Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Cerebralna ost4cenja

Datum pristupanja
    May 2005

Početno Cerebralna ost4cenja

Mm i ja smo nedavno (preko sestre mm-a) upoznali tatu jednog decaka koji ima cerebralno ostecenje od rodjenja, usled nedostatka kiseonika prilikom porodjaja. Iz price mm-a sestre, odavno su im preporucili svakodnevne vezbe, ali oni su tek nedavno krenuli da njima, i reklo bi se da su neaktivni, jer je doktorka konstatovala pogorsanje. Dete zivi malo sa mamom, malo sa tatom i prilicno su neupuceni oko svega toga sto se desava sa decakom. Znam da sam ovde na forumu citala da su vezbanja jako delotvorna, pa bih vas zamolila ako znate neki dobar link, kako bi ih malo vise ohrabrili i uputili u problematiku, jer tata je misljennja da ce se stanje pogorsati. Kao da je digao ruke Da li bi im pomoglo ako odu u neko leciliste?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zaboravih da napisem, decak ima 4 godine.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a zakaj nisu vježbali s njim dok je bio mali? Pa i naša djevojčica je ostala bez kisika i čak je u jednom trenutku bilo upitno hoće li hodati ili hoće li normalno hodati, a danas je gledam - trči!
    Ali mi smo fakat vježbali s njom. I po 5 puta dnevno po pol sata do sat vremena. Odlazili na Goljak, privatno i imamo i dan danas terapeuticu koja nam doma dolazi 3 puta tjedno.

Pa uputi ih na ovaj forum i na teme o malim vježbačima pa mogu vidjeti koliko malih vježbača ima i koliko su djeca napredovala zahvaljujući trudu roditelja i ustrajanju u vježbanju!

Sorry, ali mislim da je malo neodgovorno jednostavno reći: ionako neće pomoći, pa zašto da se onda trudim..

Da su meni rekli da će rezultati možda izostati, ja bih svejedno bila vježbala s bebom do besvjesti. Glupo je i neodgovorno dići ruke kad postoji i minimalna nadan da se može nešto poboljšati!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Koliko znam najviše se može napraviti do godine dana jer je dječji mozak plastičan i te se komorice mrtvih stanica mogu popuniti stanicama iz periferije živčanog sustava. Kažu da je čak do 3 godine moguće napraviti čuda...Mali ima 4....Ne znam...ja sam uvjerena da se i dalje može nešto učiniti...Pa da je to i malecni pomak-pomak je! NE smiju odustati!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Loonalee, ne znam zasto nisu dovoljno vezbali. Majka je bolesna, razvedeni su. Dete je bilo kod nje. Tata je tek sada krenuo da radi na tome, kada je uspeo da dobije dete na nekoliko dana u nedelji.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne ulazim u njihove osobne probleme (razvod, bolest majke) jer ne znam situaciju i ne poznam ljude. Ali mali ima 4 godine! Pa da su samo redovito odlazili u neku specijaliziranu bolnicu za djecu s motoričkim poremećajima ili slično (kao kod nas Goljak)....A kolika su oštećenja u pitanju? Mislim, koja mu je dijagnoza osim hipoksije (i vjerojatno dystoni sindroma)?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja smatram da su bez obzira na razvod, trebali zajedničim snagama napraviti ono što je najbolje za dijete. Ili bar pojedinačno. Pa ima i jednoroditeljskih obitelji gdje se roditelj sam mora brinuti i o vježbanju...JOj, grozno mi je kad čujem ovakve priče....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Naravno, u pravu si da nema opravdanja. Ali koliko sam shvatila, majka je psihicki bolesna, i bilo je jako problema dok tata najzad nije uspeo da dobije malog.
    Hajde mi please, daj na kojem topicu se pricalo o vezbanju. Nikako ne mogu da nadjem onaj, "vezbanje bez plakanja" ili nesto slicno tome.
    Nadam se da ce im pomoci pa makar mrvicu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

toga ti ima fakat dosta po forumu. Pokušaj u pretražnik upisati fizijatar, izvijanje, izvija se, goljak, dystoni, distoni, hipoksija, hipertonija. hipotonija i sl...

Osim toga na forumu mame i bebe ima isto dosta toga i grupe podrške tako da bi i tamo trebalo malo prorondat...

Ima i po webu masa informacija....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pogresila sam oko decakovih godina. On ce uskoro napuniti 6 godina, rodjen sa 7 meseci, dijagnoza Cerebralno ostecenje, misici su zgrceni a narocito su mu zgrcena stopala. To sam sada saznala od sestre, mm-a.
    Poslala sam linkove koje preporucujes, i neke koje sam iskopala. Pa ce valjda pomoci.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nelzi, neka se svakako jave fizijatru i neka vježbaju do iznemoglosti.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

poceli su od skoro redovno da odlaze, i nadam se da ce nastaviti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To su već jako jako ozbiljne godine za početak terapije. Ali pitanje je uopće i što je sa djetetom? Ima li cerebralnu paralizu, hoda li, hoda li upadljivo i loše? Što se u tim godinama može napraviti fizikalnom terapijom tj. može li se što popraviti, pojma nemam. Ali terapija je sigurno potrebna, barem za održavanje stanja (ljudi koji imaju CP vježbaju čitav život). Ja znam da doktori Polovine rade i sa starijom djecom (premda ne znam baš da li toliko starom), kada npr. dijete loše prohoda oni ga 'vraćaju' na puzanje i vježbanjem popravljaju hod. I u Sloveniji, u Ljubljani, postoji jako dobar centar gdje rade sa djecom sa oštećenjima. Ima na forumu Mame i bebe podforum Grupe potpore na kojemu se mogu pronaći dragocjene informacije, a i postaviti pitanja - ali, iskreno, mislim da takva pitanja trebaju postavljati roditelji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •