Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: VINOGRADSKA!

LunaMo

Početno VINOGRADSKA!

Molim sve koje su rodile u Vinogradskoj da napisu neke svoje dobre i lose naravno dozivljaje, sto im se dopalo sto nije, kakav sistem imaju tamo sa bebicama, tatama na porodu, dali se mora radjati lezeci ili se moze i u nekom drugom polozaju? Dali je obavezno rezanje? Ma stogod se sjetite sve napisite!
    Imam tisucu pitanja no nekih se nemogu niti sjetiti! Znam da one koje su to prosle budu imale sto za napisati. Eh, da, i kod kojeg doktora ste bile vodjene tokom poroda naravno u Vinogradskoj.

Pisite! Pisite nama radoznalicama koje tak nesto vec ceka! :shock:

Znatizeljna do beskraja!

nikma

Početno

Nikola se rodio u Vinogradskoj, ali to je bilo davno, sutra će bit, 5 godina!
    Zato ne znam da li je još uvijek situacija ista.
    Ja sam očekivala nešto strašno, pa mi valjda zato i nije bilo baš tak strašno.
    Svi su bili vrlo ljubazni, samo je jedna sestra bila "stroga", ali ni to nije bilo ništa strašno, svodilo se na to da smo morale gurnuti torbu ispod kreveta za vrijeme vizite.
    Sobe su s tri kreveta - znači nije tak strašno.
    Kupaonica je katastrofa, najgore je bilo to što su u njoj žene pušile pa je to bilo nešto prestrašno. Ali ima tamo jedna mala kupaonica, na dijelu hodnika bliže stepenicama, sa samo jednim tušem i WC-om koju je također bilo moguće koristiti, a valjda to nitko nije znao, pa nikad nije bila gužva.
    MM (moj muž) je bio samnom, nije trebao nikakve tečajeve ni potvrde.
    Rodila sam ležećki, ali s podignutim naslonom za vrijeme samog izgona, pa je to bio kao neki polusjedeći položaj. Drip su mi dali, ali samo na kratko, jer sam tražila da mi ga maknu i tako su i napravili.
    Rezali me jesu, na žalost.
    Nikolu su mi donijeli nakon 7 sati ali su nam bebice ostavljali prilično dugo, tako da su ih odnosili toliko da stignemo pojest i oprat se. I za vrijeme posjeta bebe nisu bile s nama.
    Da nisam imala nekih problema zbog kojih mi sadašnju trudnoću prate u Petrovoj, opet bih otišla u Vinogradsku.
    Što se doktora tiče, ja sam na preglede išla kod Dr.Pentz koja je tada bila specijalizantica i koju poznajem i inače. Ali kažu da je tamo najomiljeniji doktor Dr.Kuna - dobar, drag, nježan itd :wink:

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

- tata moze biti na porodu, bez tecaja
    - nema roominga (najveci nedostatak po meni), bebe donose svaka 3 sata, ali ako trazis, donijet ce i cesce, tj. kad bude plakala, od 23 do 6 ujutro ne donose bebe
    - porod: klistir, brijanje - sve po protokolu , prokidanje vodenjaka nije rutinsko, ctg obavezno prikopcan , polozaj lezeci, na boku - nema setanja po radjaoni (predradajonu nisam iskusila), epiziotomija - ovisi, viserotke u svakom slucaju ne rezu rutinski
    - nema mogucnosti epiduralne
    - rado sibnu drip
    - sestre na odjelu ok, sestre u djecjoj sobi jako dobre, hoce donijeti bebu mimo "rasporeda", uvijek nasmijane, hoce odgovoriti ako ih nesto pitas
    - formalno podrzavaju dojenje, ali u praksi je malo teze dobiti suvislu informaciju, uglavnom se sve svede na moralnu podrsku i savjet u otpusnom pismu "dojiti na zahtjev"
    - lijecnici - nije losa ekipa, ima par mladih doktorica koje su sasvim ok, meni je dr. Kosec (ne spada u mladu ekipu) bila jako dobra jer je normalna, mozes ju pitati sto te zanima (i prije poroda, i poslije), zena ce uvijek imati vremena odgovoriti, ostali standardno nedodirljivi
    - posjete - dosta su liberalni, moze se doci i izvan vremena posjeta, prakticki cijeli dan

Ovo je ono sto sam se sad sjetila, dopisem ako mi jos nesto padne na pamet.
    Rodila sam tamo 98 i 2002.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Vinogradskoj sam rodila pred godinu dana i bila sam jako zadovoljna, pogotovao ako upsoredim s Merkurom gdje sam rodila prije toga.

U Vinogradskoj:
    - Svi, ali svi, su bili toliko ljubazni i nasmijeni da nisam mogla vjerovati, pogotovo medicinske sestre.
    - Pustili su me da se secem prije poroda sve dok sama nisam trazila da me smjeste u boks.
    - Nisam htjela drip, jedan doktor se smjeskao, jedan je vrtio ocima, ali su postivali moju zelju.
    - Rodila sam u polusjedecem polozaju, bilo mi je to OK.
    - Nisam rezana (drugi porod) i kad sam zahvalila babici sto me nije rezala, rekla je (citiram) "Kakva bih ja to babica bila kad bi samo sa skarama radala?". Jako mi je zao sto je nisam pitala za ime.

A sad negativno:
    - Nema roominga.
    - Rodila sam navecer, a bebu su mi prvi put donjeli tek ujutro.
    - U kupaonama se pusi.
    - Cura pored mene je imala problema s dojenjem i tek su joj treci dan pomogli (istina, ona je cijelo vrijeme tvrdila da je sve OK, ni mene nije htjela poslusati i nije htjela pomoc, ali bilo je ocigledno da beba ne stavlja dobro).
    - Moj krevet je bio uzasno neugodan. Inace nisam osjetljiva, ali nakon poroda bi mi bas dobro dosao ugodan krevet, a ovi su bili sastavljeni od tri madrac i rubovi su mi bas bili na krizima. Doma sam dosla ukocena - to mi je bio najveci problem nakon poroda.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna Mo, stavljam link na topic gdje sam napisala nešto o svom iskustvu iz Vinogradske, možda ti bude od pomoći:
    http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=290

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da još nadodam:
    Potpisujem Emily i Keku.
    Ja sam na kontrole i tada i sad išla kod dr. Pentz. Mlada je i pristupačna, sama puno ne govori, ali je možeš sve pitat.
    Jedna od pozitivnijih stvari je da za tatu na porodu barem tada nisu tražili nikakav tečaj.
    Veliki nedostatak je što nemaju rooming-in. I ja sam bebu rodila pred večer. Na dojenje su mi je donijeli oko 22h, pa tek sljedece jutro. A do tad mi je 9 mj. bila u trbuhu i sad ti je negdje odnesu, pa ti spavaj, možeš si mislit... A po danu ni ne znaš kad beba plače, jer su u drugoj prostoriji koja nije odijeljena staklom(kao u nekim rodilištima).
    Dosta se rutinski daje drip.
    Oko dojenja- ako nisi sama informirana baš nećeš dobit neku pomoć. Meni je mlijeko došlo drugu večer i prsa su mi bila tvrda kao kamen. Nisu mi htjeli bebu dati na dojenje "van rasporeda", a izdajalice su na cijelom odjelu bile 2-3 i sve već raspoređene po sobama. Tad mi je sestra rekla da se izdojim rukom, našto sam je ja blijedo pogledala. A onda mi je pokazala i kako:tako da sam sve zvijezde vidjela!
    I to bi trebali biti prvi sretni trenuci uz bebu...
    Babice na porodu su bile dosta OK, sestre kasnije kako koja, a na otpustu iz rodilišta, jedna je bila stvarno vještica. Komentirala je da mi muž izgleda kao da njemu treba porodiljni, da kako izgleda, sigurno je bančio, i to nije uopće bilo duhovito nego jako bahato. Valjda umjesto "Doviđenja."
    A meni se nije dalo raspravljat, previše sam bila umorna da komentiram...

Početno

Meni je sve bilo ok osim odnosa babica prema meni u zadnjih sat vremena poroda...nisu mi pustili muža unutra, vikale su na mene jer 'ne želim tiskat' kad nisam imala zraka i mislila sam da ću se onesvijestit, i svašta su mi izgovorile...i žao mi je što nisam tražila imena... :? Nije bilo tople vode, a hrana je bila srednje žalosna, ali to mi nije bilo toliko bitno...

ALI...doktori su mi na kontrolama tijekom trudnoće bili fenomenalni, sestre za bebe predivne, (jedna je Karla donosila i toliko ga ljubila i grlila i mazila da je to bila milina za gledat), bebe znam da donose van rasporeda iako ja to nisam tražila, ne znam više ni sama zašto, kad sam pitala da li dojim kako treba, sestra mi je istog trena pomakla Karla i pokazala mi kako da ga držim, namjestim i odgovorila na hrpu pitanja...Doma smo išli u 3 popodne, a taj dan su mi malenog donijeli u 9,30 ujutro i ostavili cijelo vrijeme sa mnom.

Tako da su mi neka iskustva loša, ali znam kako ću ih idući put preduhitrit (HINT: obavezno inzistiraj da TM ide s tobom ako on hoće unutra...i dignite frku ako mu ne budu dali), a ostatak je bio dobar...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za razliku od prvog sina kojeg sam radala u Petrovoj preko 15 sati u katastrofalnim uvjetima,drugi porod u Vinogradskoj je bio bajka.Muz je bio sa mnom bez ikakvog tecaja,no toliko je kratko sve trajalo da nisam mogla vjerovati!Prvi jaci trudovi u ponoc,u1sat stigli u bolnicu,pregled,malo klistira,brijanje samo malo dole,bez rezanja,bez sivanja...i Borna se rodio u 3.25.Babica fenomenalna,sestre na odjelu i djecje sestre sve mlade cure,nasmijane,vesele,uvijek spremne na odgovore i da ti pomognu sto god treba.Posto je porod bio takav kakav je ja sam nakon 2 dana isla doma.Necete mi vjerovati,ali dozivjela sam da mi je jedna mlada sestrica na prvom tusiranju pomogla oprati leda i poslije obrisati noge jer se nisam mogla sagnuti.Zao mi je ko psu sto joj nisam zapamtila ime.Hrana je ko i u svim drugim bolnicama,ali muz i obitelj donijeli su sve sto mi je trebalo.Ja sam imala stvarno lijepo iskustvo u Vinogradskoj i da se slucajno opet desi da ostanem trudna sigurno bi isla tamo.

LunaMo

Početno

A sad opet pitanja(kao vidim da me dugo nije bilo pa sad rafal!)

Jel ja moram ici na tecaj prije poroda? pricala sam sa zenama koje su isle i koje nisu, al da babice sve zapravo usmjeravaju i da nekima taj tecaj nije nista pomogao vec samo instinkt koji same osjecaju. MM ce ovo biti 4 dijete i na zadnjem porodu je bio sa bivsom zenom, samnom ce isto biti, i mislim da vise mogu racunati na babice i njega nego na moje razmisljanje o disanju i tiskanju ili netiskanju!

Kaj vi mislite? Ili kak je vama bilo? :? :?

Početno

Ne moraš ići na tečaj, meni je babica objasnila i odglumila kako da prodišem trudove dok nisu bili prejaki, ali pitaj ih još prije nego ćeš trebat tiskat neka ti i ot objasne, u tome je bio moj problem i totalno sam se uspaničarila...

One će te pitat imaš li osjećaj da bi jako tiskala, i kad ti kažu da možeš, udahni tako da popuniš kompletno kapacitet pluća, i onda tiskaj 'iz želuca'...nikako kroz nos jer bi ti kapilari mogli popucat...

Naučila ja nešto u tih zadnjih sat vremena prepucavanja :D

LunaMo

Početno

Dobro! pamtit cu savjet, i pisat sve kaj trebam zapamtiti do 4 mjeseca!(a mozda i 5.-ak ce biti po mome)

Pocela sam biti vise "ratoborna"... prije sam na sve i svasta sutila i trpila, u zadnje vrijeme sam narogusena ko maca koja brani svoje. Kaj god mi smeta zinem i ne razmisljam previse na birane rijeci. jel to priprema za obranu potomstva?

Nadam se onda da cu se "fajtat" i da MM bude samnom i da me ne rezu, i jos hrpu toga sto cu jos zapamtiti iili zapisati(pametni pisu... kaj ne??)

Samo pisi Anči! Sve informacije su dobro dosle.

Upravo mi se vratila kolegica s porodiljskog na posao. Siroce, kad je rodila bila je jedina u drustvu i obitelji sa dijetetom(novopecena) kad mi je ispricala kak joj je bilo u trudnoci(a morala je cuvat cijelu) i kad je rodila... uzasno mi krivo da prije nisam virnula na ovaj forum da joj mogu reci da se javi... Uzasno je sve prolaziti prvi puta i bez ikoga tko ti moze dati utjesnu rijec i tko je to prosao...

TAK SAM HAPPY KAJ VI POSTOJITE!! :D

Početno

E da...za rezanje...

Kupi si Weledino ulje za perinealnu masažu (znat će ti u apoteci) i masiraj si međicu u zadnjih nekoliko tjedana svaka 2/3 dana...i naglasi im, ako treba daj im na pismeno, da si to radila i da ne želiš da te uopće režu...

I viči da hoćeš muža (ili ako ne njega, mamu, nekog SVOG) u boxu, jer su onda puno, puno pristojnije, to mi je rekla cura koja je sa mnom bila u sobi...da su bile dobre ko kruh, i da nije mogla vjerovat kako su se prema meni odnosile - a slušala je jer je rodila nekih 45min nakon mene...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se s Anči, ako je netko tvoj s tobom, mislim da su puno uljudniji i obazriviji. A što se tiče ne-rezanja, imaš odličan članak o tome na:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=762
    Tko pita, ne skita! :D

LunaMo

Početno

Ma pitat cu ja jos i glupih i pametnih pitanja... sigurno! zanima me i dal tamo iko uopce gleda plan poroda i ima li smisla uopce to pisati ili vrijedi samo "usmeno vristanje"

I jos nekaj... obzirom da znam da nasi doktori koji vode trudnocu sigurno nece biti 24 sata u bolnicama da cekaju samo nas, dal na porodu na kraju bude onaj dr. koji vodi trudnocu ili jednostavno onaj koji se tamo nadje u to vrijeme? :?

Ja jos pokusavam pohvatati sve termine i nazive i shvatiti sto cemu sluzi.

Zasto ovo zasto ono... tisucu pitanja, no plako imam jos pola trudnoce za izgurat i saznat sve na vrijeme. :wink:

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za plan poroda sumnjam, ali evo, neke cure su počele probijat led i što se toga tiče. Ono osnovno što želiš/ne želiš im pokušaj prije sama reći, mada je pravo umijeće natjerat ih da te ozbiljno shvate. Najbolje da si odmah spremna da će prigovarati ili negodovati, tako da te to ne iznenadi.
    A doktor na porodu ti bude onaj koji ti se zalomi...I meni se to činilo jako bitno, ali kad je mojoj dr. završilo dežurstvo i ona otišla kući, a meni porod još u toku, skužila sam da sam JA ta koja rađa, a oni su tu samo pomagači i da je sve OK ako imaš povjerenja u "majku prirodu" i svoje tijelo :wink: (Zašto sve rjeđe u to vjerujemo?).
    Ionako ti više znači dobra babica nego doktor. :wink:
    Ne brini, sve smo bile već u tvojoj koži, pune pitanja, sve to ako želiš naučiš u hodu. A za "dobar" porod je važnije da si opuštena i vjeruješ da će priroda učiniti svoje, nego da baš znaš sve termine i tehnike disanja. :D :wink:

LunaMo

Početno

To isto slusam... srela sam i pricala sa dosta (recimo starijih mama) koje mi govore da nisu isle na nikakva predavanja niti tecajeve, i da su samo pratile ritam koji beba namece sama.

*

Citam i dalje! Pitam i skitam i dalje.... u hodu

* prebačeno na topic "Porod kod kuće" - http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=8834#8834

Početno

Htjela bih s vama podjeliti moja iskustva. Moj malac ima sad 4,5 mjeseci. Rodila sam ga u Vinogradskoj. Moram pohvaliti ekipu iz rađaone. Pravi su. Sestre na odjelu su ljubazne a najlošiji dojam imam o sestrama koje rade s klincima. Mali je jeo njihovu hranu pa mi je dva dana spavao dok bi ga donosili. Onda je odbijao dojku. Imam uvučene bradavice pa sam se mucila a sestre mi bas i nisu bile od pomoci. Dojenje mi je bila velika zelja ali je ostala samo zelja...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otvorila sam novi topic na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=683 i prebacila postove u vezi poroda kod kuće.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas sam bila na pregledu u Vinogradskoj i imam informaciju iz prve ruke:
    kupili su KADU ZA PORODE U VODI i spremaju se uskoro poslati ekipu liječnika na edukaciju u Rijeku! :D
    Za sad nisam shvatila kad će se moći obavljati prvi porodi u vodi u Vinogradskoj, ali valjda hoće do proljeća, javim čim saznam nešto više :wink: .
    Inače, prošla sam kroz hodnik rodilišta i sve je izgledalo jako čisto, a sestra koja je primila mene i još 2-3 trudniice koje su se pozdravljale s muževima bila je jako, jako ljubazna i simpatična :D .
    Eto, da samo ne kritiziram... :wink:

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nama se bliži termin pa se pokušavam pripremiti što bolje...NNNI varijanta! zna li neka od vas imaju li loptu u vinogradskoj? ukoliku nemaju mogu li ponijeti svoju? još friških iskustava iz vinogradske bi dobro došlo...ajmo cure, pomozite!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rodila sam 2x u SM. Relativno sam zadovoljna. Prvi puta je bilo super, a drugi malo manje super, ali još uvijek ne prestrašno. Prvi put sam došla u 11 navečer, dobila trudove u 1, rodila u 2:30. Babica i sestra su cijelo vrijeme bile samnom, doktor je jedva stigao na porod, ali nije u stvari ni trebao. Poslije poroda je babica sjedila sat vremena vani i pričala sa mnom. Dali su mi i telefon da javim doma (1999 još nisu baš svi imali mobitele). Na odjelu je bilo ok.
    Drugi put sam došla malo knap (bila sam u rađaoni 10 mnin do poroda) i malo su me svi zaskočili - bilo je jutro i u rađaoni je bilo 15-tak ljudi: 3-4 učenice, babica, doktor koji mi je uzimao podatke, neke žene 40-tih godina koje su to sve poromatrale. Užas živi. Da, onda je još došla doktorica koja je podučila djevojčice kako se "rasteže" posteljica, i još jedna doktorica koja me šivala.
    Rodila sam u 10:20, a na odjel došla u 15 sati jer nije bilo kreveta (otpuštaju između 13 i 15 sati). Kad sam došla u sobu, dobila sam najviši krevet na odjelu. Sreća da sam bila dobro i mogla sam "uskakivati" u krevet. Inače su svi ljubazni, ali me najviše iznenadila sestra iz dječje sobe. Kad mi je donijela Ledu prvi put, odmah me se sjetila i rekla da sam prije par godina rodila istu takvu (sitnu bebu s puno crne kose). A kad su došli po mene, uzela je Mirtu za ruku, odvela ju po Ledu, došle su po mene u sobu i zajedno smo išle se spremati za van. Ne bi čovjek vjerovao koliko to djetetu znači.
    Puno sreće na porodu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo mene sa relativno friškim iskustvom 11/2003.

Prijem: podaci (svi papiri koje imaš sa sobom); pa kratak ctg (oko 20 min); urin -trakica;presvlačenje u spavačicu; pregled doktora; ponovno podaci; brijanje i klistir (kojeg nisam dobila jer sam bila 7 cm otvorena); nakon toga ide predrađaona (bez ctg- samo ležanje na krevetu; oko 6/7 kreveta i wc u toj sobi) ili kao u mom slučaju rađaona.
    Koliko sam se ja bila raspitala - nakon klistira se možeš otuširati (tako da si pripremiš stvari na vrh torbe).

Muž može biti na porodu bez ikakvog tečaja. Izlazi Vani samo za preglede doktora - tipa bušenje vodenjaka. Na kraju kada dođe trenutak izgona pitaju ga da li hoće ostati. Možeš ponijeti foto aparat.

Objašnjenje ctg - dvije elastične trake debljine cca 6 cm koje imaju na sebi po 1 slušalicu. Stave ti preko trbuha. Donja mjeri otkucaje srca bebe, gornja trudove. Dosta smetaju za vrijeme trudova.

Rađaona: ja sam bila sama tako da sam bila u prvom box-u. Inače ima 5 boxova (mislim). Dijele ih zidovi, a prema zajedničkom hodniku zavjesa.
    Dobiti ćeš u ruku nekakvu iglu (svi dobiju) koja ti cijelo vrijeme bude na ruci do slijedećeg dana. Na nju se prikapča (eventualno) drip (kao ja npr) ili infuzija (kao ja npr ) ili nešto protiv bolova (opet ja) itd. Uglavnom da te ne trebaju svaki put pikati. Inače ja sam rekla da neću drip, ali u tom trenutku smo se i ja i muž smeli tako da sam za 2 cm imala 2 sata dripa. Vjeruj mi, čovjek se ne snađe u tom trenutku jer ti je prvi put. Inače mrzim igle tako da je to meni bilo prvo iznenađenje.

Dobije se i ctg. Ja sam zamolila babicu da mi skine, a ona rekla nemre. Ja sam pitala čemu služi svaka traka, pa mi je objasnila. Onda sam ja njoj objasnila da imam trudove i da mi ne treba ona traka koja pokazuje trudove i nakon toga mi je skinula tu traku. Veliko olakšanje pod dripom.

Ležiš na stolu prekriven plahtom (možda zbog muža) na boku (lijevom ili desnom ovisi o položaju djeteta - objasnili mi).

Uglavnom si sam, dolaze svako malo provijeriti te. Na kraju kod izgona maknu dio stola i namjestiš se kao kod ginića, uloviš za ručke i tiskaj.
    Mene su rezali (dosta), ali bilo je žena koje nisu rezali. Svakako reci da ne bi htjela.

Nakon poroda: sobe 3/4 kreveta, tuševa 3 i wc 3 komada. Nezgodno samo jedan tuš ima policu za stvari , ostali tuševi imaju vješalice i dosta su skučeni. Na drugom kraju hodnika ima nekakav wc, ali nisam bila u njemu.
    Hrana oskudna, neslana. Čista posteljina i spavačice se nalaze u hodniku na kolicima - rijetko kada fali.

Inače za lakše vizualiziranje - sve je roza. Plahte roza ; zavjese u rađaoni roza; spavačice na roza cvjetiće. Ta roza boja mi se jako urezala u pamčenje.

O bebama i ostalom drugi put.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

cure puno hvala! šaljite još priča jer to mi najviše pomaže...najviše mi se sviđaju roza detalji!

Bella

Početno

Ja nažalost što se tiče Vinogradske i dr. Grubišića imam jako, jako loše iskustvo.
    Oni forsiraju prirodni porod pošto potao a to šta ti krepavaš satima nije bitno - glavno je da rodiš normalno. Mene su porađali cijeli dan izrezali me tri puta, vukli dijete na vakum i na kraju carski rez. Rezultat dijete je umrlo u porodu a njima je bilo jako žao uz komentar "Mlada si imat ćeš još djece". Vrlo utješno! Doktori su me izbjegavali za cijelo vrijeme boravka u bolnici 14 dana a sestre su bile relativno O.K. One su se uglavnom sve zgražale na doktorov propust i ne odlučnost da ide odmah na carski zbog ne srazmijera dijeteta i zdijelice.
    Eto toliko od mene, nadam se da nas nema puno sa takvim iskustvom ali Vinogradska je stvarno koma

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja prijateljica je danas rodila u kadi - mislim da je to prvi takav porod u Vinogradskoj - detalje stvarno ne znam - osim da je stigao veliki dečko.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Wow, znači već su krenuli s kadom!
    Čestitke tvojoj prijateljici :D !
    Jel možeš kad saznaš detalje napisat kako je izgledalo, tko je bio prisutan od liječnika, etc.?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas sam razgovarala s njom i ona bi sama htjela sve napisati, pa ćemo svi malo pričekati s izvješćem.

Inače, njen muž veli da je publike bilo više nego na Jelačić placu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Inače, njen muž veli da je publike bilo više nego na Jelačić placu.
    ..to sam si i mislila...

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da ne otvaram novi topic samo me zanima dali netko ima iskustva sa DR.Kraljevićem iz vinogradske?Ja sam za sutra naručena kod njega na pregled( preko Addende) pa me zanima kaj mogu očekivati?!Hvala!

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni ti je on vodio cijelu trudnoću i on me porodio. Meni je stvarno ok. Na porodu je bio fenomenalan. Inače slovi za vrsnog ultrazvučara i ja bih to potvrdila. E, sad, ja sam ga uvijek gnjavila sa nekim svojim pitanjima, a kako je sve uvijek bilo uredno i super onda me uvijek sterao doma i rekao da prestanem razmišljati o glupostima- hoću reči nije mi odgovarao na ta moja budalasta pitanja.
    na ultrazvuku je MM i meni uvijek sve lijepo pokazivao i objašnjavao i uvijek mi se činilo da si je dao vremena a ne da odeš i ne znaš u kojem položaju ti je bebač.
    No, sve u svemu meni je bio stvarno ok. Nadam se da će i tebi biti.

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala blondie!Danas mm i ja idemo na prvi službeni pregled i kod njega i nadam se da će sve biti O.K. Inaće ja i ne ispitujem puno ali mm kao da se on priprema roditi

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Meni je porod i boravak tamo ostao u lijepom sjećanju. Tata je bio na porodu iako nije imao tečaj. Porod je bio brz i gotovo bezbolan. Nisu me rezali. Bila je sve mlada ekipa, mislim da nitko nije imao više od 30, možda ni 25 god. Sjećam se dva najvažnija imena: sestre Irine (babice- ona me nije dala rezati i rekla mi kad da tiskam), a doktor se zvao Bolanča (možda Bolančan ili tako nekako). Imena ostalih ne znam. Svi su bili jako, jako ljubazni, a vidjela sam ih prvi put u životu i nemam poznato prezime ni vezu. I sestre za bebe su isto bile super. Oko dojenja su mi pomogli koliko su mogli jer nisam imala mlijeka. To mi je jedino razočaranje: svima oko mene curi mlijeka za 5 beba, a u mene ništa. (Još i danas,nakon 5.mj. se ne predajem, nešto ipak uspije popapat i kod mene, ali od početka koristimo i flašicu). Jedna sestra mi donjela izdajalicu da vidimo koliko mlijeka imam i nakon cijele noći bez bebe bilo je možda 10ak ml iz obje dojke zajedno. Ali su mi dale podršku neka samo ustrajem, da će doći. I pedijatrica mi na odlasku rekla nek me to ne deprimira da to zna potrajat i 15ak dana da nadođe mlijeko, samo neka što više dojim i izdajam se. Tako da ja imam samo pohvale.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Mina, stvarno je ugodno za pročitati tvoje iskustvo. Mene zanima jesi li išla u Vinogradsku na koji pregled prije ili samo na porod i da li pripadaš i prebivalištem u Vinogradsku? Hvala ti unaprijed na odgovoru!

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

U Vinogradsku sam išla na UZV preglede, svaki put je bio netko drugi. Valjda kak je tko bio na rasporedu. Ne znam jel i drugi ginekolozi tako rade, ali moj sve šalje na UZV u bolnicu. Samo jednom je sam pogledao bebu na UZV. Išla sam tamo jer mi se čini najbliža, a po prebivalištu nisam spadala tamo. Ali mislim da primaju sve jer je bilo cura (žena) od svuda. Nisam čula da bi nekog odbili.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mina prvotno napisa
    . Oko dojenja su mi pomogli koliko su mogli jer nisam imala mlijeka. To mi je jedino razočaranje: svima oko mene curi mlijeka za 5 beba, a u mene ništa..
    Mina, to sto ti mlijeko nije curilo, ili ga nisi mogla izdojiti izdajalicom, ne znaci da ga nije bilo. Ali ako beba redovito ne doji, tada se proizvodnja mlijeka zaista i smanji. Medjutim, ako se zeli povecati, moze se povecati tako da se beba cesce doji. Ali to ce ti mame koje daju pomoc pri dojenju znati bolje objasniti.
    Moje iskustvo je slicno tvojem; meni naima mlijeko uopce nije curilo prvih nekoliko tjedana, mogla sam izdojiti par kapi u 20 minuta, ali mi je svejedno beba samo dojila. Nakon nekoliko mjeseci, bilo je i curenja i izdajanja.

Ovo pisem, jer se vrlo cesto cuje kako mamama kazu da nemaju mlijeka ili da im mlijeko nije doslo pa da zato ne mogu dojiti svoju bebu. Cak kada mlijeko jos "nije doslo", svejedno postoji neki oblik mlijeka (kolostrum) koji bebu moze prehraniti bez potrebe za uvodjenjem adaptiranog. Ali beba treba biti svo to vrijeme dojena. Osim toga, nikada se ne moze zakljuciti da nema mljieka po tome sto ono ne curi ili se ne moze izdojiti. Mozda je refleks opustanja zakocen ili jednostavno beba je jedina ta koja mlijeko moze isisati (kazu da nijedna izdajalica nije tako dobro i uspjesna kao gladna beba...)

Vidjela sam na nekon drugom topiku da pises kako ti curica stalno kasljuca i smrca. Mozda bi bilo dobro da nazoves Rodin sos telefon za dojenje pa pitas kako da povecas broj podoja jer je tvoje mlijeko jedan od najboljih lijekova za njezine probleme (ako ne i najbolji). Adaptirano mlijeko, buduci da je bazirano na kravljem, samo otezava takve probleme.
    Sretno!

lanna

Početno

Da li možda netko zna nešto o doktoru u Vinogradskoj koji ima ambulantu za trudnice utorkom? Kakva su vaša iskustva s njim?
    Molim sve koji nešto znaju o njemu da se jave...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je utorkom dr. Ivicevic.
    On ti zna biti "nezgodan na rijecima" (da se lijepo izrazim) prema trudnici. S druge strane, znam cure koje su bile njegove pacijentice kroz trudnocu, jako se brine za svoje pacijente, obilazi ih dok su na odjelu, uvijek im da neki savjet.
    Nadam se da sam ti pomogla.

lanna

Početno

Hvala DudaGG! Pomogla si mi, prepoznala sam u tvom opisu dotičnog doktora! I slažem se! Zaista zna biti nezgodan na riječima, zanimalo me samo kakva su druga iskustva s njim. A opet, nakon početnih par vrebalnih nesporazuma, dobila sam i par savjeta od njega, čak i kasnije u hodniku savjetovao je MM!

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

mene zanima da li je pametno ponjeti vlastitu izdajalicu u rodilište i ima li i kako doći do apartmana u vinogratskoj, nije bitna cijena?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    mene zanima da li je pametno ponjeti vlastitu izdajalicu u rodilište
    Da, pametno je uzeti vlastitu Odnosno, nije pametno racunati na njihovu u slucaju da ti zatreba

i kako doći do apartmana u vinogratskoj, nije bitna cijena?
    Koliko mi je poznato, u Vinogradskoj nema apartmana.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mislim da ima,
    jednoj je umrla beba nakon dugog cuvanja trudnoce u bolnici
    pa su je par dana smjestili u nekakav apartman
    (navodno je bila prica da su vec vidjeli to na ultrazvuku,
    ali da joj nisu nis govorili
    ma uglavnom ne sjecam se vise
    opet neki lijecnicki lapsus)

meni je vinogradska ostala u losem sjecanju
    a i mojim cimericama
    jednu su dobrano izmaltretirali s dojenjem
    mali je plakao po cijela dva sata na koliko su donosili bebe na "druzenje"
    (s carskim rezom friskim je hodala cijelo vrijeme po sobi)
    trebalo im je 3 dana da joj odobre flasicu na jedvite jade
    izdajala se dan/noc
    ali nedovoljno za malog koji je cijelo vrijeme tulio od gladi

druga je imala mlijeka za valjda 5 beba
    ali sve sto je izdajala morala je baciti
    umjesto da su mlijeko uzeli,.sterilizirali i odnijeli nedonoscadi
    ili bebama kojima majke ne mogu dojiti

u sobama stravicno vruce, sestre su tak tak, kako koja smjena
    kad je cimerica isla doma
    jedna je pred menom komentirala kakav je to korov od cvijeca taj donio
    (odnosilo se na njenog zbunjenog muza)
    uglavnom naviknute na velike doze vrecica

moji kad su htjeli vidjet bebu u inkubatoru
    trebalo je moljakanja i moljakanja
    bez veze mi je sto nema posjeta u sobi
    ili sto su toliko ograniceni
    pa nekima muzevi rade do 18 h
    MM je svega dvaput vidio malu i to kad se rodila i u sljedecu nedjelju
    jer mala je morala biti u bolnici punih 18 dana radi neki poteskoca

pedijatrice, misle da su bogovi, svaka prica drukcije,
    znaju ih drzat i nepotrebno na antibioticima
    one koje su na odjelu za nedonoscad su ok
    ali ove harpije koje su bile cimericama, uzas jedan
    psihicki teror

Ivicevic zna biti bezobrazan, istina
    i po meni nije podoban da radi tamo gdje zenama treba posebna paznja jer su osjetljive prije i nakon poroda
    uglavnom moj dojam, vise nikad tamo

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mene zanima da li je pametno ponjeti vlastitu izdajalicu u rodilište i ima li i kako doći do apartmana u vinogratskoj, nije bitna cijena?
    bolje ti je da poneses svoju
    i mozes flasicu
    tamo ti koriste nuk-ove flasice
    ako ne zelis odmah dijete slagirat na neke promjene
    meni nuk nije nesto
    najbolja mi je chicco anatomska, novi model
    ima dudu koja izgleda kao sika i oponasa dojenje
    kupila u Tintilinicu

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

zaboravila sam spomenuti
    imaju spinalnu anesteziju
    barem su je meni nudili za carski
    valjda je to epiduralna
    ali nisam se dala pikat
    poslije sam cula da nemaju previse iskustva
    da jedva cekaju "zamorce"
    da su navodno vrhunski s epiduralnim na S. Duhu

eh da, najvise sam sizila na pusenje u wc
    nasuprot onog donjeg wc-a
    soba s nedonoscadi
    ma doslo mi da im glave otfikarim
    taj smrad se znao taloziti glavnim hodnikom

Početno

Spinalnu anesteziju u vinogradskoj daju isključivo u slučaju carskog reza...nema šanse da je dobiješ, platiš, ukradeš, ako rađaš prirodno...ja pitala ravnatelja bolnice...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pa ja sam i isla na carski rez
    mala je prijevremena u 35. tjednu odlucila izaci
    a s obzirom da sam bila kriticna trudnoca (hipertenzija i sl.)
    odmah su me na carski isli pripremat
    puko vodenjak,a od trudova ni t
    nisam znala da daju samo u slucaju carskog spinalnu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam rodila na carski uz spinalnu. Kolko sam shvatila kad rađaš prirodno možeš dobiti epiduralnu, a na carski opću ili spinalnu (uz spinalnu si svjestan svega, tj. ne osjećaš samo donji dio tijela, tako da ne kužim kak bi spinalna išla uz normalan porod.

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moje iskustvo je sasvim suprotno. Ja bih i opet išla na Vinogradsku. Mislim ima i loših strana (hrana, stvarno je jako vruće u sobama itd.) ali meni su sestre bile super, babica fenomenalna, a kasnije su mi sve sestre htjele sve odgovoriti u vezi dojenja i zahvaljujući njima nismo uopće imali upaljene cice i nikakvih problema s dojenjem. Što se tiče pušenja mislim da je to pitanje opće kulture. Pa kaj se našem narodu stvarno treba sve zabranjivati uz drakonske kazne da bi nekog vraga poslušali i ponašali se civilizirano????? Mislim ako ženama nije odurno da smrde svojim tek rođenim bebicama onda samo neka puše, i dvije, tri cigarete odjednom, što se mene tiče, a ja sam nekako preživjela tih 10 minuta u WC dok sam se tuširala.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

U usporedbi sa prva dva poroda u dva različita grada i rodilišta, meni je u Vinogradskoj bilo ko na godišnjem odmoru. Super i sve pet. Valjda sve ovisi o očekivanjima...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    U usporedbi sa prva dva poroda u dva različita grada i rodilišta, meni je u Vinogradskoj bilo ko na godišnjem odmoru. Super i sve pet. Valjda sve ovisi o očekivanjima...
    Mislim da ne samo da ovisi o ocekivanjima, vec i o samom iskustvu poroda. Ako je netko imao jako tezak porod ili traumaticne komplikacije (pogotovo u vezi s bebom) - moze mu se ta bolnica zamjeriti bez problema, dakle subjektivno, sto mozda nece imati veze sa samom opcenitom politikom bolnice. Mozda bi iste komplikacije i tezak porod ista osoba imala cak i u klinici Schwarzwald sto ne ovisi o rodilistu vec o eto nekim drugim okolnostima.

Mislim da je Maja negdje napisala da izmedju bolnica SD i SM ne postoje bitne razlike, osim sto na SD ima rooming in. Ja se s tim slazem, mislim da im je politika slicna u ostalom, pogotovo ako zena zeli prirodan porod uz muza.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ne znam, mi smo 3 cimerice sve bile carski i
    vjeruj mi sve 3 negativno iskustvo
    jedna rekla da nikad vise ne zeli radat ako je i u ostalim bolnicama tako
    mozda smo mi vise ocekivale, ne bih znala

isto 7. dan kontrolni pregled, doktorica me pregledava, a po onoj skeli se majstori presetavaju ,a ja sirom otvorenih nogu
    jedan stane i bulji, ja se panicno nastojim pokriti,a sestrama treba cijela vjecnost da navuku zavjese

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •