I nama stižu ovogodišnje bundeve a od zaliha pečene bundeve iz zamrzivača za vikend sam pekla kukuruzni kruh sa bundevom i kolač od bundeve sa orasima
I nama stižu ovogodišnje bundeve a od zaliha pečene bundeve iz zamrzivača za vikend sam pekla kukuruzni kruh sa bundevom i kolač od bundeve sa orasima
Za obožavatelje butternut tikvi:
U Kauflandu im je cijena 9,99 kn/kg, što je povoljno ako se uzme u obzir da je kilo u Sparu 14,99, a u Konzumu 17,99.
A i može ih se kupiti nekoliko komada jer u hladnijoj ostavi mogu stajati cijelu zimu.
Kupila sam u Lidlu jednu koja je izutra narančasta, slatkasta je i tvrda, a željela sam raditi štrukle od sira, ali slane.
Inače koristim domaće, a trenutno nisam imala pa sam kupila.
Da li da se sa ovom tikvom upuštam u izradu ili ću upropastiti štrukle i tikvu??
Ja od te narancaste znam raditi lazanje sa sirom. Ona je malo slatkasta, ali ide super u svim slanim varijantama (juha, rizoto, lazanje, njoke....).
Juhu od butternut tikve moje cure obožavaju i jele bi ju svaki drugi dan
Bundevu prepeces, pomijesas sa rikotom, dodas bucine sjemenke (prepecene), malo kadulje nasjeckane, parmezana...
Slazes lazanje, tu smjesu, vrhnje..i tako redom.
Dugo to nisam radila, sad sam ti po sjecanju. Probat cu naci link..
Zhang hvala na odgovoru, radila sam, bilo je ukusno, ali ne bih ponavljala.
Ok, nije tema o tikvicama, ali ne da mi se kopat po forumu.
Sto vi, molim, spremate sa tikvicama? Gotovo sam odlucila vise ih nikad ne kupit. Em cijedi vodu iz njih, em nemaju okusa, em nisu nesto hranjive a ni fine. Pa cemu sluze? U palacinkama? Rizoto mi bude bezveze, iako tavim parmezan, kao Oliver recept. Na brzo u woku, katastrofa. Jedino ajde mozda u sataras, al da ih pokrije okus aprike i paradajza. Al nije sezona.
Dakle, cemu tikvice.
Popečci od tikvica, meni su dobre u woku s drugim povrcem, prerezane na pola pa punjene sirom, mljevenim mesom i zapecene u besamelu, one malo vece punim s mljevenim mesom i kuham kao punjene paprike... ima jos, al se ne mogu sjetiti. Istina da imalu malo neutralan okus, ali ja ih volim. Juha, bilo krem bilo s naribanim tikvicama.
Ako ti se okus ne svidja, nemoj ih raditi i gotovo.
Moze se zapeci i s nekim smjesama na bazi slanih incuna i cesnjaka (ja ne radim besamel, prije kakav dobar sir). Ili njoke sa slanim incunima, tikvicama i pekorinom ili sl. Slani se fileti kratko bace na ulje i zgnjece s kuhacom, dodaju su tikvice (ili prokuhana brokula) i nakosani cesnjak i dosta naribanog tvrdog sira. I izmijesa se s njokima.
Nekad ih samo narezem uzduz na ploske, malo nauljim s maslinovim i bacim na rostilj tavu. Poslije ih malo posolim i popaprim friskim paprom.
krem juha sa tikvicama I češnjakom, mljac
pa panceta, češnjak, tikvice I kremasta riža plus parmezan
isto može I s njokima
ili na roštilju uz meso, samo ih zalijem s malo maslinovog, odličan prilog
pohan ene radim prečesto ali volim I njih gricnuti
pa s piletinom, paprikom, kukuruzom, šunkom punim tortilje
ma ima masu recepata
Ja tikvice obožavam, ali treba ih zasoliti da im okus dođe do izražaja. Najviše volim pečene tikvice, začinjene soli, češnjakom i maslinovim uljem. Ne znam za recept J. Olivera, pravim rižoto na sljedeći način.
Prodinstam piletinu na kapuli, dodam mrkvu, korijen celera i češnjak i dinstam dok ne omekša. Podlijevam temeljcem i bijelim vinom. Kad omekša, dodam krupno narezane tikvice i kukuruz (koristim Ledov smrznuti, a možeš i bez kukuruza), 3 šake riže i dolijem vode. Tikvicama treba da se skuhaju taman koliko i riži treba. Od začina stavljam sol, papar, vegetu i mljevenu crvenu papriku. To je to. Kad rižoto bude gotov, možeš umiješati u njega komadić maslaca ako ti je po guštu, bit će slatkastiji i kremozniji. Nama je ovo prefino.
ja ih stvarno volim pa nisam objektivna,još su mi lešo pa polivene maslinovim uljem i paprom najbolje...
najčešća greška je što ih se prekuha pa budu prevodenaste...
a i ima više sorti,one svjetlije prugaste su mi skoro pa bezukusne, one sa tamnijom korom su puuuuno bolje i ukusnije
popečci od tikvica su super, onda ima još jedan meni odličan recept ali bilo bi dobro da su mlade...
nasjeckaš ih na kolutove pa te kolutiće na četvrtine....prvo se prevrne na maslinovom ulju sitno kosani češnjak u to se ubace tikvice i uz stalno miješanje dinstaš dok ne ispuste vodu i omekšaju (mora bit što šira posuda da budu sve čim bliže dnu), onda dodaš pinku šećera pa aceto balsamico,papar i na kraju obilato sitno kosanu svježu metvicu i peršin...jede se hladno....mljac....
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 14.05.2015. at 21:32
ja radim musaku od mljevenog mesa i tikvica. zdinstam meso na kapuli s malo soli i papra, preselim u tepsiju i prekrijem tikvicama izrezanim na kolutiće. stavim da se peče i pred kraj prelijem sa smjesom od par jaja i vrhnja koje isto začinim po želji. gore još pospem naribanim sirom. pustim da se još malo zapeče i bude odlično. kćer mi kaže da joj je draža ta musaka od one klasične s krumpirom. a i ostalima se sviđa.
Na snitama tikvica stavim nadjev za pizzu i zapecem, lazanje s tikvicama umjesto tijesta, samo ih friške naribam stavim preko bolonjez. Ali ja ne jedem brašno pa su mi one super zamjena. Punjene mljevenim mesom i zapečene, kao lađe. Čak i friške na salatu umjesto krastavaca, najčešće ih jedem domaće one plastične iz dućana stvarno nisu fine dok im ne dođe sezona.
☺Hvala vam na idejama, super ste! Ima da se pretvorim u tikvicu, ovo sve dobro zvuci
Meni tri fantasticna recepta za tikvice:
http://www.coolinarika.com/recept/tk...-voli-tikvice/
http://www.coolinarika.com/recept/kremaste-tikvice/
http://www.coolinarika.com/recept/to...isele-pavlake/
Ovaj zadnji sa dodatkom susenog par., prekrasan. Mada ih ja volim i same, kuhane, kratko dinstane, pecene, u rizotu, svejedno
Mene zanima da li su sve tikve jestive
Nismo nigdje mogli naci sjeme za hoikado ni buternut pa smo uzeli neku mješavinu
evo i slika pa ako mi netko može reci vrstu i jeli jestiva
http://tinypic.com/view.php?pic=5k14z7&s=8#.VaOPcJfRtdg
Ja mislim da ti je svaka tikva jestiva. Pitanje je samo kad je bolja. Neke su bolje male. Ova tvoja mi izgleda cist ok.
Ok buternut, možda da je malo zrelija ne bi bilo loše
Da izgleda kao buternut, djelovala mi je za branje jer se već peteljka bila posusiila
Mislim mogu je jest ovako, ja i malena
Moja omiljena jesenja juha je od butternut tikve i kadulje.
Radila sam neki dan rižoto od butternat tikve:
Na maslinovom i putru sam prodinstala crveni luk, dodala češanj češnjaka, i buču narezanu na štapiće kao pomfrit, podlila vinom. Dodavala rižu, začinila malo - sol, papar, peršin. (ja stavim i bosiljak i timijan jer mi rastu još na balkonu), podlijevala temeljcem od pileće juhe. Može se i kiselog vrhnja dodati, tko voli.
Na sličnu sam foru u subotu radila i juhu od buče, samo nisam dodala rižu, nego više temeljca i štapnim mikserom usitnila.