Molim vas recept za piroske ( punila bi sa sirom ili pekmezom ). Nasla sam na 13. ili 14. str za ruske piroske, ali ako ima netko jos koji. Ne smeta mi sto su onako masne :mrgreen: .
Printable View
Molim vas recept za piroske ( punila bi sa sirom ili pekmezom ). Nasla sam na 13. ili 14. str za ruske piroske, ali ako ima netko jos koji. Ne smeta mi sto su onako masne :mrgreen: .
ja imam ovaj, kojeg sam jednom prije duuuugo godina prepsala s vrećice praška za pecivo:
tijesto:
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
10 dag margarina
15 dag skuhanog i pasiranog krumpira
1/2 jaja
1 suhi kvas
malo soli
nadjev:
15 dag šunke
1 tvrdo kuhano jaje
1 mala žlica vegete
papar
premaz:
1/2 jaja
ribani parmezan
Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i rezati pravokutnike 11x12 cm. Nadjenuto srolati s duže strane, premazati jajem i posuti parmezanom .
peći na 200-220 C 20min dok ne bude svijetložuto.
600 gr brašna
1 jaje
1 žlica margarina
kvasac
sol
šećer
-zamijesitit tijesto i ostaviti ga da se diže.
-razvaljati,premazati sirom i praviti piroške
-peći u ulju
Veliko hvala!
a sad se baci na posao i javi kako je bilo :dancingfever:
Ne znam da li govorimo o istom proizvodu, ali znam da se kod nas piroška radi od kvasno lisnatog tijesta , puni nadjevom i peče u rerni.
Na ovaj recept što je dala dolega , ja bih premazala margarinom , preklopila i razvaljala tri puta da se dobije lisnato tijesto, a onda to sjekla u kvadratiće i punila nadjevom, premazala žumanjcetom i nakon dizanja u tepsiji pekla u rerni. Tijesto je isto kao za kroasane, samo se nadjeva i drugačije oblikuje.
Bez mazanja tijesta margarinom je obično dizano tijesto nadjeveno ili buhtle. Možda nisam u pravu ? :lol:
moj kalimero...
to s piroškama će na kraju ispasti ko ono s burekom!
meni su piroške ono što smo u osnovnoj školi dobivali za uživu: dizano tijesto, punjeno nadjevom i prženo u dubokom ulju (još se sjećam kako je ulje kapalo niz bradu).
Mislim da ih proizdovi "Klara".
u pekarama su piroške ili isključivo od lisnatog ili od kvasnog lisnatog.
joj, ljudi, kako je to masno bilo! doslovno je curilo ulje s toga. a unutra štapić svježeg sira. nisam to nigdje vidjela već desetljećima, bila sam skroz zaboravila!
a sjećaš se onog slatkastog škripavog okusa u grlu?
dakle, da preformuliram ono otprije: vodi me u Egipat, kupit ću ti pirošku.
Burek neću NI spomenuti!
ja to svaki dam kupujem u dioni; iste su ko prije, genijalne :D !!Citiraj:
aleta prvotno napisa
i meni :mljac:Citiraj:
andrea prvotno napisa
onak fine masne 8)
Ok, ne znam da li sam premlada ili prestara :lol: , ali sam izgleda preskočila to vrijeme takvih piroški. :shock:
znači, kad sljedeći put budete tiskali kakve rodine majice, molim da se uzme u obzir i natpis: Generacija Masne Piroške. :saint:
aleta:
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
znači, kad sljedeći put budete tiskali kakve rodine majice, molim da se uzme u obzir i natpis: Generacija Masne Piroške.
draga moja, premala bi bila edicija...Citiraj:
aleta prvotno napisa
u Rodi sami podmladak!
(ili hoćeš da ti pošačljem pristupnicu na popunjavanje)?