Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 56 od 56

Tema: Krpeljni meningitis

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Imam jedno pitanje.Naime trudna sam 2mj i danas sam imala krpelj koji me samo ugrizao tj.nisam ga trebala vaditi jer prilikom skidanja mi je ostao na trenirci,a na nozi je bila ranica ko kad se ubode na trn.Sad poslije se ništa ne vidi.Brinem se najviše zbog toga jer sam trudna,a i prošle god.mi je otac dobio meningitis.Šta da radim?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vezano uz krpeljni meningoencefalitis, ne može se ništa napraviti. Ali pitanje je treba li uopće brinuti. Ako je krpelj pokupljen južno od Save, ne treba se zabrinjavati. Isto tako ako je pokupljen u nekom gradskom parku u gradu sjeverno od Save, ne treba se zabrinjavati. Ako je pokupljen sjeverno od Save u prirodi, postoji mogućnost da je zaražen, ali opet je mala šansa da je prenio virus jer očito dugo nije bio pričvršćen. Inaće, ima u literaturi opisa prijenosa virusa na fetus (samo u slučaju ako majka oboli), ali nema nićega što bi se moglo preventivno napraviti da se sprijeći bolest majke. Ne znam ima li infekcija ploda ikakvih posljedica na plod, jer je to izgleda, tako rijetko da se niti ne zna.

Što se Lyme borelioze tiče, također je upitno je li uopće potrebno išta napraviti. Opet ovisi gdje je krpelj pokupljen. Južno od 45. paralele u Hrvatskoj nema Lyme borelioze. Ako je pokupljen sjeverno od 45. paralele, opet je mala šansa da je prenio uzročnike bolesti jer je rano skinut. A što se preventivnog uzimanja antibiotika tiče, ne postoje čvrste preporuke o tome treba li uzimati ih, koliko dugo, te u kojim situacijama. Našao sam u jednoj knjizi da kod trudnica preporučuju da pije penicilinske antibiotike (amoksicilin) ako razvije bolest, a ako samo razvije protutijela da nije potrebno uzimati antibiotike. Inaće jako je malo opisa prijenosa uzročnika na plod, ali misli se da može imati ozbiljne posljedice.

Što se tiče ehrlichioze, znam samo da je vrlo rijetka u Hrvatskoj, ne znam može li se prenijeti na plod i ne znam dolazi li u obzir preventivna terapija. To bi bilo najbolje pitati u Klinici za infektivne bolesti (4603222 je centrala, pa pitati nekoga tko se bavi zoonozama).

Svakako bih se na tvom mjestu konzultirao s infektologom u Klinici za infektivne bolesti vezano uz eventualnu primjenu antibiotika preventivno.

A što se tiče pitanja ima li uopće rizika od tih bolesti na mjestu gdje si pokupila krpelja i ima li uopće ikakvog rizika obzirom da je bio kratko pričvršćen na koži, najbolje je nazvati u HZJZ (4683004 i tražiti dr. Aleraja).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vidi, tu je jedan slovenski članak o ishodima trudnoće kod trudnica koje su oboljele od Lyme borelioze.
    Večina (88,6%) trudnoća je prošla bez ikakvih komplikacija i djeca su bila zdrava. Za trudnoće koje su rezultirale bolešću ploda ni u jednom slučaju nisu dokazali vezu majčine bolesti s djetetovom bolešću, a u večini tih slučajeva su našli drugo objašnjenje za bolest djeteta.

Wien Klin Wochenschr. 1999 Dec 10;111(22-23):933-40.

Erythema migrans in pregnancy.

Maraspin V, Cimperman J, Lotric-Furlan S, Pleterski-Rigler D, Strle F.

Department of Infectious Diseases, University Medical Centre Ljubljana, Slovenia.

From 1990 through to 1997, 105 pregnant women with typical EM were investigated
    at the Lyme Borreliosis Outpatients' Clinic of the Department of Infectious Diseases
    at the University Medical Centre in Ljubljana, Slovenia. Twenty-five (23.8%)
    patients acquired borrelial infection during the first trimester of pregnancy; eight
    (7.6%) of them had noticed the skin lesion before they became pregnant. In 43
    (40.6%) patients the EM appeared in the second trimester, and in 37 (35%) patients
    in the third trimester of pregnancy. Two (1.9%) patients received phenoxymethyl
    penicillin (1 million IU t.i.d.), three (2.9%) benzyl penicillin (10 million IU b.i.d.),
    and 100 (95.2%) ceftriaxone (2 g daily). All patients were treated for 14 days except
    three (2.9%) in whom the treatment with ceftriaxone was discontinued because of
    mild side effects. The outcome of disease was good in all 105 patients. Ninety-three
    (88.6%) out of 105 patients had normal pregnancies; the infants were delivered at
    term, were clinically healthy, and subsequently had a normal psychomotor
    development. In the remaining 12 (11.4%) patients an adverse outcome was
    observed. Two (1.9%) pregnancies ended with an abortion (one missed abortion at 9
    weeks, one spontaneous abortion at 10 weeks), and six (5.7%) with preterm birth.
    One of the preterm babies had cardiac abnormalities and two died shortly after birth.
    Four (3.8%) babies born at term were found to have congenital anomalies; one had
    syndactyly at birth and three had urologic abnormalities which were registered at the
    age of 5, 7, and 10 months, respectively. A causal association with borrelial infection
    was not proven in any infant. For at least some unfavourable outcomes a plausible
    explanation not associated with Lyme borreliosis was found.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovaj članak govori o ishodu ehrlichioze u trudnoći.

Sve (6 komada) su trudnice ozdravile, jedno dijete je bilo bolesno po porodu i uspješno je izliječeno, a preostalih pet su bili zdravi.

Human granulocytic anaplasmosis during pregnancy: case series and literature review.
    Dhand A, Nadelman RB, Aguero-Rosenfeld M, Haddad FA, Stokes DP, Horowitz HW.

Department of Medicine, Division of Infectious Diseases, New York Medical College, Valhalla, NY, USA.

We describe the clinical and laboratory manifestations and pregnancy outcomes of 6 women who received a diagnosis of human granulocytic ehrlichiosis during pregnancy. Human granulocytic ehrlichiosis did not seem to present in a fulminant fashion, and all treated patients had excellent responses to rifampin or doxycycline therapy. Perinatal transmission was documented in 1 neonate, who responded well to treatment. There do not appear to be any long-term adverse sequelae in children born from these pregnancies (mean follow-up duration, 21 months).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvala vam!Malo sam se smirila jer sam pročitala na forumu da nakon 2 sata kako se primi tek pusti otrov.Sad neznam dali je to istina ali malo mi je lakše s obzirom da ja uvjek paničarim.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tinči prvotno napisa
    Hvala vam!Malo sam se smirila jer sam pročitala na forumu da nakon 2 sata kako se primi tek pusti otrov.Sad neznam dali je to istina ali malo mi je lakše s obzirom da ja uvjek paničarim.

Teško je izračunati koliko točno mora biti pričvršćen....
    Teoretski bi mogao prenijeti virus ili bakterije vrlo brzo nakon pričvršćivanja.
    Ali u praksi izgleda da je potrebno i puno više od dva sata. Neki spominju čak da je potrebno 24 ili 48 sati.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •