..ima li netko ISPROBANI recept?
Gledam na netu ali nisam nekako sigurna, stvarno bih htjela DA MI USPIJE (od prve ako je moguce), jer ovaj kolac OBOZAVAM!!! :D HVALA!
Printable View
..ima li netko ISPROBANI recept?
Gledam na netu ali nisam nekako sigurna, stvarno bih htjela DA MI USPIJE (od prve ako je moguce), jer ovaj kolac OBOZAVAM!!! :D HVALA!
mi obično čekamo postnovogodišnja sniženja pa se gušimo u najfinijim pahuljaso mekanim kupljenim panettonima :mrgreen:
Koliko to dugo može stajati? Mislim ovi kupovni?
Mi dobili jedan prošli Božić ali još stoji u kutiji :oops:
ajme, ajme, di stanuješ da navratim na kavicu? :lol: Obično, koliko se sjećam, bude na kutiji rok trajanja do sljedećeg proljeća, dakle, godinu i nekoliko mjeseci. Još je jestiv, navalite!
Slobodno navrati, nisam baš neki ljubitelj (duboko se ispričavam ljubiteljima) ali meni je to kao da jedem spužvu :oops:
Ali negdje sam našla neki recept za zapečeni panettone pa ga možda ipak ne bacim (a to govorim još od prošlog Božića :lol: )
I sami talijani jako rijetko rade Panettone u kućnoj radinosti, jer ga je dosta teško napraviti, mislim da se originalni Panettone radi i po više dana. Meni su kupovni čisto ok. Ako hoćeš mogu ti dati recept Pan di Spagna (u Dalmaciji se zove Padišpanj i često se priprema u kućnoj radinosti), on ti zna biti pakiran isto u onim kutijama, kao i Panettone i Pan d'oro, i moglo bi se reći da je sličan..
Ali ZNAM da postoji "brzi" recept home-made panettone-a, ali zelim naci i imati i ispeci isprobani recept...
Ja sam probala taj brzi recept za Panettone,ali meni nije ni sličan pravom,više sliči običnoj pinci.Prije nekoliko godina prije Božića u Gloriji je bio prilog Zvijezde kuhaju,bio je i oriđiđi recept za Panettone.Posudila sam knjižicu frendici i nikako da mi vrati,ali sjećam se da sam probala i nije mi uspio.Najprije umijesiš startno tijesto koje nekoliko dana ispireš,mijesiš itd.(ne sjećam se više detaljno) i onda tek počinje izrada koja opet traje dan-dva.I na kraju odeš u prvu trgovinu i kupiš gotov!
Nvodno ga je po novome nemoguće napraviti bez nekih posebnih strojeva. Ja sam imala nekoliko recepata i isto toliko pokušaja, ali nije to-to.
Pandišpanj (španjolski kruh) je nešto sesvim drugo.
Ja bih rekla da je slično jer je i jedno i drugo biskvit u koji se dodaje kandirano voće, korica limuna ili komadići čokolade i peče se u formi kuglofa ili sl...Dakle, radi se o istim sastojcima. Ali se slažem da je Panettone posebniji upravo zbog te svoje pripreme..Citiraj:
sis prvotno napisa
A joj....nisam znala da je tako komplicirano....
Ipak samo trazim recept da ga probam ispeci (ma ne 10 dana :lol: )!
Ja panettone ne volim, nekako mi je suh, spužvast, dok kuglov obožavam, a gotov je neusporedivo brže.
EVO GA!!!
Frendica ga "skrivala", dobila ga je od Talijana prosle god. i pekla ga je, kaze da je isti i da dobro ispadne, jedva cekam probati, ako tko me preduhitri neka javi....
PANETTONE I ZABAIONE
ZA PANETTONE (slatki voćni mliječni kruh):
50 dag brašna + za kalup, 2 dag kvasca, 10 dag šećera, 15 dag maslaca + za
kalup,
Ja po sličnom receptu radim kuglov samo ne stavljam bademe već puno grožđica.
Pandišpanj se ne stavlja nikakvo voće niti išta slično.Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Ja stavljam. A kakav je tvoj recept, što ti stavljaš?Citiraj:
sis prvotno napisa
Postoji vodeni pandišpanj kojega ja rado i često pečem i onaj drugi s maslom ili masnoćom. Oba recepta su ista u moje obje none (naravno i mama koridti istu recepturu). Ovaj s s x žlica vodemasnoćom ne znam napamet a vodeni pandišpanj ide ovako:
x jaja
6x dag šećera
5x dag brašna
prašak za pecivo (na 5 jaja stavim pola)
voda
Najprije izbatim x bjelanaca s x žlica vode. U tvrdi snijeg dodam x žumanjaca (jedno po jedno). Zatim šećer dok se ne rastopi, a brašno i prašakna kraju (miješam ih kuhačom). Stavlja se i korica limuna ili naranče, ali ja to izbjegavam iz subjektivnih razloga.
Može i sa smeđim šećerom pa je specifičnog okusa. Vjerojatno bi podnio suho voće i sl. ali suhovoćne radim na drugi način (s masnoćom, ali opet ne znam napamet).
A evo našeg obiteljskog recepta :) , mi ga zovemo Padišpanj. (Obožavam recepte koji u sebi nose dašak povijesti kao ovaj. Datira iz 1700 god kad je đenoveški kuhar poslan u Španjolsku da za potrebe banketa pripravi slasticu. Predstavio je tortu neponovljive lakoće i dao joj ime Pan di Spagna u čast španjolskog dvora)
5-6 jaja i 20 žl šećera dobro miksati. Dodati 20 žl ulja i 20 žl mlijeka i 20 žl brašna (s 1 praškom za pecivo), korica od limuna, 2 vanil. šećera. Uliti u kalup torte ili kuglofa i peći 30 min na 180 C. Kad se ohladi prerezati na pola i nadjenuti sljedećom kremom.
Krema; Pustite da 2 dcl mlijeka skoro zavrije. Držite na jako laganoj vatri. U mlijeko dodajte prethodno izmiješana 2 žumanjca +2 žl šećera + 1,5 žl brašna, korica limuna + vanil. šeć. (najprije dodati malo vrućeg mlijeka u tu smjesu - kao puding i onda svu smjesu staviti u mlijeko).
Preko kreme staviti gornji dio biskvita i posuti šećerom u prahu.
A pravimo ga i na način da umjesto praška za pecivo stavimo kvasac. U tom slučaju ne ide krema, ali se unutra može nasjeckati čokolada ili sušeno voće.
Sis, hvala za tvoj recept :* . Inače ovo je slastica koja postoji stoljećima i vjerovatno se pripravljanje razlikuje od obitelji do obitelji, netko ju obogati nečim, a netko se drži izvornog oblika..
masnica,
recept je savrsen a panetone je jos savrseniji.
hvala za recept!!!
koliko to bijelog vina bi išlo? je možda trebao biti zarez umjesto nule?Citiraj:
mašnica prvotno napisa
ja sam pravila samo panettone jer sam se plasila ukusa jaja+vino
Moram podignuti temu.... vidim da moj recept nije dobro preseljen čini mi se sa starog foruma.
Jel će netko peći ove godine?
mašnica pa daj napisi recept cijeli.