Stranica 11 od 16 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj adaa prvotno napisa Vidi poruku
    Vjera i tradicija su razlicite stvari tako da to ne treba mijesati. U islamskim zemljama muslimanke doktorice, nastvanice, prof. i sl. imaju uslove za rad prilagođene propisima svoje vjere. Tako da rade u zenskim skolama i tu mogu biti otkrivene, u bolnicama gdje su odvojene od muskaraca i sl. U Bosni poznajem nekoliko zena pod nikabom. Jedna radi kao pedagogica u jednoj privatnoj skoli, druga ima zavrsen Saobracajni fakultet i takodjer radi, treca radi kao pedijatrica i to u ordinaciji kod covjeka koji je Hrvat. Ako se dovoljno zeli, sve se moze. Mnogo zena pod nikabom ovdje voze automobile. Studiraju pod nikabima. Ne znam sta je tu cudno.
    možda je malo čudno to što ti uopće ne razumiješ moje pitanje?
    jer pitanje uopće nije sadržavalo riječ NIKAB nego BURKA
    jel sad imalo jasnije?

i u Francuskoj nisu zabranili nošenje NIKABA nego BURKE
    i nije u pitanju "vjerojatno NIKAB" nego zasigurno BURKA
    čemu deranje?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i mene zanimaju npr. Francuska i SAD
    kako tamo rade žene s burkom?
    daklem, s burkom, ne s nikabom

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I mene iznenađuje ovoliki stupanj netolerancije.
    Da, može se reći da sam vrlo netolerantna prema BURKI

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mene iznenađuje ovoliki stupanj netolerancije. U Sarajevu sasvim normalno svoju vjeru ispovijedaju katolici, pravoslavci, Jevreji, Jehovini svjedoci, pripadnici Hare Krisna i ne znam ko sve ne.
    Da, za razliku od Zagreba u kojem su baš prekjučer bakljama istjerali okupljene vjernike iz SPC na Cvjetnom trgu. Džamiju su gradske vlasti zatvorile još prije dva mjeseca (čeka se da Sabor potvrdi i zakonsko ukidanje slobode prakticiranja islama), a za mjesec dana nam je na programu i progon Židova. S ovima sitnijima koji će preostati (Jehovini svjedoci i njima slični) obračunat ćemo se već nekako.

Mislim.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    jel sad imalo jasnije?

čemu deranje?
    Koji je smisao onda zabrane ako se zeni ni u jednom od ova dva slucaja ne vidi lice?
    I ne derem se nego podcrtavam nesto receno nekoliko puta na ovoj temi.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Koji je smisao onda zabrane ako se zeni ni u jednom od ova dva slucaja ne vidi lice?
    I ne derem se nego podcrtavam nesto receno nekoliko puta na ovoj temi.
    Mislim, koja je razlika, bilo da zabrane burku ili nikab?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Da, može se reći da sam vrlo netolerantna prema BURKI
    Tvoj problem.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

jel sad imalo jasnije?

čemu deranje?
    http://obiteljski.com/portal/2010/07...burku-i-nikab/

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Tvoj problem.
    ma nije to uopće problem
    burka ne utječe na moj svakodnevni život
    ali kad netko poput tebe burku hoće okarakterizirati
    kao nešto maltene poželjno za svaku ženu,
    kao izraz njezine vlastite volje i stava,
    kao nečega što je rezultat njezine emancipacije(!)
    to mi je malo previše
    ne moramo svi biti tolerantni samo tolerancije radi

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

i mene zanimaju npr. Francuska i SAD
    kako tamo rade žene s burkom?
    daklem, s burkom, ne s nikabom
    Vjerovatno u privatnim institucijama koje osniva muslimanska zajednica u ovim državama.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Da, za razliku od Zagreba u kojem su baš prekjučer bakljama istjerali okupljene vjernike iz SPC na Cvjetnom trgu. Džamiju su gradske vlasti zatvorile još prije dva mjeseca (čeka se da Sabor potvrdi i zakonsko ukidanje slobode prakticiranja islama), a za mjesec dana nam je na programu i progon Židova. S ovima sitnijima koji će preostati (Jehovini svjedoci i njima slični) obračunat ćemo se već nekako.

Mislim.
    Cemu ironija...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

lijepo si spomenula edukaciju
    slažem se da se edukacijom postižu čuda
    no, evo momenta koji recimo meni nije jasan
    kako je moguće da u Francuskoj u 21. stoljeću
    živi jedna šezdesetogodišnja Afganistanka koja ništa ne zna
    i koja je, povrh svega, sretna u svom neznanju?
    i ja se pitam. kod mene u naselju živi nekoliko žena iz bosne, cca. 60+ godina, srećemo ih često u parku, šetaju unučad. jedna od njih je 30 godina u njemačkoj. ne zna jezik, ali nimalo, ne zna apsolutno ništa o zbivanjima, političkom i društvenom životu u njemačkoj, niti je zanima.

a banalnosti radi samo jedan primjer. i dalje živi u uvjerenju da svom djetetu već sa 6 mjeseci moram obavezno nabaviti hodalicu, iako svatko kad se rodi dijete od grada dobiva sve do škole besplatne knjižice po uzrastima iz mjeseca u mjesec gdje je upravo hodalica jedno veliko ne-ne, pa se eto pitam to je sa drugom generacijom tj. roditeljima, jel i oni isto ne znaju njemački ili žele biti neinformirani.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ako joj je važnija tradicija nošenja burke, onda ona zasigurno ne ide na studij medicine jer raditi kao liječnica ne može
    niti ide u školu za kuharicu jer kuharica biti ne može
    niti ide polagati vozački ispit jer ne može voziti
    što rade emancipirane i obrazovane žene pod burkama?
    i mene isto zanima, pa eto jel bi konačno htio netko odgovoriti na to pitanje?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Vjera i tradicija su razlicite stvari tako da to ne treba mijesati. U islamskim zemljama muslimanke doktorice, nastvanice, prof. i sl. imaju uslove za rad prilagođene propisima svoje vjere. Tako da rade u zenskim skolama i tu mogu biti otkrivene, u bolnicama gdje su odvojene od muskaraca i sl. U Bosni poznajem nekoliko zena pod nikabom. Jedna radi kao pedagogica u jednoj privatnoj skoli, druga ima zavrsen Saobracajni fakultet i takodjer radi, treca radi kao pedijatrica i to u ordinaciji kod covjeka koji je Hrvat. Ako se dovoljno zeli, sve se moze. Mnogo zena pod nikabom ovdje voze automobile. Studiraju pod nikabima. Ne znam sta je tu cudno.
    ovo je dobar odogovor, samo pitanje je bilo o burkama, a ne nikabu !

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Razlika izmeđzu burke i nikaba bila bi da se kod nikaba vide oči. Ako sam u krivu molim da me netko od upućenijih ispravi.
    Razlika je za mene poveća: ako bar oči imaš slobodne, možeš komunicirati, možeš prilično dobro funkcionirati.

Dok ako ima mrežicu preko očiju, stvari se bitno mijenjaju za osobu koja je nosi: kako ja to vidim kao autsajder, vrhunac komunikacije bio bi otići na tržnicu i kupiti kilo jabuka. Ne možeš u javosti raditi baš ništa drugo - imati neko zanimanje, predavati u školi, biti liječnica, medicinska sestra, ma niti čistačica (osim u kući gdje nema muškaraca koji ti nisu u rodu). Ne možeš voziti (dok s nikabom možeš, jer su oči otkrivene). Ne možeš ni u kino ni popiti kavu u kafiću.
    Evo sad govorim o ženi koja živi u nemuslimanskoj zemlji. Moguće da je stanje što se tiče integracije takve žene u društvo nešto bolje u zemljama gdje je islam glavna religija, pa su mogućnosti malo drugačije, postoje neke škole u kojima se može boraviti otkrivena lica i slično.

Ali kad se sve to zbroji, meni ostaje jedino činjenica da dok ne otkriješ lice, bar oči, ne možeš raditi praktički ništa.

I sad, još jednom, ako je to žena sama izabrala, tko sam ja da se bunim. Kako kaže RG, ako joj je važnije tradicija neće ganjati karijeru.
    Ali primjer kakav je navela mlukacin je i meni poznat, događa se i da su mnoge cure koje žive u mojoj blizini, odvedene silom da se udaju u tinejđerskoj dobi, i to protiv svoje volje. Znam za bar dva takva slučaja. I mislim da moraš biti prilično hrabra da se u situaciji da bez škole, bez posla i bez osigurane egzistencije boriš protiv toga. Kako ja to vidim, žena je na taj način potpuno porobljena. I ako je muž želi držati u pokornosti, najbolji mu je način da joj zabrani na ovaj način da s bilo kime van kuće komunicira. Žene to često i prihvaćaju. Stockholmski sindrom...

Disklejmer: i dalje ne mislim da će taj zakon pomoći ženama, i možda će izazvati više kontraefekta nego što će od njega biti koristi. Odgovaram jedino na tvrdnje da je burka (ne marama, ne nikab) slobodan izbor žene. Prilično sam sigurna da je to vrlo rijedak slučaj.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

PS: moia, nekako smo se našli s iste strane, ali zaboga, kakve veze ima hodalica s burkama? Ma vjerojatno je besmisleno i komentirati.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je dobar odogovor, samo pitanje je bilo o burkama, a ne nikabu !
    Zapravo cijeli topic govori o zakonu koji je nastupio u Francuskoj (sudeci po naslovu).
    U Francuskoj je donesen zakon o zabrani nosenja burke I nikaba, a ne samo burke

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pčelica Mara, jel ti stvarno vjeruješ da kad ti prolaziš cestom, niti jedan muškarac (ili žena) ne stvara u glavi određeno mišljenje o tvom izgledu? Pa pogledaj samo broj razvoda brakova ili prevara u vezama - ili to nije dovoljno dobar pokazatelj ljudske prirode? Ne razumijem kako ti nije jasno da DA, kad prolaziš cestom frajeri te gledaju, svjesna ti toga il ne. I to što je tebi možda normalno i nije neki bed, u muslimanskoj vjeri nije dopustivo. Zašto je to toliko neshvatljivo? Kao što nekolicina ovdje stalno pita zašto frajer nije pokriven - pa sad po petsto puta ponavljaju pitanje kroz cijelu temu buneći se da im nije odgovoreno, a nemaju dovoljno tolerancije u sebi da prihvate činjenicu da je u muslimanskoj tradiciji to tako i gotovo! Ta kultura traje preko 1500 godina, i tko smo mi da to propitkujemo?! I NE nisu oni svi teroristi pa da pod tom izlikom imamo pravo pljuvati po muslimanima i pokazivati svoju netoleranciju govorom mržnje kakav je na ovim stranicama viđen . Ježi mi se kosa na glavi od primitivizma i šovinizma pojedinaca!

A zašto na B.I. postoje zakoni koji su jednako diskriminirajući za zapadni stil života kao što je ovaj za muslimanski je jednostavno, mi smo zemlje koje su pod demokracijom, Islam je ustrojen teokratski. Kao demokratske zemlje moramo poštovati različitosti i biti tolerantni. Meni je ovaj zakon korak od američkog Patriot act-a, jer ipak i kad skinu burku, ne znamo što im je u domovima ne? Možda bi trebalo uvesti pravo da državni službenici mogu pretresti domove svih onih koji im izgledaju sumnjivo pod krinkom borbe protiv terorizma? Kako ne shvačate da je ovo samo za par koraka od Orwelovske države, a zapadni svijet na čelu sa Amerikom grabi ka njoj brže nego možemo zamisliti!

A dajte ekipa čitajte što vam cure pišu iz prve ruke, jer sva pitanja koja konstantno ponavljate SU ODGOVORENA samo ih ne prihvačate jer kao i večina zapadnjaka, uvjerene ste, da znate bolje (da ne govorim da ovdje imamo nekolicinu pravih eksperta kad se govori o Islamu i ljudskim pravima - whatever) i da su ljudi "dole" svi zatucani i prijeko im je potrebna doza zapadnjaštva da im razbristri um

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Pčelica Mara, jel ti stvarno vjeruješ da kad ti prolaziš cestom, niti jedan muškarac (ili žena) ne stvara u glavi određeno mišljenje o tvom izgledu? Pa pogledaj samo broj razvoda brakova ili prevara u vezama - ili to nije dovoljno dobar pokazatelj ljudske prirode? Ne razumijem kako ti nije jasno da DA, kad prolaziš cestom frajeri te gledaju, svjesna ti toga il ne. I to što je tebi možda normalno i nije neki bed, u muslimanskoj vjeri nije dopustivo.

uvjerene ste, da znate bolje (da ne govorim da ovdje imamo nekolicinu pravih eksperta kad se govori o Islamu i ljudskim pravima - whatever)
    Roza - raspravljamo samo. Naj se srditi.

Meni jest neobično vidjeti nikab i burku jer ih kod nas nema, tako da mi je zanimljivo o tome i pričati i čitati.

I, da, ako frajer ima primisli kad ugleda ženu kako hoda ulicom, prelazi cestu, vozi auto, pije piće u kafiću i whatever, to je njegov problem, a ne problem žene. Jel' se zato žena treba skrivati ili bi on trebao malo zatomiti svoje misli i nagone?

Eto - pa pod cijenu da ispadnem primitivna .
    Posljednje uređivanje od lola_34 : 20.07.2010. at 09:36

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Meni i dalje nije jasno iz kakvih uvjerenja.
    Pa zar uvjerenja da su muškarci primitivna bića vođena samo sirovim instinktima i neobuzdanim nagonima (pa se žene trebaju skrivati da ih bespotrebno ne uzbuđuju). Jer, koliko sam shvatila to je bit nošenja burke, sakrivanje od nekontroliranih pogleda pohotnika.
    I što onda takvo uvjerenje govori o muškarcima?

Stvarno ne razumijem, ali ok, valjda je već negdje objašnjeno, a ja nisam pročitala.
    Pcelice, nije odgovoreno. I ja sam to pitala, ali ništa. I opet pitam.

Pčelica Mara, jel ti stvarno vjeruješ da kad ti prolaziš cestom, niti jedan muškarac (ili žena) ne stvara u glavi određeno mišljenje o tvom izgledu? Pa pogledaj samo broj razvoda brakova ili prevara u vezama - ili to nije dovoljno dobar pokazatelj ljudske prirode? Ne razumijem kako ti nije jasno da DA, kad prolaziš cestom frajeri te gledaju, svjesna ti toga il ne. I to što je tebi možda normalno i nije neki bed, u muslimanskoj vjeri nije dopustivo. Zašto je to toliko neshvatljivo? Kao što nekolicina ovdje stalno pita zašto frajer nije pokriven - pa sad po petsto puta ponavljaju pitanje kroz cijelu temu buneći se da im nije odgovoreno, a nemaju dovoljno tolerancije u sebi da prihvate činjenicu da je u muslimanskoj tradiciji to tako i gotovo! Ta kultura traje preko 1500 godina, i tko smo mi da to propitkujemo?!
    RozaGroza, neshvatljivo je to što umjesto muškaraca koji ih gledaju, "kažnjavaju" žene.

Sumnjati u nešto, tražiti odgovore je potpuno normalno i ljudski (kao što se cijelo vrijeme tvrdi da su normalni i muški pogledi).

Sanja prvotno napisa

Mislim.
    Cemu ironija...
    @adaaIronija je zbog ovog:

I mene iznenađuje ovoliki stupanj netolerancije. U Sarajevu sasvim normalno svoju vjeru ispovijedaju katolici, pravoslavci, Jevreji, Jehovini svjedoci, pripadnici Hare Krisna i ne znam ko sve ne.
    Posljednje uređivanje od enela : 20.07.2010. at 09:43

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam znala da je zabranjena i burka i nikab... nikab mi se stvarno ne čini kao strašno problematičan jer ipak se vide oči.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Roza, pa postoje i pedofili koji gledaju našu djecu dok hodaju ulicom ili se igraju na igralištu. Da i djecu zakamufliramo, jer znači - ona su kriva jer kod nekoga izazivaju nečiste misli.

Moje je mišljenje da je burka strašan oblik zlostavljanja žena i apsolutno ne vjerujem da bi ijedna žena svojevoljno izabrala zlostavljanje.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da se mene pita da ustrojim svijet, nitko ne bi nosio nikab, burku, maramu itd. il ako žele nosili bi je podjednako i muškarci i žene. Ali njima vjera nalaže da je nose žene, i ne kontam zašto to nitko ne uzima kao valjan argument? Ko da padate s grane pa tek sad vidite da je svijet ustrojen patrijarhalno. Ali zato jer se možda večina osječa potlaćeno u patrijarhatu, ne smijemo onima koje se ne osječaju tako oduzet pravo da budu podređene i žive po određenim pravilima koja njima imaju smisla.
    A isto, da se mene pita, ni jedna 16 godišnjakinja ne bi nosila ni minicu do podguza i raskopčan dekolte, al ne pita me se pa poštujem svačije pravo na izbor.

I žena, po stoti put, se mora pokrivati iz poštovanja prema Bogu (Allahu) i mužu. Tako piše, one to tako prihvačaju, i što vas tangira što je njima to dovoljno dobar razlog? I opet, zlostavljanim ženama ovaj zakon ne pomaže - kao što im ne pomaže ni američka invazija na Irak. A ako se zakon ne ospori, može značiti katastrofu na polju ljudskih prava i demokracije.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Roza, pa postoje i pedofili koji gledaju našu djecu dok hodaju ulicom ili se igraju na igralištu. Da i djecu zakamufliramo, jer znači - ona su kriva jer kod nekoga izazivaju nečiste misli.
    Pedofilima okidač nije odjeća. Ali definitivno svojoj kčerki, kad bi odrasla dovoljno da sama razvije osječaj za stil, ne bih dozvolila da izlazi van u obleki koja bi takve bolesnike još više raspalila.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

jel ti stvarno vjeruješ da kad ti prolaziš cestom, niti jedan muškarac (ili žena) ne stvara u glavi određeno mišljenje o tvom izgledu? Pa pogledaj samo broj razvoda brakova ili prevara u vezama - ili to nije dovoljno dobar pokazatelj ljudske prirode? Ne razumijem kako ti nije jasno da DA, kad prolaziš cestom frajeri te gledaju, svjesna ti toga il ne. I NE nisu oni svi teroristi pa da pod tom izlikom imamo pravo pljuvati po muslimanima i pokazivati svoju netoleranciju govorom mržnje kakav je na ovim stranicama viđen . Ježi mi se kosa na glavi od primitivizma i šovinizma pojedinaca!
    roza, jel ti stvarno vjeruješ da je nekoga za to briga?
    i zašto bi nekoga za to trebalo biti briga?
    pa neka gleda i neka se čeliči!
    jedino ako si... baš nemre pomoći, a onda i nije da slobodno hoda po cesti... :/

ne znam zašto opetovano uzimaš ovaj primjer kada znaš koliko se zapadnjačkom svijetu od njega diže kosa na glavi?
    i vrijeđa nemuslimanske muževe, braću i prijatelje, kao da su neki tamo razgoropađeni pohotnici pušteni s lanca
    malo tolerancije i na ovu stranu, može li?
    ne prolaze pored muslimanki samo muslimani, pa ono, eto im!
    vidiš da se i nemuslimanskih muškaraca to dotiče
    i moglo bi ih uvrijediti

muslimanske žene su pokrivene svojom voljom i ok, meni to nije problem prihvatiti, dapače!
    ali dobro bi bilo da ostaneš na tome.
    jer, mada ja to ne želim, nekoga bi mogao uvrijediti moj post, a on zaista ne odražava moj stav u vezi teme, nego je isključivo odgovor na tvoj post.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ima nikaba kod kojih se ne vide oci...sve zene sljedbenice Selafijskog reda s kojima sam se ja susretala ( i radila) su nosile takav nikab kod kojeg se ne vide oči.

http://www.bhdani.com/arhiva/243/t24304.shtml

disclamer: nisam za zabranu istog ni u bih ni u francuskoj. Ja sam za nesto drugo ali sam se vec odjavila sa teme.

Zvanicni stav Islamske Zajednice u BiH po pitanju nošenja nikaba
    http://www.rijaset.ba/index.php?opti...tus&Itemid=139

Margot avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Osvrnula bih se na opasku o tzv. vjerskoj netoleranciji u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na položaj muslimana.
    Ugovorom između IVZ-a i Vlade RH je 2002. riješeno je niz pitanja - između ostalog - dušebrižništvo vjernika, vjerski odgoj, vjerski ukop, karitativna djelatnost...
    Šerijatsko vjenčanje u RH ima učinak građanskog vjenčanja.

Ima li takav učinak šerijatsko vjenčanje i u BiH?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    roza, jel ti stvarno vjeruješ da je nekoga za to briga?
    i zašto bi nekoga za to trebalo biti briga?
    pa neka gleda i neka se čeliči!
    jedino ako si... baš nemre pomoći, a onda i nije da slobodno hoda po cesti... :/

ne znam zašto opetovano uzimaš ovaj primjer kada znaš koliko se zapadnjačkom svijetu od njega diže kosa na glavi?
    i vrijeđa nemuslimanske muževe, braću i prijatelje, kao da su neki tamo razgoropađeni pohotnici pušteni s lanca
    malo tolerancije i na ovu stranu, može li?
    ne prolaze pored muslimanki samo muslimani, pa ono, eto im!
    vidiš da se i nemuslimanskih muškaraca to dotiče
    i moglo bi ih uvrijediti

muslimanske žene su pokrivene svojom voljom i ok, meni to nije problem prihvatiti, dapače!
    ali dobro bi bilo da ostaneš na tome.
    jer, mada ja to ne želim, nekoga bi mogao uvrijediti moj post, a on zaista ne odražava moj stav u vezi teme, nego je isključivo odgovor na tvoj post.
    A gle, mene isto nije briga i ne vidim neku tragediju u tome, al nekoga je briga i nekome je to nedopustivo. Ne mogu ja to osporavati.
    I to zapravo i treba vrijeđati muškarce tj. ljude, jer koliko ja znam vjeruje se da su ljudi grešni i pala bića, tako nekako, i pod tim i da će pohotno gledati ženu bližnjega svog, ne postoji za ludu ta zapovijed kod Krščana, a i kod Muslimana nešto slično. I baš radi toga jer se vjeruje da ljudi JESU pohotni, postoji nošenje burke, ili kod Amiš npr, jako skromna ne atraktivna odjeća. Sve se bazira na pretpostavci da ljudi JESU grešna bića koja su konstantno u nekakvim iskušenjima.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

na boldanome je naglasak, roza, a ne na pedofilu i što je kod njega okidač

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Roza, nisi me shvatila... meni je stavljanje burke na glavu zlostavljanje.
    Vjerujem da će ovaj zakon omogućiti da xy žena koje žive u Francuskoj može normalno gledati i disati, barem dok su vanka. Ako su ranije dobivale doma batine, naravno da im skidanje burke tu neće pomoći.
    Uostalom, iz nekog su razloga doselili u Francusku, to je sad njihova domovina, a tu se s tim stilom odijevanja ženama znatno teže integrirati u društvo (kao što je pomikaki već spomenula). Nije da su im zabranili burke u Afganistanu.
    Tako da se nimalo ne slažem s ovim tvojim dramatičnim pasusom o ljudskim pravima i demokraciji.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I žena, po stoti put, se mora pokrivati iz poštovanja prema Bogu (Allahu) i mužu.
    onda nije emancipirana
    niti ravnopravna mužu
    a usto ne može većinu stvari koje nepokrivene žene mogu
    to je moja poanta koju neke žene ovdje teško prihvaćaju

no, ako je to ženama ok
    tko smo mi forumašice s Rode da se bunimo

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ako je ovo pitanje, kod pedofila je okidać činjenica da je netko nevino bespomočno dijete golo ili u burci, njima je svejedno. Joj nemojmo tamo samo se uzrujam jer bi pedofile sve povješala...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vjerujem da će ovaj zakon omogućiti da xy žena koje žive u Francuskoj može normalno gledati i disati, barem dok su vanka. Ako su ranije dobivale doma batine, naravno da im skidanje burke tu neće pomoći.
    Uostalom, iz nekog su razloga doselili u Francusku, to je sad njihova domovina, a tu se s tim stilom odijevanja ženama znatno teže integrirati u društvo (kao što je pomikaki već spomenula). Nije da su im zabranili burke u Afganistanu.
    Tako da se nimalo ne slažem s ovim tvojim dramatičnim pasusom o ljudskim pravima i demokraciji.
    A ne znam, onda ne razumijemo demokraciju i ljudska prava na isti način.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    ima nikaba kod kojih se ne vide oci...sve zene sljedbenice Selafijskog reda s kojima sam se ja susretala ( i radila) su nosile takav nikab kod kojeg se ne vide oči.

http://www.bhdani.com/arhiva/243/t24304.shtml

disclamer: nisam za zabranu istog ni u bih ni u francuskoj. Ja sam za nesto drugo ali sam se vec odjavila sa teme.

Zvanicni stav Islamske Zajednice u BiH po pitanju nošenja nikaba
    http://www.rijaset.ba/index.php?opti...tus&Itemid=139
    Ok, sad kužim zašto su zabranili ni nikab i burku... džaba što nosiš nikab ak i kod njega oči mogu biti pokrivene

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vjera ili obicaji (kao i kod burke, ako sam dobro informirana ovdasnjim tiskom) u mnogim zemljama afrike nalaze obrezivanje djevojcica. pa je to eto u zapadnim zemljama u kojima zive pripadnici koji sljede te naputke, zakonom zabranjeno. na srecu.
    pa mi u tom kontekstu argument da vjera ili obicaji nesto nalazu, pogotovo ako se to kosi s nasim zapadnim kodeksima ljudskih prava i demokracije, bas i nije neki argument.

da je tema, te pro i contra kompleksna i teska, jasno je svima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerujem da će ovaj zakon omogućiti da xy žena koje žive u Francuskoj može normalno gledati i disati, barem dok su vanka.
    Nazalost, posljedica ovog zakona nece biti da zene skinu burku kad idu van, nego nece uopce izlaziti, nece se nikad integrirati u drustvo, a samim tim, najvejrojatnije nece ni njihova djeca. Samo su ih pomeli po tepih, odnosno maknuli s ulice. Ucinili da ne postoje.

Ne svidja mi se ni burka ni nikab, kao sto je cini mi se Zdenka napisala na pocetku, zelim ljudima vidjeti lice. Vazno mi je to. Ali ne vidim kako ce ovaj zakon tome pridonijeti.
    Posljednje uređivanje od marta : 20.07.2010. at 10:28

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    vjera ili obicaji (kao i kod burke, ako sam dobro informirana ovdasnjim tiskom) u mnogim zemljama afrike nalaze obrezivanje djevojcica. pa je to eto u zapadnim zemljama u kojima zive pripadnici koji sljede te naputke, zakonom zabranjeno. na srecu.
    pa mi u tom kontekstu argument da vjera ili obicaji nesto nalazu, pogotovo ako se to kosi s nasim zapadnim kodeksima ljudskih prava i demokracije, bas i nije neki argument.

da je tema, te pro i contra kompleksna i teska, jasno je svima.
    S ovim se potpuno slažem.

Da marta, najvjerojatnije si u pravu, nažalost...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Samo su ih pomeli po tepih, odnosno maknuli s ulice. Ucinili da ne postoje.
    pa ja sve nadobudno vjerujem da ni to ne može potrajati vječno.
    ako se netko ima pobuniti protiv toga, to je isključivo onaj koga se tiče
    po mom mišljenju veće su šanse da se nešto pokrene u francuskoj nego u državi gdje su svi pokriveni i za drugo se ne zna i ne želi se znati

stasat će i druge generacije muslimana koje bi, pod utjecajem države u kojoj žive ipak mogli drugačije gledati na problem svoje zatočene sestre.. pa ne razmišljaju svi isto! (ne mislim da će pri tome prisvojiti zapadnjačko i odbaciti svoje)

osobno mi je teško vjerovati da netko želi biti zatočen....
    pod burkom ili u kući... zar je to važno?
    ali ako ne želi, da će to šutke prihvatiti kako za svoju, tako i za njihovu djecu
    bar tamo gdje to ljudskim zakonom ne mora

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Slažem se s AdioMare.
    Naišla sam na ovu sliku neke večeri, zamislila sam se nad njom, a lijepo se uklapa u AM-in post

http://farm1.static.flickr.com/39/21...acabaa2e_o.jpg

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AdioMare, meni je predugo sve sto ne stane u moj zivotni vijek.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa je, marta, i meni
    ali postoji i životni vijek moje kćeri koji se preklapa s mojim
    meni jednako važan i važniji

mislim da ne treba biti malodušan i u startu odbacivati nešto čemu treba xy vremena da sazrije
    negdje 5 godina, negdje 50, a netko će možda jedva dočekati

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

AdioMare, i ja volim biti optimist.
    I vjerujem da će se na ovaj način nešto postići, odmah zasigurno ne, ali u budućnosti... Iskreno se nadam.

Svimbi, to je to.
    Nitko svojevoljno ne bira zatvor. I stoga mi je zaista besmisleno opravdavati taj način zlostavljanja, ili, još gore, smatrati da na taj način žena postiže svoju emancipaciju, jer eto - ona je sama "izabrala" zatvor kao najbolju opciju za sebe.
    Zlostavljanje je zlostavljanje, pa makar ono bilo dio nečije tradicije ili vjere (najbolji primjer je obrezivanje djevojčica u Africi, ali bome i burke)

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

seni je dala sjajan primjer. nekima je i obrezivanje djevojčica tradicija. a takva se tradicija ne može tolerirati.

granica tolerancije (zapada) po pitanju burke ovdje se mora pomaknuti unazad. jer potpuno skrivanje identiteta je negiranje osobe, bila ona muška ili ženska. po meni te su žene, doista, uvijek u zatvoru, izlazile ili neizlazile na ulicu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    granica tolerancije (zapada) po pitanju burke ovdje se mora pomaknuti unazad. jer potpuno skrivanje identiteta je negiranje osobe, bila ona muška ili ženska. po meni te su žene, doista, uvijek u zatvoru, izlazile ili neizlazile na ulicu.
    Slazem se, samo ne vjerujem da se to moze rijesiti zakonskom zabranom.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali, marta, kako riješiti?
    Slažem se da samim donošenjem zakona nitko neće prestati razmišljati (i, još gore, djelovati) na određeni način, ali nije li to dobar prvi korak, onako kako je opisala AM?
    Ako ništa, nepoštivanje zakona uglavnom dovodi do određenih sankcija (sad mi je doista žao što nemam tekst toga zakona ispred sebe), pa ako barem ispuni tu represivnu svrhu, bit će dobro za početak.
    Niti jedan zakon još nije uspio promijeniti ono što se dešava iza zatvorenih vrata nečijeg doma, međutim, od NEKUDA mora se početi.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Marta, koje bi po tebi bilo bolje rješenje?

Edit: Svimbi me preduhitrila i svimbam joj svaku riječ
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 20.07.2010. at 12:29

choco avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Svake godine gledam kako prolaze kamioni sa omladinom koja plese,skoro svi su goli,cupavi,nasminkani....muzika tresti a oni nose plakate za legalizovanje marihuane.Demonstracije su najavljene,pa ih policija fino cuva.
    Malac me pita"mama,sta je onaj spanac na slikama"??
    Sta da mu kazem?Da je to "trava od koje se bolje spava" ili se bolje zivi...I zbog cega je normalno da djeca onako samouvjereno vriste i traze da se zakon promijeni?
    Garant je to dio demokratije...?
    Po ulicama nakon ponoci setaju dame koje prodaju tijelo i niko se ne ljuti?Da li nju tjeraju da to radi,da li je svojevoljno izabrala?To je moderno,svi navikli na to?Pa i Julia Roberts se proslavila takvom ulogom,da na kraju filma niko ni pomislio nije sta je bila prije.Bitno da je Richard cool
    A vodi se polemika o ugnjetavanju prava zene koja je izabrala da zivi skromno,povuceno?
    Najveci fazon je sto je to tako mali procenat zena a zakoni se lome oko njih???????Zasto?Zato sto sljedbenicima Bushove politike treba po jedna takva sprica skretanja paznje sa pravih problema.
    Zatalasaj javnost i uzivaj.A bas prije zabrana burke desila se (sasvim slucajno,kao)pljacka banke i (zamisli)bili su obuceni tako i tako.E,nece vise..sad cemo mi to da sredimo i da spasimo(usput) generacije muslimanskih zena koje zive potlaceno,koje muskarci biju i tjeraju da oblace ovo i ono.
    Uf!!!!!!
    Sve je politika.
    Sta li bi se desilo da jevrejske zene nose burke i da im neko zabrani?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj choco prvotno napisa Vidi poruku
    Malac me pita"mama,sta je onaj spanac na slikama"??
    Sta da mu kazem?Da je to "trava od koje se bolje spava" ili se bolje zivi...I zbog cega je normalno da djeca onako samouvjereno vriste i traze da se zakon promijeni?
    Garant je to dio demokratije...?
    imaš li odgovor i na suprotno pitanje?
    što da ja odgovorim svojoj djeci na jednako takav ekstrem?
    to te ja pitam
    nadam se da se slažemo da ništa što je pretjerano nije dobro

Citiraj choco prvotno napisa Vidi poruku
    Sta li bi se desilo da jevrejske zene nose burke i da im neko zabrani?
    šta bi se desilo?
    pa ne nose ni sve muslimanke burke
    evo ja znam jednu, jako dobro je znam, prijateljica mi je

nije važno tko ju nosi, nego zašto je nosi
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 20.07.2010. at 13:15

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    nije važno tko ju nosi, nego zašto je nosi
    evo pointa!

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

a zašto se spominju Židovi, a ne recimo Kinezi

i da, prosvjed zbog neslaganja s nekim zakonom je dio demokracije.
    svi kojima smeta zakon o burki slobodni su (uz prijavu) organizirati prosvjed pred francuskim veleposlanstvom ili drugdje gdje žele.

pa ću ja mojoj djeci objašnjavati da nisu maškare, već da su te osobe pokrivene, jer su tako izabrale.

Stranica 11 od 16 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •