Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: I dalje vs. još uvijek

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno I dalje vs. još uvijek

Dakle, ja sam prije nekog vremena odlučila zamijeniti "još uvijek dojim" s "i dalje dojim" i ide mi prillično dobro . Nekako mi to bolje zvuči, ni sama ne znam zašto. Kao da mi "još uvijek" ima neku negativnu konotaciju, a "i dalje" ne. Kako vi razmišljate o terminologiji ?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Slažem se.

"Još uvijek" može zvučati kao - još uvijek nismo uspjeli prestati
    A ovo drugo kao da to uzimamo pod normalno

Dobra ideja

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Lijepo!
    kad čujem "još uvijek", u tome mi ima nekog osjećaja krivice, a "i dalje" je puno optimizma!
    Zato, samo vi i dalje dojite!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek govorim kako smo i mi dijelom krive jer pristajemo na terminologiju koja na odrzano dojenje baca krivu sliku, neceg sto je "preko", "nakon", produzeno (u odnosu na sto? na uobicajeno, na prihvatljivo?).

ali, kad bi me netko tada pitao koliko si dojila, ja bi rekla jos dojim. i mislim da je greska bila u njihovom pitanju, ne u mojem odgovoru.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, termin "produženog" dojenja bi fakat trebali izbaciti.

I ja i dalje dojim!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E Ivka, ja malo hoću filozofirati, a ti odmah tko je kriv i čija je greška .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    E Ivka, ja malo hoću filozofirati, a ti odmah tko je kriv i čija je greška .
    pa znas mene. samo me cudi da te nije zacudilo da ovaj put nisam ja kriva

ali ako ces filozofirati, jos dojim meni znaci: usprkos socijalnim pritiscima.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pusti, dosta mi je čuđenja i iščuđavanja za neko vrijeme.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    uvijek govorim kako smo i mi dijelom krive jer pristajemo na terminologiju koja na odrzano dojenje baca krivu sliku, neceg sto je "preko", "nakon", produzeno (u odnosu na sto? na uobicajeno, na prihvatljivo?).
    odrzano dojenje zvuci sasvim ok.
    Ili mozda samo dojenje, za svako dojenje, bez obzira na dob, tako da se uopce ne naglasava razlika. Recimo, forum moze imati rubrike: dojenje beba, dojenje toddlera (mladje djece), dojenje starije djece itd...

Ja sam trebala sebe istrenirati da kazem "She is breastfed", umjesto "She is still breastfed". I za to mi je trebalo neko vrijeme.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Citiraj ivarica prvotno napisa
    odrzano dojenje zvuci sasvim ok.
    Ili mozda samo dojenje, za svako dojenje, bez obzira na dob, tako da se uopce ne naglasava razlika. Recimo, forum moze imati rubrike: dojenje beba, dojenje toddlera (mladje djece), dojenje starije djece itd...
    ma da, to odrzano sam mislila vise onako kad nekome kazes: oo, cestitam na produzenom dojenju.
    prilicnije mi je ooo, cestitam ti sto si odrzala dojenje (jer to jest za cestitati)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni se svidja i engleski full term breastfeeding, ali nosi sa sobom druge probleme (npr. da se svatko tko nije dojio barem dvije i pol godine i cije dijete nije imalo potpuni self-weaning, osjeca kao da nije "iznio dojenje do kraja" . A u drustvima u kojima se treba postici tek to da djeca budu dojena na prvom mjestu, je kontraproduktivo. Iako mi se to cini stvano tocnim.

Kod pitanja tipa, je li jos doji, kada je prestao dojiti, zar jos doji itd...moze se upotrijebiti univerzalni odgovor "Doji"/ Nije prestao, doji, Da, doji itd...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    meni se svidja i engleski full term breastfeeding, ali nosi sa sobom druge probleme (npr. da se svatko tko nije dojio barem dvije i pol godine i cije dijete nije imalo potpuni self-weaning, osjeca kao da nije "iznio dojenje do kraja" . A u drustvima u kojima se treba postici tek to da djeca budu dojena na prvom mjestu, je kontraproduktivo. Iako mi se to cini stvano tocnim.
    i sa odrzanim je taj isti problem, vjerojatno zato nije uvrijezeno (jer inicijativa je postojala, i to ne od rode nego puno prije)

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Recite vi meni kak bi nazvali ovaj podforum, ako se odlučimo mijenjat ime?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ti i valcica bi to nazvale "i dalje dojenje"

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nenutritivno dojenje
    Idem sada, zakasnit ću ti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o, ne, ne nenutritivno. to je tek mit.
    nema veze, kasnim i ja tebi, tek idem pod tus

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislila sam, da to djetetu nije primarna hrana. al i tu mi nije jasna granica :/ da ne živi samo od cike.
    joj ne znam, usmeno ćemo

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"Egzotično" dojenje

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"Egzotično" dojenje
    Majo

Citiraj Maja prvotno napisa
    mislila sam, da to djetetu nije primarna hrana. al i tu mi nije jasna granica :/ da ne živi samo od cike.
    joj ne znam, usmeno ćemo
    bogme mojoj je bila do 2. rođendana bilo glavna hrana .

pa možda nekako na tragu ovoga:
    Recimo, forum moze imati rubrike: dojenje beba, dojenje toddlera (mladje djece), dojenje starije djece itd...
    dojenje 0-1
    dojenje 1-3
    dojenje do škole
    ...do faksa

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni se sviđa ovo od MJ ili Saradadevii

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma i te kako je nutritivno. Mojoj je to jedino mlijeko .

Samo dojenje pa onda pod rubrike, ili brojcano ili opisno (bebe, mladja djeca ,starija), ja bih prije glasala za opisno.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

anchie76 porucuje da bi izraz trebao biti: potpuno dojenje

To mi se cini bas OK.

Nikako: nenutritivno - i mojem malenom je to jedino mlijeko, a nenutritivno bi znacilo totalno bez ikakvih nutritivnih svojstava, a ne da im mamino mlijeko vise nije glavna prehrana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, nenutritivno ima negativnu konotaciji (kao i "još uvijek"), ali potpuno mi se čini malo potcjenjivački prema mama koje su dojile, što ja znam, 20 mjeseci - ispada da je to nepotpuno. :/

Meni se super čini ovo po skupinama - dojenje 1-3, dojenje 3-6...Nema nikakve konotacije, jednostavno - dojenje!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Meni se super čini ovo po skupinama - dojenje 1-3, dojenje 3-6...Nema nikakve konotacije, jednostavno - dojenje!
    I ja sam za ovo.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nekako nisam za tu opciju po skupinama, iz razloga što se dosta stvari preklapa i slično je u dojenju ne znam, jednoipolgodišnjaka, trogodišnjaka. A, i dojenje u trudnoći ili tandem se mogu zbiti u bilo kojem od tih razdoblja. Ja nekako zamišljam ovaj podforum (produženo) kao neku veliku grupu podrške dugom dojenju (NE - produženom) - dakle dojenju dok djeca i mame žele (odnosno, barem dok se slažu da ne prekidaju ).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A da se zove dugo dojenje? Jer tu bi se nasli i oni kojima je 20 mjeseci dugo i oni kojima ni 40 mjeseci nije dugo. Valjda...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Onda Dojenje nakon 1. godine, Dojenje u trudnoći i Tandemsko dojenje.
    Mislim da ima smisla odvajati dojenje nakon 1. godine od onog prije toga zbog udjela (važnosti) u prehrani djeteta, no to već znate. A sve nakon toga je, kažete, isto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ja nekako nisam za tu opciju po skupinama, iz razloga što se dosta stvari preklapa i slično je u dojenju ne znam, jednoipolgodišnjaka, trogodišnjaka. A, i dojenje u trudnoći ili tandem se mogu zbiti u bilo kojem od tih razdoblja. Ja nekako zamišljam ovaj podforum (produženo) kao neku veliku grupu podrške dugom dojenju (NE - produženom) - dakle dojenju dok djeca i mame žele (odnosno, barem dok se slažu da ne prekidaju ).
    A dojenje bez granica?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zašto uopće pridavati neki atribut dugo / produženo / (pot)puno / ovakvoonakvo dojenju ako je to dojenje sasvim obično?. Zato sam za opciju s brojkama.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda moze i jedan podforum dojenje bez srama...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dojenje bez granica mi se jako sviđa!!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I meni je jednostavna varijanta s brojevima najbolja...

Samo da dodam da Leoni sa dvije i trifrtalj godine još uvijek zna cika bit skoro pa jedina hrana vikendom kad me se konačno dočepa

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo ot, prica mi od sveki prijateljica kako njena nevjsta nije odbila malu od nocnog cicanja (beba ima samo 3-4 mjeseca). i kazem joj ja da je to u redu i da je to dojenje na zahtjev. a ona se nasmije i kaze, je, je to je zahtjevno dojenje...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    ali potpuno mi se čini malo potcjenjivački prema mama koje su dojile, što ja znam, 20 mjeseci - ispada da je to nepotpuno. :/
    Pa ja sam dojila 20 mjeseci i nitko mi ne može reči da je to nepotpuno jer dojenje nije prekinuto nasilno nego samo od sebe, dakle bilo je potpuno.
    Po toj logici i sam termin dojenje je potcjenivački onima koji nisu dojili nikako
    Ma ja bih sve skupa nazvala Dojenje, bez ikakavih pridjeva.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Onda Dojenje nakon 1. godine, Dojenje u trudnoći i Tandemsko dojenje.
    Mislim da ima smisla odvajati dojenje nakon 1. godine od onog prije toga zbog udjela (važnosti) u prehrani djeteta, no to već znate. A sve nakon toga je, kažete, isto.
    Meni se ovo najvise svidja.
    Mojoj C. je jedno vrijeme bilo nenutritivno, a sad doji samo nesto malo manje od Matije. Ali ne s manjim gustom.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni se ne sviđa Dojenje nakon 1. god. jer time kao da priznajemo tu magičnu granicu

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih podforum nazvala Dojenje veće djece .

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovu sadasnju podjelu podforuma ja bi ovako nekako uredila:

- priprema i pocetak dojenja
    - dojenje
    - opcenito o dojenju
    - savjetnice pomazu

i bas razmisljam ovih dana ima li ovaj forum mogucnost da se na odredjenom podforumu zabrani opcija postanja replaja svim korisnicima foruma a dozvoli samo odredjenim korisnicima? meni se cini jako zgodno da postoji podforum na dojenju tipa "savjetnice odgovaraju/savjetuju/pomazu" koji bi bio tako uredjen da na njemu svi mogu postaviti pitanje (otvoriti novi topic) pa cak i ako nisu registrirani uopce na forum ali da na otvorene teme mogu odgovarati samo korisnice sa statusom savjetnice o dojenju. na taj bi se nacin izbjegle kobasice i cuspajzi tipa "joso daj vode" i slicne. a opet, moglo bi se na onom drugom podforumu "opcenito o dojenju" postaviti pitanje na koje se hoce cuti razna iskustva i sl.

iako mi ovo "dojenje" i "opcenito o dojenju" se preklapaju...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

super je ova ideja za 'priprema i pocetak dojenja' :D

'savjetnice pomazu' isto... makar moram priznati da cure koje su prosle edukaciju a nisu nuzno savjetnice daju isto dobre savjete...

za produzeno nemam bas nekih dobrih alternativa...... dobna raspodjela se cini nelosa...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    malo ot, prica mi od sveki prijateljica kako njena nevjsta nije odbila malu od nocnog cicanja (beba ima samo 3-4 mjeseca). i kazem joj ja da je to u redu i da je to dojenje na zahtjev. a ona se nasmije i kaze, je, je to je zahtjevno dojenje...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo, i ovo od litale mi je ok. Kao i, kao što sam već rekla, od MJ i Saradadevii.

ali, zapravo, možda stvarno produženo dojenje ne bi trebalo razdvajati od dojenja općenito. Samo imati podforume za tandemsko i u trudnoći

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam za pripremu dojenja!!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sto bi to bila priprema za dojenje?

a. odrastajte u drustvu u kojemu se doji
    b. druzite sa sa zenema koje doje
    c. izbjegnite intervencije tijekom poroda
    d. nedajte da vam uzmu dijete nakon poroda, ni na pet minuta
    e. ako nesto od a, b, c, d, krene naopako, potrazite pomoc kod onih koje su dojile/doje &vole dojiti&znaju nesto o dojenju i zanemarite savjete svih ostalih.

jos nesto?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sto bi to bila priprema za dojenje?

a. odrastajte u drustvu u kojemu se doji
    b. druzite sa sa zenema koje doje
    c. izbjegnite intervencije tijekom poroda
    d. nedajte da vam uzmu dijete nakon poroda, ni na pet minuta
    e. ako nesto od a, b, c, d, krene naopako, potrazite pomoc kod onih koje su dojile/doje &vole dojiti&znaju nesto o dojenju i zanemarite savjete svih ostalih.

jos nesto?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zaboravila sam martine sveki prijateljicu
    e. dojenje moze biti zahtjevno!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

posto su a,b c, d mnogima znanstvena fantastika meni se cini da bi se tu mogle (pisem iz glave)
    - javljati i trudnice sa pitanjama,nedoumicama...
    -majke koje mozda nisu dojile prvo dijete pa mozda mogu traziti podrsku za drugo dijete tamo...
    - preporuke za citanje...
    - komentiranje pojedinih tekstova i nedoumica oko istih...
    - savjeti/razmjena iskustava za borbu za iskljucivo dojenje u pojedinim rodilistima...
    - virtualna podrska ako je okolina vec unaprijed negativno nabrijana...
    ili ako vec unaprijed postoji manjak samopouzdanja...
    - dojenje povojenog djeteta (dobro,to ne znam koliko je u hr moguce jer se,koliko mi je poznato, rijetko mogu posvojiti jako male bebe)...
    - iskustva s trudnickih tecajeva i dojenje (nedoumice,kometari i pitanja o informacijama tamo dobivenim)...
    - rizicna trudnoca,mogucnost ostanka djeteta/djece u rodilistu i priprema za odrzanje dojenja
    - nabrijavanje na dojenje, opcenito (npr. onaj topic ' dojenje moze biti tako lako' je po meni jako motivirajuc)...

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Lucky , upravo to!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma nije znanstvena fantastika
    samo na a. ne mozes vise utjecati.
    na ostalo mozes.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Možda malo konzervativno, ali meni se sviđa podjela prema godinama.

Kad smo prošli godinu dana, bila sam sva ponosna što se mogu upisati na listu "ko je sve preko godinu", a sad kad smo prošli dvije, jedva čekam trenutak kad ću se ponosno upisati u onu "a ko je preko tri". Ne radim to da se pravim važna (jer što je osjećaj ponosa što sam na nekoj listi koja mi budi ponos naprema primjedbama "zar još")

Čini mi se da svijet oko mene nameće neke magične granice. I kolko god je meni sve jasnije da u glavama naše male obitelji više nema granice kolko će naša djeca dojiti, u glavama oko nas itekako ima. Ne možemo se praviti da dojenje preko godine nije neka čudost, kad, istini za volju, većini oko nas je.. I premda se okolina čudi dojenju preko godine dana, još više se čudi dojenju preko tri i više.. i to ne smijemo zanemariti. Nije svejedno. Korak po korak, promijenit ćemo svijet. Ali polako. Forum ne gledaju samo mame koje doje i kojima je svejedno koliko je dijete staro jer su shvatile da nema granice, već i svi drugi kojima bi trebalo jasno pokazati kako shvaćamo da se, što je dijete starije, otpori i čuđenja okoline povećavaju, ali.. i dati podršku.

Kad ovo čitam nisam sigurna da sam dobro objasnila kaj sam htjela reć :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zamislite sliku, recimo u Zagrebu, svake prve subote u mjesecu okupljanje mama koje doje (pocetno, produzeno, u fazi priprema, s poteskocama ili bez njih), recimo na jarunskom jezeru u cilju druzenja, cakulanja, susretanja uzivo s ostalim zenama koje isto rade tu neobicnost.
    I tako neko vrijeme ili nekoliko godina pa se trend prosiri po drugim javnim mjestima i u drugo vrijeme...
    Pitanje "je li jos doji" bi postalo sve cudnije, jer bi bilo uocljivo da ima djece koja doje kada imaju 1 ili 2 ili 3 ili 4 ili...itd...godina.
    Postalo bi cudno to pitati, u cudjenju bi se moglo odgovoriti "Pa kako, zasto ne bi dojio?! Zar vasa unuka vise ne doji?!"

i tako....ni ovo mi nije SF, ali trebat ce jos malo na tome poraditi
    sve pocne u nasim glavama.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •