-
Naš prvi dan u marami
Drage moje, evo baš bi vam htjela ispričati kako je izgledao naš prvi "maramasti" izlet u grad :D
Dakle, neki dan smo Leo i ja prvi put izašle u javnost u marami. Morale smo u grad podići glupu knjižicu poštanske banke, pa se to oteglo i zakompliciralo do besvjesti, a evo kako je bilo...
Kao prvo i očekivano, u gradu su nas gledali ko osmo svjetsko čudo ili cirkusku atrakciju :roll: a, zanimljivo je da sam skužila kako smo jako mladim i jako starim ljudima bile beskrajno simpatične; mlade cure i pogotovo, stare bakice su nas gledale s toliko nježnosti i simpatije da je to bilo upravo dirljivo, a često ne bi odoljele da nam nešto lijepo ne kažu :D
Ali zato je srednja generacija bila upadljivo hladna, pače neprijateljski orjentirana prema nama i njihovi mrki pogledi su me jako žalostili :(
No, nitko od njih mi nije ništa rekao, pa ne znam razlog takvom stavu.
Uglavnom, dođemo nas dvije u poštu u Branimirovoj podići tu knjižicu i evo prve smijurije – dok sam ja malo neodlučno stajala razmišljajući na koji bi šalter valjalo poći, jedna mi službenica ljubazno veli: good morning, can I help you? Haaahahahahaha, ak nisam onda riknula od smijeha :D
Bit će da sam joj izgledala krajnje neobično s Leo u marami čiji se višak klati do koljena, u širokim trapez hlačama i s ruksakom na leđima – valjda je mislila da smo turisti iz Bangladeša :D da ste joj vidli facu kad sam na najčistijoj kajkavštini zahvalila na brizi i rekla da sam samo došla podići knjižicu jer nas nije bilo doma kad ju je poštar donio...kak sam je razočarala, a tako je htjela pokazati gostoljubivo lice Hrvatske :D
I evo prve komplikacije, pošto je mjesec dana nisam podigla – knjižicu su vratili u Poštansku banku...grrrrrr, bjesnim sama na sebe...ajde Klo lijepo u centar...
Odlučila sam da ne idemo opet u drndavi tramvaj već prošetati Petrinjskom gdje je palo još dobrih i loših pogleda, a najlošijih od mama s kolicima :( Jedna od njih nije izdržala pa me pitala kaj nije bebi tak zima, a ja sam onda nju pitala: da vas netko obuče u tri sloja odjeće i onda još s dva sloja platna zaveže za ergonomski oblikovan radijator naštiman na 37 stupnjeva, jel bi vama bilo zima??? Hehe...zamislila se :wink:
I došle mi u Poštansku banku, a kad ono, čudo neviđeno za hrvatske prilike...Portir mi je odmah priskočio, uzeo me za ručicu, pa sa mnom preko reda - jer imam jako malu bebu pa da ne čekam!!!!!! :) Ma, ne mrem vam opisat koliko su svi bili ljubazni i dragi, ponudili mi sjesti u miran kutak van gužve i tko god se pojavio, pitao jel sam dobro i mogu li kako pomoći :) To je zaista bilo lijepo iskustvo...
Uglavnom, dan je bio super...ček da se sjetim još pokojeg komentara...
Najčešći loši su se svodili na to da je beba premala da je vodim van, dakle, ne da je nosim u marami, nego da je uopće vodim van (jer će joj valjda svjež zrak silno naškoditi :) i bojazan da joj je hladno...
E, da, par dobrodušnih me "neuku" uputilo da postoje klokanice - da se ne moram mučiti s kompliciranim vezanjem marame :D
A, moja sveki me zeza da su oni mrki, nedefinirani pogledi značili da se Zagrebački malograđanski «white trash» zgražava kaj nosim bebu u marami ko kakva ciganica :lol: Bah, koliko god loše to zvučalo, moglo bi biti i istina s obzirom na to kako se Zagreb poseljačio zadnjih godina :(
Ali, evo za kraj par dobrih:
- mama trogodišnjeg dječaka se sva rasula od nježnosti i počela nagovarati muža da i oni kupe maramu
- teta u našem dućanu: Dragiceeeeeeee, odi vidi kak nam mala Leona ima dobro prijevozno sredstvo!!!!!
- jedna bakica je komentirala drugoj: gle, kak je bebi lijepo spavati mami kraj srca (ma gdje su ti smajlići srčeka)
Što da zaključim iz našeg prvog maramastog dana vani? Ne znam ni sama....nama je bilo super, Leo je uživala i zapravo dobar dio blaženo prespavala :wink: i to mi je najvažnije, da osjećam kako je njoj dobro...
Ma hajde, priznat ću... i meni je neopisivo ljepše držat je tako malu, toplu i meku odmah uz sebe nego je gurat u kolicima u kojima je ni ne vidim...
A komentari...pa, jako me žaloste komentari iz kojih izbija ljudska primitivnost i ponekad glupost koje još uvijek ima jako puno...a to što su se svi maltene okretali za nama pokazuje da moj dragi Zagreb koji toliko volim, još mora puno žganaca popapati prije nego postane prava metropola u kojoj neće svaka različitost izazivati toliko pažnje :wink:
-
Ma Kloklo ko ih šiša ! Glavno da si ti u lovi :wink: - sad kad si digla knjižicu !
-
Otprilike znam kako se osjećaš, i ja sam to prošla dok sam nosila Franu u marami.
Ali zato sam se jedva suzdrzala da jednoj mami na cesti ne velim da joj dijete izgleda užasnuto u nekoj lošoj kopiji Baby bjorna. Sirora bebica sam kaj nije isplazila jezik van, a amama se sva šepurila.
I još jedno pitanje: jesi Leonunosila u onom poluležećem položaju?. Meni on baš nije išao, pa možda s novom bebom budem spretnija.
-
Bravo za Leonin prvi maramaizlazak.
Klo baš si me nasmijala sa ovim iz Bangladeša.:)
Ma da kao što kažeš; morali bi pojesti još puno žganaca...
-
Nisam još probala taj, jer je Leo sasvim sretna i zadovoljna u ovom križnom (valjda se tak zove :oops: )
Ma, marama je zakon i Leo je obožava, čim je stavim u nju zaspi ko hrčak :D samo ima kvaka - moram se stalno kretati jer cura voli biti u muvingu i ko da mi veli: mamica, miči rit vidiš kolika ti je, šetnjica sa mnom će ti dobro činiti 8)
A, što se komentara i čudnih pogleda tiče....ah, žalostit će me i dalje ali to je sve...uostalom, gospon otac me ionako stalno zeza da sam u duši uvijek bila egzibicionist i da bi je nosila i iz čistog inata sve i da nemam boljeg razloga (a zna da imam )
:lol:
-
kloklo, ja sutra idem prvi put s maramom u šetnju, baš me zanima kako će to izgledati, nisam očekivala da će biti tako zatucani komentari...
inače, nas su jako tračali i pljuvali po cesti kad smo zaru nosili u klokanici kad je imala mjesec dana - kao nismo normalni, jadno dijete kako je navlačimo, i još tako malu i nejaku, umjesto da lijepo doma spava u krevetu i ne ide nikud valjda do 18. godine...
i da, veli MM da ajmo u branimirovu iz čiste zahebancije vidjeti kako će reagirati službenice kad im još jedna dođe :D
-
e da, a i MM misli nosit malu u marami, ajme kakvih će tek onda komentara bit :D
-
Moja Petra isto naradije spava u marami (isto krizno vezanje) :lol:
I naravno cim stanem odmah se pocne meskoljiti, ali ako vec moram stajati onda se njisem pa to pali.
A komentara........ :shock:
Svakakvih. Ali mi se nosimo evo vec mjesec dana i nekako vise ne obracam paznju na to. No, sad me kloklo podsjetila.
Ja sam primjetila da stare bakice (vecina koja ne komentira kako beba uopce ne bi smjela vani ili kako ce se ugusiti u marami :evil: ) isto onako njezno gledaju i kazu kako je bebi sigurno tako lijepo spavati ili kako je to dobra ideja.
Mlade cure obicno komentiraju kako "je fora ova stvar" ili nesto slicno.
A najbolja mi je bila jedna mlada Romkinja koja me zaustavila i pitala da joj pokazem kako ja to vezem. :lol:
To me bas razveselilo. :lol: Jer bi ja svima pokazivala kako je to super stvar. :lol:
-
ponosna ja
eto ja zadnja 2 dana nosim zaru u marami po centru grada i doživljavam samo super pozitivne stvari!!!
apsolutno svi nas gledaju s totalnim oduševljenjem i sa smješkom od uha do uha, okreću se za nama i komentiraju kako smo slatke, bake pričaju unucima "vidi kako mama lijepo nosi bebu", dečki nam šalju puse i namiguju, cure se raspituju jesam li to sama šivala i gdje se to može kupiti i je li teško naučiti vezati, a ekipa "srednjih godina" govori kako je šteta što tako lijepih i zgodnih stvari nije bilo dok su oni imali djecu....
očekivala sam zgražanje, a naišla na totalnu raznježenost okoline!! :D
-
da vas netko obuče u tri sloja odjeće i onda još s dva sloja platna zaveže za ergonomski oblikovan radijator naštiman na 37 stupnjeva, jel bi vama bilo zima??? Hehe...zamislila se
Ha, ha...kako si se samo sjetila u tom trenutku!
Nego, gdje ste kupile marame? Ja sam isla gledati na onaj site u HR, no javlja mi gresku, kao da site ne postoji. Mi se nosimo u Babybjornu ali Mark sve vise voli kolica i sad sjedi ko pravi frajercic u svom autu.
No, jako, jako mi se svidja ideja s maramom, nisam znala da je ima za kupiti kod nas.
-
-
Draga Klo, moram ti samo napisati da kada smo prvi put Barbara i ja bile u šetnji u marami cijelo vrijeme sam razmišljala o tvojem iskustvu i duhovitom opisu istog i umirala u sebi od smijeha.
-
Aiiiiiii, Veki ti si iz prašine digla ovaj topic, baš sam se ponovo sjetila kak je to smiješno bilo :D
Evo sad nakon puno mjeseci maramastog staža kad me već svi u kvartu znaju i nikom više nismo niš posebno :wink: ni ja ne primjećujem ružne ili začuđene poglede...
Valjda si prvi put i sama malo nesigurna je li to dobra ideja, a kad skužiš koliko ti bebica uživa, kako joj je lijepo, onda se opustiš i uopće te ne zanimaju reakcije okoline ili selektivno primjećuješ samo one dobre :D
Btw. ja sam Leo od početka nosila u tom križnom jer ga najviše voli, a sad kad ona stabilno sjedi bum pokušala i neke druge, bočni npr. :wink:
A, veselim se što ćemo prvi slobodan i sunčan vikend ići na Sljeme pa bum je prvi put vezala na leđa....jipiiiiiiiiii :D
Koji trening, ha? Vrag zna kolko će mi taj put trebat do vrha, s tim pinklecom na leđima :lol:
-
veki? barbara je 2003 rođena pretpostavljam ili se radi o novoj bebi :?: :D
-
Ja sam neki dan sa svojom og 11 kg šetala po slapovima Krke i uspinjala se po Paklenici - nema boljeg fitnesa :lol:
-
S koliko dana/tjedana ste pocele nositi djecu u maramama? Moze li novorodjena beba ravno u maramu?
-
Moji su u marami od prvog dana.prvih par tjedana sam ih nosila u položaju zipke,a kasnije na sve moguće naćine.
-
Aha, bas ti hvala na odgovoru. Trazila sam odgovor na to pitanje po netu, pa nikako nisam nasla. Sad naravno, moram saznati sto je to polozaj zipke. :D
-
Mi smo se poceli nositi u marami kao jako mali, radi grceva (i to nas je spasilo!), a kasnije smo se krenuli i setati po kvartu (videoteka je na stepenicama, nema rampe, ducan totalno neprijateljski prema kolicima, da nemamo maramu nikad ne bi jeli kruha, bar ne dok nam se MM ne vrati s posla). A komentari.... ajoj... od tete u ducanu koja me redovno napada da "zasto sam tako malu bebicu tako stisnula", pa do raznih podsmjehivanja od strane susjeda (vecina njih vjerojatno ni ne kuzi da je to beba u marami, vec misli da sam trudnica s izrazito velikim stomakom i kvrgom na grudnom kosu, te s neobicnim izraslinama u obliku malih nozica, kad me redovito pitaju "kad ce prinova?") :?
No, Fran i ja uzivamo u nasim setnjama, u dodiru, u tome da sve radimo zajedno, cak i one dosadne stvari kao peglanje i iznosenje smeca i volimo nasu maramu. Sad je jedini problem sto mama mora nauciti neki drugi sistem vezanja (osim kriznog kojeg jedino znam) jer bebica raste, a nadam se da necu morati opet Svjetlani na poduku nego da cu ovaj put sama shvatiti koji kraj kuda ide :P
-
Mi smo počeli nosit našu kćer u marami negdje sa mjesec dana i pomoglo nam je puno kod grčeva. Najslađe mi je bilo kad je znala zaspat tak, pa legnem na leđa, a ona na meni u marami i tak zajedno začorimo. Jedino mi je marama malo na knap, jer je veličina prema ženi, a ona je skoro duplo manja od mene. A komentara i savjeta je bilo raznih, no sva sreća da sam već nakon par tjedana skužil da sve te savjetnike treba prekinut dok još nisu ni usta otvorili. Za maramu ocjena 10+
-
Kod mene u kvartu su komentari slicni ko kod mame kloklo - mladi i stari su raznjezeni, a zene srednjih godina uglavnom cudno gledaju, ali ja i moj :angel: uzivamo, on zaspi cim se ukrca i tako setkamo. Također pomaze i kod napada placa (valjda grceva) koji se tu i tamo jave. Ali jos nismo skuzili vezanje krizne zipke i dojenje, pa iskusnije mame maramonositeljice otkrijte mi kako dojite djecu u marami i primjenjujete li to izvan kuće zimi?
I bravo za tatu magicbright kojem se sviđa marama :D .
-
Jučer smo prošetali prvi put. Nije bilo nekih otvorenih reakcija, samo vrlo znatiželjni pogledi, uglavnom sa simpatijom, jer mom čupavom sinu, kad je u marami i spava nosom zabijenim u moje grudi, samo kosica viri iz zamotuljka. :)
Međutim, ako planiram obaviti kupovinu u šetnji, kolica su mi još uvijek zakon jer ne bih sve vukla u rukama.