nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)
Blizi se i nas veliki dan i sve sam spremnija ali imam i sve vise pitanja.
Planiram roditi na SD, pa vas molim da mi napisete svoja, svjezija iskustva.
Lijecnik mi je rekao da se beba odmah po porodu stavlja majci na prsa i da se pupcana vrpca ne reze dok ne prestane pulsirati. To je tako u teoriji, no provodi li se u praksi?
Ako je hladno pa pozele bebu odmah odnijeti, bi li pomoglo ako ja imam spremne ciste tetra pelene?
Moram li imati njihovu spavacicu za vrijeme poroda ili smijem obuci svoju?
Kako je s rooming inom? To jest koliko je beba uistinu s mamom, a koliko su odvojene?
Ima li nade da tata bude prisutan prilikom vaganja i kupanja ili je to vec stvarno utopisticka zelja?
Nadohranjuju li bebu unatoc tome sto majka zeli iskljucivo dojiti? Stavljaju li bebama dude?
Koje su realne sanse da izbjegnem drip (osim ako nije rijec o hitnom porodjaju, to jest mi smo ugrozene)?
Kako babice reagiraju na zelje o ocuvanju medjice? Polijevaju li uljem i masiraju li?
Opcenito, kakva su vam iskustva s lijecnicima? Pretpostavljam da je na porodu za rodilju zaduzen dezurni lijecnik, a ne onaj kod kojega je isla na zadnje preglede.
Zanimaju me i iskustva s babicama, ima li nade da me puste da hodam i hopsam po lopti ili inzistiraju na lezecem polozaju za vrijeme prvog porodnog doba?
Hvala unaprijed za vasa iskustva i odgovore.
Re: nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)
Lijecnik mi je rekao da se beba odmah po porodu stavlja majci na prsa i da se pupcana vrpca ne reze dok ne prestane pulsirati. To je tako u teoriji, no provodi li se u praksi?
provodi se i u praksi. cekali su sa rezanjem pupkovine, za to vrijeme mi je bila na trbuhu, dojili smo odmah po porodu (nakon brzinskog kupanja i vaganja) dobrih pola sata.
Ako je hladno pa pozele bebu odmah odnijeti, bi li pomoglo ako ja imam spremne ciste tetra pelene?
zamotali su je u njihove pelene.
ja nisam ni imala zelju za svojom spavacicom.
Kako je s rooming inom? To jest koliko je beba uistinu s mamom, a koliko su odvojene?
ako trazis 24-satni rooming in, bebu odnose na jutarnju vizitu cca 1-2 sata, a pitaju ukoliko zelis da je odnesu za vrijeme posjeta (ako nemas posjetu) i navecer izmedu 9 i 10h.
Ima li nade da tata bude prisutan prilikom vaganja i kupanja ili je to vec stvarno utopisticka zelja?
vazu je odmah po porodu, na pultu cca 1m od stola za radanje, dakle ako je tata s tobom, prisutan je.
Nadohranjuju li bebu unatoc tome sto majka zeli iskljucivo dojiti? Stavljaju li bebama dude?
ja sam stalno naglasavala i molila da joj ne daju nista, kazu da nisu...
Koje su realne sanse da izbjegnem drip (osim ako nije rijec o hitnom porodjaju, to jest mi smo ugrozene)?
meni su ga ponudili, odbila, bez problema.
Kako babice reagiraju na zelje o ocuvanju medjice? Polijevaju li uljem i masiraju li?
molili smo da je pokusaju cuvati, jesu.
Opcenito, kakva su vam iskustva s lijecnicima? Pretpostavljam da je na porodu za rodilju zaduzen dezurni lijecnik, a ne onaj kod kojega je isla na zadnje preglede.
izuzetno pozitivna, nadlezan je dezurni lijecnik, u mom slucaju drHabek, podrzava prirodan porod.
Zanimaju me i iskustva s babicama, ima li nade da me puste da hodam i hopsam po lopti ili inzistiraju na lezecem polozaju za vrijeme prvog porodnog doba?
u predradaoni su liberalne, nude i loptu ukoliko nije probusena. mene kasnije svezalo na ctg, ali tu smo se sluzili trikovima ;)
eto, to je bilo prije 9 mjeseci.
a tebi sretno, sretno, sretno!!!! :love:
Re: nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)
Ja rodila gore prije mjesec dana i imam ti ovakvo iskustvo:
Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa
Ne znam koji ti je dr. rekao da se pupčana ne reže dok ne prestane pulsirati, ali u smjeni kod dr. H. pupčanu su prerezali bez ikakvog pitanja-valjda zato jer im nisam na vrijeme rekla.
Beba se stavlja odmah nakon brisanja-kupanja na prsa-to je istina.
MOj mali je je kad mi je došao na prsa pogledao u mene i zaspao pa ga nisam htjela buditi da bi sisao i nije bio pola sata nego jako kratko.
Muž je bio sa mnom-njega su poslali doma, a mene su nakon te dvije minute što je bebač bio meni na prsima krenuli šivati jer sam popucala onako fajn :(-ne samo međica nego i vagina.
Oni dijete stave u svoje pelene-ne moraš ti ništa brinuti, ne odnose ti oni golo dijete :)
Ja sam imala svoju spavaćicu i nitko se nije bunio.
Rooming tražiš kad dođeš na babinjače-nikakvih problema oko toga nema-bit ćeš rijetka ptica-kad sam ja bila gore samo ja i još jedna puca smo tražile rooming-druge mame su bile preumorne :?
Što se tiče toga kad odnose bebe-ovako kao što je egica napisala-znači od pola 7 ujutro do 10 je bebi vizita pa ih odnesu i odnesu ih između 15 i 17 kad su posjete. Navečer nisu odnosili bebe oko 9 sad kad sam bila ja-to bi bilo vjerojatno radi presvlačenja-dolazili su presvući bebu u sobu.
Inače da ti velim, ponesi svoje pelene, jer ako ćeš biti u roomingu za noć dobiješ samo 2 pelene, a to i ne mora biti dovoljno i ponesi kremicu za guzu.
Tata je prisutan kod vaganja i kupanja jer se to najprije napravi pa tek onda dobiješ bebu na prsa. Moj Robert je za to vrijeme slikao malog.
Nadohranjuju bebe glukozom i rijetko će ti to sestre priznati.
Ja sam jedan dan bila jako ljuta jer su ga onijeli pa ga vratili cijelog uplakanog, a kod mene uopće nije plakao pa sam pitala šta su mu dali-kao ništa, ništa ma samo malo čaja za utjehu. No moj je takav cicaroš da njemu to nije omelo dojenje. Slabijim bebama to omete dojenje.
Masiraju međicu i polijevaju, ali ako eto pukneš i s tim tretmanom-iz mog iskustva, kažem ne samo da mi je pukla međica nego i vagina nekih 5 cm bočno.
Liječnike uopće ne bih kometirala-još sam u babinjama-nisam uračunljiva :lol: :lol:
Ako dopadneš u smjenu nekoj staromodnoj babici neće ti dati da hodaš osim ako se ne posvađaš, a onda će te svi gledati ko da nisi normalna.
Meni je jedna takva-kad nisam htjela uzeti dolantin rekla da nismo žene iz pećine-da danas postoje lijekovi protiv bolova.
Sva sreća u smjeni je bila jedna jako dobra babica i dobila sam loptu koja ful pomaže kod otvaranja i dopustila mi jenhodati i pokazala kako da dišem.
Hvala unaprijed za vasa iskustva i odgovore.
Eto ti ćeš sigurno imati neko drugo iskustvo-to ti ovisi najviše o tome kako ti se potrefi i koliko si zahtjevna-odnosno koliko se usudiš tražiti i ima li gužve ili nema.
Ustvari ja sad znam kako bih kad bih imala prilike sve ponoviti jer za sve trebaš imati iskustva :)
Tebi sretno i nek bude kako si i sama želiš!