Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama
Daklem, juce sam ostala sokirana nekim pricama koje je moja Annabel ispricala.
Zar je moguce da djeca u 2 razredu osnovne s 7 godina vec znaju prepisivati i varati na testovima pa jos povrh svega nekom prjetiti ako mu nedas da prepise. :shock:
Neka curica iz njenog razreda stalno prepisuje od nje i to mi je i prije rekla.
Ja sam joj naravno objasnila da se to nesmije i da curica nesmije prepisivati ali ni da ona nesmije davati da se prepisuje kad imaju testove.To je bilo prije nekih 10 dana da bi ona ispricala sljedecu pricu sinoc.
Radili su neki test iz matematike i mala sjedi preko puta Annabel. Annabel je svoje zavrsila i ono, sjedila i cekala. Dakle mala ju je uhvatila za ruku i rekal joj da joj kaze odgovore. Posto se Annabel dvoumila ova joj je do kosti stisla rukui rekla da joj kaze ili ce je jos vise stisnuti(po rjecima Annabel vec je stiskala do suza od boli).
Annabel joj je rekla.
Uciteljici nije rekla jer se boji male. :shock:
Sljedeca stvar je da su ovaj tjedan imali test iz francuskog i Annabel je svoj zavrsila i isla uzeti maramicu za nos i kad je prolazila pored doticne male vidjela je da ova na nekoj kartici ima napisane rjeci iz francuskog koje su imali oko 10 dana da nauce i da ih prepisuje tj kopira. :roll:
7 godina. Pa kako to neko uopce zna sa 7 godina.
Mala je naravno sve imala ispravno i Annabel kaze da se onda jos rugala dvjema curicama koje nisu.
Eto ja sam sokirana. MM kaze da mora da ima starije baracu ili sestre jer je fakat nepojmljivo da tako mali znaju varati.
I sta sad?
Poslala sam mail njenoj uciteljici da me nazove i rekla je da ce me nazvati danas prije podne pa sad cekam.
Mislim da joj definitivno to moram reci jer ako se to sad desava sto ce biti dalje. Ne zelim da moje djete nauci varati.
Sto vi mislite? :)
Re: Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama
Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
Radili su neki test iz matematike i mala sjedi preko puta Annabel. Annabel je svoje zavrsila i ono, sjedila i cekala. Dakle mala ju je uhvatila za ruku i rekal joj da joj kaze odgovore. Posto se Annabel dvoumila ova joj je do kosti stisla rukui rekla da joj kaze ili ce je jos vise stisnuti(po rjecima Annabel vec je stiskala do suza od boli).
Koliko sam ja razumjela ovdje nije riječ običnom prepisivanju. Ovo je bila prisila. I na to treba oštro reagirati.
Osim toga, ovo što mi tu raspravljamo kao odrasli - sigurno ne bih na taj način pristupila djetetu u prvom, drugom osnovne. Pa oni su još mali i tek izgrađuju sustav moralnih vrijednosti. Prepisivanje ne spada u ideale ponašanja kakvom bih učila dijete da sada ide u prvi razred osnovne škole.
Malo dijete neće razlikovati nijanse varanja - je li prepisivanje malo ili veliko varanje? Je li manje pošteno slagati majci za prepisivanje ili za krađu? Varanje je varanje u njihovim očima. Pa isto tako smatram da dijete treba dovoljno sazreti da bi moglo razlikovati te nijanse. Razgovarati o prepisivanju u prvom osnovne ili u srednjoj školi nije ista stvar.
Re: Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama
Citiraj:
Racela prvotno napisa
Prepisivanje ne spada u ideale ponašanja kakvom bih učila dijete da sada ide u prvi razred osnovne škole.
Malo dijete neće razlikovati nijanse varanja - je li prepisivanje malo ili veliko varanje? Je li manje pošteno slagati majci za prepisivanje ili za krađu?
Tko govori o tome da djecu treba poučavati prepisivanju? Ja sam rekla da ako se dogodi, da ću to tolerirati, ukoliko mi je dijete sposobno samo razriješavati svoje probleme. Ako mi dijete ne shvaća gradivo, pomoći ću mu. Ako katkad nešto prepiše..neću to shvatiti kao dramu. Nije to put u kriminal..Point je da će moje dijete samo odlučiti hoće li to činiti ili ne jer je upravo to najprikladnija "novomoralna" dvojba moderne djece. I tu će se vidjeti uspješnost mog odgoja. Da li će riskirati u "kriminalu" ili ne. Ali gore navedene sankcije za prepisivanje..crne liste..to mi spada u najgroznije epizode kažnjavanja moderne demokracije. Puno gore nego kulja u imeniku.
U prepisivanju nije nitko, objektivno, oštećen, jedino možda onaj koji prepisuje jer tošto je prepisao nije naučio. I hajde, možda je malo nepravedno, da netko tko nije naučio dobije katkad bolju ocjenu, ali to se neće događati u kontinuitete i stalno. Štoviše..svaka iole kompetentni učitelj vrlo će brzo otkriti "who is who"...
U varanju je emocionalno, moralno ili financijski oštećena prevarena fizička ili pravna osoba (varanje je loš prijevod za prepisivanje..).
U krađi je materijalno oštećena fizička ili pravna osoba. Dakle ipak postoji gradacija štete.
Citiraj:
Sta ce se desi ako varaju sad kad uce citati, pisati i racunati?
Uvijek je toga bilo i bit će. Osim ako ne počnu javno vješati djecu prepisivače. To su samo epizode. Uvijek će bit onih koji će naučiti, onih koji će prepisati ili pokušati prepisati i ne vidim neku naročitu prijetnju ičemu.
Prepisivanje i radne navike imaju korelaciju, ali ne bih ju baš naglasila kao najutjecajniji faktor. Jedna od najžešćih prepisivačica iz moje osnovne škole sad je majka troje djece i uopće nije da nema radne navike:)..Mislim da su radne navike najviše ovisne o širem kontekstu našeg odgoja, u biti kakvima su nas stvorili roditelji...