Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: JL od jucer-crna kronika

Početno JL od jucer-crna kronika

napisat cu samo ukratko....
    u noci subote na nedjelju vracajuci se sa svadbe u dugom i nepreglednom zavoju sudarila su se dva automobila...u jednom od njih stradala je petogodisnja djevojcica.naravno da NIJE bila u autosjedalici, i zadobila je po zivot opasne ozljede, tocnije otvoreni prijelom lubanje. lakse su ozlijedjeni otac i majka iste, s tim da je otac imao 2,13 promila alkohola u krvi....prestravila sam se.....
    da sve bude jos gore, tu obitelj osobno poznajem i vise puta sam upozoravala na vaznost sjedalice ali ja sam ispadala glupa....
    neznam da li sam vise tuzna ili bijesna.....
    do kada ce ljudi zanemarivati sjedalicu???????

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi imamo autosjedalicu, ali Tina redovno traži da je uzmem u krilo, pa sisa u vožnji. Naravno da je nakon hranjenja vratim u sjedalicu, iako zna cendrati (radije bi da je držim u krilu). Znala sam joj popuštati , ali je jednom MM malo jače zakočio (sva sreća bila je di treba), ali me dobrano štrecnulo oko srca. Samo sam pomislila, a šta da mi je sad bila u krilu? Tako me presjeklo, da se ne dam namoliti da je uzmem. Ali kad vidim da je gladna, ne mogu je ostaviti da plače :/ . Ni 5 min, jer znam da je to boli, pa kažem MM da uspori, da se mi hranimo

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stasna tragedija.

CM, zamoli muza da se zaustavi pa onda utjesi/nahrani dijete. I sasvim male brzine mogu biti opasne jer nitko od nas nije sam na cesti.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Cm, mislim da uopće nije bitno koliko brzo TM vozi.
    iza slijedećeg ugla može naletjeti poremećeni luđak i pobrati vas sve i da stojite na mjestu.
    nije ti pametno to što radiš. :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To i ja govorim MM. Jednom me pitao kaj mu ne vjerujem da zna vozit, a ja sam mu rekla da njemu vjerujem 100%, ali ne vjerujem budalama oko nas, a na žalost ima ih...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daphne, uzasno mi je zao. bas smo spominjali neki dan kak u vijesti o ovoj tragediji nije bila informacija je li djevojcica bila u autosjedalici i kako bi trebalo podsjetit novinare da traze te informacije, mozda pomogne drugim roditeljima u odluci na koristenje sjedalice.

nadam se sto brzem i lakse oporavku male djevojcice

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

na žalost, mislim da je kod nas generalno još puno premalo svijesti o važnosti autosjedalica. ak malo obraćate pažnju, toliko se djece vozi u roditeljskom naručju ili stoji/sjedi na stražnjem sjedalu da mi se čini da je omjer fifti-fifti sa i bez autosjedalica stoga me ova tragedija uopće ne čudi

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Užas!

Ja sam svojim roditeljima jučer čitala iz uputstava za svoj auto o važnosti autosjedalice i konkretnoj šteti koja se dogodi kad se pri 50 km/h dogodi sudar i dijete leti i sl. Prošlo je bez komentara - naglas - ali inače si misle valjda što si i inače misle - da pretjerujem i da kak smo se mi vozile. Valjda nas je Bog čuvao

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj india prvotno napisa
    na žalost, mislim da je kod nas generalno još puno premalo svijesti o važnosti autosjedalica. ak malo obraćate pažnju, toliko se djece vozi u roditeljskom naručju ili stoji/sjedi na stražnjem sjedalu da mi se čini da je omjer fifti-fifti sa i bez autosjedalica stoga me ova tragedija uopće ne čudi
    Ili u tatinom krilu dok on vozi. To sam jednom vidjela, pa me mama molila da ju ne "sramotim", jer sam htjela ići do njega (stajali smo na semaforu).
    Možeš ti ljudima tupit do besvjesti da je autosjedalica obavezna, ako im to ne dolazi do mozga, badave je. Možda bi bilo drugačije kada bi policija stvarno počela pisat kazne. I to pogotovo za manje bebe koje su u većini slučajeva samo stavljene u "jajetu" u auto, nit vezane one, nit stolica. Poludim na to. Šta si je onda uopće kupio!? Primjer iz moje blizine: malu nisu vezali u "jajetu" i sada kad su joj kupili veću sjedalicu, mala dobije napadaje panike kad ju idu svezati. I naravno, vozi se nekome u krilu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daphne čula sam za tu curicu. nadam se da će se brzo oporaviti i da neće imati posljedica

ja sam postala kao neka luđakinja. osim što me čudno gledaju jer ja moju djecu vežem ("i time ih gnjavim i teroriziram" i tko zna što još nisam čula) prije sam samo promatrala okolinu i te događaje (sjedenje djece na kojekakvim mjestima ). pokušavala sam educirati ali nisu me baš slušali.

danas nisam mogla izdržati. na benzinskoj. mama vozi auto (vezana) a djevojčica ok cca 3 god na prednjem sjedalu (nevezana!!!!!)

Nisam izdržala i pokucala sam joj i rekla da ako se već to ne krši sa njenim viđenjem sigurnosti svog djeteta, onda se to definitivno krši sa Zakonom.

Pogledala sam, naravno, sjedalice nije bilo iza!!!

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

od mm sestrična ima 2 djece. njezin mm vozio sve skupa nekam. mlađe dijete (15 mjeseci) zavezano u autosjedalici. starije (3 godine) samo sjedi u svojoj bez da je vezan. mm skrivio prometnu nesreću, srećom pri jako maloj brzini - starije dijete se skup sa sjedalicom prevalilo na mlađe. nekim čudom nikom niš osim par modrica. kaaataaastrooofaaa

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj tuzno. Nadam se da ce sve bit dobro na kraju,brzi,brzi oporavak. Moja Buba mrzi atosjedalicu i dernja se tako da se pocne gusit,srce mi se slama. Sva sreca nemamo auto. Al kad se vozimo,utrpam je u atosjedalicu i da ne place ja glumim akrobatu..tj.(ne znam dal je to uopce okej,al bar miruje)nekako joj utrpam ciku u usta i ona fino ciki,i svi sretni osim mojih leda.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Al kad se vozimo,utrpam je u atosjedalicu i da ne place ja glumim akrobatu..tj.(ne znam dal je to uopce okej,al bar miruje)nekako joj utrpam ciku u usta i ona fino ciki,i svi sretni osim mojih leda.
    I ja pokušala, nije baš upalilo. Morat ćemo vježbati, za gradsku vožnju :/ . A sad je tako vruće, za 15.tak min vožnje uskuha mi u sjedalici, pa šizne i zbog vrućine...

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

držim fige za curicu
    daphne ne znam kaj da kežem. sigurna sam da nije lijep osjećaj još kad znaš ljude.
    barem da nauče nešto iz toga. ne znam kakvi su ali najteže mi je slušati opravdanja nakon nesreća i detalje ko je što mislio ili radio.

cure, vezano za vožnju djece bez autosjedalice i dojenje tijekom vožnje.
    probajte si ilustrirati: kad se dogodi sudar i auto u tom trenutku ima brzinu od 25 km/h (dosta mala jelda?) na sve predmete u autu pa tako i putnike dijelujue sila koja im povećava težinu za 20 puta.
    to će reći da dijete mase 5kg postaje teško 100kg. mame jeste sigurne da bi zadržale 100kg u rukama?
    te iste brojke govore. ako mama ima masu od 50kg ona postaje teška 1 tonu. jel si možete zamisliti da naletite na dijete sa jednom tonom? ili na vašeg vozača?

svi koji smo u autu, tijekom vožnje moramo biti vezani, a dijeca u prikladnoj autosjedalici.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Okej Inesica,sve ja to kuzim sta ti meni pricas. Zato je i stavljam u atosjedalicu iako je nemre smislit,a nemre je smislit zato jerbo nije naviknuta na nju jer se vozimo autom samo povremeno. Ako je ne dojim,ona unutra nece bit tj.place tako jako da joj nestane zraka(doslovce),gusi mi se dijete,jezivo izgleda. Stvarno ne znam kako drugacije,ima li neko neki dobar savjet? Naravno voznju autom izbjegavam masimalno jer mi je muka od toga koji cirkus me ceka.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

uh retha, ne znam sto bi ti pametno rekla, odnosno koji bi ti 'dobar' savjet dala. mogu ti dati savjet, a sad hoce li upaliti ne znam.

nama su 'muke po sjedalici' zavrsile negdje sa 13 mjeseci. i to nenadana na moru u jednoj voznji do doktora. kao da je nesto kliknulo u toj maloj glavici i voznja u sjedalici nije predstavljala problem. da ne bi netko pomislio, voznja je jos uvijek bila u sjedalici 0-13 tako da nije postojao faktor 'velike' sjedalice.

sto smo do tada radili?

nastojali putovati kada bi P trebala jos malo pa zaspati. nikad kada bi zaspala doma pa sad kretali. racunali smo 15-30 min pobune (taman smo izvan zg) pa, 'drzmo fige' 2 sata spavanja (tada smo jedva disali u autu samo da se ne probudi) i onda odmor i debeli zivci do kraja putovanja. do cilja nam je trebalo jos 1-1,5 voznje, a to se znalo rastegnuti i na duplo zbog pauza. svaki put kada bi ju trebalo smiriti (citaj cicati) smo stali i jos malo setali.
    po noci nismo nikad putovali. eto, mene bilo frka da bi bilo jos gore jer je P do nedavno spavala dosta nemirno i cesto trazila ciku.

na duzi put (do mora) isli smo kad je P imala 2mj i bilo je tesko pa onda sa 12mj i bilo je tesko, no kad smo se vracali sa nekih 13,5 mj bila je milina.
    kad smo trebali voziti se po gradu isto smo koristili za put u jednom od smjerova vrijeme kad je trebala zaspati, a za jedan smjer smo se ludirali (manje uspjesno). moram li reci da na hrpu toga niti nismo otisli jer nismo htjeli prolaziti avanture putovanja.

ipak, nikad nismo popustili.

e da, i potrebno je zadrzati mirnocu jer dijeca cesto odgovaraju na nasu nervozu, a mi je pocnemo imati i prije nego krenemo u auto jer vec zamisljamo sto nas ceka (nemoj me pitati kako, meni bas i nije uspjelo)

eto, sad se vise definitivno ne buni protiv sjedalice i voznje. sad je pocela povracati

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U petak me kolegica vozila doma sa posla kad je iz sporedne ulice naletio crni merđo, tata priča na mobitel, malac, možda dvije ili tri godine na prednjem sjedištu... Kolegica kočila, on uredno skrenuo i nastavio voziti pričajući....

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Cicos macos prvotno napisa
    To i ja govorim MM. Jednom me pitao kaj mu ne vjerujem da zna vozit, a ja sam mu rekla da njemu vjerujem 100%, ali ne vjerujem budalama oko nas, a na žalost ima ih...
    To i ja stalno govorim svom mužu. Doduše, Janko je uvijek u sjedalici, ali znam mu puno puta reći baš to, kako zam s njim u autu 100% sigurna kaj se njega tiče, da mene brinu dugi idioti kojima život baš i nije drag

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Inesica,ovo s mirnocom to pokusavam prakticirati,ono pravim se da je sve cool. Ne znam koliko mi zapravo uspijeva. Fora je u tome da bi mi isto kao i ti trebali planirati najpovoljniji trenutak za krenut autom u autosjedalici,no nazalost to nismo u mogucnosti.
    Kada nas netko od prijatelja ili rodbine vozi to je koma,uglavnom nemaju nimalo razumjevanja,pa ako se Buba dere proglase me ludakinjim da sta je uopce mucim u autosjedalici. MM isto ne kuzi,on podrzava autosjedalicu zato sto ja to toliko forsiram. Joj,bas mi je tuzno o tome pricat,i kad se sjetim da sam je par puta morala izvat iz sjedalice zato sto se gusila i vozit se tako s nezasticenom bebom. Meni samoj se uzasno tesko borit,a da ne ispadnem histericna kokos.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dakle, išli smo u Stubake u subotu. Stavila sam joj ručnik preko sjedalice, da joj bar malo upija znoj i hladi je. Kad je tražila siku jednom smo stali, a drugi put sam kleknula do nje i sisala je iz sjedalice (nije baš udobno, ali uspjele smo nekako). Za sad pali. Nije oduševljena sjedalicom, možda se navikne :/ . Problem je i kod nas da se ne vozimo često, držim fige da se pomiri sa sudbinom

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam pitanje za vas koji se ne vozite cesto pa se djeca bune na "stanje zavezanosti i sputanosti"...

vezete li djecu u kolicima, ako ih imate, ili doma u visokim stolicama - hranilicama? imaju li ijedno mjesto na kojem bi mogli "vjezbati" vezanost i sputanost?

ili - izvadite sjedalicu ponekad iz auta. stavite u kucu, neka se igra s njom, neka sjedne u nju, ali svaki put kad pozeli sjesti (dijete ili medo/lutka - omiljena igracka, pa makar i bager!) naglasite i inzistirajte da se u sjedalici mora sjediti pravilno vezan i vezite i stegnite pravilno...

nek im to postane normalno...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

drugi put sam kleknula do nje i sisala je iz sjedalice
    Često vidim da mame doje djecu u autu i nije mi uvijek jasno iz konteksta jesu li stali s autom pa je dijete izvan sjedalice ili majke doje dok su djeca u sjedalici. Za ovaj drugi slučaj mislim da nije dobro rješenje.
    Prvo, majka tako nikako nije sigurna u autu - nije vezana. Drugo, kakav je to primjer za dijete?

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Litala,ovako je kod nas. Autosjedalica nam je u dnevnom boravku od prvog dana,i masu puta se igrala s njom,u pocetku nam je sluzilo kao hranilica i vezivali smo je. Nije joj se svidilo,a ni meni se nije svidilo da je ne mogu dovoljno brzo otkopcat i izvadit ako se zahlikne(sto se u pocetku dohrane dogadalo porilicno cesto). U kolicima je takoder vezemo i to bez iznimke,s time isto nije previse odusevljena,ali me to ne uzrujava jer mogu stat kad ja zelim,izvadit je i premjesti u sling. Svida mi se ideja s medekima i zavezivanjem,ali nije li ona jos premala da to skonta?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jah, sori, ja tek sad vidjela da ti je bebence ful maleno... ne citam bas pazljivo...

a nis. nadam se da ce s vremenom i rastom ipak smirenije prihvacat voznju u sjedalici... saljem trostruke dobre vibre za cim ranije cooliranje

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne znam jesmo li mi to imali sreće s našim djetetom ili je stvar u načinu...

On je iz rodilišta izišao u autosjedalici, vezan, naravno - čvrsto i po propisima.
    Kad mu je bilo vrijeme za hranjenje uvijek smo stali na prikladno mjesto, izvadila bih ga van, nahranila, presvukla ako treba...

Odlazak na more ili duži put uvijek je isplaniran sa stankama za odmor.
    Naš sin je otkad za sebe zna uvijek vezan u sjedalici kada se vozi autom i nema pojma da može biti drugačije, on u svojoj glavici vjerojatno misli da je to normalno i da to tako mora biti.

OK, možda je on i pravo muško pa obožava vožnju, ne znam ni sama...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    vezete li djecu u kolicima, ako ih imate, ili doma u visokim stolicama - hranilicama? imaju li ijedno mjesto na kojem bi mogli "vjezbati" vezanost i sputanost?
    Vidiš, ovo je dobar savjet, dobro mi se vozimo ta ni prečesto ni prerjetko. Ali recimo Janko je u kolicima uvijek vezan oko struka i i isto tako u hranilici. Sada mu je već to tako normalno da kad si sjedne u hranilicu ili kolica sam se zakopča. Sjedalica je još ipak malo prekomplicirana.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Naša N. nikada ne radi probleme oko vezanja, ne znam da li je jednostavno takva ili se dijete naviklo od prvog dana. Kad šizika u autu, šizika zbog sunca (iako imamo sjenila) ili zbog vrućine (iako radi klima, vruće joj je), ali je to uglavnom rijetko i brzo prođe. Kada vozi MM, ja sam s njom otraga i zabavljam je. Inače, POLUDIM na roditelje koji se ponašaju neodgovorno prema svojoj djeci. Npr. moja kuma klinca ne stavlja u sjedalicu otkad je izašao iz "jajeta". Doduše kupili su sjedalicu od 9-18 kg, u kojoj se par puta vozio. Kad sam joj znala prigovoriti zbog toga, njeno opravdanje je bilo da se on ne želi voziti u tome i da on "stoji na sredini stražnjih sjedala i drži se za prednja." Rekla sam joj: "Super, tako možeš zaista biti sigurna da će, u slučaju sudara, bez dileme izletjeti van kroz šajbu." Nije reagirala, samo je slegla ramenima. Da ne kažem kako sam "pukla" kad mi je rekla da je NJM kupio skuter i da je mali lud za vožnjom na skuteru, u tatinom krilu. Ja sam joj samo rekla da bi MM to mogao napraviti samo preko mene mrtve! A ona će: nemam se snage boriti s njim! Bolje da se uopće ne upuštam u diskusije na te i slične teme, jer postajem agresivna!

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja se s MM uvijek imam snage borit!
    Litala,fala za vibre. Ovo s lutkama i medekima cemo pokusat malo kasnije. Ja od sjedalice ne odustajem. Nes kalkuliramo i mozda nam se desi da kupimo auto,to bi bilo super jer onda mozemo stat kad mi hocemo i diktirat nas tempo tj. Bubicin. Inace se autom vozimo u prosjeku 2-3 put mjesecno,takvim tempom stvarno je tesko naviknut se na sjedalicu,pa drzite fige da uspijemo upecat aftic.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •