Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Zakon o osnovnom šklostvu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Zakon o osnovnom šklostvu

zna li itko (da sad ne trazim) u kojem članku tog zakona piše da dijete MORA ići u školu najbližu po mjestu stanovanja

sad su me maloprije zvali iz ureda državne uprave, sluzbe za drustvene djelatnosti, da ce me poslat sucu za prekrsaje zato sto nisam u propisanom roku upisala dijete u skolu , a nisam ga upisala u propisanom roku zato jer skola u koju on moze ici djecu upisuje u travnju (ne kao ostale skole u lipnju) pa onda ima drugi krug upisa tek u kolovozu

zenska mi tvrdi da sam ga MORALA upisat u sklolu na podrucju svoje opcine BEZ OBZIRA na to sto ta skola ne ispunjava potrebu mog djeteta i mene kao roditelja za produzenim boravkom i da nek se zalim opcini i da to nju nije briga sto ni jedna skola na mojoj opcini nema produzeni boravak, da ona samo dela svoj posao, bla bla.. da, ona je sastavljal spsak, ali ne, nema ona nis s tim, pa koji clanak gospodjo.. pa necu se ja tak razgovarat veli ona..

a ha
    dobro
    al cete me poslat sucu za prekrsaje?
    da!
    nadam se da cete do onda znat u kojem clanku zakona pise to na sto se vi pozivate

%"$%!(/&$"

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/0819.htm

Članak 43.

Roditelji, odnosno staratelji, dužni su u propisanom roku upisati dijete u osnovu školu, brinuti se da redovito pohađa nastavu i obavlja druge školske obveze.
    Članak 96.

Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 do 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj roditelj ili staratelj koji postupi suprotno članku 43. stavku 1. ovoga Zakona
    .

Ne moraš upisati dijete u školu koje je najbliže tvom mjestu stanovanja. Ali moraš ga upisati u neku školu, ako nemaš bolju varijantu onda je to škola najbliža tvom mjestu stanovanja, pa onda tražiti premještaj ako ti ne odgovara.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od 60 do 300 kuna.
    djizus pa manja je kazna za neupisat dijete u skolu nego kad ti istekne karta za parking.
    ne tice se ovo tebe mukice, ofkors

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Minnie, ona je meni tupila kak nju nije briga sto na mojoj opcini nema skole koja ima boravak i nek se zalim opcini, a ne drzavnoj upravi, pa da ju nije briga sto me skola u koju sam ja dosla NA VRIJEME upisati Oskara otkantala i rekla da su krcati, da prednost imaju djeca s NJIHOVOG podrucja, da ovo da ono i nek idem u drugu skolu, koja je malo dalje i u koju sam ja otisla odmah ravno sa svim papirima i sa svime i tamo su rekli oke... budemo ga upisali, ali tek 30.08. jer mi smo upise imali u travnju... SAD ne upisujemo... i ja otisla doma neobavljena posla i sad moram cekat 30.08.

Tak je sad ispalo da moje dijete nije upisano u skolu u zakonskom roku, a u biti nisam JA kriva.
    A ona meni tupi da sam po Zakonu bila duzna upisati dijete u najblizu skolu jer MORAM IZVRSITI ZAKONSKU obvezu i da se nju ne tice sto u toj skoli nema boravka.

A kad je pitam u kojem clanku zakona pise to za najblizu skolu onda ona meni veli da se nemrem ja tak s njm razgovarat i da ce me dat na sud i gotovo.

Ono kaj me najvise sad ljuti je to sto mi zena u posljednjoj skoli nije rekla: "Gospodjo mogli biste imati problema ako dijete nije upisano do nasih upisa, pa ga odite sad upisat bilo gdje, a poslije cete ga premjestit."

"#%$&!/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Škole ,ako ih ima više,uglavnom dijele naselje po ulicama,tako da teritorij raspodjele ravnopravno...

npr do pruge je jedna škola,od pruge druga itd

no pravo je roditelja da svoje dijete upiše gdje hoće

znam hrpu slučajeva gdje dijete ide npr u vrtić blizu škole u kojoj mama radi ,a ne u onaj u koji spada

ili dijete ide u onu školu gdje mu je baka bliže,da ne bude samo od 1 do 4

ili ostane u staroj školi radi preseljenja

tako da ti na osnovu toga može nauditi ko i žaba lješnjaku

umjesto da budu sretni kaj će imat još jednog učenika i možda koja učiteljica neće biti tehnološki višak,oni kompliciraju,a moj ti je savjet da kompliciraš i ti

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti možeš upisati dijete u koju god školu želiš, samo mislim da kod financiranja prijevoza onda plaćaš eventualnu pokaznu kartu sama. Jer Ministarstvo daje novac samo do najbliže škole.

ne daj se! 8)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    A ona meni tupi da sam po Zakonu bila duzna upisati dijete u najblizu skolu
    Mislim da to nije istina. U školu u kojoj ja radim bi se trebala onda po tom principu upisivati i djeca iz malog susjednog naselja (udaljenog par km), ali su ove godine SVI iz tog naselja prvačiće upisali u udaljeniju školu, jer od jeseni ima jednosmjenski rad.

I nikome ništa.

(Molim jezičara da mi usput objasni zašto se prvak sklanja u prvašić, a ne u prvačić kako smo učili nekad davno dok sam ja bila maaaala)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dijete moraš upisati u osnovnu školu, ali ne u onu koja ti je najbliža. Naime, kao što su cure rekle, zakon određuje obvezu osnovnog školovanja, ali ne i teritorijalno koja bi to škola bila. Međutim, točno je i to da gradovi imaju neku svoju odluku prema kojoj teritorijalno podijele grad s obzirom na to u koju školu pripadaju koja područja.
    Mi imali velikih problema zbog toga, kada upisivali klince morali čak mijenjati prebivalište da bi ih upisali u školu u koju smo htjeli, mada smo znali da to ne trebamo učiniti. No, ravnateljica se zainatila i mi promijenili prebivalište.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne treba imati prebivaliste - ali ako se javi veci broj djece i treba npr. otvoriti novi razred onda ured uprave za skolstvo (zupanijski ili gradski) odredjuje da li ce se otvoriti taj razred vise ili ce se djeca usmjeriti u drugu sklou gdje npr. fali djaka - tada se uzima kao kriterij prebivaliste, mada bi se i otome moglo diskutirati.
    Muki tvoja je greska jer si duzna u upisnom postupku prijaviti dijete i uputiti ga u proceduru upisa - a to je u travnju do lipnja, ovaj kolovoz se ne odnosi na djecu redovnjake vec vise na djecu koja zbog pp ili nekih drugih razloga (dolazak iz inizemstva pa nostrifikacije) nisu se upisala u travnju-lipnju.

Obavi upisni postupak.
    Nitko te nece kazniti, njihov je posao da te upozore...kao i AMEX kad zakasnis s placanjem

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gospodjo mogli biste imati problema ako dijete nije upisano do nasih upisa, pa ga odite sad upisat bilo gdje, a poslije cete ga premjestit."
    to bih ti i ja rekla

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    (Molim jezičara da mi usput objasni zašto se prvak sklanja u prvašić, a ne u prvačić kako smo učili nekad davno dok sam ja bila maaaala)
    Imas dva motiva za promjenu u pravopisu:
    1. (i trenutno, na ovim prostorima bivse Juge, najvazniji) da se razlikujemo/te/ju od susjeda/komsija/neighbour-a
    2. da se nacini distinkcija izmedju mali prvak (i.e. sampion) i mali učenik prvog razreda, a po analogiji prvas = ucenik prvog razreda, osmas = ucenik 8. razreda.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam jezicarka ali (mozda bas zbog tog ) skoro pola stoljeca govorim prvašić.
    inace kazem i prvoškolarac.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    pola stoljeca
    ajmeeee

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[(Molim jezičara da mi usput objasni zašto se prvak sklanja u prvašić, a ne u prvačić kako smo učili nekad davno dok sam ja bila maaaala)
    ???? Ja sam učila (i govorila) "prvašić" i moram priznati da mi "prvačić" jako čudno zvuči.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •