Moji klinci, kao i vaši, imaju vlastitu odjeću koju dijelom mogu odabrati (ne čekaju brata iz smjene da se obuku u njegovo, pa u školu, kako je to bilo kod njihovih dida i baka), preferencije u tenisicama (unutar okvira, ali ipak između 5 tenisica smije odabrati), crtići svih vrsta, hrpe igračaka (iako sam ja među strožim i oskudnijim mamama po tom pitanju).
Nisu željni ničega (osim žestokog junk fooda, i McDonaldsa, to ne odbijaju, makar mala zna i to ostaviti na tanjuru...), i nema garancije da će klopu entuzijastično pojesti. Ja se sjećam Twixa kad smo ga dobili iz Duty Freeja, jeo si dok ti nije pozlilo. Oni načnu, pa neće. ILi npr. dukatino - par dana jedu, a onda im dosadi... Jedu dobro, ne mogu reći, nego hoću reći da nemaju onu svijest o tome kako je sve što imaju - obilje i izvolijevaju. Ne da ja nudim više obroka ili nešto, nego jednostavno im ne pada na um da sve to što oni imaju na raspolaganju nije zdravo za gotovo.
Imaju svoju slatko uređenu sobicu - prosječno, niš ekstra, ali imaju fora zidove, naljepnice, zastorčić i lustere u dječjem stilu... Padne mi mrak na oči kad briju da bi nanovo uređivali sobu - jer su vidjeli u reklamnim letcima koje nam ostave u lesi... pa diskusije oko kupovine novih igračaka. Ovaj bi radije one likove, mala bi one, i selili bi se u drugu sobu da mogu bolje ureditiVide to po letcima, te muška soba, ženska, kod drugih, pa dobiju ideje...
Sve je na gumb, i ponekad mi bude krivo što ne znaju kak je to nosit drva i čekat da se kuća zagrije, čekat u redu za banane, i imat istu majicu kao pola razreda, koja ti se zapravo ne sviđa, i onda padneš u nesvijest kad dobiješ nešto sa sličicom ili tako nešto.
Meni se srce stisne kad vidim kako objektivno nikakva kvaliteta života ne usrećuje čovjeka, ako nema zahvalnosti, a ne znam kako bih ovu djecu učila zahvalnosti, kad oni misle da se dijete rađa s pravom na sobu, naljepnice, dekicom na superheroja, tortom u obliku munjevitog jurića, svjetleće tenisice i autić od 60 kn nakon kino projekcije (u kinu mrak kojem oni ipak nađu neku zamjerku jer se nikad nisu smrzli na drvenim stolcima negrijanog provincijskog kina)...
Kak vi to radite?