Results 1 to 16 of 16

Thread: Česti UZV u normalnoj trudnoći + ANTIBIOTICI

Default Česti UZV u normalnoj trudnoći + ANTIBIOTICI

Sada sam u 32 tjednu trudnoće i užasno sam zabrinuta što sam do sada imala barem 12 UZV-a, a trudnoća je i više nego normalna.
    Počela sam se brinuti kada sam upravo na Rodinim stranicama pročitala istraživanja kako je UZV štetan i da se u cijeloj trudnoći preporuča max. 3 UZV-a, što su u konačnici potvrdile xy žena nakon što sam ih pitala koliko su UZV one prošle tijekom cijele trudnoće - odgovor je uvijek bio isti - 3 puta.
    Ljuta sam na svog ginekologa, ljuta sam jer moju trudnoću prati isključivo preko ''monitora'', ne sjećam se da li mi je ijednom dotaknuo stomak. Najjači je bio kad mi je rekao da dijete ''stoji'' okomito, tj. da mu je glavica nešto iznad mog pupka, ja sam se samo nasmijala i rekla mu da za to nije potreban UZV, da sama mogu osjetiti u kojem je položaju moje dijete.
    Inače nikakvih ostalih detalja o samom bebaču ne znam. Ništa mi ne govori, niti koliko je teško i slično (uvijek kaže; ''to će mo sljedeći put'').
    Zadnji put na pregledu prije 15 dana požalila sam mu se da imam stalnu potrebu za mokrenjem. Ni pet ni šest prepisao mi je ni više ni manje nego antibiotike ''Cefaleksin''. Antibiotici u trudnoći, samo tako :shock: bez da se prije napravi urinokultura. Rekla sam no way i na vlastiti trošak napravila sam ne jednu nego dvije urinokulture i ispale su negativne. Tek poslije nakon razgovora sa mojom doc. opće prakse došli smo do toga da mi se stomak prilično naglo spustio, pa sam zato odjednom počela osjećati česte potrebe za mokrenjem.

Htjela bih ići privatno i osobno se uvjeriti da je sa mojim bebačem sve ok, jesu li mu svi organi na broju, ima li sve prstiće na rukama i nogama, ali opet me strah ozračiti ga još jednim UZV-om.

Što mislite o svemu? Da li da ''opomenem'' mog gina što mi je tolike UZV radio bespotrebno? Da li da mu kažem da nisam popila antibiotike jer sam bila negativna, i zašto me prije nije dao testirati, nego mi je tako olako dao nešto što može naštetiti mojoj bebi, kao što uostalom piše i na uputstvu: POSEBNA UPOZORENJA-''PRIMJENA CEFALEKSINA U TRUDNICA DOZVOLJENA JE SAMO U SLUČAJEVIMA KADA, PREMA PROCJENI LIJEČNIKA, MOGUĆA KORIST ZA TRUDNICU PREVLADAVA MOGUĆE RIZIKE PO FETUSU !!

Zanima me samo kako je moj gin to procjenio da bih ja trebala piti anitbiotke? Zato jer sam mu rekla da često mokrim??
    Pitam se samo kolike je žene zeznuo?

Ne da bih ga najradije tužila što je ugrozio moj plod, moju bebu, nego ga ne želim više vidjeti, gadi mi se!

Bez obzira što ti se trudnoća već bliži kraju probaj promijeniti doca čim prije. Mislim da se nemoraš bojati za zdravlje djeteta - puno trudnica je napravilo toliko uzv pregleda i bebe su im ok. Novi uzv stvarno nebi imao smisla jer sigurno nećeš raditi ab ako nema sve prste. Ionko više ništa nemožeš mijenjati pa zato uživaj u svojoj bebici koja je vrlo vjerojatno ok.
    Dali ti doc radi kontrolu urina na svakom pregledu? Kontroliraš li tlak? Kako stojiš sa šećerom i željezom? Ako nisi radila pretrage krvi i mjerila tlak obavi to preko liječnika opće prakse.

Stvarno sam šokirana da ima takvih u 21 stoljeću!

Paula, hvala ti na brzom odgovoru
    Ovako, kontrolu urina, tlaka i težine mi zaista radi prije svakog pregleda (odnosno sestra radi). S težinom se borim, dobila sam 20 kg i sada težim 92 kg, iako mi on nikada nije spomenuo moju (prekomjernu) kilažu i za njega sam ja (valjda) ok, a ja znam da nisam pa već mjesec dana večeram samo AB kulturu.

Nemam pojma kako stojim ni sa šečerom ni sa željezom, a ni da li imam masnoću u krvi (što je lako moguće), no koga je to briga :/

Jedine pretrage koje sam radila bile su one na početku trudnoće. Poslije toga nikakve pretrage nisam radila.
    Čitam na ''kružocima'' priče žena nakon njihovih pregleda i ne mogu se načuditi kako puno znaju o svojim bebama, potpuno su informirane i smirene. Velim, ja o svojoj bebi ne znam ništa, ne znam jel joj nuhalni nabor bio ok, ne znam razvijaju li mu se svi organi u skladu s tjedima trudnoće, ne znam koliko je teško ni koliko je dugo, nisam čula kako mu srce lupa. Ono što znam je da je dečko. I to je to.
    Moj gin ima oko 40-tak godina, prilično mlad ''stručnjak'', i u početku sam bila happy što je stari gin otišao u mirovinu i naslijedio ga ovaj mlađi. Tek sada vidim propuste, tek sada jer mi je ovo prva trudnoća i zbilja nisam znala što me očekuje s ovim ginom, da sam znala vjerovatno bih se ili prebacila ''na vrijeme'' ili bih trudnoću vodila skroz privatno.

Željezo ti je isto tako jako važno. Nažalost samnom u sobi je ležala žena koja je u 37 tj izgubila bebu zbog svoje anemije (nastao nekakav ugrušak ili tako nešto i beba ostala bez kisika). Ovu trudnoću su je šopali s željezom ali je rodila zdravu bebu.
    Znam kako se osjećaš jer i meni u prvoj trudnoći ništa nije govorio ali bi upisao u uzv knjižicu pa su mi cure na forumu tumačile što je koja oznaka. Vjerujem da je sve u granicama jer ništa nije napomenuo ali ti ga svakako traži kod sljedećeg pregleda da ti napiše procjenu težine, promjer glavice jer da je to važno za rodilište. Uostalom reci mu da i sama želiš znati sve o svojoj bebi - možda je to njemu rutina ali tebi je to tvoje dijete i imaš pravo dobiti sve podatke koji te zanimaju. Sigurna sam da će ti kazati.

Mijenjaj doktora, doktor koi pripisuje antibiotik bez prethodnih nalaza je u najmanju ruku neozbiljan (da ne upotrijebim gore riječi). Krvne pretrage napravi sama, na uputnicu doc opće prakse ili privatno. Jedan pošteni uzv možeš napraviti privatno i ako želiš prepuruku kod koga da to napraviš javi se na pp.

Paula, u trudničkoj uvijek isto upisuje iz mjeseca u mjesec: ''Bolova nema. St. idem. KČS (t).''

Ajde pomogni mi što znači taj ''St. idem'' i zašto nakon ''Kucaji čedova srca'' stoji malo slovo ''t'' u zagradi.

Imaš pravo, za neke stvari ga više nisam pitala, jer kada ga pitam on mi uvijek isto odgovori: ''Ma sve je ok, maternica je visoko, nemate brige''. U biti mislim da sam u ordinaciji uvijek u prosjeku između 5-7 minuta, doslovno kao na traci :/

Lindsay, imaš pm.

ador nažalost prvi put čujem za te oznake. Ma stvarno nemogu vjerovati da može biti takva budaletina. Nažalost, kraj tolikih UZV propustila si predivne trenutke. Mi smo gledali Filipa kako siše prst, kako se naslonio na ručicu i spava, kako se okreće i igra - ma nešto prelijepo.
    Mi smo (poučeni iskustvom prve trudnoće) s Filipom obavili nekoliko pregleda kod privatnika i nije mi žao ni UZV više ni novaca (iako nemogu reći da se nisam nauživala strahova - i još nismo skroz sigurni da je sve ok ali to nema veze s pregledima :/ ).
    Ma napravi ti još jedan kontrolni privatno i biti ćeš mirnija a djetetu neće biti ništa od pregleda viška.

Ma vidjela sam i ja kako npr. siše prst ili kad je bio manji kako se odguruje nogicama i sve mi je to bilo lijepo i zanimljivo, pustila sam i suzu ali mene zanimaju više te ''tehničke'' informacije (ajmo to tako nazvati).
    Vjerojatno ću ići kod privat na jedan pregled prije rođenja, za moju dušu, mira radi. Jer znam da sada ne mogu ništa ispraviti i ne muči me to, ali svakako želim saznati što god trebala saznati prije poroda, mislim da bi mi poslije samo teže palo, a ovako se mogu pripremiti, iako znam da je vjerojatno sve ok i da bez veze paničarim, ali velim, osjećam se kao da sam 8. mjeseci bila u mraku.

Čujemo se

Javi nam kako je prošlo i koliki je bebač

Okidoki

momze's Avatar

Ador, kazes da si citala na Rodinim stranicama o mogucoj stetnosti UZV-a. Pa, zasto dopustas tvom lijecniku da ti radi UZV na svakom pregledu. Ja sam se strahovito grizla zbog dva UZV-a u prvoj trudnoci i zbog 4 u drugoj.

Argument "da se ne moras bojati za zdravlje djeteta jer je toliko trudnica do sada napravilo UZV" nije ispravan. Cinjenica je da ne postoji dovoljno istrazivanja koje bi pokazalo stvarnu stetnost za plod. To cemo, mozda, tek vidjeti za nekih 20-ak godina kada odrastu nove, ultrazvukom ljuljane, generacije.

Nemoj me krivo shvatiti, UZV je jako korisna spravica u problematicnim trudnocama, otkrivanju raznih anomalija itd. No, dovoljno ga je napraviti jednom ili dva puta, a ne 12!!

To je tvoje tijelo i tvoja bebica i tvoj lijecnik te mora poslusati. Ako nece, promijeni ga. Nemoj se bojati.

Sada znam momze, ali sada je prekasno jer su UZV-i već učinjeni
    Raspitala sam se i nije toliki broj učinio samo meni već i drugim trudnicama bez obzira jel trudnoća bila normalna ili rizična (čisti primjer je moja kuma, isti ginekolog, no rizična trudnoća, isti broj UZV),
    btw. njoj je termin 4 dana poslije moga, ne nismo se dogovorile

Ma čega bih se bojala? Problem je u tome što sam ja smatrala da je to ok, jer nisam znala, niti sam se dovoljno informirala, dok velim nisam slučajno pročitala taj tekst o štetnosti i od tada nisam mirna.

U biti ne znam ni što bi mu trebala reći? Sada ću svako malo na preglede jer je mjesec i pol do poroda. Opet da ja njega učim njegovom poslu :/ iako znam da griješi.

Što bi ti konkretno učinila da si u mojoj poziciji i kojim riječima? Ozbiljno te pitam jer MM i ja više nismo pametni.

Ma ustvari nema fizikalne osnove po kojoj bi se moglo reći da je štetno ali je isto tako činjenica da nije dokazana ni teorija o tome da nije štetno pa se preporuča što manje izlaganje ploda. Isto tako štetno je i vaginalno pregledavanje a opet i korisno. Činjenica je da su tvoji ultrazvuci trajali kratko (postoje teorije da je štetno dugo izlaganje zbog zagrijavanja ...) i nemoj se opterečivati time što to možda nije zdravo jer ionako sad to nemožeš promijeniti.
    Tvoja beba je super i gotovo !!!!

Arijana's Avatar

Quote Originally Posted by ador
    Ajde pomogni mi što znači taj ''St. idem'' i zašto nakon ''Kucaji čedova srca'' stoji malo slovo ''t'' u zagradi.
    Meni je moj ginekolog uvijek upisivao "status idem", a na pregledu bi rekao da je sve u najboljem redu.
    Kraj KČS ti vjerovatno stoji + , a ne t.

momze's Avatar

Quote Originally Posted by ador
    U biti ne znam ni što bi mu trebala reći? Sada ću svako malo na preglede jer je mjesec i pol do poroda. Opet da ja njega učim njegovom poslu :/ iako znam da griješi.

Što bi ti konkretno učinila da si u mojoj poziciji i kojim riječima? Ozbiljno te pitam jer MM i ja više nismo pametni.
    Gle, ja ti ne mogu reci sta ti trebas uciniti, ja cu ti reci sto sam ja napravila. Na prvi pregled sam otisla u 7-om tjednu trudnoce (3 mjeseca prije toga sam imala kiretazu zbog spontanog) i rekla sam da ne zelim UZV. nakon pregovaranja itd... ipak sam odlucila napraviti taj prvi i nije mi bilo zao jer sam cula srce, vidjela da trudnoca nije vanmatericna i da je sve u redu. ostale UZV sam glatko odbila sve do 22-og tjedna kada sam napravila detaljan (pregled i mjerenje svih organa bebe itd).

Sto sam rekla!? Rekla sam ono sto i tebi - da postoje naznake i istrazivanja koja ukazuju na mogucu stetnost UZV-a. Iako, nema sigurnih pokazatelja da je UZV izrazito stetan, meni je dovoljna samo i mogucnost da je to tako, da ne napravim UZV. Ovo je moj argument i kod pusenja i konzumiranja alkohola u trudnoci itd... Puno trudnica kaze " ja sam pusila ili pila casu vina dnevno" i sve je bilo u redu. No, nakon jednog spontanog ja nisam gledala na price "sve ce biti u redu" vec sam se usredotocila na ono sto bi se eventualno moglo negativno odraziti na razvoj moje bebe i to sam kategoricki odbila.

Naravno, da se lijecnik blago podsmjehnuo mom komentaru o stetnosti UZV-a, no ja bih radije da on mene smatra i neinformiranom ili priglupom, nego da mu dozvolim da radi ono sto hoce.

Ako je sve do sada bilo ok, nema potrebe da ti radi UZV svakih tjedan-dva koliko ces ti ici na pregled do poroda.