Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: cudo od lubenice

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno cudo od lubenice

Dajem recept jer bi voljela saznati jel tko to pravio vec?
    dakle:

1manja lubenica(cca 4kg)
    1/2 zlice soli
    5 salica vode
    6 zlica aru praha
    sok i kora narance

Lubenica se razreze napola,izdubi se i ocisti od kostica.Dijelove koje ste izdubili kuhajte u 2 salice vode s 1/2 zlicice soli oko sat vremena na laganoj vatri.
    Dobit cete sladak sirup.
    Dodajte 2 salice vode te narancin sok i koru.Razmutite aru prah u malo vode,umijesajte u smjesu i kuhajte dok se ne zgusne.
    Ulijte u izdubljene polovice i ostavite hladiti.

neka se, molim lijepo ,jave oni koji su prokusali taj recept-ja jos uvijek smisljam i tragam za prekrasnim iznenadjenjima za 1rodjendan!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ŠTO JE ARU PRAH? Sorry, caps lock

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    ŠTO JE ARU PRAH? Sorry, caps lock
    a to bi ti branka bilo nešto kao gustin za zgušnjavanje, samo prirodnije i bezazlenije

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

To je onda kao žele?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Aru i kuzu su makrobiotičarske džidže-midže, isto kao i agar-agar. Daj reci, kakve je konzistencije gotov proizvod? Je li žele ili nešto rjeđe?

(za one koji se furaju na crknute krave - želatina je i dalje zakon)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock:
    osobno smatram da je za jednu hrvatsku lubenicu prava sramota da ju se kuha, pece ili maltretira na neke druge nacine.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

tjoj,pa nist mi niste pomogli.
    Davore,i mene zanima kakve je gustine to na kraju jer ni sama nisam radila.nist,javim kada iskusamo.
    a nekima ne bi skodilo malo inventivnosti pa radilo se i o lubenici sa "cro" markom

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Aru i kuzu su makrobiotičarske džidže-midže, isto kao i agar-agar. Daj reci, kakve je konzistencije gotov proizvod? Je li žele ili nešto rjeđe?

(za one koji se furaju na crknute krave - želatina je i dalje zakon)
    Agara agar je alga koja se koristi kao želatina. Na kraju kad se ohladi izgleada želatinasto.

Kuzu ( ljekoviti korijen )daje gustoću onome u što ga ubaciš. Ja sam ga u kolaču koristila u kremi sa sokom i trešnjama. Nije kao želatina, no gusto je.

Aru nisam koristila no koristi se kao i kuzu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dakle, nije žele :?
    Negdje sam našao da se aru trpa duplo nego kuzu za isti učinak, ali umjesto džidža-midža koristim brašno ili čisti škrob pa ne bih znao.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    :shock:
    osobno smatram da je za jednu hrvatsku lubenicu prava sramota da ju se kuha, pece ili maltretira na neke druge nacine.
    ZLOČIN ZLOČIN!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj da je meni jedna prava onako crvena i slatka lubenica od dole. Ove u Canadi su bljak. Strava i uzas

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    a to bi ti branka bilo nešto kao gustin za zgušnjavanje, samo prirodnije i bezazlenije
    ali taj gustin je kukuruzni skrob. zasto on nije bezazlen?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam to radila prije koju godinu. Ispalo je nesto rijetko zeleasto, ne pretjerano fino... vodenasto... Ma bolja je lubenica sama po sebi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto ti, eto ti...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj wildflower prvotno napisa
    ali taj gustin je kukuruzni skrob. zasto on nije bezazlen?
    ma rekla sam da je slično ko gustin, ali bezazlenije, jer po onome što mi kažu kolege makrobiotičari nema u sebi ovih kemija, ali se koristi više za juhe, gulaše i sl., za razliku od agar-agar alge, koja zgušnjava i puna je mirnerala pa je preporučavaju i bolesnicima, a koristi se za kolače

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ot, ako kuzu i agar-agar ne sadrze "te kemije" jel mi mozes molim te objasniti koju to kemiju sadrzi krumpirov skrob, odnosno gustin?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ot, ako kuzu i agar-agar ne sadrze "te kemije" jel mi mozes molim te objasniti koju to kemiju sadrzi krumpirov skrob, odnosno gustin?
    morala bih pročitat deklaraciju jer ga ne koristim
    pretpostavljam aditive i još koješta za aromu i vijek trajanja

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krumpirov skrob je krumpirov skrob. škrob je drugo ime za jaaaaako fino brasno.
    makrobioticarima krumpirov skrob nije prihvatljiv jer ne jedu krumpir, a ne zato sto sadrzi tamo neke "kemije". pa zato onda reklamiraju apsolutno preskupe kuzue i agare...

i nisi bas najjasnije napisala kakve to sve veze ima s rokom trajanja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

krumpirov skrob je krumpirov skrob. škrob je drugo ime za jaaaaako fino brasno.
    makrobioticarima krumpirov skrob nije prihvatljiv jer ne jedu krumpir, a ne zato sto sadrzi tamo neke "kemije". pa zato onda reklamiraju apsolutno preskupe kuzue i agare...

i nisi bas najjasnije napisala kakve to sve veze ima s rokom trajanja.
    marta dušo, kad ja iznosim svoje stavove onda se to vidi jasno i glasno..
    ovdje sam u nekoliko navrata navela što su mi ljudi koji se kuže u ara prah i agar alge rekli..vidiš razliku ?

nego čini mi se da ti znaš više o tome, pa samo izvoli..

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s obzirom da sam napisala krumpirov omjesto kukuruzni bit ce da ni ja ko ni ti nemam pojma o cem pricam.

nego, ne volim kad mi se obracaju s dušo pa te molim da to izbacis.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

možda ti više paše baby ?

ne se prepucavat..

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda ti više paše baby ?
    ne odgovara mi ni dušo, ni zlato, ni bejbe, ni draga, ni bilo sto drugo sto mi mozes nakeljiti ispred ili iza nicka. pa bih, ako je moguce, bez toga.

a sad, overandout.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hm... od petka je Mars u Lavu i gle, erukcije vulkana, tsunami, rat u Libanonu, čak se i ovdje svade - oko lubenica. Nemreš belivit.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

o, pa zato!

a ja se pitam sta me snaslo, svuda neke svade...

davore, do kad ostaje tamo?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

aha..moj planet..

svima, ne se ljutit..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Do kraja osmog mjeseca. Slobodno možeš proricati sve moguće efekte elementa vatre: sukobe, vulkane, požare, sušu, žgaravicu... you name it.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm... od petka je Mars u Lavu i gle, erukcije vulkana, tsunami, rat u Libanonu, čak se i ovdje svade - oko lubenica. Nemreš belivit.
    Totalno off, ali meni je u natalnom horoskopu Mars u Lavu, ima li to sad kakvog utjecaja na mene (pod pretpostavkom da vjerujemo u horoskope)?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... a ko se ono posvadio sa svim glavonjama na bazenu (na korist svoje štete) :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sinoc sam gledala ovdje na vjestima kako sad prepisuju poras kriminala ljeti zbog silnih vrucina. Kazu neceg se vise luci u mozak i ljudi su vise isfrustrirani i ljuti i zivcani tj lakse puknu. Ko zna, mozda ima nesto u tome.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sad mene zanima zašto kukuruz/krumpir nisu prihvatiljivi makrobiotičarima :?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

... a ko se ono posvadio sa svim glavonjama na bazenu (na korist svoje štete) :?
    To ide mene?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Oš se i ti svađat

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kad vec offopicarite, mogu i ja pitat nesto Davora?

Evo pitanje:

S obzirom da su svaka sekunda, minuta i sat bitni za sam horoskop, kako onda na isti utjecu dripovi, oksitocini i indukcije poroda koji trenutak rodenja ubrzavaju i mozda ga stavljaju u vrijeme kada ono nije trebalo biti?

Ili je vec sam taj cin zapisan u horoskopu i ipak je znaci sve kako treba biti (zasto smo se onda zivcirali oko ovog ili onog...?)?

Ja nekako vjerujem da se osoba radja sa nekom svojom osobnoscu, a horoskop bi o njoj morao govoriti, ali ne je i kreirati. Zelim reci da taj momenat rodenja nije od znacenja zato sto su zvijezde stajale ovako ili onako pa dijete poprima te i te osobine, potencijalne situacije itd itd.. - vec su zvijezde stajale upravo onako kako bi podrzale nadolazecu osobnost.

NAdam se da sam ovo dobro opisala sto sam mislila.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gle gori vatra,a nema moje malenkosti

pozdravlja vas rakovnica tj rako -ovnica

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa, kad već tako izravno pitaš, evo ti izravnog odgovora.
    Osim što je nemoguće postići da beba izleti van iz tebe onda kad se netko spukne, postoji i kriterij za ljudsko rođenje, kojim se dosta lako može ustanoviti je li vrijeme rođenja točno. U ostalim periodima rađaju se kukci, ptice, životinje... ali ne ljudi. Radi se o prilično kratkim periodima.

Osobnost je osobna stvar i svakoj osobi je dana mogućnost činiti s njome što ju volja. Uglavnom se gleda kao predispozicija. Kada bi sve bilo "zapisano u zvijezdama" cijela parada stvarno ne bi imala smisla.

Najdragocjenije što čovjek iz "svojih zvijezda" može naučiti je da ništa nije determinirano - postoji samo bolji ili lošiji izbor.

Tvoja stvar kako ćeš na to gledati, ali je malo vjerojatno da će ti naškoditi. Bilo je prilično velikih ljudi koji su bili prilično naklonjeni
    "Millionaires don't use astrology, billionaires do!" JP Morgan
    Adminima veliki SORRY, ovo je pobjeglo u veliki OT

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oš se i ti svađat
    Ne ja, ali mi se čini da si ti nešto ovih dana svadljiv ili bar da neke teme pokušavaš začiniti i to ne samo kuzuom .
    A ja se na bazenu nisam ni sa kim svađala, samo sam se borila za pravo mog djeteta, a to što su neki to krivo shvatili meni je žao, ali nisam kriva.
    OT, ali bila sam prozvana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kakv bazen :?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ajmo se sad lijepo vratiti na prethodni offtopic 8)

dakle, danas sam, ne budi lijena, ispregledavala jedno pakiranje dr. oetkerovog gustina u ducanu. doticni je deklariran kao cisti kukuruzni skrob (stovise, veli proizvodjac da nije od GMO kukuruza). o aditivima - ni a.
    za usporedbu, na ostalim proizvodima iste firme, tipa prasci za pecivo i pudinge, uredno su ispisani raznorazni sastojci istih, medju ostalima i zlocesti e-ovi.
    arome - isto nista, sto je i logicno s obzirom da se taj gustin preporuca i za slana i za slatka jela.
    a rok trajanja mu nije puno dulji od rokova trajanja raznoraznih vrsta brasna na susjednoj polici (btw. gledala sam u vrlo prometnoj samoposluzi).

jedina nezgoda koju ja mogu uociti jest sto su sigurno pri uzgoju kukuruza za gustin koristeni pesticidi i umjetna gnojiva

btw sabaleta, makrobioticari papaju kukuruz, ali krumpir ne (kao ni patlidzan i rajcicu, samo sam zaboravila u cemu je tocno problem s te tri vrste povrca).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    kakv bazen :?
    To znamo samo Davor i ja (a ja mu nisam rekla) : :?
    Inače Marija 71 hvala na pp.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

no frks,ja sam mislila da je bazen bio na forumu,pa se čudim kako mi je promakao

nema na čemu ( za pp)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Makrobiotičari ne jedu gorenavedene biljke jer sadrže solanin.

Inače kad se jelo zgusne kuzuom ono ima nešto drugačiju teksturu nego kad se zgušnjava gustinom, gustin dan onako brašnasti, saftasti oblik, a kuzu više želatinozni, iako se ne radi baš prava želatina sa kuzuom. Aru prah nisam koristila, no navodno je ista stvar kao kuzu, s tim da se kuzu smatra silno ljekovitim a aru prah ne. Zašto makrobiotičari ne koriste gustin - hmm, pa možda zato što u Japanu nema gustina , no kuzu se ne koristi samo radi pukog zgušnjavanja jela nego radi svojih ljekovitih svojstava.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uh, zaboravila sam temelje makrobiotike, moram priznati.. ali otprilike se sjecam da se krumpir i rajcica ne jedu po makrobiotici jer su to tzv. "nocne biljke"... a patlidjani, paprike i drugo su tropske, a kako se makrobiotika bazira na koristenju prehrane unutar nasih klimatskih uvjeta i unutar neke odredene udaljenosti... onda one kao nisu adekvatne (pitam se mijenja li se to s obzirom na ove vrucine! Trebalo bi!)...

Zaboravih sve to... vidim da cu si morati ponovno prolistat neke knjizice... odavno posudene, nikad vracene... ne znam vise ni kod koga su....
    Mislim da je sve to lijepo pisalo u knjizici Bobana Pejica Hrana za zivot.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ispravka = Zlatka Pejica.. ne Bobana..

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ako je dozvoljeno predloziti,mislim da se ovaj topic moze komotno zatvoriti,obzirom da je recept prokusan i opisan.pa ako se moderatori slazu...

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo ključam ga po želji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •