jazzmama prvotno napisa
Zašto se treba isprazniti mjehur i napraviti klistir rodilje (ukoliko još ima vremena)?
Dakle osim mozga i leđne moždine u organizmu postoji autonomni živčani sustav koji je odgovoran za peristatltiku crijeva, reflekse mokrenja, kakanja, regulira krvni tlak, znojenje i još milion stvari, a dijeli se pojednostavljeno na simpatikus i parasimpatikus. Simpatikus se aktivira kada je potrebno organizam pokrenuti na nekakvu akciju tj. kada je pod stresom - u primitivnih životinja to je bijeg od opasnosti - tako kada se aktivira raste puls, krvi tlak, srce se ubrzava, slina postaje gušća, ubrzano dišete, usporava se peristaltika itd. Kada se pokrene parasimpatikus - najbolji primjer je nakon ručka :mrgreen: , crijeva rade, aktivira se refleks kakanja, mokrenja, pada tlak
Porod je pak proces koji je reguliran finom ravnotežom između stanica maternice i hormona oksitocina - on je krivac za trudove, te prostaglandina koji omekšavaju ušće maternice i na taj način se širi.
Dok je za vrijeme poroda aktivan simpatikus - majka priroda je pripremila organizam žene na toliki stres, aktivacija parasimpatikusa tj. moramo kakati ili sila nam je pišati zbog punog mjehura, samo može nepotrebno usporiti porod ili pak pun mjehur smeta djetetovoj glavici dok se spušta prema dolje.
E da, a da ne govorim koliko stolica ima bakterija koji mogu doći u kontakt sa tek rođenom bebicom ili se rana od epiziotomije ili ukoliko je došlo do pucanja međice može zagaditi, pa kasnije bude inficirano i raspadne se i sl.
Nadam se da nisam bila prepre-stručna :)
Prošla sam i sama porod i klizmu, NIJE strašno. Možda je užasna pomisao da netko gurne cjevčicu u dupe, ali gotovo ništa ne osjećaš, osim hladnu vodu u crijevima i onda se iskakaš.
Mislim da malo takve muke može proći u odnosu na korist i ako tako mogu pomoći da moja beba dođe što lakše i brže na svijet. :mrgreen: