Stranica 1 od 11 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 550

Tema: "Svi oni koji idu vani nek se jave ministru" (ne samo oni)

 1. #1
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno "Svi oni koji idu vani nek se jave ministru" (ne samo oni)

  To je izjavio ministar milinovic danas

  pogledajte
  http://dulist.hr/content/view/8632/128/
  i
  http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n1

  A ja bih dodala - svi oni koji bi htjeli ici van a nemaju novaca - nek mu se jave i objasne sta nije u redu u Hrvatskoj!!!

  pisite njemu, ali OBAVEZNO i na medije - jer on svoju mejl adresu uopce ne cita kad ne spominje protivljenje zakonu

  rtl-vijesti@rtl.hr
  <img alt="" border="0">redakcija@jutarnji.hr,
  <img alt="" border="0">gl.urednik@vecernji.net, sandra.veljkovic@vecernji.net

  Ministarstvo zdravstva:
  <img alt="" border="0">darko.milinovic@mzss.hr
  Ante-Zvonimir.Golem@mzss.hr

  Novi List:
  vesna.roller@zg.t-com.hr

  Jutarnji List
  jutarnji_list@eph.hr

 2. #2
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  Jos bolje:

  saljite pismo PREPORUCENO S POVRATNICOM

  naslovite ga na milinovica
  ZNACI GORE PISE NA RUKE MINISTAR

  a posaljite ga na paznju sljedecima
  znaci dolje na dnu pisma napisite na paznju:
  (tako da on vidi da je poslano svima navedenima)

  PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE
  PREMIJERKA
  UDRUGA RODA
  SABOR RH
  SDP
  HSLS
  (jer su to dvije jedine stranke koje zele mijenjat zakon, ako ih ima vise, saljite i njima)
  SVE NAVEDENE NOVINE

  U DOPISU NAPISITE DA MU PISETE ZBOG NJEGOVA POZIVA I IGNORIRANJA SVIH DOSADASNJIH PISAMA KOJE STE MU POSLALI
  svima ostalima saljite faxom ili mailom, dakle neku ekolosku i jeftinu opciju
  njemu saljite ovako da imate dokaz

 3. #3
  missixty avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Postovi
  187

  Početno

  Draga Pino, da te nema trebalo bi te izmisliti! Hvala ti od srca za sve!
  Idem pisati...

 4. #4
  Osoblje foruma BHany avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2006
  Postovi
  5,203

  Početno

  pišimo
  ne zaboravite napisati da ne idete (ili želite ići) van zato što 16 puta niste uspjeli ovdje
  napišite ukratko svoju povijest bolesti i zašto hoćete u inozemstvo

 5. #5
  Kadauna avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2006
  Postovi
  7,345

  Početno

  evo idemo i ja pisati,

 6. #6
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  ili pisite i naglasite koliko ste dobili jajnih stanica i koliko vam se oplodilo vani ILI prije zakona
  i usporedite to s ovim sada nakon zakona

 7. #7
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  da jos dodam - mozda bi bilo uputno koju recenicu napisati i vlastitim rukopisom da se vidi da te poruke ne salje samo jedna osoba

 8. #8
  Gabi25 avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Postovi
  3,376

  Početno

  Ja sam već napisala i poslala svima navedenima.
  Hvala pino

  Mogu li ovdje kopirati svoj mail koji sam im poslala?

 9. #9
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  Naravno Gabi25 i hvala!!! Bilo bi super sva pisma skupiti!

 10. #10
  Gabi25 avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Postovi
  3,376

  Početno

  Poslano svima navedenima u mailu od pino

  Poštovani ministre Milinović,

  kada nas već pozivate da Vam se javimo, nećemo zanemariti taj poziv. I iako smo Vam već puno puta pisali, nismo dobili odgovor od Vas a naša pisma vjerojatno ste okarakterizirali kao ''pisma podrške''. A ona su bila sve samo ne pisma podrške.
  Dakle, ja imam 26 godina, moj suprug 25. Želimo bebu već 3 godine. Imali smo jednu vanmateričnu trudnoću nakon koje mi je odstranjen jedan jajovod a drugi je u potpunosti začepljen. To je ukratko naša dijagnoza. U RH smo prošli kroz 3 postupka. Ni jedan nije bio uspješan. U prvom imali smo samo jednu jajnu stanicu (zbog novopropisane blage stimulacije), u drugom niti jednu stanicu a u trećem postupku (pod hormonalnom stimulacijom) dobili smo 14 jajnih stanica. Oplodili su samo 3, kao što Vaš novi zakon nalaže ali do trudnoće nije došlo.
  E pa poštovani ministre, moj suprug i ja u prosincu ove godine odlazimo u Maribor na postupak IVF baš iz tog razloga- da nam je zakon omogućio oplodnju svih 14 stanica šanse bi nam bile puno veće, a i u slučaju neuspjeha zasigurno bismo imali zamrznutih embrija iz kojih bi nam opet bile veće šanse za postizanje trudnoće nego iz zamrznutih jajni stanica. Odlazimo u Maribor jer ne želimo da se na nama vrše eksperimenti odmrzavanja jajnih stanica, ne želimo skupljati potvrde psihijatra i pravnika, ne želimo da nas oni okarakteriziraju kao ''podobne'' roditelje jer mi to jesmo, ne želimo da nas ova država drži građanima drugog reda. I ne želimo da nas Vi omalovažavate svojim izjavama u medijima u kojem tvrdite kako je ovaj zakon odličan i kako je postotak trudnoća veći. Ne želimo to jer znamo da to nije istina. MI SAMO ŽELIMO BITI RODITELJI, a Vaš zakon nas u tome sprječava.

 11. #11
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  Ja sam napisala cijelu litaniju! Valjda će netko i procitati!

 12. #12
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  Ovo je moje pismo

  Ministre Milinoviću,  Pitate pacijente zašto oni žele ići van na liječenje neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom. Ja ću vam na svom primjeru objasniti zašto ja nikad ne bih pristala na liječenje neplodnosti u uvjetima koji zahvaljujući vašem nepravednom zakonu i pretpostavljam da na liječenju u Hrvatskoj ostaju oni
  • Koji nemaju novaca za otići van (95% pacijentica?) ili nemaju novaca za više od 1-2 postupka usprkos najvećim odricanjima (a statistički ne mogu svi uspjeti niti vani)
  • Koji nemaju više od tri jajne stanice ni kod najjačih stimulacija (oko 10% pacijentica?)
  • Koji još nisu nikad bili u postupku pa ne znaju kako će reagirati na lijekove niti da li će njihovi zameci biti dobre kvalitete – a nekima jamačno hoće i takvima će tri jajne stanice biti dovoljne (30% pacijentica?)
  • Koji čekanje na postupke vani žele prikratiti još jednim postupkom u zdravstvenom sustavu čije osiguranje plaćaju jer je i mala šansa za uspjeh bolja od 0% i jer je čekanje na postupak psihički vrlo teško

  A sad moj primjer: ja sam u 4 svježa postupka i jednom smrznutom postupku dobila 31 oplođenu jajnu stanicu, i jednu jedinu očajno željenu i beskrajno voljenu bebu. Tek 12 zametaka je preživilo do 3. Ili 5. dana, kad su bili vraćeni meni. Od tih 12 zametaka koji su meni vraćeni (u 5 navrata) nastala je jedna beba. Po vašem zakonu se smiju oploditi samo 3 jajne stanice po postupku, dakle meni bi trebalo barem 10 postupaka do bebe umjesto 4 (3 puta po 10 postupaka je 30 jajnih stanica). Meni je svaki neuspješni postupak užasno teško pao i rekli smo da nećemo pokušavati više od 5 puta.  Da smo se liječili u Hrvatskoj po vašem zakonu, mi bismo ostali bez djece.


  A ovo je izjavio doktor iz moje klinike nakon što sam mu objasnila hrvatski zakon: „You may want to look outside of Croatia for treatment.“ Odnosno „Potražite liječenje van Hrvatske.
  http://forums.haveababy.com/index.ph...dpost&p=128735

  S ne-poštovanjem,
  xxx


  PS. U samo jednom postupku od 4 postupka sam imala zametke za zamrznuti iako sam uvijek imala po 7 ili više jajnih stanica, i sve su se pokušale oploditi, a ne samo tri. Po svoja dva zamrznuta zametka u zadnjem uspješnom postupku sam se vratila, iako ne smatram da je zametak osoba od začeća, ali vratili smo se jer su to naša POTENCIJALNA djeca i nitko ih ne voli više od mene.

 13. #13
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  Ministre Milinoviću, pozvali ste nas, neplodne parove da Vam kažemo zašto idemo u inozemstvo na lijecenje neplodnosti.
  Moj suprug i ja idemo 14.travnja u Maribor zato što Vaš zakon koji limitira oplodnju 3 jajne stanice bez mogućnosti zamrzavanja zametaka za mene, koja bolujem od sindroma policisticnih jajnika (PCOS u daljnjem tekstu), nije ni blizu optimalnog lijecenja. Vama kao ginekologu je poznata problematika ove bolesti (barem bi trebala biti!) tako da znate da je veliki rizik od hiperstimulacije koja vrlo cesto zahtjeva odgađanje transfera embrija, a po Vašem zakonu takva situacija bi za mene znacila potpuni neuspjeh postupka (upravo zbog nemogćnosti zamrzavanja embrija), a nakon primljenih 30 i više ampula hormona. Ako niste još potpuno zaboravili ginekologiju, onda zasigurno znate da je ženama sa PCOS puno teže doći do kvalitetnih jajnih stanica što dodatno komplicira sami postupak,a po Vašem zakonu je skoro pa nemoguće ostvariti trudnoću, jer svima nam je poznato da biolozi nemaju nikakvu mogućnost probira, tj, kriterije koji bi im omogućili prepoznavanje baš te tri js koje bi mogle uroditi trudnoćom. Sada ćete reći-"pa višak stanica dobivenih hormonskom stimulacojom mogu se zamrznuti za neki od sljedećih pokušaja!". Nažalost, praksa proteklih 9 mjeseci u ovoj jadnoj , neliberalnoj i nazadnoj državi je pokazala da se i js vrlo rijetko zamrzavaju radi skupoće samog potupka, a minimalne šanse za trudnoću iz istih. To dokazuju i samo tri trudnoće iz takvog postupka u 9 mjeseci koliko je na snazi Vaš katastrofalan zakon! Ne zacuđuje nas onda odluka naših lijecnika i biologa da se takav postupak provodi rijetko zbog skupoće, kada ionako niste ispoštovali obećanje "financijske injekcije" za humanu reprodukciju što se vidi već sada u našim klinikama koje nemaju ili dovoljno lijekova, ili nemaju mogućnost odabira najboljeg lijeka što rezultira istim, preblagim protokolima za sve pacijentice neovisno o dijagnozi.
  Stigmatizaciju koju sustavno provodite na neplodnim parovima obaveznim "psihijatrijskim vještacenjem" kojega popularno zovete Psihološko savjetovanje, a nadilazi granicu razuma, protuustavno je i ne postoji ni za jedno drugo lijecenje osim nepolodnosti, neću ni spominjati.

  I da ne nabrajam dalje, dovoljno je reći, da moj surug i ja idemo u Maribor zato što su nam tamo šanse za zaceće oko 40%, a u Hrvatskoj, po Vašem zakonu 15% i manje.

  Eto, hvala Vam, Ministre, što ste moju realnost i realnost svih drugih neplodnih parova pretvorili u pakao, što ste nas stigmatizirali na najgori mogući nacin u našoj domovini. Ocito ste davno zaboravili, ako ste ih ikada i imali, ideale mladog lijecnika koji ponosno polaže Hipokratovu zakletvu i obećaje -Primum nil nocere (Prvo, ne naudi! ) Ah, kako je moć slatka i jaca od bilo kojeg svjetonazora!

  Hvala, Ministre zdravstva!!

  Na pažnju:
  PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE
  PREMIJERKA
  UDRUGA RODA
  SABOR RH
  SDP
  HSLS
  sve dnevne novine.

 14. #14

 15. #15
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  otkomentirajte mi moje pismo.Poslala sam jednu verziju, puno blažu i uglavnom, onako, bez osobne note...
  više statisticki nastrojenu...kako vam se ova cini...?
  bojim se da je malo preagresivno...

 16. #16
  Kadauna avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2006
  Postovi
  7,345

  Početno

  nije preoštor, zašto bi bilo. Meni je ok. Sve si napisala ) i osobno je!

 17. #17
  Osoblje foruma BHany avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2006
  Postovi
  5,203

  Početno

  zedra, meni je ovo odlično

 18. #18
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  svatko tko je bio na propalom postupku po novom zakonu, svatko tko može usporediti postupak prije zakona s onim nakon zakona... napisite mu par rečenica zašto liječenje u Hrvatskoj, s ograničenjem oplodnje na 3 jajne stanice - zašto ne odgovara smjernicama najbolje prakse.

  Ako ste imali otkazani postupak, ako vam se jajne stanice nisu oplodile - svi vi imate pravo priželjkivati liječenje kakvo je u Sloveniji... pišite...

 19. #19
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  Bilo bi dobro kad bi nekako mogli, kao pino tvoj ijrcnik u SAD, iznaći komenare drugih strcnjaa na ovu ludost, pogotovo ta tvrdnju
  debilinovića kako je uspjeh porastao?? pa zar ne bi svi u svijetu onda tako radili??

 20. #20
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  joj, kakav sam post poslala...nadam se da ga razumijete...
  drugih strucnjaka...lijecnik u SAD-u...itd...
  sorry

 21. #21

  Datum pristupanja
  May 2007
  Lokacija
  Slavonski Brod
  Postovi
  1,591

  Početno

  Tek sad ovo vidim, naravno da se trebamo svi odazvati ovom ministrovom pozivu, najmanje sto mozemo je napisati mu pismo, svaka od nas mu ima sto za reci.Pino kao uvijek odlicna ideja za slati mu preporuceno s povratnicom, ako treba i fotografirati pisma da ne moze reci da su to pisma podrske.Cim srocim svoje napisat cu vam ga i ovdje, pokusat cu da bude kratko i jasno.

 22. #22

  Datum pristupanja
  Mar 2007
  Lokacija
  Rijeka
  Postovi
  2,326

  Početno

  Postovani ministre Milinovic,

  Ovim se javljamo na vas poziv upucen danas putem novinara svim parovima koji idu u inozemstvo zbog lijecenja neplodnosti, kako bi vam i osobno naveli neke od razloga zbog kojih to i sami cinimo.

  Na odlazak u inozemstvo idemo zato sto nam je u Hrvatskoj otezan nas cilj stvaranja potomstva. U inozemstvu je to jednostavnije, kao sto je i u Hrvatskoj bilo jednostavnije prije donosenja Zakona o medicinskoj oplodnji. U inozemstvu se oplodjuju sve jajne stanice koje se u stimuliranom postupku pridobiju. S pokusajem oplodnje svih jajnih stanice omogucen je prirodni odabir onih jajnih stanica koje imaju najveci potencijal za oplodnju i razvoj. Takodjer, u jednom postupku stimulacije moguce je stvaranje vise zametake i transfer samo jednog, najboljeg. Time se izbjegava rizik viseplodne trudnoce, dok se preostali zameci mogu zamrznuti i iskoristiti prilikom slijedeceg pokusaja.

  Ne vjerujemo da ljudska ruka moze izabrati najbolju jajnu stanicu i najbolji spermij kao sto to moze uciniti priroda, a osobno nemamo nikakvih moralnih ni svjetonazorskih problema sa zamrzavanjem zametaka. Svojim cinom zelimo pokazati nase ne slaganje sa Zakonom o medicinskoj oplodnji koji nam otezava stvaranje potomstva i namece nama strana svjetonazorska uvjerenja.

  S postovanjem,


  xx i xy

  Poslala na sve adrese koje je navela bublica3. bublice3 hvala na popisu!


 23. #23
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  imamo dokaze protiv zakona... neki su ovdje http://potpomognutaoplodnja.info/ind...d=74&Itemid=88

  imas transkript emisije Paralele od 30.9.2009. gdje su se izjasnili Mardesic, pa jedan iz Poljske, pa jedan iz Belgije... ima misljenja poprilicno... ima i Vlaisavljevic...

 24. #24
  Nene2 avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Lokacija
  Split
  Postovi
  1,044

  Početno

  Ja moram u 2 dijela:

  PISMO MINISTRU MILINOVIĆU


  Poštovani ministre!
  Pišem Vam po ne znam koji put, ali prvi put na Vaš osobni poziv.
  Budući ste izjavili da poznajete samo tri, četiri slučaja odlaska bračnih parova u inozemstvo, ne preostaje mi ništa drugo nego pretpostaviti da nekim čudom, slučajem ili namjerom pisma neplodnih parova u Hrvatskoj jednostavno ne dopiru do Vas. Vi zasigurno znate zašto, samo to ne želite otkriti hrvatskoj javnosti.
  Mediji su prenijeli Vaš poziv da Vam se direktno javimo da vidite iz kojih razloga odlazimo vani na liječenje i da pričamo ispred kamera.
  Big Brother format izlaganja svoje obitelji i raspravljanje o medicinskoj dijagnozi mog supruga pred višemilijunskim gledateljstvom ipak nisu moj izbor, stoga Vam pišem u nadi da ćete ovaj put moje pismo ipak pročitati.


  Želim Vam prvo objasniti da odlazak u inozemstvo na liječenje neplodnosti nije kod svih parova koji se bore s neplodnošću izbor, budući da liječenje od nekoliko tisuća eura nije svima dostupno, tako da kod mnogih parova ono ostaje samo želja, san...a dok sanjaju neka bolja vremena ili bolje zakone mnogi od njih i neće ostvariti roditeljstvo u svojoj domovini. Zašto?

  Pokušat ću Vam kao potpuni laik u medicini otkriti slijed koji je osobno mene i mog supruga doveo do zaključka da Vaš zakon nije optimalan niti human i da se dok je on na snazi ne želimo liječiti u Hrvatskoj.

  Počnimo od početka ili recimo od predstavljanja Zakona u lipnju 2009.g. kada je osmero eminentnih stručnjaka iz područja reproduktivne medicine, pedijatrije i genetike - članova Hrvatskog Liječničkog Zbora (HLZ) dopisom tražilo da se zakon napiše ponovo, uz konzultaciju struke.

  Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, dr. Velimir Šimunić 8.lipnja 2009. poslao Vam je pismo u kojem je decidirano izjavio da s takvim zakonom očekuje poteškoće i slabije rezultate i da prema današnjim standardima to nije najbolji način liječenja neplodnosti.

  Magistar biologije i pionir na području izvantjelesne oplodnje g.Alfred Kniewald, upozoravao Vas je da biolog-embriolog kao odgovorna osoba nije u stanju, kao uostalom i nitko, odrediti genetičku vrijednost, kvalitetu jajnih stanica morfološki, a 35 do 40 posto jajnih stanica u prosjeku je genetički 'neispravno'. Odlukom o odabiru samo tri jajne stanice za oplodnju postavlja ga se u ulogu Boga, dovodi njegovu svijest i savjest u konflikt s moralom i etikom. Niti jedan od svih ginekologa svijeta iz struke nije u stanju ciklus žene hormonski stimulirati na taj način da na jajniku potakne rast samo tri folikula. Hormonska stimulacija i priprema jajnika za aspiraciju fulikula je nepredvidiva i zakonom neodrediva, a broj aspiriranih jajnih stanica kreće se izraženo u brojkama od 0 do 30, u prosjeku devet po ciklusu.
  Zamrzavanje jajnih stanica, odnosno krioprezervacija, kakvu jedinu dozvoljava Zakon o medicinskoj oplodnji, tehnički je moguća, ali ne i dovoljno uspješna. Uspješnost oplodnje odmrznutih jajnih stanica računa se sa 6 posto. Uspješnost pri daljnjem razvoju stanica u zamrznutom stadiju prije rekombinacije genoma, dakle predembrija, do devet puta je veća - 70 posto.

  A neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka na području reproduktivne medicine rekli su sljedeće:
  Profesor Veljko Vlaisavljević, predstojnik Odjela za reproduktivnu medicinu Mariborskog kliničkog centra, član ESHRE (Europsko udruženje za humanu reprodukciju):
  "Metoda zamrzavanja jajnih stanica vrijedi još danas kao eksperimentalna metoda. Mislim da u svijetu danas nikako ne možemo reći da je to metoda koja je u kliničkoj praksi. Čak i tamo gdje je bila u Italiji, taj dio je u biti promijenjen jer Italija više nije među državama koje bi to forsirale, odnosno rješavale na taj način.
  Naime, vrijedi da to nije adekvatna zamjena metodama zamrzavanja embriona i to je i nekako stajalište naše Evropske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju... Ne treba zaboraviti da iza toga stoje mnoge industrijske želje, znači onih koji proizvode sve potrebno za taj dio priče, da tako kažem, a prije svega stoje interesi kompanija koje se bave zamrzavanjem jajnih stanica zbog donacije i zamrzavanjem jajnih stanica iz socijalnih uzroka - što u biti više nema nikakve veze sa liječenjem."
  Prof. dr. Paul Devroey, ravnatelj Centra za reproduktivnu medicinu u Bruxellesu, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za reproduktivnu medicinu:
  "U našoj klinici postupak zamrzavanja embrija veoma je važan jer, ne zaboravite, postoji jedna tehnička stvar: maternica mnogo bolje u prirodnim uvjetima prima smrznuti embrij nego što stimulirana maternica prima svježi embrij."
  "Istina je da će možda u sljedećih pet godina, kada medicina dozna više o smrznutim jajašcima, to postati rutinska praksa. No, morate imati na umu, bude li tako, da će se sve oplodnje provoditi ovim jajašcima koja sada čekaju. Kad izvadite pet jajašaca, nikad ne znate koje će biti oplođeno jer to ovisi o njegovim unutarnjim svojstvima. Pojednostavljeno je, dakle, razmišljanje da će zamrzavanje jajašaca riješiti problem smrznutih embrija. Mislim da to nije točno."
  Docent dr. Tonko Mardešić, vodeći stručnjak u Češkoj:
  Novinarka: "Tko sve ima pravo na postupak umjetne oplodnje u Češkoj? Postoje li kakva ograničenja?"
  Dr. Mardešić: "Vi ste već spomenula da Češka ima liberalnu legislativu što se ove terapije tiče. Na drugu stranu, istina je da imamo vrlo strogo regulirano kako se pazi na kvalitet medicinskog rada što naravno stvara vrlo atraktivnu kondiciju za pacijente. Što se naše legislative tiče, u stvari možemo raditi sve što pruža potpomognuta oplodnja za naše pacijente, osim inseminacije spermijima donatora lezbijske žene ili kod žena bez partnera i naravno, ne možemo raditi surogatno majčinstvo. To je sve to što nije dozvoljeno."
  Novinarka: "Najvažnije pitanje u Hrvatskoj nakon donošenja novog zakona jest je li metoda zamrzavanja jajnih stanica adekvatna zamjena za metodu zamrzavanja zametaka? Koje je vaše mišljenje?"
  Dr. Mardešić: "Moram jasno da kažem da nije jer apsolutno nije problem da se zamrzavaju embrioni i da se zamrzavaju spermiji. Smrzavanje embriona je vrlo uspješno i kod nas recimo jedna trećina svih trudnoća polazi od te metode. Međutim, smrzavanje jajnih ćelija to je relativno vrlo komplicirana stvar i ne ovisi to od tehnike nego od biologije. Znači, mislim, istina je da to se može raditi, međutim ni malo se to ne može uspoređivati sa smrzavanjem embriona."
  Novinarka: "Mislite li da je u jednom postupku dovoljna oplodnja triju jajnih stanica?"
  Dr. Mardešić: "To je stvar vrlo restriktivne legislative kao što to vidimo u Njemačkoj ili u Italiji, a rezultat toga je da pacijenti odlaze i traže terapiju u zemljama gdje njima pružaju veću šansu za uspješnu terapiju. Jer istina je da nije jednostavno već na početku odrediti koja, koje tri jajne ćelije su one najbolje, najkvalitetnije, najpogodnije za fertilizaciju, a ovisno o tome nikad se ne zna kakav će biti kvalitet embriona. Znači, mislim, to nije nešto novo, to postoji u nekim zemljama, međutim to 100 posto ograničava šansu za uspješnu terapiju."
  Novinarka: "U Češkoj je dopušteno zamrzavanje zametaka. Koliko ih se i do kada čuva?"
  Dr. Mardešić:"Zamrzavanje je naravno dopušteno i ja sam već spomenuo da to je svakodnevni sastavni dio našeg rada. Jer mi obično vraćamo pacijentima najviše 2 embriona jer smatramo da to njima daje najveću šansu za uspješnu terapiju i ujedno i najmanji rizik višeplodne trudnoće. A svi ostali embrioni koji su dobrog kvaliteta se smrzavaju. A naša legislativa nema ograničenja što se tiče vremena do kada mogu biti embrioni smrznuti."
  Novinarka: "Koliko se godišnje u Češkoj obavi postupaka umjetne oplodnje i koliki je uspjeh?"
  Dr. Mardešić: "Što se tiče uspješnosti terapije kad se vraćaju, transferiraju friški embrioni onda to se kreće, barem u našem Centru, između 37- 40%. Sa smrznutim embrionima uspješnost je 29-30%."
  Novinarka: "Jeste li vi na bilo koji način osjetili posljedice novog hrvatskog zakona?"
  Dr. Mardešić: "Jesam, sigurno. Istina je da nama dolaze parovi mogu da kažem iz cijele bivše Jugoslavije, iz raznoraznih razloga: neki zbog legislative, neki zbog uspješnosti, neki zbog para, itd. Međutim nisu, nisu nama baš puno dolazili parovi tako da kažem za običnu vantjelesnu oplodnju, a od tog vremena kada je mislim počela ova situacija u Hrvatskoj nama se sve češće javljaju parovi koje traže da njima pružimo mislim terapiju sa običnom vantjelesnom oplodnjom zbog ovih problema. Istina je da takva, da mislim ova restriktivna legislativa nikako ne može zabraniti parovima da traže terapiju koja njima treba. Mislim legislativa to njima može komplicirati, ali nikako ne može zabraniti ljudima da traže ono što njima daje ili što može njima ispuniti njihovu želju za djetetom."


 25. #25
  Nene2 avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Lokacija
  Split
  Postovi
  1,044

  Početno

  Dr. Piotr Lewandowski, voditelj najveće varšavske klinike za liječenje neplodnosti:
  "U normalnoj situaciji, u jednoj razumnoj zemlji, morate hormonalno stimulirati da dobijete oko 10 jajašaca, da dobijete 8 zametaka, da transferirate jedan ili dva, a zatim ostale treba smrznuti. Ako ih smrznete, dajete veću šansu budućima bez stimulacije, bez velike boli. U našoj klinici postigli smo 1500 trudnoća iz smrznutih zametaka. to je mnogo. I mnogo parova više ne dolazi jer su dobili jedno ili dvoje djece."
  Novinar: "A koliko ste imali uspješnih trudnoća iz smrznutih jajašaca?"
  Dr. Lewandowski:"Vrlo malo.Tri! Samo tri uspješne. Samo su dva djeteta rođena. Ta je metoda veoma slaba. Prva je pacijentica bila mlada i pri punkciji nije bilo sperme, tako da smo morali zamrznuti jajašca (ispr.), što je rezultiralo uspjehom. Ona je možda bila prva u Poljskoj koja je zatrudnjela s pomoću te metode."

  Iskreno, poštovani ministre, ne zanima me što se dogodilo na Brijunskom kongresu u rujnu 2009.g. nakon kojeg ste slavodobitno pričali o podršci struke.
  Žao mi je samo što su naši liječnici stavljeni u takav položaj u kojem ne mogu optimalno raditi ono što najbolje znaju i čemu su posvetili svoj život.

  Ja sam svoj život posvetila svom djetetu. Ona je moj Božji blagoslov i najveća nagrada za sve što smo prošli moj suprug i ja u godinama liječenja neplodnosti.
  Ona je bila 20-ti zametak u dvanaestom embriotransferu, nakon 5 godina liječenja i 6 hormonskih stimulacija. Da bih se zvala majkom, ispunktirano mi je skoro 100 folikula.
  Vratila sam se po sve svoje zamrznute embrije.
  I danas kad je Vaš Zakon na snazi, pitate me zašto bježim iz Hrvatske?

  Zato, gospodine ministre jer je iz gore navedenog očito da moj suprug (sa teškom dijagnozom neplodnosti ) i ja (koja na najblažu hormonsku stimulaciju reagiram sa puno folikula) spadamo u kategoriju pacijenata koju Vaš zakon izuzetno pogađa.

  Nama je potrebno jako puno jajnih stanica oploditi da bismo dobili kvalitetan embrij koji ima šansu postati naše dijete. Po Vašem zakonu to znači puno više hormonskih stimulacija jer dozvoljavate oplodnju samo 3 jajne stanice po jednoj.
  To znači baciti (ili kako Vi to zovete „zamrznuti“- sa postotkom uspješnosti od max 6% po stanici svejedno mi je kakav je naziv), meni dragocjene jajne stanice.

  To znači UGROZITI zdravlje jedne majke koja želi svojoj curici podariti bracu ili seku!

  A proći sve ono što Vaš zakon nalaže prije samog postupka medicinski potpomognute oplodnje, a to su potvrda psihologa, pravnika i drugo liječničko mišljenje - znači te iste roditelje PONIZITI!


  Što se mene tiče Vi možete objaviti i da je uspješnost postupaka po novom zakonu porasla i 100%. Bog nam je dao razum i njime ću se voditi.

  Ne zanimaju me ni Vaši ni svjetonazori Vaše stranke, koje ste utkali u tkivo zakona.

  Kao katolkinja ( a i većina neplodnih parova u Hrvatskoj su katolici ) vjerujem da je Bog uz mene i da on ne progovara iz Vaših usta niti iz Vaših zakona.
  Kao što nije progovarao ni iz usta svih papa koji su kroz 2000 godina svu nekrštenu djecu, male anđele slali u limb.
  O tempora, o mores!

  Nažalost, parovi koji se danas bore s neplodnošću nemaju toliko vremena.
  A ja nemam više ništa što bih Vam željela reći u ovom pismu.
  Ako nas je samo nekoliko parova koji mislimo da nam Vaš zakon šteti, nadam se da ćete naći vremena i s nama osobno porazgovarati.

  Veselim se tom razgovoru i obećajem da ću o sadržaju istog obavijestiti sve hrvatske medije i sve osobe na koje je adresiran i ovaj mail.
  Možete me kontaktirati na moju mail-adresu. Rado ću Vam poslati linkove na sve stručne informacije koje sam citirala.

  Zahvaljujem što ste me imali strpljenja saslušati,

  xy

 26. #26
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  da, sada sam procitala...Zašto novine ne pišu o tome????
  ajmo pokrenuti tu pricu...davno je bila emisija...

 27. #27
  zedra avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  743

  Početno

  Nene2, predobro!!

 28. #28
  aenea avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2006
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  2,467

  Početno

  Nene2, carice!

 29. #29
  ksena28 avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2007
  Lokacija
  Novi Zagreb
  Postovi
  3,661

  Početno

  jako sam ljuta, sad sam došla doma i ovo mi je samo kap koja je prelilala čašu... sutra ću hodat okolo s bedžom I JA IDEM U SLOVENIJU milinoviću

 30. #30
  ivica_k avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2008
  Postovi
  1,835

  Početno

  Otišlo na gore navedene adrese....

  Poštovani ministre Milinoviću,

  kako ste nas putem medija pozvali da vam se osobno obratimo, to i činimo, samo ovaj put naša poruka stiže i na adresu poštovanog gdina Predsjednika Ive Josipovića, te hrvatskih novinara, jer smo uvjereni da i oni žele znati koliko pisama i razglednica dobijate od neplodnih parova koji se liječe u inozemstvu. I njih zanima istina, naročito stoga što vi neprestano iznosite laži. Ružno je kazati, ali vi ste lažov, ministre Milinoviću. Još je ružnije slušati (a i gledati vas) kako velevažno tvrdite da je svega 3-4 para potražilo pomoć u inozmemstvu, a i sami znate da se radi barem o 3-4 stotine parova, a onih koji to žele, ali im nažalost financijska situacija ne dopušta, je daleko više. Također, vaše izjave o povećaju uspješnosti liječenja od uvođenja novog Zakona, u odnosu na prije su neozbiljne i smiješne, ponajprije jer se sami sa sobom niste dogovorili koji je to točno postotak – 2%, 3%, 4% ili 5%?!

  No, da se vratimo na razlog javljanja – zašto smo se mi odlučili pokušati ostaviti želju za roditeljstvom izvan granica Lijepe naše. Prvenstveno je to naša dijagnoza, teški oblik muške neplodnosti, i spadamo u skupinu pacijenata koje ograničenja u liječenju po vašem „modelu“ najviše pogađa. Naime, moj je suprug, u ranim 20-ima dobio bitku za život, jer je izliječio malignu bolest. Danas, 10 godina kasnije, vodimo još jednu veliku bitku – a to je ona za vlastito dijete. U dvije godine bili smo u tri postupka, od ukupno 25 jajnih stanica oplodilo ih se (samo) 9, a na svih 25 rađena je oplodnja mikroinjekcijom. Shvaćate li da su naše šanse da se od samo tri jajne stanice koje je dozvoljene oploditi u jednom ciklusu, razvije kvalitetan embrij i izvrši embriotransfer jednake nuli?! Vjerujem da shvaćate, ali ne marite. Previše smo realni, da bismo se upuštali u lutriju koju ste nam vi pripremili.

  Zato smo potegnuli na stotine kilometara od svoga doma i prošli postupak u klinici koja nam je omogućila liječenje po svjetskim standardima, a to je oplodnja svih dobivenih jajnih stanica i krioprezervacija viška kvalitetnih zametaka kako bi se povećala mogućnost začeća ukoliko ona ne bude ostvarena u tom ciklusu. Svjesni smo da postotak od 25%-30% uspješnosti objektivno nije prevelik, ali nama je vjerojatnost 1:4 da ćemo i mi jednoga dana primiti u naručje naše djetešce neprocjenjiva, i daje nam snage da trnoviti put čežnje i nadanja prolazimo uzdignute glave i puni vjere u sretan kraj ove tužne priče...i naš mpo liječnik u Hrvatskoj vjeruje da ćemo uspjeti, pomalo sjetan jer nam ne može više ponuditi osim konzultantsva, a vi ste taj koji ste mu svezali ruke.

  Vjerujem da ćemo vam još pisati, voljela bih da to bude čim prije, bilo da vam javimo vijest da smo uspjeli ostvariti trudnoću u inozemnstvu, bilo da izrazimo svoje oduševljenje kad budete završili svoju karijeru ministra.


  Lijepi pozdrav,

  ♂(31)& ♀(31)

 31. #31

  Datum pristupanja
  May 2007
  Lokacija
  Slavonski Brod
  Postovi
  1,591

  Početno

  Evo ovako sam napisala.Poslala sam mailom ministru i na sve dolenavedene adrese (CC).Takodjer zahvaljujem bublici3 na popisu jer je bilo puno brze i jednostavnije.Nadam se da je ovo ok.


  Ministre zdravstva,

  pozvali ste sve parove koji idu u nizomestvo na postupke medicinski potomognute oplodnje da vam se jave da razgovarate o tome zbog cega idu u inozemstvo.
  Osobno si nazalost ne mogu priustiti lijecenje u inozemstvu ali vam svakako zelim reci zbog cega bih isla da mogu.

  U prvom redu zbog vaseg novog zakona koji meni, 40-godisnjakinji koja je itekako svjesna smanjenih sansi, te iste sanse dodatno umanjuje time sto zabranjuje oplodnju vise od 3 jajne stanice.Prosla sam do sada 5 stimuliranih postupaka i 2 blago stimulirana ( sto je sve skupa trajalo zadnjih 5 godina) .U svakom stimuliranom postupku sam imala 6-7 jajnih stanica od kojih bi se oplodilo 4-5 a od kojih bi za transfer bile najvise 3.
  Sada kad se smiju oploditi samo 3 a nema nacina da se odaberu 3 najbolje, pametnom je jasno koliko su moje sanse minimalne.
  Kao sto rekoh nazalost ne mogu si priustiti lijecenje u inozemstvu i osudjena sam ali osudjena u pravom smislu te rijeci na lijecenje u RH zahvaljujuci vasem zakonu.

  p.s. Da ovo moje pismo ne bi bilo protumaceno kao pismo podrske vama i novom zakonu o MO saljem ga dodatno i na slijedece adrese:

  Ante-Zvonimir.Golem@mzss.hr
  ured@predsjednik.hr
  predsjednik@vlada.hr
  klubsdp@sabor.hr
  hsls@hsls.hr
  roda@roda.hr
  sabor@sabor.hr
  vesna.roller@zg.t-com.hr
  sandra.veljkovic@vecernji.net
  rtl-vijesti@rtl.hr
  Mojmira.Pastorcic@rtl.hr
  kristinaturcin@yahoo.com
  redakcija@novilist.hr;

 32. #32
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  ja sam upravo izbrojala trudnoce s odbrojavanja: posebno one ostvarene u hrvatskim klinikama i posebno one u stranim klinikama

  http://forum.roda.hr/threads/50942-O...=1#post1492722 za 2009 i http://forum.roda.hr/threads/52650-Odbrojavanje?p=1577204&viewfull=1#post1577204 za 2010.


  za prvih 8 mjeseci 2009. znaci prije zakona: Hrvatska: van je 37:10 (ne brojim trudnoće iz FETa, prirodne ili IUI, niti prirodne IVF-ove)
  poslije zakona, tj. za 7 mjeseci provedbe zakona 9.mjesec 2009. do 3. mjesec 2010 : Hrvatska:van je 31:15

  znaci prije zakona je omjer bio otprilike 4:1 za prijavljene forumske trudnoce domace i strane, a nakon zakona taj je omjer 2:1
  tj. poduplalo se odlaženje van nakon zakona (ako sam dobro izbrojala)

 33. #33
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  A da primijetimo i to da ako se na ovom forumu otprilike prijavi 10% svih MPO trudnoća u Hrvatskoj (jer je 2005. bilo u Hrvatskoj 626 trudnoća po ESHRE statistikama), da se onda može procijeniti koliko je zapravo trudnoća ostvareno u stranih klinikama!!!

 34. #34
  Mukica avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  Bestovje
  Postovi
  6,895

  Početno

  ja sam si dana s nesto mislila da on mozda ne laze namjerno
  mozda suradnici filtriraju informacije i zbrifiraju ga i onda on to iznosi, sto su mu oni prenjeli
  ja, niame iskreno sumnjam da on osobno cita sve te mejlove, pisma, razglednice i tak dalje

  nije da ga branim, ja isto mislim da nije o.k. sto tako olako sve to shvaca, ali postoji i ta mogucnost da u biti nije dobro upucen

 35. #35
  aenea avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2006
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  2,467

  Početno

  Mukice, ja mu taman u mailu predlažem da smijeni savjetnike i pomoćnike jer promašuju ceo fudbal.

 36. #36
  pčelica2009 avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2009
  Lokacija
  Sl.Brod
  Postovi
  1,057

  Početno

  ja ću napisati da u 6 postupaka nisam dobila jajnih stanica koliko u Sloveniji jer tamo država daje novac za mpo i napravili su čitav zdravstveni turizam a ovdje država ukida novac i ne daje ništa od 1980god. i zato smo pali na ljestvici u Europi i prešišala nas mala Slovenija.Samo moram sročiti.I mislim da nema svrhe slati njemu nego pisanom rukom svi na jednu adresu pa onda kad se skupi-sve zajedno sa različitim rukopisima u medije.Ovako će on opet reći da nije ništa dobio

 37. #37
  Osoblje foruma BHany avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2006
  Postovi
  5,203

  Početno

  pčelice ne brini, ako mediji (na gore navedenim adresama) dobiju istovremeno, onda sigurno ne može reći da ih nije bilo...zato stavljamo adrese medija u cc...onda nema - nije dobio

 38. #38
  pčelica2009 avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2009
  Lokacija
  Sl.Brod
  Postovi
  1,057

  Početno

  aha-sorry-ja sam malo informatički poluobrazovana-ali zato me barem vi ovdje naučite

 39. #39
  Gabi25 avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Postovi
  3,376

  Početno

  Oduševljena sam pismima cure, zedra, nene2, ivica_k, ma svima

 40. #40
  AuroraBlu avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2009
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  2,688

  Početno

  Citiraj Gabi25 prvotno napisa Vidi poruku
  Oduševljena sam pismima cure, zedra, nene2, ivica_k, ma svima
  I ja, i ja! Bravo cure! I ja ću danas pisati.

 41. #41
  little ivy avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2009
  Postovi
  278

  Početno

  evo jesam........napisala, poslala....svima redom...pa neka govori što hoće....

 42. #42
  GIZMOS avatar
  Datum pristupanja
  May 2009
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  834

  Početno

  Moja priča počinje prije nepunih godinu dana kada sam puna entuzijazma krenula na lječenje u jednu od hrvatskih klinika za lječenje neplodnosti. Neću vas lagati, u isto sam vrijeme zakazala konzultacije u Mb vjerujući u dubini duše kako mi nikada neće ni trebati. Sve je izgledalo obečavajuće! Postupci su se nizali i kroz nekoliko mjececi iza sebe sam imala 5 neuspjelih postupaka IUI.

  Uskoro na snagu stupa novi zakon, a paralelno s njim laparoskoskom operacijom potvđuje mi se dijagnoza – endometriosis ovarii, uz suprugovu OAS dijagnosticiranu u samom početku. Ujedno dobivam mišljenje stručnjaka za MO kako su nam šanse sada uvelike smanjene i kako u obzir dolazi samo IVF i to dugi protokol sa supresijom i stimulacijom uz naglasak da će biti potrebna jača stimulacija. Spremna na svoj prvi IVF odlazim na konačni dogovor oko nabavke lijekova i nekim čudom doktor mjenja mišljenje i govori kako "moramo" u stimulaciju klomifenom. Doktor ne obrazlaže razloge, ali ja ih slutim. Sredstava nema. Individualnog pristupa nema. Moja dijagnoza pada u drugi plan. Moje tijelo neće biti stimulirano lijekovima po preporuci stručnjaka, već onima koji preostaju zbog smanjenog budžeta. U tom trenutku svjesno odustajem od postupka koji je osuđen na propast i odlazim u Mb unatoč velikoj želji da svoj prvi IVF napravim u Hrvatskoj. Odlazim svjesno! Odlazim jer ne želim biti drvena marioneta koju pokreću oni s vrha, odlazim jer ne želim više biti dio protokola osuđenog na suze! Odlazim jer ne smatram da mi je potrebno psihološko savjetovanje (ponekad i je, ali ne na način koji ste vi zamislili). Odlazim jer shvačam besmisao pravnog savjetovanja koje provodi posoba koja nije upoznata sa zakonom, osoba koja je plačena da savjetuje, a ne da nas pita da li nam nešto nije jasno. Naravno da nam je sve jasno! I evo potvrde! Jeste li tako to zamišljali ministre? Je li I to jedan od vidova štednje? Jer upravo je tako proteklo naše pravno savjetovanje. Mnogo je još razloga zbog koji odlazim, ali ne bi sada više o njima…

  Sada bi se malo osvrnula na vas ali već u početku nailazim na problem jer ne znam kako da vas naslovim, da li sa dragi ili poštovani ministre, no priznajem da se između te dvije laži teško odlučiti za ijednu jer niti ste mi dragi, niti vas poštujem pa ću jednostavno krenuti bez uvodne riječi, bez suludih laži.

  Dobar odgoj nalaže mi da budem poštena, skromna, vjerna istini. Dobar odgoj nalaže mi da živim bez laži. Dobar odgoj nalaže mi i da se borim za vlastita prava. Ali to je moj odgoj, to je ono čime se ja dičim i zbog čega mogu imati smješak na licu kad god se obratim sugovorniku (smješak poput vašeg, ali bez krinke, bez srama). Sram vas bilo, ministre! Sram vas bilo zbog svake nove laži, zbog svake netočne informacije koju odašiljete u javnost, sram vas bilo jer niste čovjek, jer hodate lijepom našom prkoseći se narodu koji vas hrani. Sram vas bilo za svu tugu proizašlu iz vašeg besmisla, za svaku ulogu koju ste odigrali u ovom teatru apsurda. Sram vas bilo zbog svake nepravde koju nanosite svijetu samo zato što postojite, samo zato što jeste. Sram vas bilo što ste stotinama parova koje “boluju” od neplodnosti zabranili da se liječe, što ste ih nagnali da svoju radost potraže u tuđini koja igrom sudbine postaje tako “sveta”. Sram vas bilo, ministre!

  Eto, htjedoh još samo reči kako ovo nije još jedno pismo podrške vama i dužnosti koju obnašate, niti je pismo podrške suludim zakonima kojima prkosite i nazadujete do boli. Ovo je pismo moja sloboda, sloboda koju živim usprkos vama, sloboda pisana jedinstvenim rukopisom I stilom poznatom samo meni. Ne usudite se reči da rukopis nije moj!

 43. #43
  GIZMOS avatar
  Datum pristupanja
  May 2009
  Lokacija
  Istra
  Postovi
  834

  Početno

  Tako nešto sam ja mislila poslati...jeto ok?

 44. #44
  tikica_69 avatar
  Datum pristupanja
  Feb 2008
  Lokacija
  Novi Zagreb
  Postovi
  2,798

  Početno

  otislo na sve adrese koje su ovdje navedene.....  Postovani ministre,

  Pisem Vam evo, cetvrti put! Ovaj put sam izazvana Vasim jucerasnjim komentarima za medije, te Vasim pozivom da Vam se direktno obratimo. Mi smo takodjer par koji ima dosta propalih postupaka u RH. No, objasniti cemo vam zasto je to tako, kao i zasto idemo u inozemstvo. Isto tako bih Vas zamolila da potrazite moje starije mailove jer mi je vec smijesno ponavljati se kao pokvarena ploca.
  Presla sam onu zlatnu granicu od 35 godina kada se svrstavamo u kategoriju osoba kod kojih je i inace smanjen postotak za zacece. Suprug ima oligoasthenozoospermiju. Kao ginekologu, nadam se da vam ne moram pisati koliko su nam sanse i time umanjene. Ja spadam u kategoriju zena koje slabije reagiraju na stimulacije Klomidom.
  U tri stimulicaje Klomidom smo dobili jednom tri jajne stanice, od kojih se samo jedna oplodila i ista nam je vracena uz napomenu da nije visoke kvalitete. Drugi puta smo dobili dvije jajne stanice, opet se samo jedna oplodila, no nije bila odgovarajuce kvalitete za embriotransfer (pocela je granulacija). Treci puta smo dobili samo jednu jajnu stanicu, koja se uspjela podijeliti i vracena nam je kao cetverostanicni zametak. Ovdje nam je bilolog takodjer odmah napomenuo da nije neke kvalitete i ne daje visok postotak eventualne trudnoce.
  Jednom smo isli na dugi protol, ovdje smo dobili 6 jajnih stanica, no lijecnik je krivo procijenio zrelost, pa su aspirirane vec prezrele. Dakle, jedino dugim protokolom smo uspjeli ostvariti neki veci broj jajnih stanica. Kako nismo uspjeli vidjeti i kvalitetu, odlucili smo jos jednom ici na dugi protokol, tu smo dobili 3 lijepe jajne stanice, od kojih su se dvije oplodile i vracene su nam 4. dan nakon aspiracije (jedan zametak viskoe kvalitete), treca se takodjer oplodila, no nije se htjela dijeliti. I to je nesto sto ni jedan biolog, embriolog, ginekolog, bas nitko na ovom svijetu ne moze vidjeti i predvidjeti. Kako ce se nase jajne stanice ponasati kad se oplode spermijem nasih supruga.
  Ni jedan par koji se bori sa neplodnoscu ne zeli bacati svoje jajne stanice (jer su nam vrijednije od suhog zlata), kao ni zametke (ima razloga zasto se zamrzavaju ministre).
  Suprug i ja odlucili smo dobiti sto vise jajnih stanica kako bi uspjeli doci i do kojeg zametka za zamrzavanje, te da izbjegnemo ceste stimulacije oko cega se svi slazemo. No, za to nam treba dosta lijekova za stimulaciju i dugi protokol kako bi kontrolirali ciklus i ovulaciju.
  Na zalost vecine neplodnih parova, ovaj rigorozan zakon izbjegava duge protokole gdje zene imaju sansu dobiti puno jajnih stanica. Sjetimo se starog Zakona....Tu bi sve stanice isle na oplodnju, gdje bi se jedan do dva zametka vratili zeni, ostali zamrznuli da u slucaju neuspjele trudnoce zena ne mora ponovno biti stimulirana, a u slucaju uspjele znali bi da ce nase buduce dijete vjerojano dobiti i brata ili seku (naravno ako i ta trudnoca uspije biti ostvarena). Od svih tih jajnih stanica neke se sigurno nece oploditi (otprilike trecina koliko sam citala lijecnike i vasu struku), no nitko ne zna koje, zar ne?
  Ovako nas tjerate da se sa biolozima i nasim MPO lijecnicima igramo Boga ako dobijemo veci broj jajnih stanica, tjerate biologe da procjenjuju nemoguce, a ostatak jajnih stanica koji se ne moze zamrznuti tek sada se baca. Mozda je medju njima bila bas jedna koja bi bila odlicna u kombinaciji sa spermijem supruga. Meni je takav zakon neprihvatljiv, jer zelim svakoj stanici svoga tijela pruziti jednaku sansu za zivot.
  Dakle, da rezimiramo, da ne kazete da niste razumjeli, jer bi bilo u vasem stilu da izokrenete sve napisano na svoj mlin.
  Ne odlazim u inozemstvo zato jer nisam uspjela u nasoj zemlji ostvariti trudnocu u odredjenom broju neuspjesnih pokusaja, odlazim jer suprug i ja zarko zelimo svoje dijete, a uz Vas zakon i nase dijagnoze nema sanse da to ikada ostvarimo.
  Oduzeli ste nam pravo na adekvatnu lijecnicku pomoc!
  Oduzeli ste nam dragocijeno vrijeme!
  Oduzeli ste nam sansu da budemo roditelji!
  Natjerali ste nas da tesko zaradjeni novac ostavljamo u tudjoj zemlji!
  Da niste donijeli ovakav neandertalski Zakon, mi bi i dalje pokusavali sa nasim lijecnikom, u nasoj zemlji ostvariti roditeljstvo!

  SRAM VAS BILO!!!

 45. #45
  Osoblje foruma ivarica avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Postovi
  15,526

  Početno

  ne znam jeste vidjele, jako je vazno da ovakav prilog izadje danas

  http://forum.roda.hr/threads/54266-H...m-4-para-DANAS

 46. #46

  Datum pristupanja
  Jan 2010
  Postovi
  50

  Početno

  Evo i ja upravo poslala na sve navedene adrese

  „Poštovani ministre Milinović“,

  Evo i mi smo jedan od mnogobrojnih parova koji se javljamo na Vaš poziv upućen parovima koji idu u inozemstvo u želji za toliko očekivanim djetetom. Ja imam 26 godina a moj suprug 34, i već 4 godine radimo na djetetu, a vi nam taj cilj ni malo ne olakšavate.
  U Hrvatskoj očito nema budućnosti. Vi kao „navodni“ doktor – ginekolog, trebali bi znati kroz šta parovi prolaze (naročito žene), kolike su to količine hormona, te kolika je to psihička a i fizička bol i patnja kroz cijeli postupak. Ali ne, Vi nemate pojma o tome, pa zato i možete donositi takve Zakone.
  Mi smo do sada bili na 3 postupka u Hrvatskoj. U prvom postupku imali smo dvije oplođene stanice koje su mi vraćene ali se nisu primile, u drugom postupku koji je bio nakon stupanja novoga zakona na snagu stavili su me na slabiju stimulaciju radi koje nije niti došlo do oplodnje, i konačno na trećem postupku dobili smo 5 jajnih stanica koje bi bilo gdje drugdje u svijetu oplodili i zamrznuli, ali ne i kod nas. Kod nas doktori moraju ići na eci-peci-pec i odabrati tri pa sam ja tako od svojih 5 jajanih stanica dobila samo dvije oplođene stanice koje su mi vraćene i sada još čekamo da vidimo hoće li nam uspjeti. Ali ako i ne uspije naš sljedeći pokušaj je definitivno Slovenija.
  Radi svega toga smo se i mi kao i velika većina drugih parova koji se mogu priuštiti otići potražiti sreću van Hrvatske, odlučili za Maribor. U 09/09 poslali smo im svu našu dokumenatciju i dobili termin za postupak za 10/10 godine, znači nakon godinu dana. Po toj listi čekanja se može zaključiti koliko nas ima.
  Ne razumijem od kuda vam pravo da se tako igrate sa ljudskim životima, šaljete nas pravniku i psihologu da oni odrede jesmo li mi sposobni za biti roditelji. Pa tko suoni da o tome odlučuju?
  Može vas biti sram radi svega što nam radite, kao da nam i bez tog Vašeg slavnog Zakona nije dovoljno teško!

 47. #47

  Datum pristupanja
  Jul 2008
  Lokacija
  SLAVONSKI BROD
  Postovi
  671

  Početno

  cure ja sam živjela u inozemstvu i gramatika mi nije baš na vrhuncu jako sam izrevoltirana i jednostavno mogu pisati do besvjesti koliko mi živici skaču napisla sam pismo poričitajte ga pisala sam šta mi je na duši prvo ga ocijenite vi pa ču ga onda poslati
  Poštovani Ministre Milinović

  Pozvali ste nas javno i ja i moj suprug se odazivamo vrlo rado vašem pozivu dragi ministre
  Kako samo imate obraz da nam se tako izrugujete našoj patnji i boli kako samo imate takvu mirnu savjest da nas u oči lažete i blago rečeno muljate znate onu staru poslovicu ko prizna pola mu se prašta vi ste nažalost sve svoje šanse ispucali jer niste niti svjesni koliko ste života zagorčali evo ja vam se u svoje osobno ime i u ime svih zahvaljujem na tome ,Bravo to ste izveli stvarno na lički način.
  Zašto moram u inozemstvo ići i ostvariti svoje pravo na roditeljstvo koje svi trudite svim snagama mi to i oduzeti ,idemo jer sa svojih 35 godina i na blagoj stimulaciji šanse su mi nikakve to i vi znate ako ste ikada imalo proučavali MPO ,u svom prvom ivf postupku po vašem zakonu dobila sam 7 jajnih stanica ,tri su oplodili ostali nisu niti dobili šansu da pokažu šta mogu doslovno ste sa svojim zakonom vi ih uništili hvala vam i na tome.
  Imamo izvrsne specijaliste i klinike odvežite im ruke i prestanite nas mazati svim bojama jer sve studije ukazuju na tome da vi i vaši suučesnici da lažete ,pa ministre dragi nismo mi svi smrtno bolesni pa da zamrzavamo jajne stanice znamo u kojim slučajevima se zamrzavaju jajne stanice i koje su šanse da te stanice i uspiju hvalite se sa nekim mizernim uspjehom od 2 trudnoće koje su uspjele od smrznutih jajnih stanica i kavi su to komentari o uspješnosti ponašate se kao dijete koji ide u 4 razred a ne kao ministar koji vodi hrvatsko zdravstvo izjava od 2.3-ili 4-5 % uspješnih postupaka pa sami sebi si skačete u stomak prestanite se blamirati i izvrtati hrvatsku svjetskom ruglu jer to što mediji prenose ne pratimo samo mi već netko izvana sramite se ima toga još za reći ali svaka riječ je suvišna .
  p.s. ovo pismo nije potpora vašem zakonu ovo pismo je suprotno i poslano na više adresa tako da u svojim izjavama da ne kažete da smo vam slali potpore.
  26.03.2010
  Slavonski Brod gospođa Matić

 48. #48
  pino avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2005
  Lokacija
  New Jersey
  Postovi
  3,720

  Početno

  Ajmo, ljudi, svi kojima se Slovenija ili Bec ili Prag ili bilo koja druga inozemna destinacija bar na trenutak se pojavila u glavi - pisite ministru zasto

  i obavezno staviti i predsjednica@vlada.hr u mejl jer mu je ona sefica

  hvala svima koji ste pisali, ali trebamo mnogo vise pisamaca - ne treba biti dugacko, napisite lijepo par recenica, imala sam toliko i toliko j.s. a ja bih rado da su mi se sve oplodile i zato bih rado isla van jer iako su doktori ovdje super, zakon NIJE.

  Svi koji procitate ovo, nemojte misliti da se vas ne tice - ovaj zakon tice se svih!!!

 49. #49
  VedranaV avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  2,261

  Početno

  Citiraj GIZMOS prvotno napisa Vidi poruku
  Tako nešto sam ja mislila poslati...jeto ok?
  GIZMOS, super ti je pismo.

  Vibram da ovoj ludosti sa zakonom konačno dođe kraj.

 50. #50

Stranica 1 od 11 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •