Citiraj anima prvotno napisa
Nemojte mi se smijati ako je pitanje glupo...
Jučer mi svekar reče da mu je sa brajde (koja je dosta mala) pao neki minijaturni krpelj pa da Niu uvijek pregledavam prije kupanja... Ok, ali mene je onda počelo brinuti da što ako joj padne na glavu a ona ima dosta kosice, kako ću to skužit? Ajme grozote, poludit ću sa svim tim...
Naravno, moguce je da se krpelj nadje i u kosi, iako sam to dosad u svojih 20 godina potucanja po planinama i od-rodjenja landranja po sumama i livadama vidio svega jednom.

Panika nije potrebna, no nije zgorega nakon malo duzeg (sat-dva pa nadalje) boravka u prirodi ili vrtu pregledati klince za kupanja ili prije spavanja. Pregled obavis za 2-3 minute i sve 5 (naravno, kosu je malo teze pregledati ako je duga, no i zbog toga i zbog vrucina mi nase sisamo na kratko i sve se caskom vidi).

Mi se cijepimo protiv KME-a jer smo cesto u prirodi, a tu bolest, kad se pojavi, nije moguce lijeciti vec se treba samo uzdati u majku prirodu ... vecina oboljelih se brzo oporavi, no mi znamo osobno i druge slucajeve.
Sto se lyme borelioze tice, nju je lako prepoznati i laiku (bas me cudi kako to, tanja, da TM-ova dr opce prakse to nije skuzila) i lako se lijeci rundom antibiotika. No, ako se ne prepozna i/ili ne lijeci, tad moze (ali ne mora) biti vrlo nezgodno u kasnijim godinama ...