Zašto biljke rastu ukoso?
Ja sam veliki ljubitelj biljaka svih vrsta, naročito u njihovom prirodnom okruženju (šuma, livada,...) ali doma mi baš ne uspijevaju. Jedina koja uspijeva preživjeti je dracena koja što više raste deblo je sve više nakošeno, dok onaj dio gdje počinju listovi ipak "hvata" vertikalu. Nadalje, maloprije su mi dopeljali jučer kupljen bor u loncu a kad ono i bor raste ukoso! Jako je lijep, malen, gust, pravilan ali nakošen!! Mislim, izgledat će OK ako lonac zakrenem da se kosina ne kuži, ali ima li tome lijeka ili mi je to suptilna poruka da uzgoj biljaka prepustim onima koji za to imaju smisla?
Re: Zašto biljke rastu ukoso?
Citiraj:
Ailish prvotno napisa
Ja sam veliki ljubitelj biljaka svih vrsta, naročito u njihovom prirodnom okruženju (šuma, livada,...) ali doma mi baš ne uspijevaju. Jedina koja uspijeva preživjeti je dracena koja što više raste deblo je sve više nakošeno, dok onaj dio gdje počinju listovi ipak "hvata" vertikalu. Nadalje, maloprije su mi dopeljali jučer kupljen bor u loncu a kad ono i bor raste ukoso! Jako je lijep, malen, gust, pravilan ali nakošen!! Mislim, izgledat će OK ako lonac zakrenem da se kosina ne kuži, ali ima li tome lijeka ili mi je to suptilna poruka da uzgoj biljaka prepustim onima koji za to imaju smisla?
Biljke se obicno okrecu prema izvoru svjetlosti, pa ih je potrebno rotirati svakih nekoliko mjeseci za 1/4 kruga.
I meni se desava isto s dracenom.
Citiraj:
I meni se desava isto s dracenom
I moja dracena stalno bježi prema prozoru, i kad je već spominjemo imam i jedno pitanje: obzirom da je narasla skoro 2.5 metra i već svi koji uđu u stan misle da je to neka vrsta palme zanima me što da napravim kad mi stigne do plafona (ima još do 3 metra fore :mrgreen: ). Mogu li se stabljike dracene otkinuti negdje na pola pa da novi izdanci izbiju sa strane? Hoću li je tako ubiti?
Citiraj:
Tinkili prvotno napisa
Citiraj:
I meni se desava isto s dracenom
I moja dracena stalno bježi prema prozoru, i kad je već spominjemo imam i jedno pitanje: obzirom da je narasla skoro 2.5 metra i već svi koji uđu u stan misle da je to neka vrsta palme zanima me što da napravim kad mi stigne do plafona (ima još do 3 metra fore :mrgreen: ). Mogu li se stabljike dracene otkinuti negdje na pola pa da novi izdanci izbiju sa strane? Hoću li je tako ubiti?
Vecinu biljaka tipa dracena mozes jednostavno odrezati i ona ce sama ispupati negdej iz zaperka sa strane ... vjerujem da je i sa njom tako. Sa njom nismo imali taj slucaj, ali smo imali sa dizigotekom, koja je napala strop i zivotarila sudarajuci se sa njim cijele skoro pa 3 godine i mislim da joj niej bas pasalo. Na kraju smo je teska srca likvidirali jer je to zaista bio gigant, tako veliku dizigotreku nisma nigdje vidio, pa cak ni na webu (prosjecni najvisi rast izvan prirode je cca 1,5 m, nasa je dosla do 2,5 i jos je htjela).
I da, ako pustis tu dracenu da istjera iz izbojka, vjerojatno ce ti rasti pomalo "auzvinkl" tj. nece biti bas tako lijepa kao nova ... :/