Skuzila sam da mi se u zivotu u zadnje vrijeme dogadja puno stvari koje bi htjela podijeliti s nekim i zato sam, kao sto se vidi iz potpisa, pocela pisati blog u kojem cu (nadam se) imati vremena detaljnije izvjestavati o tome sto mi se desava, da ne zatrpavam forum.
No za one kojima se nece dati citati moje umotvorine, ukratko - pouka moje odluke da dodjem roditi u Svedsku je NEMOJTE DA VAM TO PADNE NA PAMET! doduse, glavni problem je sto sam ja ovdje stranac, pa nemam nikakvo osiguranje i sve cu morati sama platiti, ali IPAK!
za razliku od cura koje su odlucile roditi u Austriji i Sloveniji, i koje spominju samo dobra iskustva i kako ih lijepo prihvacaju, mene ovdje gledaju ko izvanzemaljca. Kad su mi rekli cijenu svojih usluga bilo je jasno i zasto (naime, nikome, ni s njihovim standardom ne pada na pamet platiti toliku lovu). Kako mi je gospodja iz stockholmskog zdravstvenog javila u ljubaznom faksu, trebala bih na njihov racun uplatiti 29 000 SEK jer je to ekonomska cijena normalnog poroda u bolnici (dakle bez ikakvih komplikacija), nakon kojeg je otpust kuci nakon 6 do 8h.
U slucaju da to ne uplatim, a porod pocne i ja se zelim prijaviti u bolnicu, bolnica me najvjerojatnije nece htjeti primiti jer za njih normalan porod nije "akutno" stanje, smatraju da sam imala dovoljno vremena (9 mj.) pripremiti se za njega. Da i preporucuje se da prije odlaska u bolnicu istu nazovete i obavijestite ih da stizete, jer iako ste dosla u trudovima, ako je kod njih guzva imaju vas pravo uputiti u neku drugu. A zapravo bi najbolje bilo javiti se koji tjedan unaprijed bolnici u kojoj zelite biti, da oni na vrijeme ispune papirologiju i izdaju vam nekakvu identifikacijsku karticu (jer kako mi je to babica objasnila, njima je jako stresno ispunjavati sve te upitnike koji se moraju ispisati rukom dok kraj njih zena dahce u bolovima! :shock: ). Sve u svemu, iznenadila me ta konzervativnost, a da ne velim da su sto se tog placanja tice toliko rigidni da to ispadne smjesno.
Naime, kad sam dosla ovdje, posto nisam bila bas najbolje informirana o tome sto mi sve treba, raspitala sam se kome se trebam obratiti i uputili su me na babice koje ovdje prate trudnocu. Zeni je naravno odmah "opala roleta" kad sam joj ja ispricala da sam se u 38. tjednu trudnoce uputila u Svedsku roditi, jer se vjerojatno nikad u zivotu nije susrela s nekim tko sam placa (rekla mi je da osim normalnih gradjana svedske, obicno imaju slucaj izbjeglica ali i za njih placa neki od vladinih ureda, tak da oni zapravo nikad nemaju posla s lovom). Toliko sam ju zbunila prvi dan (dok sam ja sve ispricala, iza mene se stvorio red, sto je samo po sebi "stresna situacija"), da mi je rekla da dodjem sutra i ponesem cca 2500 SEK za kontrole.
I tako pojavim se ja sutra, jer trebam ponoviti sve kontrole (od krvne grupe i testa na infekcije, AIDS; urina...jer naravno da im nalazi iz Hr ne vrijede - navodno ne bi vrijedili ni da su iz nekog drugog dijela Svedske, bas moraju biti napravljeni u Stockholmu!), kad se ispostavi da je i to malo skuplje neg mi je ona rekla jucer. I onda je jadna pola sata (ali stvarno!) racunala kaj mi sve moze obaviti za tih 2500 SEK koje sam imala, da ne bi ni ja njoj ni ona meni ostale duzne!
Vec mi je tu sve polako prisjelo, no srecom MM je na poslu "iskopao" jednu svoju kolegicu, inace porijeklom "nasu" koja mi je pomogla da donesem jednu potpuno novu odluku.
Naime, nakon svega pocela sam se pitati pa zelim li ja bas roditi u bolnici, u kojoj ce uvjeti biti doduse ipak puno bolji nego u Hr, ali ne bas toliko liberalni koliko sam ocekivala (da, babica nije bas bila odusevljena ni mojim raspitivanjem o porodu u vodi, naime tu se moze "namakati" u kadi tijekom trudova ali bi porod trebao biti na suhom jer su uzasnuti mogucnoscu infekcije!) i to sve jos masno platiti!
I onda sam upoznala tu MMovu kolegicu, mamu 4 djece (2 su blizanci) koja je svu svoju djecu rodila u najboljim mogucim uvjetima - kod kuce. Ona me je toliko utjesila (vec smo i MM i ja pozalili nasu odluku da ovdje dodjem roditi - mislim 29 000 SEK, minimalno, je ogromna lova i mozda bi ju bilo bolje pametnije potrositi, npr. otvorit djetetu stambenu ili zivotno, da ima nesto korisno kad odraste a ne samo maminu pricu sa superskupog poroda :lol: ) i sto je najkorisnije, dala mi je kontakt od svoje babice, koja je specijalizirana za porode kod kuce.
Jucer smo se sreli s njom i sto da kazem - zena je SUUUUUPER! Inace, majka je 9 (!) djece (tu smo MM i ja ostali malo sokirani, nama se cude kaj cekamo trece), s tim da su joj djeca od 14 do 30 g (vjerojatno je bila jako mlada kad je rodila prvo dijete!), zaposlena je kao "obicna" primalja u bolnici, a u slobodno vrijeme radi na projektu poroda kod kuce.
Eto sad konacno imam viziju kako zelim da ovaj put sve prodje i napokon smireno ocekujem dolazak moje male "bundle of joy" (jos samo da se dogovorimo oko imena :/