Kako se brinete o njima?
Kolko ih cesto perete?
Kako perete one cvrsce, neprozirne, od mjesavine pamuka, gusto tkanje? - obicno u masini ili kemijska cistiona?
Postoji li stroj (a da nije preskup :mrgreen: ) koji bi ih isprao dok vise :oops:
Printable View
Kako se brinete o njima?
Kolko ih cesto perete?
Kako perete one cvrsce, neprozirne, od mjesavine pamuka, gusto tkanje? - obicno u masini ili kemijska cistiona?
Postoji li stroj (a da nije preskup :mrgreen: ) koji bi ih isprao dok vise :oops:
Zavjese perem u mašini na 30 i centrifugiram ih normalno. peglam rijetko, obično ih mokre objesim pa se same ravnaju. Moje su tanje i poluprozirne.
Perem ih u masini, na 30C + dodam neko sredstvo za pranje zavjesa iz DM-a da bude bijele.
E da, perem ih cca. svaka 2 mjeseca. Tanke su i prozirne, skroz bijele i jednostavne.
Na 30C u mašini, običnim deterdžentom, normalna centrifuga. MM kači mokre (to je njegov posao :mrgreen: ) Nikad ih nisam opeglala.
Perem kad mi izgledaju prljave, a to je varijabilno, cca svakih 3 mj.
Ja ih perem kada mi se učini da su za pranje....cca 2-3 mjeseca, ali to govorim za prostorije gdje se ne puši. I moram nešto primjetiti - kada sam živjela u Zg zavjese koje sam imala na prozorima su se toliko prašile da je to bilo strašno (živjela u Sigetu), stalno su bile prašnjave. Ne znam da li je možda i do zavjesa, ali ove u Sarajevu se ne praše toliko. Doduše, u Zg sam imala prozore okrenute prema parku, a ovdje isto ali ne baš toliko - malo sam dalje.
A htjela sam ovo u biti reći: da li ste primjetile koje su razlike u pranju i peglanju od naših mama? Moja mama bi te zavjese na ruke prala, pa onda sušila, pa još i peglala...ma strašno - zavjese su mi bile noćna mora. I dan danas ima one preko cijelog zida, čipkaste, teške ko tuč, ali ih sada stavlja u mašinu - opametila se!
A većinom mi imamo tanke, lijepe prozirne, lagane, po mogućnosti ne preko cijelog zida, nego samo preko prozora.
Sva sreća, inače ih nikada ni ne bih prala... :lol:
Znaci nitko nema one debelog tkanja (ja kupila u Livingu), da podijelimo iskustva, svi ste vidim revne po pranju, za razliku od mene :oops: , al se ne usudim u masinu, s obzirom da ni nemaju onu oznaku za odrzavanje. :roll:
Nije da zelim izbjec peglanje, kolko me strah mogucnosti da i nakon peglanja ostanu oni mali sitni oziljci koji se ne daju popeglat, bez obzira na kvalitetu pegle i duljinu peglanja (ko sto se zna dogoditi na tkanini kombinaciji pamuka i lana :roll:
A nitko znaci nema ni stroj za pranje zavjesa dok vise :mrgreen: :oops:
mi imamo, naše iz ikee, debele, pamučne, gusto tkane.Citiraj:
Mony prvotno napisa
peru se u mašini, izađu jako izžvakane, da.
osušim na zraku, na stalku, maksimalno poravnate.
pa ispeglam - koliko se daju, a dalje ostavim gravitaciji.
ostaju, tu i tamo maaale bijele crtice, mene to ne smeta jer je zavjesa ionako višebojna pa se te crtice iz daleka ne vide ;)Citiraj:
Mony prvotno napisa
mony, navodno se zavjese mogu prati onim zepterovim parnim čistačem.
Mony, probaj ih peglati dok su mokre, tj. vlažne skroz.... lakše se onda peglaju.
Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
koji je vjerojatno skup ko samo zlato :? :)
Onda bolje kemijska, valjda sve primaju zavjese...
što si komplicirana
ubaci ih u mašinu i ćao
ko živ ko mrtav
a potom
možda bude vrijeme za nove zavjese :mrgreen:
Ne mora biti kemijska. Zar nije dovoljna i obična praonica rublja?
Da, meni upravo nije deka prezivila moje pranje i susenje.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Ma daj... Jedva sam i ove nasla :mrgreen:
Znas kako sam complicated woman :*
Možeš ih sama prati, samo ne na visokoj temperaturi. U skoro hladnoj vodi. Ukoliko nemaš neki specijalni deterdžent za zavjese, samo dodaj u mašinu žlicu-dvije sode-bikarbone. Objesi još mokre, kako su već neke cure rekle.
Ako je veliki udio pamuka u materijalu, možeš ih slobodno popeglati.
@Deaedi: i tvoja je deka stradala zbog ipak vosoke temperature - bilo pranja, bilo sušenja :( . Vlakna su se jednostavno stopila i sljepila...