Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: PROLJEV

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno PROLJEV

bok svima
    moj bebač star 8 mj. već drugi dan , pri svakom obroku ima stolicu : količinski malo,vodenkasto -kašasti sadržaj s malo sluzi.(tek toliko da zaprlja pelenu.) tako 4-5 puta dnevno.
    inače,kakao je 1-2 puta dnevno, kašasto.
    davala rižolino,banane,mrkvu,- poboljšanja nema.

-možda je to zbog nicanja zubića, uvođenja tvrde hrane , viroze ?...

no , kako da se toga riješimo?
    jadničku je guza iziritirana od silnog pranja i brisanja.

u ljekarnij preporučili Humanu 9 -( inače bebač pije (kršitelj koda))

što VI mislite ? ŠTA DA RADIM ? :?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Peri mu guzu malo nježnije i samo s vodom, nemoj brisati nego tapkaj ili koristi vlažne maramice, nakon toga mu namaži guzu.

Probaj **** ORS, čaj od šipka, lipe, crni čaj samo malo krače drži kesicu u vodi nego je preporučeno..

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo ću se nadovezati: nemoj vlažne maramice.
    ja sam jednom obrisala već iziritirani i crveni nos vlažnim maramicama misleći da će mi biti ugodnije od papirnate maramice - grdno sam prevarila, užasno me peklo od tog losiona kojim su namočene.
    to je bio dan kad sam prestala svom djetetu brisati guzu mokrim maramicama.

inače, već neko vrijeme vlada crijevna viroza, vjerojatno ju je beba pokupila.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nemoj crni čaj osmomjesečnoj bebi, ja čak ne bih ni čaj od šipka.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mojoj djeci je nakon proljeva izuzetno pomagala samo čista voda i nakon nje maslinovo ulje.
    Što se Humane 9 tiče, nije ona zamjena za adaptirano koje inače koristiš, već se samo daje u dane proljeva i sadrži xyz (ja sam totalni medicinski tutlek, mislim neke elektrolite, soli, pojima nemam, ono što treba i što se gubi kod dehidracije), ista stvar je i sa **** ORS, a ima toga i kupiti u ljekarnama u obliku nekog praška. Šta god da ot toga odabereš, beba vjerojatno neće piti, jerbo je odvratno, barem moji nisu htjeli. No, ne mislim da je kod tebe neki teški oblik proljeva, pa ako bebač nije klonuo, dovoljno je da mu pojačano daješ tekućinu. Ako ipak primjetiš znakove dehidracije, odi u Zaraznu, tamo možeš ostati sa bebom dok je na infuziji koja doslovce diže iz mrtvih.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja trenutno imam gotovo identičnu situaciju. Bebač je također 8 mjeseci, isto ima 4-5 kašastih do tekućih stolica dnevno, samo kod nas to traje već 10ak dana! Mi smo čak i nosili stolicu na analizu-sve je negativno. Dakle ili je crijevna viroza ili je hrana. Po tijeku bih prije rekla da je hrana. Mi još uvijek dojimo ali kašice pravimo s adaptiranim. Nekako u vrijeme kad su počele te učestale stolice uvela sam mu u dohranu pšenicu, pa me sad strah da se ne radi o preosjetljivosti na gluten Sad mu već tjedan dana ne dajem ništa što sadrži gluten ali se stanje ne popravlja.
    Ja Tinu dajem **** ORS zakamufliran sa sokom od jabuke i to prolazi nekako, stalno mu nutkam vode i pazim na fontanelu i ostale znakove dehidriranosti. Čak sam mu davala nekoliko dana i Pro-life suspenziju, ali ništa ne pomaže.
    Na žalost, nisam ti ništa pomogla, jer i mi još uvijek tragamo za uzrokom.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    nemoj crni čaj osmomjesečnoj bebi, ja čak ne bih ni čaj od šipka.
    Meni pedijatri, ali doslovno svi koje sam pitala su rekli da može ruski, indijski čaj s tim da se napravi blaži nego za odrasle. Doduše, ja joj ga nisam nikad dala, ne znam zašto, ali eto nisam...
    A zašto ne čaj od šipka?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Kad je Danijel bio tako mali i ja sam mu davala Humanu na preporuku pedijatrice i skužila da mu je od nje još gore. Njemu je pomagala riža s mrkvom.
    Za guzu mi je najbolja bila Johnsonova krema za guzu. Stvarno je pomagala protiv crvenila. Guzu čistiti bademovim uljem, a ne vodom (dok se crvenilo ne stiša) i mazati tom jonsonovom kremom.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moj Filip ima vec drugi dan jak proljev i temperaturu. Na Zaraznoj smo bili jucer dok je sve to bilo nesto manje. Jadnicak kaka svakih pol sata i onda ga jako pece. Pije taj (kršitelj koda)ov ORS, vise jucer i po noci nego danas, sisa i uzima po malo vode i caja od sipka.
    Mislim da nije dehidriran, ali me zanima to s fontanelom-sto treba gledati?
    Uz to, osim sto sisa (danas stalno), ne jede nista. Pojeo samo po pol banane jucer i danas. Brine me jer ja nemam bas puno mlijeka-on ima vec 15 mjeseci i inace sisa jednom preko dana i par puta u noci.
    Temperatura mu je danas stalno iznad 38, cesto i oko 39, onda skidamo lupocetom. Jel neko koristio voltaren od 12 mg kod djece? Strah me noci, sinoc je imao 39,4, a lupocetu je trebalo sat vremena da pocne djelovati. Kupanje nije bas djelovalo.
    Probiotici? Daje li tko?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ista stvar se dogodila nama kad je moja cura imala 15 mjeseci s tim da je ona još i povračala, nije htjela ni vodu, ni čaj, ni sok, ni hranu, samo je sisala 2 dana. S obzirom da smo do tad dojili 2-3 puta dnevno nisam baš imala previše mlijeka, ali eto ... sasvim normalno je piškila (mrvicu rijeđe nego inače). Ali zato nakon 3. dana imala sam sise ko P. Anderson
    Linex ili Prolife smiješ davati i manjim bebama.
    Za fontanelu se gleda manjim bebama, njemu je već vjerovatno jako mala da ne možeš primjetiti po tome znakove dehidracije.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo da se javim.

Jučer ga nutkala ORS otopinom-a,malo je popio, nije mu prijala , a kome i bi!?! No,ni vode baš neće jerbo je frajer naučio na sokiće :/ Netko napisa da je "zakamufliro" ORS sokom/čajom- smije li se to ?

Danas ga šopala rižom na vodi , kuhanom mrkvom , malo pojeo.
    Dala sam mu popodne Humanu 9 - svidjela mu se !
    Kakao je danas doduše 3 puta ,al sad popodne normalne tvrdoće :D Valjda prodjelovala riža-mrkva-humana.

No kako neće vodu, dala mu čaj od komorača.On bi trebao smiriti probavu ili ? Ne bih htjela time pogoršati stvar.No nešto mora piti.
    MOgu li mu u taj čaj dodati spravljenu ORS otopinu?

I hvala na savjetima

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Jeste ozdravili u međuvremenu?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sory što se ne javljam al nisam znala šta da napišem.

Stanje je sad bolje,al je još uvijek stolica mekša nego inače i češća.

Jadničak,cijeli tijedan je jeo banane,mrkvu,rižu i humanu9 .

No,imam feeling da ga još proljevitis muči i samo "čuči" i čeka da krenemo sa marelicama,tikvicama...
    A , takve divne domaće marelice imamo ,a bojim mu se dati da ne bi bilo :shock:

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisam vidjela da li je neko već napisao, ali rižu je kod proljeva najbolje davati na sljedeći način

staviti jednu čašu,malkice posoljene(zbog elektrolita) slane vode da prokuha i dodati 1 kašiku riže(ne integralne jer podražuje crijeva) i ostaviti da kuha dok se riža ne raskuha.Zatim sve smiksati da se dobije sluz.
    To je najprobabljiviji oblik riže za iziritirani stomačić i crijeva.

šaljem za ozdravljenje

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

aha, vajtmask, ak sam dobro skužila, bitno je da se pojede i ta sluz u kojoj se riža kuha, to zapravo djeluje protiv proljeva ?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da!
    Ona ima ulogu zaštitnog filma u crijevima,a smanjuje i iritaciju crijeva.

Riža samam po sebi je bez sluzi teško iskorisitva.Učinkovita je, ali na jedna znatno oslabljen način.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj kata prvotno napisa
    No,imam feeling da ga još proljevitis muči i samo "čuči" i čeka da krenemo sa marelicama,tikvicama...
    Ma ne čuči proljev, nego se sluznica oporavlja i do mjesec dana nakon bolesti. Nemoj mu baš davati marelice, šljive... masnu i začinjenu hranu, ali piletinu, krumpir, blitvu, špinat, tikvicu, kao i sve ostalo mu možeš davati, nema potrebe da bude na takvoj strogoj dijeti.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naš prof.uvijek pacijentima preporučuje onu Splendor rižu(ja je zovem"ona s' daskom" ) jer se divno raskuha, ali mislim da uprincipu treba uzeti neku sortu koja se koristi za rižoto.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ok, thx

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja moram malo podići ovaj topik da ne bih otvarala drugi, naime dino već para dana ima dosta mekanu stolicu, moglo bi se nazvati proljevom, dva dana je imao i po pet stolica, već tri dana ima po 2-3 ali dosta dosta su rjeđe. Nema temperature, super jede sve u svemu sve za pet, ja sam mu uključila prolife i ORS eto reko malo preventive radi, ali moje pitanje je Da li je moguće da je proljev od zuba (do sada nismo imali ta iskustva) jer su mu u isto vrijeme skoro izrasla tri očnjaka i primjećujem da ga uši svrbe, ali ga ne bole provjeravala sam... nisam ga vodila pedijatru jer stvarno stolica nije niti sluzava niti smrdi sada nešto više nego inače da bi posumnjala na nešto....svaki savjet je dobrodošao

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja E. (6.mj) je donedavno imala proljev. Uspjesno smo riješili nekim Milupinim posebnim mljekom te čajem od šipka. Ako dojiš, onda ne znam...

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I mi imamo isti problem sa proljevom,povraćanjem i temperaturom. To traje od ponedjeljka.. u pon i utorak par puta povraćao i imao proljev, a temp do 38,5. Nekako se riješili temperature. Išli na hitnu, i smučilo mi se od doktorice. Nabila je onu masku na lice tako da je počeo plakati već na vratima. U hodniku je prokomentirala nešto u tom smislu pa šta smo došli.
    jedva ga je pregledala koliko je plakao. I samo je ispisala uputnicu za bolnicu da dobije infuziju. Naravno da nismo išli jer nije bilo potrebe za infuzijom, barem sam ja tako ocijenila.
    sinoć je još malo imao temperaturu, a danas je uopće nema. Samo što se danas odjednom rasplakao i ispovraćao i pokakao u dva navrata i poslije kao da ništa nije bilo. Igra se, vesel.. Dajem mu rehidromix koliko mu mogu tutnuti i malo linexa za proljev. Jedino što jako slabo jede.
    A moji roditelji me stalo tjeraju da idem doktoru. Danas nazovem svoju pedijatricu i kaže mi da ga držim na dijeti, ono riža štapići, dvopek.. a on ni da usta otvori na to.
    Može li mi netko reći koji su točno znakovi dehidracije?
    Usput, imamo 2,5 g.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i mi imamo nešto crijevno,al je kakao samo dva puta danas,kašasto prema rjeđem i sluzavo malo,a spavat sam ga stavila s temperaturom 38.

a znakovi dehidracije su suhe sluznice,u ustima se vidi da nema sline,a kad se spusti donji kapak i on bude suh,i nešto s pritiskom na kožu-koliko sam ja shvatila ona ostane udubljena nakon pritiska

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj newa prvotno napisa
    Može li mi netko reći koji su točno znakovi dehidracije?
    Usput, imamo 2,5 g.
    Jedan od znakova dehidracije ti je miris acetona u ustima. Ono što ćeš sigurno prepoznati da je dijete neobično mirno i usporeno. Ako dvogodišnjak koji obično trči po kući i razbacuje igračke, samo leži i ne radi ništa, onda je to jako sumnjivo. Ako to dijete digneš iz kreveta i pokušaš animirati da malo hoda npr. do wc-a, primjetit ćeš da je slabo i nesigurno na nogama. Tada definitivno morate na infuziju.

Za dehidraciju je najvažnije da djete pije tekućinu. Hrana nije toliko važna. Probaj skuhati povrtnu juhu (bez mesa) i nek to jede. Tako će dobiti slane tekućine. U DM-u ima glukoza za kupiti. To mu umješaš u vodu i nutkaš ga nek pije pomalo. Još nisam čula da neko dijete voli i želi popiti rehidromix. Moji to nisu htjeli.

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala na savjetima!
    Jučer smo imali 8-9 proljeva. A danas evo se normalno igra, i imao je samo ujutro malo proljeva. Nema znakova dehidracije.
    Ma nemam više pojma šta da mu ponudim za jesti kada ništa neće.
    Jel smije piti jogurt?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Newa i Bera, nemojte davati jogurt ni ikakve mlijecne proizvode dok se proljev ne smiri. Moja L je imala proljev (ma nije niti proljev nego 3 mekane stolice u razmaku od 4 sata) pa sam ja odmah nazvala pedicu u slucaju da se razvije u pravi proljev. Preporucila mi je slijedece: specijalno mlijeko za proljev, sad sam mu zaboravila ime, cini mi se da je od Millupe - nesto 25, a cujem da mame daju Humanu 9. Najvaznije je da kikici piju, najbolje bi bilo da piju sipkov caj, on smiruje zeludac i zatvara; u 2 dcl vode ukuhaj jednu zlicicu secera i na vrh noza soli, stavi kesicu od spikovog caja jedan minut i iscjedi par kapi limuna. Ohladi i ponudi mu cesto, vjerujem da ce htjeti caj od sipka. Newa, secer, malo soli i limun mozes stavit u caj, vidim tvoj kikic ima dvije ipo godine. Bera, ne znam koliko je tvoje dijete pa ne znam da li mozes staviti sol i limun, vjerojatno bolje ne. Ja sam svojoj kikici stavila doslovno 3 zrna soli ali nisam stavila limun.

Od hrane mu ponudi rendanu jabuku (ostavi je desetak minuta da malo pocrni prije nego mu je das), izgnjecenu bananu, skuhanu ili izrendanu mrkvicu, rizu - kuhanu ili rizine pahuljice umijesati u narendanu jabuku ili mrkvu ili jednostavno daj rizu solo.

Prolife ampule su dobre za reguliranje crijevne flore, za male kikice
    2x1/2 ampule dnevno.

Ors i hidromix su isto dobri za rehidrataciju ali malo djece ih voli, probajte mozda kod vasih bude islo.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Timmy hvala ti već smo sve probali stolice su se smanjile na jednu do dvije, ali su još onako mekane nisu rijetke ali su mekane, btw dini je 19 mjeseci, ja njemu ors dajem na kašikicu svako malo pa to dobro ide, ali isto me interesuje da li je moguće da je taj tzv. proljev od zuba jer fakat nema nikakvih drugih simptoma, stolica nije niti sluzava niti smrdljiva

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Malo nam je bolje. Počeo je jesti juhicu i pije rehidromix. Skužila sam kako mu podmetnuti. U ledeni čaj "kojeg piju dečki i dida". Proljev nam se malo smanjio. Valjda će biti bolje.
    Curke hvala na savjetima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bera, ja bas nekako ne vjerujem u proljev od zubica ali uvrijezeno je misljenje da proljev i rast zubi imaju veze. Ne znam sto bih ti rekla na tu temu. U svakom slucaju sam za opciju da se proljev (tu ne mislim na mekanu stolicu vec na pravi proljev) ne smije zapustiti, najbolje je odmah reagirati da dijete ne bi dehidriralo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •