Naravno, moguce je da se krpelj nadje i u kosi, iako sam to dosad u svojih 20 godina potucanja po planinama i od-rodjenja landranja po sumama i livadama vidio svega jednom.anima prvotno napisa
Panika nije potrebna, no nije zgorega nakon malo duzeg (sat-dva pa nadalje) boravka u prirodi ili vrtu pregledati klince za kupanja ili prije spavanja. Pregled obavis za 2-3 minute i sve 5 (naravno, kosu je malo teze pregledati ako je duga, no i zbog toga i zbog vrucina mi nase sisamo na kratko i sve se caskom vidi).
Mi se cijepimo protiv KME-a jer smo cesto u prirodi, a tu bolest, kad se pojavi, nije moguce lijeciti vec se treba samo uzdati u majku prirodu ... vecina oboljelih se brzo oporavi, no mi znamo osobno i druge slucajeve.
Sto se lyme borelioze tice, nju je lako prepoznati i laiku (bas me cudi kako to, tanja, da TM-ova dr opce prakse to nije skuzila) i lako se lijeci rundom antibiotika. No, ako se ne prepozna i/ili ne lijeci, tad moze (ali ne mora) biti vrlo nezgodno u kasnijim godinama ...