    2. Da li se vanjski sloj (onaj lijepi šareni) šije od istog materijala kao i unutarnji? Koji naterijal predlažete kao najbolje riješenje za bebu a koji najbolje izgleda kad se zašije?
    3. Od čega se šiju AIO pelene i od čega je svaki ood tri sloja i čemu služe sva tri sloja?
    http://www.fuzbaby.com/gallery/organ...i-and-lime.htm
    4. Koju trakicu koristite za vanjske rubove i kako se zove da znam tražiti u dućanu?
    5. Gdje mogu skinuti kroj po veličinama?
    6. Gdje u Zagrebu kupiti najpovoljnije materijal a gdje je najveći izbor? Gdje nabaviti drukere u bojama?
    7. Ako mislite da sam nešto izostavila dodajte
    8. Da li se koriste kao zaštitne gačice one gumene gače ili nešto treće i gdje ih kupujete?
    Sutra se spremam u nabavku pa dok se još nisam porodila pokušala bi se okušati u šivanju

mama_i_vjeko's Avatar

Default Re: Upute za šivanje početnici

1. Od kojeg materijala su sašivene ove pelene:
    http://www.fuzbaby.com/gallery/organ...efuz_earth.htm

Hmm.ja sam totalni tutlek kada trebam imenovati pojedini naziv materjala, ja obično odem u trgovinu i pipkam , pa malo pogledam sastav i cjenu pa kupim kaj mi paše...Valjda će ti se javiti netko sa puno većim znanjem od mojeg.

2. Da li se vanjski sloj (onaj lijepi šareni) šije od istog materijala kao i unutarnji? Koji naterijal predlažete kao najbolje riješenje za bebu a koji najbolje izgleda kad se zašije?
    Meni je najbolji flanel a može se tu puno toga iskoristiti ( i za to se nadam da će ti se javiti još netko)
    3. Od čega se šiju AIO pelene i od čega je svaki ood tri sloja i čemu služe sva tri sloja?
    Obično od PULa i sličnih nepropusnih tkanina- kod nas na žalost i nemaš veliki izbor.
    http://www.fuzbaby.com/gallery/organ...i-and-lime.htm
    4. Koju trakicu koristite za vanjske rubove i kako se zove da znam tražiti u dućanu?
    To ne stavljam.Vani se može naručiti nešto kao guma ali šire i mekše od klasičnih guma koje se npr stavlja u gaćice( obične).Nešto kao ovo;
    http://www.this-end-up.com/store/WsDefault.asp?One=30
    5. Gdje mogu skinuti kroj po veličinama?
    A krojevi su mi ovisnost i neznam od kuda bi počela pa probaj ovdje:
    http://www.thenappynetwork.org.nz/diy.php
    http://www.thediaperhyena.com
    http://www.cookiepants.com/sew%20what.htm

6. Gdje u Zagrebu kupiti najpovoljnije materijal a gdje je najveći izbor? Gdje nabaviti drukere u bojama?
    Nemam neku naj trgovinu pa gdje naletim na nešto povoljno.Ako netko ima kakvu preporuku i ja bi voljela znati.
    7. Ako mislite da sam nešto izostavila dodajte
    8. Da li se koriste kao zaštitne gačice one gumene gače ili nešto treće i gdje ih kupujete?
    U Zagrebu u Kamarisu, ostalo preko intreneta ili ako prodaje neko na "Rodi"

ja sam znala za vanjski dio, onaj sareni, koristiti i obican pamuk. a unutra uvijek flanel. ili frotir, ali tesko da ces naci sareni frotir, gotovo uvijek je jednobojan...
    probala sam i raditi vanjski dio od fleecea pa unutra opet flanel, to bi kao trebale biti AIO, ali meni se nije svidjalo kako su ispale... o tome ce ti vise znati coccinella...
    a mozes koristiti i za unutra(izmedju unutarnjeg i vanjskog dijela) i malo ostecene rucnike i plahte koje imas doma i tatine kosulje koje je trbusina prerasla i svasta....
    znas kad se rucnik razbije, nije za bacit jer je jos poprilicno nov, a nije ni za upotrebu jer je razbijen....

marta's Avatar

Quote Originally Posted by daphne
    ja sam znala za vanjski dio, onaj sareni, koristiti i obican pamuk. a unutra uvijek flanel. ili frotir, ali tesko da ces naci sareni frotir, gotovo uvijek je jednobojan...
    probala sam i raditi vanjski dio od fleecea pa unutra opet flanel, to bi kao trebale biti AIO, ali meni se nije svidjalo kako su ispale... o tome ce ti vise znati coccinella...
    a mozes koristiti i za unutra(izmedju unutarnjeg i vanjskog dijela) i malo ostecene rucnike i plahte koje imas doma i tatine kosulje koje je trbusina prerasla i svasta....
    znas kad se rucnik razbije, nije za bacit jer je jos poprilicno nov, a nije ni za upotrebu jer je razbijen....
    tu i tamo se nadje sarenog frotira. bar sam ja nasla i to u duginim bojama, nja, nja....

al nesto drugo mi je zapelo za oko. u jedne pelene sam stavila ulozak od jednog starog rucnika ofucanog i te su pelene sad jaaaako krute. bas zbog tog kamenog frotira.

imam ja rozi i bez frotir, ali nemam bas sareni, znas onako da je s nekim uzorkom(tipa kravice, salim se sad sam svrljala po platnenim uloscima pa mi krave ostale u glavi )
    ja sam isto stavljala rucnike u unutarnji ulozak, ali ja sve svoje rucnike uvijek susim u susilici da mi budu meki...čak i ljeti

marta's Avatar

ok, priznajem, ovo je bio jedan prastari rucnik, al nemoj se ulovit na foru ko ja.

mama_i_vjeko's Avatar

I ja sam sašila par pelena od novog frotira i pelene super upijaju, dobro drže i služe ,ali mi se nakon godinu dana pranja i sušenja taj frotir čini jako grub i tvrd a sušilicu nemam pa sada frotir stavljam ili između dva sloja flanela ili kao vanjski dio i jedina zamjerka mi je kao i kod daphne da nema baš šarenog frotira za kupiti.

Evo, upravo sam stigla iz grada i nisam ništa kupila. Od frotira sam našla u Bakačevoj rozi za 58kn a imali su i tamni plavi i svjetlo plavi za 70 i kusur kuna. Rozi neću jer nosim dečka a tamnoplavi mi je pretaman. I to je sve što se tiće frotira. Našla sam nešto pamučnog platna u raznim bojama ali je to sve jako tanko (mislim da su i kuhinjske krpe deblje). Bila sam i u Kamarisu da vidim pod rukom kakav materijal kupiti ali takvo što nisam našla (taj materijal na peleni je puno mekši deblji i gušće pleten od onog u metraži). Još sam našla zgodan materijal sličan onom za trenirke ali se rasteže pa se bojim kupiti.
    Gdje točno idete u nabavku u Zagrebu i da li flanel koji kupujete ima još kakvu oznaku tipa 150gr 250gr kao što se označavaju stoljnjaci?
    Bila sam u Lantei Bakačeva i Jurišićeva, Nama trg (katastrofa od ponude do usluge), Dućan dekorativnih tkanina u Martićevoj i neki mali dućančić iza placa u Novom Zagrebu.
    Baš sam očajna da u cijolom gradu nemogu naći dučan s tkaninama. A da kad bi pitala trgovce za pul odgovorili bi mi gospođo a kaj vam je to? :?

flanel koji sam ja kupovala je onaj za posteljinu od jednobojnog do onog za gornje plahte sa bordurom... al meni je to ok, jer kod nas u istri na pitanje imate li flanel sa djecjim uzorkom dobijem ovo :?
    pull isto...pokusala sam sa sobom nositi kamarisove zastitne , rezultat isti....
    dakle ili kombinacija tanki pamuk šareni vani ili flanel jednobojni dok ne dobiju nesto drugo... opcenito kod nas je sad mrtva sezona flanela pa je i to mišn imposible.... novi flanel dolazi u devetom mj....

Zaboravila sam pitati koliko materijala treba po peleni? E da, u Kamarisu mi je ljubazna prodavačica još objasnila da moram prvi puta pelenu namakati 24h radi upijanja. Je li to točno, vrijedi li to za sve pelene (one već korištene koje sam naručila od rodica i one koje bi sama šivala)?

mama_i_vjeko's Avatar

Quote Originally Posted by Paula
    Zaboravila sam pitati koliko materijala treba po peleni? E da, u Kamarisu mi je ljubazna prodavačica još objasnila da moram prvi puta pelenu namakati 24h radi upijanja. Je li to točno, vrijedi li to za sve pelene (one već korištene koje sam naručila od rodica i one koje bi sama šivala)?
    Zavisi o kroju i veličini pelene koju šivaš .Za novorođenče shars fitted pelenicu 36x40cm za svaki sloj tjela pelene( 2 ili više),za unutarnji uložak 12cmx25cm za sloj
    dok za veču pelenu, tj,kroj treba više materjala npr.48cmx44cm za tjelo pelenex komada slojeva,+ za uložak (unutarnjji) i naravno ako želiš i za vanjske. Skoro kod svakog kroja piše koliko materjala je potrebno pa pogledaj malo.
    Da svaka nova pelena i platneni ulošci bi se trebali prvo namakati u hladnoj vodi i tek nakon nekoliko pranja postignu maksimum koliko mogu upiti.Predpostavljam da je tako i za pelene šivane u kučnoj radinosti ako šivaš od novih materjala.I obavezno sve tkanine operi prije nego počneš krojiti i šivati da ti se nebi naknadno stisnule kada je pelena več gotova!

trebam kroj za newborn cover...
    gdje ima?

mama_i_vjeko's Avatar

Quote Originally Posted by may
    trebam kroj za newborn cover...
    gdje ima?
    http://www.geocities.com/meghanwyant...erPattern.html

da, za tu stranicu znam....to si mi već prišapnula
    još negdje?

slava's Avatar

Moja mama jučer našla prekrasan flanel na plave medvjediće i neke slikice između njih- 30 kn m duple širine. Čak je i dosta debel. Za unutrašnji dio i uloške kupila je bijelu flanel plahtu, jer je tako puno jeftinije nego flanel u metraži. Inače, nisam iz ZG.
    Gledali smo i posteljine od flanela- ima svakakvih uzoraka. Pokušajte tražiti uzorke među gotovim flanel posteljinama.

evo sister mi sašila:

http://public.fotki.com/mala-iva/pelenice/

jedna je newborn a druga small

:D :D

cekana's Avatar

evo sister mi sašila: http://public.fotki.com/mala-iva/pelenice/

jedna je newborn a druga small
    ...i ti još naručuješ neumorno preko Net-a, draga, ovo je preslatkoooo daj sister na forum ili za rodine pelene

a čuj, ovisnik sam ,teški ovisnik..ti si kriva za to

cekana's Avatar

a čuj, ovisnik sam ,teški ovisnik..ti si kriva za to
    :shock: