Ima li netko sličan problem
Pozdrav svima!
Prvi put otvaram pitanje na forumu, iako ga pratim već duže vrijeme.
Do sada nisam naišla na slučaj identičan svome, pa me zanimaju vaša iskustva, mišljenja i savjeti.
MM (42 godine) i ja (37 godina) roditelji smo 6-godišnjeg sina. Oduvijek smo maštali o obitelji sa dvoje djece. Prije 4 godine smo zaključili da je vrijeme za drugo dijete. Nakon dvije godine uzaludnih pokušaja, javili smo se na VV. Tamo smo prošli veliki broj pretraga i testova, te dijagnoza je sljedeća:
brisevi sterilni, MM: maksimalna oligozoospermija, koja varira tj. ponekad se očituje, a ponekad je nalaz dobar, JA: hormoni u redu, HSG rtg opstrukcija obje tube u proksimalnom dijelu (ne postoji mogućnost propuhivanja jajovoda).
Jedini postupak koji dolazi u obzir je ICSI. Postoje dvije opcije koje su u ovom momentu moguće:
1) laparoskopija – potpuno uklanjanje jajovoda
2) ulazak u postupak sa stanjem jajnika i jajovoda kakvi jesu.
Dio liječnika je za prvu opciju, dok dio smatra da nije potrebno raditi uklanjanje jajovoda.
Moja razmišljanja su sljedeća:
Ukoliko se ide na prvu opciju ulazak u postupak se odgađa za još 6-7 mjeseci, a ja nemam mnogo vremena do svoje 38 godine. Radi se uklanjanje nečega, zbog mogućnosti vanmateričnih trudnoća i smanjenja šansi u procesu. Da nisam radila HSG nikada ne bih ni znala za stanje jajovoda tj. ta pretraga se u mom slučaju na početku smatrala suvišnom zbog jednog djeteta. Uklanjanjem jajovoda smanjuje se sposobnost proizvodnje jajnika, te bih ranije ušla u menopauzu. U biti želim pokušati sa situacijom ovakvom kakva jest, jer vjerujem da ukoliko dođe do oplodnje, mogu primiti to malo biće i iznijeti ga do kraja :heart: .