-
I ja sam pročitala Vaše kompetentno dijete.
Uglavnom, nisam ja pametna ko JJ, ali sam skoro do svih ideja vodilja knjige i sama došla..promatranjem. Duuuugo sam vremena studiozno špijunirala skoro savršen, otvoren i odnos pun uvažavanja MM sa njegovim roditeljima. MM je full pozitivan, pouzdan, emotivan, suosjećajan, spretno komunikativan, čovjek od riječi, nevjerojatan borac -uglavnom - izrazito samosvjestan i samopouzdan čovjek, upravo dvije kvalitete osobnosti koje JJ najviše naglašava, dijamanti ljudske osobnosti koje uglavnom bruse ili uništavaju roditelji kod svoje djece. On je po mojoj percepciji tih pojmova ogledni primjer.
I stvarno je ključ u poštovanju dostojanstva djeteta, njegovog integriteta i njegovog izbora, kako to plastično opisuje JJ. Ali eto, MM roditelji su to shvatili i bez JJ i tako postupali po instinktu, čineći neznatne greške (MM voli savršeno ispeglane košulje
). A oni su SSS, kuharica kćer seljaka i automehaničar sin rudara.
Ja si katkad ne mogu pomoći, pa primijetim da katkad skroz nepotrebno odigram autoritet. I mislim da od toga nikad neću moći pobjeći. Ali da osobi treba prilaziti s poštivanjem (U JJ smislu te riječi), pa bila ona od mjesec, dva, godinu dana ili 50 godina, to mi je skroz normalno..prvi postulat međuljudske interakcije.
Knjiga je krasna jer nema recepte. Za tolike slučajeve, koliko je obitelji s djecom sigurno ne postoje metode iz kalupa...postoji samo cilj što treba dobiti, a radnja se odvija u realnom vremenu koje sami moderiramo. Nije baš utješno što je, zamislite, sva odgovornost upravo u nama...mamaman i tataman
Bojim se samo da ima ograničenu publiku i da samo mali broj ljudi može povući paralele i shvatiti poruke dijelom zbog opisivanja karakteritika koje mnogi od nas nemaju razvijene i dijelom zbog samozavaravanja da s tom našom djecom postupamo i činimo sve u najboljem redu.... jer smo itekako robovi svojih ograničenja, stavova i naslijeđa. Ali knjiga je dobra. Potvrđuje da je poštivanje konstanta, a sve ostalo kaos
A u biti sve to znamo negdje duboko u sebi...
Sirsa nisam čitala. Duboko sam uvjerena da me amerikanac ne može podučavati odgoju djece...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma