Re: učinili smo prvi korak
lijep pozdrav,
mislim da se boriš sa strahovima koje smo svi ili bar većina isto tako imali. sve će biti u redu.
što se tiče zamolbe i naznake ograničenja djetetove dobi do 6 mjeseci, moje je mišljenje ( utemeljeno na mom iskustvu) da si time uvelike smanjuješ šanse za posvojenje. Dijelim čokoladino mišljenje kako su djelatnici Centra pomalo alergični na takve zahtjeve.
Većina nas želi što manje dijete. Moja curica je bila 14 mjeseci kad je došla i bila je zaista dovoljno mala.
sretno.
Re: učinili smo prvi korak
Boriva, nisi sama u svojim strahovima, svi smo mi imali svoje strahove prije posvojenja, a i poslije. ;)
Citiraj:
kad gledam njega kako se igra i glupira sa klincima naših prijatelja mislila sam si blago njemu ...
Tako sam se nekako i ja osjećala, ono, mm cool stric, a ja nekakva stroga strina.
Citiraj:
Da li još netko ima slične strahove?Ja želim malu bebu upravo iz tog razloga što mi je panika da me veće djete neće prihvatiti.
Taj je strah razumljiv, ali malo je vjerojatno da te dijete ne prihvati. Naš veliki dečko, koji je posvojen s 10 bio je zahtjevna publika i mi smo u početku (više ja nego mm) imali potrebu svidjeti mu se, i čak nismo bili dovoljno čvrsti u nekim stvarima. Ali vrijeme čini svoje, i ako ti otvaraš svoje srce prema djetetu ono te ne može ne prihvatiti. Moguća iznimka su jako traumatizirana djeca. S ovim maleckim miškom, a koji je posvojen sa 7 što je opet više nego većina djece ovdje, imam stvarno dojam da imam jednu mucastu maznu bebu doma.
Citiraj:
Još me je strah da ću zakazati kao roditelj ... Hvata li i vas takva panika ili sam ja ipak nespremna na taj veliki korak?
Ma da, strah je normalan. I nije rezerviran samo za posvojitelje. Poznajem vrlo drage i razumne mame koje su svoju djecu rodile i također su se pitale hoće li biti dobri roditelji.
Ja se kako dijete prolazi kroz faze brinem za različite stvari. Želim da odraste u dobrog i sretnog čovjeka. Nadam se da ću učiniti sve što mogu da mu u tome pomognem - ali znam da to nije u potpunosti do mene.
A sad su tu strahovi za oba. Jesmo li velikom učinili nepravdu posvojivši malog? Jesmo li malog doveli mrgodnom starijem bratu a negdje bi mu drugdje bilo bolje? Ne bismo bili ljudi da nam takva pitanja bar ponekad ne prolete kroz glavu. Ali ne treba se na tome zadržavati dugo - radimo najbolje kako znamo i volimo ih i to je to.
Citiraj:
Da li je to nekakav pokazatelj da ipak još nisam spremna za taj veliki korak
Jesi li spremna moraš procijeniti sama. To što imaš omiljene scenarije u glavi ne znači da nisi spremna. I ja sam maštala o curici i dečku predškolske dobi, ali kad nam je stariji sin ušao u živote, kad smo samo saznali za njega, to je bilo kao zraka sunca, neopisivo.
Jasno je da svako usko ograničavanje osobina željene djece smanjuje šanse. A nije ni bezazleno: jedno američko istraživanje pokazalo je da su roditelji koji su prije posvojenja imali popis od 6-7 poželjnih osobina djeteta (dob, spol, rasa, zdravlje... što još, ne mogu zamisliti da dođem do 7 :? ) mahom kasnije razvrgavali posvojenja. To se tumači time da zapravo nisu bili spremni za posvojenje, da su s onih puno parametara pokušali definirati idealno dijete, ali čak kad su dobili dijete koje ispunjava sve to, ono nije bilo idealno, i zbog razlike u njihovim (nerealnim) očekivanjima i stvarnosti posvojenja nisu uspjela.
Međutim, pazi da ne odeš u drugu krajnost, da s namjerom da povećaš šanse ne kažeš da pristaješ na posvojenje djeteta kakvo ne možeš zamisliti kao svoje.
Citiraj:
Hoću li biti dobar roditelj?
Želiš biti dobar roditelj, to je dovoljno za početak. :love: