Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 134

Tema: Deterdžent i omekšivać

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U pretinac za omekšivać staviti proizvoljnu količinu octa (ja otprilike 1/3 posude) i 20ak kapi eteričnog ulja.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    U pretinac za omekšivać staviti proizvoljnu količinu octa (ja otprilike 1/3 posude) i 20ak kapi eteričnog ulja.
    Citiraj Bomballurina prvotno napisa
    netko je napisao na onom drugom topicu da ide dvije žlice octa plus dvadesetak kapi ulja, pa sam se toga držala
    e sad sto je pravi omjer; 2 zlice + 20 kapi etericnog ili 1/3 posude + 20 kapi etericnog?
    Koje lavandino ulje kupujete?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se ne drzim nekih strogih omjera pa ti ne mogu pomoci, ja sve odokativno i prema raspolozenju.
    Za robu etericno kupujem u dm-u (bas etericno jer do njih imaju mirisna ulja, ta ne valjaju!). Za aromaterapiju, iskljucivo Aromara, Saxa i Aromatica.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Za robu etericno kupujem u dm-u (bas etericno jer do njih imaju mirisna ulja, ta ne valjaju!)
    a koje etericno? mislis na ono od cajevca?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cajevac je odlican za ciscenje jer ima antisepticka svojstva, ali smrdi (bar meni), ne bih ga preporucila za rublje. Ja koristim lavandu najcesce (za rublje) i limun.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Za robu etericno kupujem u dm-u (bas etericno jer do njih imaju mirisna ulja, ta ne valjaju!)
    a koje onda etericno kupujes u dm-u?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa lavandu i limun, ali ih ne koristim u kozmetici i aroma lampici vec za ciscenje i pranje vesa.
    One koje koristim u lampici ili za masazu ili za kreme, kupujem ove skuplje, provjereno kvalitetnije (bar tako tvrde svi aromaterapeuti s kojima sam ikad pricala o ovome).

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa lavandu i limun, ali ih ne koristim u kozmetici i aroma lampici vec za ciscenje i pranje vesa.
    One koje koristim u lampici ili za masazu ili za kreme, kupujem ove skuplje, provjereno kvalitetnije (bar tako tvrde svi aromaterapeuti s kojima sam ikad pricala o ovome).
    aha, ja sam mislila da su ta sva etericna iz dm-a( pri tome ne mislim i na one mirisne) manje kvalitetna, tj. da nisu prava (osim ono od cajevca)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bijeli veš - fax - kupujmo HR
    omekšivač - Ornel (zeleni čaj), a sada i Cocolino sensitive za bebine stvari
    šareno - fax colour gel

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D thanks

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ariel - mountain spring
    Ornel Sensitive

Nama super.

Za skidanje mrlja koristimo Vanish sapun

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam ovisnik o deterđentima za veš . Imam ih svakakvih za svakakve namjene. Dugo sam koristila Ariel color, pa kids. Sad sam uzela Persil sensitive, ali uskoro mi stiže prašak od Amwaya za baby odjeću (šteta što nije tekući).
    Ostalo su razni Perwolli za crne, pa za vunene stvari. Svašta smo isprobali, jedino nikako ne koristim Faks jer mi je dijete imalo alergiju od njega, isto tako i od omekšivaa Quanto.
    Omekšivače mijenjam prema raspoloženju, trenutno Silan Sensitive koji mi sada u trudnoći super miriši.
    Isprobat ću ovu foru s octom i eteričnim uljem, a ionako sam primjetila da omekšivači kupljeni u inozemstvu (rađeni za zapadno tržište) su puno kvalitetniji(ista priča kao i s praškom.) Takvih ima za kupiti u Mulleru, ali sad to bogme ne mogu tegliti iz grada.
    I još nešto, otkako koristim tekuće deterđente za veš, mislim da ih manje trošim i da se to bolje ispere iz rublja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja najcesce koristim eko deterdzent Sonett u kombinaciji sa sodom ili onom denk mit soli za fleke, za bijeli ves.
    Planiram kupiti i vrecicu listica od sapuna i koristiti to u kombinaciji sa sodom.
    Od obicnih praskova imam Frosch za bijeli ves i denk mit tekuci za tamni ves. Dobar mi je i denk mit u formi praska, kao i onaj bez mirisa.
    Ali zato rigam na onaj rozi. Dobijem glavobolju i sve me svrbi kad obucem robu opranu u njemu. Imam i nekakvu malu kutijicu Persila, dala zaova da probam. Roba mi nije niti malo bolje oprana nego kad perem sa bilo kojim jeftinjakom.
    Inace, svi Frosch deterdzenti su mi ok. Iako, ta firma me malo razocarala kad je nedavno plasirala omeksivac na trziste.
    Omeksivaci, nedaj Boze.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zaboravih napisati da kad perem bijelo rublje, dodajem u pretinac za prašak paketić sode-bikarbone. Veš je bijeliji, a i dobro je protiv kamenca. Calgonit i ostale proizvode protiv kamenca ne koristimo, majstor za popravak veš mašina je kod moje kume popravljao mašinu (ona redovito koristi Calgonit) i uvjeravao ju kako je to velika propagandna obmana i baš joj preporučio sodu bikarbonu umjesto toga.
    Tako da me veseli ovo što je netko napisao da kad koristi ocat + et. ulje vidi komadiće kamenca kako izlaze van.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam citala negdje da su jako dobra obmana i ovi deterdzenti za crnu i skroz tamnu robu. Jer da nisu nista funkcionalniji od obicnih deterdzenata za sareni ves. Fali im izbjeljivac i opticki posvjetljivac. To su glavne komponente koje narusavaju izgled tamne, tj. nebijele robe.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mozete meni reci jel postoji posebno dm-ov prasak za bijelo i za sareno rublje? jer ja redovito u dm-u ne nalazim nikakav za sareno (osim tekuceg), pa mi nije jasno? :?

takodjer jel ovaj prasak za bijelo-iz vrecice isti kao i onaj u kantici (ne vidim neku razliku osim u kolicini)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja u Splitu nisam vidila da ima prasak za sarenu robu. Isto samo tekuce varijante i prasak za bijelo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim u splitskim dm-ovima.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da se pohvalim, odlucila i ja izbaciti omeksivac iz upotrebe te isprobati ocat&ulje.
    Medjutim, primijetila sam da mi se roba oprana bez omeksivaca puno brze usmrdi od vlage (nisam bas neka promptna domacica, pa mi mokri ves ostane nekad i vise sati u masini).
    Jeste li i vi to primijetili? I ima li neki cudesni recept - kako to izbjeci (osim onog trivijalnog - izvaditi ves na vrijeme van)?

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A da probaš ostaviti vrata od mašine otvorena dok ne razgrneš veš? To se i meni dešavalo, al ja sam kupila neki novi ocat, koji nikad nisam prije upotrebljavala i grozno mi je smrdilo rublje, čak i nakon sušenja!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala svima koji su me inspirirali na omekšavanje rublja octom i eteričnim uljem. Peremo tako već dva tjedna, roba mekana i miriši. Koristili smo alkoholni ocat i ulje od koromača iz Aromatice. Super!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno eko deterdjenti

Vec dugi niz godina koristimo ekoloske deterdjente. Ovdje ih ima vise vrsta npr. Seventh Generation, te za sude obicni neki lokalni jeftini sto je opet biorazgradiv itd. Meni su strasni jaki neki deterdjendi koje koristi moja obitelj u Hrv., mozda jos i omeksivaci, ali svaki put kad dodjemo nazad moram sve da operem iako je vec oprano, i to dva puta i jos uvijek nece da izadje miris. Mi smo navikli na lagani cisti miris, jer kad se to sve pomjesa sa parfemom ili vec necim drugim sto stavljate na sebe, onda bi stvarno cudno mirisali (sampon za kosu, krema za lice i tjelo, parfem, sve razliciti mirisi ).
    Zanima me dali kod nas postoje ekoloski deterdjenti, od onog za robu, pa za sude te za masinu za sude i ostale za ciscenje kuce?

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pitanjce vezano uz ocat umjesto omekšivača - jel može jabučni?

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja sam isprobala ocat i eterično i sada sam :D
    Pola posudice alkoholnog octa + 10 kapi mandarina + 10 kapi cimet!
    mamasch možda može destilirani jabučni... Domaći :/ , čisto sumnjam

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivory prvotno napisa
    I ja sam isprobala ocat i eterično i sada sam :D
    Pola posudice alkoholnog octa + 10 kapi mandarina + 10 kapi cimet!
    mamasch možda može destilirani jabučni... Domaći :/ , čisto sumnjam
    Ja sam isto stavljala dvadeset kapi. Potrošili smo koromač i sada prešli na neroli. (To su nepotrošene zalihe iz vremena kad sam imala vremena za dugočasne kupke s eteričnim uljima. Sad ih imam gdje utrošiti, imam ih svih mirisa, pa ću vas izvijestiti koji su najbolji.)

Mamasch, ne znam, ali ja ne bih stavljala jabučni.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

znači bolje da se ne igram s vešom?!
    OK, šaljem MM u dućkas po vinski

pusa,hvala

eh da, mame s iskustvom - koje arome koristiti? što onako naj najmiriši?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne vinski, alkoholni! Vinski ti je ista stvar kao jabučni.

Ja sam do sada koristila ulje od koromača i nerolija, jedno i drugo fino i dugo miriši.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ahaaaaa
    hvala Zdenka2!
    eto šta čovjek svašta nauči na ovoj našoj Rodi

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Medjutim, primijetila sam da mi se roba oprana bez omeksivaca puno brze usmrdi od vlage (nisam bas neka promptna domacica, pa mi mokri ves ostane nekad i vise sati u masini).
    Jeste li i vi to primijetili? I ima li neki cudesni recept - kako to izbjeci (osim onog trivijalnog - izvaditi ves na vrijeme van)?
    vidis, meni opet jako smrdi ves kada ga operem s onim dm PLAVIM tekucim za sareno, cak i kad ga odmah izvadim iz masine i osusim, jos uvijek smrdi na vlagu stravicno, smrdi gore nego da ga nisam prala, tako da sam sad odlucila preci na onaj dm roza (za sintetiku) pa s njim perem i sinteticki i pamucni sareni ves. a taj tako fino mirisiii ...ma nebo i zemlja ovaj plavi i roza!

jel i vama isto tako smrdi ovaj plavi dm-ov? na vlagu?

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jao, ja perem tim dm roza i smrdi mi po vlazi gore nego kad sam prala onim jeftilenom iz konzuma...

robu stavljam na susenje iste sekunde kad se opere jer je inace koma (mali stan, ne grijemo bas turbo, nego da nam bude ugodno, ja bih i podnijela 25C, ali MM onda krepava, pa smo na 22). stan je suncan, na juznu stranu, nije vlazan nimalo, ali opet problemi

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dobro kaj sam ja jedina koja je nezadovoljna nakon što je zamijenila omekšivač alkoholnim octom + aromat. ulje melise? :shock:
    Dakle kad veš objesim on miriši, ali naravno ulje ispari i kad veš peglam cijela kuća smrdi po octu. E sad će se sigurno javiti one koje ne peglaju s takvim savjetom da ne peglam , ali ja volim peglati i rublje mi je poslije mekše. Osim toga nisam baš primjetila da mi je rublje mekano nakon takvog pranja, ručnici su koma grubi. Jel možda u nečemu griješim stavljam 2 žlice octa i 20 kapi eter. ulja melise ? :?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jel ok i domaći ocat - vinski?
    Mi naime radimo vino pa bude i pun k.onoba octa

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    Prašak-Dash
    Omekšivač-Cocolino sensitiv
    POTPISUJEM OBOJE.

sunshine

Početno deterdzenti

I nama plavi, tekuci DM-ov deterdzent smrdi po vlazi, vise ga necemo upotrebljavati. Dash nam je do sada najbolji.

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Isključivo Denkmit: ne postoje različite varijante za istočno i zapadno tržište. Sadrži nekakav bitrex - nešto odurno gorko i, navodno, odbojno djeci.
    Potpisujem. Nakon nekoliko postova ovdje kupila sam i ja dm-ove praške denk*.*... i super sam zadovoljno, osobito praškom za nježne tklanine koji je btw i najjeftiniji takav prašak na našem tržištu. I nema ga , kao što Davor kaže, u šaržama za njemačke i šaržama za tunguzije...nego samo za njemačke ..kad napišem ovakav hvaleći post osjećam sek o da zazivam sudbinu...(očekujem uskoro denk... iz merime kruševac)

Ovo sa omekšivačima je smiješno..jednom bila reklamna kampanja , mislim za Silan (Henkel?)..i to je bilo nevjerojatno :shock: ...uliješ propisanu dozu...veš meeeekan..kadli nakon samo par mjeseci..kupiš Silan uliješ ga siiiilno i niš..ni miris ni mekoća ...tako da je moj kriterij, stavljaj omekšivač, ako je baš nužno za neke vune i slične materijale.. i to takav na kojem su deklaracije na zapadnoeuropskim jezicima...svaki takav bolji od najboljeg za istočna tržišta...

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

imam pitanjce za one koji koriste denk mit prasak za tamnu odjecu: ostaju li vam bjelkasti 'oblaci' po robi?

ja prvenstveno zato i kupujem tekuci detergent, da mi tamna roba ne dobije te bijele mrlje. a opet, cini mi se da mi tekuci ne opere dovoljno dobro majice i robu koja je prljavija...

Početno

tekući prašak ni meni nije redovito skidao teže mrlje ni jače mirise s šarene odjeće, i to od bilo kojeg proizvođača...pa sad uvijek koristim detergente u prašku za osjetljive tkanine i vunu (ne za obojane nego za osjetljive) i nema frke s izbjeljivanjem ni mrljama (ukoliko se greškom ne stavi neki prašak za pranje bijelog veša...)..

jednom sam kupila neki persil color..za pamučne tkanine, pa mi je jako izblijedio neke ljetne majice..

..ovi topici o prašcima i pranju su gotovo jednako popularni kao oni o brazilskom mučenju intimnih dijelova ...kako li smo mi žene angažirane u važnim pitanjima 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Virgo, i to za vunu i osj. rublje koristis za sav sareni ves? A sta je s bijelom robom, koristis obicni prasak za bijelo?
    Mene tekuci det. nervira jer sam sve sigurnija da se puno teze ispire od praska.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    ... i kad veš peglam cijela kuća smrdi po octu... stavljam 2 žlice octa...
    Najvažnija sporedna stvar na svijetu mi je moj dragi veš .
    Ako postoji i najmanja mogućnost da mi se ovo dogodi, ja s octom ne želim ni probati.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Mene tekuci det. nervira jer sam sve sigurnija da se puno teze ispire od praska.
    Ja svakako dvaput stavim na ispiranje, a i mašina mi ima opciju, nazovi, temeljitog ispiranja.

Početno

Virgo, i to za vunu i osj. rublje koristis za sav sareni ves? A sta je s bijelom robom, koristis obicni prasak za bijelo?
    šareno i osjetljivo = perlana (perwool) u prašku iz Trsta ili ovaj iz dm-a

bijelo = Dash (Henkel) iz Trsta (ima i u ipercoopu u zg)

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure koje sušite u sušilici-da li se kod sušenja osjeti ocat ili miris eteričnog ulja?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja nikada ne osjećam miris octa na suhom vešu. Samo fini miris eteričnog ulja koje kupujem u Aromatici.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja octa ulijem dosta, ne mjerim precizno i nikad , ali nikad nisam osjetila miris
    ulja lavande stavim 1 ml (mjerim špricom, tako mi je najpraktičnije) i osjetim samo nju, pogotovo dok je mokra, kad se osuši manje

ali primjetila sam da mi se neke mrlje nakon pranja pojačavaju, palo mi je na pamet da bi to moglo biti od et. ulja pa ću sad neko vrijeme prati bez njega, samo ocat pa ćemo vidjeti :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Virgo, i to za vunu ti dobro opere sareni djecji ves?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, nije meni se cini da nije lose kapnuti malo limunske kiseline u bijeli ves. (isto umjesto omeksivaca) Kao dobro je radi kamenca i pomaze da se ves bolje ispere. (ovo zadnje nisam sigurna na koju foru, tako mi je rekla teta u ducanu)
    Ja ni ocat ni lim. kiselinu ne bi bas stavljala u sarenu robu. A i Davor je jednom nesto pisao o reakciji octa s metalom. Pa ako roba ima zatvarace, dugmice i ostala cuda po sebi....(mislim barem da se govorilo o octu)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Što se tiče Calgona (iliti kako se već zove) iz pouzdanih izvora (od samih servisera (koji su bili u kući u dvije godine 4 puta, i to svaki puta iz istog razloga: pokvaren grijač na vešmašini)) - Calgon je "žali Bože novaca".
    Savjeti servisera za uklanjanje kamenca: uliti u u posudicu za prašak pri praznom bubnju Coca-colu, i prati na 90 stupnjeva; staviti "piksu" soda-bikarbone - isti postupak, ili ono što sam ja primjenjivala - pranje sa alkoholnim octom.
    E, sad, od praška koristim Oliver od Labuda (Hrvatski proizvod !!!) i jako sam zadovoljna, a omekšivač moram koristiti jer imamo strašno tvrdu vodu, pa koristim Lenor za osjetljivu beby kožu.

Početno

Virgo, i to za vunu ti dobro opere sareni djecji ves?
    Da. I to već na 30-40C. O toj razlici detrgenata kupljenih u Hr i vani govorim, mada je percepcija čistog veša kod mnogih nas vrlo drugačija

Ja volim da mi je bijelo...BIJELO..onako plavičasto bijelo, a šareno...u bright bojama (ko na fuji fotoaparatima) i bez izblijedjelih tkanina. I još jedno...strašno važno nikad ne sušim veš na jakom suncu..

Dakako, teške mrlje (ulje voće čokoladni sladoled) tretiram s skidačima mrlja...omino bianco, bioshout, kakolisevećsvenezovu, ali generalno, odjeća je dobro oprana, a nije obezbojena...eto ja već 10-tu godinu nosim svoje omiljene i demodirane hlače, a boja im je svježa ko da su jučer kupljenje ....a dakako..nisu...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hmm ...
    Za bijeli veš- Faks (crveni) + Lenor sensitiv (bijeli)
    Za crni- woolajt blac tekući + lenor spring
    Za šareni- woolajt color tekući (onaj plavi) + lenor spring
    Meni ves mora jako mirasati kad ga operem inace ga stavljam opet prati ako nema mirisa zvuci glupo ali opsjednuta sam da mi roba.. stan.. lijepo mirise ..

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da i jako rijetko perem na 90 skoro nikad bijeli na 60 nikad nije toliko prljavo da se nemre oprat (jos dok nemam dijecu)
    Crno na 30 i sareno 30 -40 ovisi kako kad..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •