imam pitanje kako se 'sunča' dijete koje ima lagane znake žutice i pušteno je iz rodilišta bez kvarcanja - koja vrsta i snaga svjetlosti je potrebna da se pomogne a ne iziritira nježna koža
Printable View
imam pitanje kako se 'sunča' dijete koje ima lagane znake žutice i pušteno je iz rodilišta bez kvarcanja - koja vrsta i snaga svjetlosti je potrebna da se pomogne a ne iziritira nježna koža
:/
Ne znam kako bi mogla sunčati dijete sad po zimi, jer mora biti na otvorenom - sunčanje iza stakla nema koristi, jer UV zrake ne prolaze kroz staklo. Andrija se rodio u sred ljeta, pa sam ga ja skidala do pelene, i stavila na balkon u kolica, naravno da nije na direktnom suncu. Ali sad po hladnom vremenu, stvarno nemam ideju. S nekakvim lampama se ne bi usudila eksperimentirati u "kućnoj radinosti".
hvala martina, to me i zanimalo da li pomaze kroz staklo -
Važno da je malo na dnevnom svjetlu, npr. oko 12/13h kad je vani najtoplije izložiš mu malo lice i ručice, normalno obučeno dijete.
ne, staklo blokira uv zrakeCitiraj:
lumpar prvotno napisa
Tako je, VANI, ništa kroz staklo.
Ne mogu vjerovati! Meni je patronažna rekla da odmaknem zavjesu s prozora i držim djete na takvom danjem svjetlu. Uz to negdje sam pročitala da se nekad davno došlo do zaključka da sunčanje dobro utjeće na žuticu tako da djeca koja su u rodilištima bila blizu prozora su bila manje žuta od onih u sjeni. Kaj je sad od toga istina?
Da, blizu otvorenog prozora. Kroz staklo prolazi toplina (infracrvene zrake), ali ne UV - sunčanjem kroz staklo ne možeš pocrniti.
i meni je patronaža rekla da samo zavjesu odmaknem.
Meni je primarijus iz Merkura rekao da stavim bebin krevetić pokraj prozora i odmaknem zavjesu. Pa valjda onda pomaže i preko stakla...ne bi bezveze čovjek rekao :)
R je isto bio malo žut kad smodošli iz bolnice, i patronažna i pedica su rekle - samo odmaknuti zavjesu i neka bude što više na danjem svjetlu, i češće dojiti. Tako sam radila, i za par dana je više nije bio žut. A da sunčanje bebe preko stakla nema koristi - nisam znala :?
dokle god su ti ovako lipi i sunčani dani, iskoristi ih za šetnju.
pusti prozor i zatvorene prostorije i s ditetom ajde na zrak.
Mom M. danas 6 tjedana i još je uvijek žut? U bolnici se nismo zadržavali niti su ga ikako tretirali jer su rekli da je to normalna fiziološka žutica. Nisam se zabrinjavala, ali sada već 6 tjedana mi se čini malo previše. Inače je isključivo dojen.
Da li si bila na pregledu od mjesec dana? Što ti je rekla pedijatrica?
Ne bi smio biti žut više. Pođi što prije na pregled. Analizom krvi će vidjeti bilirubin i sve što treba.
Samo šetnja!
Mi smo išli van i sunčali se na balkonu, ali rodila sam u kolovozu. Moj mlađi je rođen nekih 5 tjedana prerano, nije dospio u inkubator, ali je bio na kvarcanju neka 2 tjedna). Dugo je bio lagano žut, ne baš kao u bolnici ali ipak... valjda 2 mjeseca, možda i dulje (ne sjećam se točno) ali nalazi su bili ok. U ono vrijeme me više brinula njegova pupčana kila koja se isto sama uredno sredila nego žutica, ali potrajalo je dosta dugo dok to žutilo nije prošlo. Dali su nam i d3 kapi relativno rano, možda na prvoj kontroli. (Uff, kako čovjek brzo zaboravi detalje...). Pitaj pedijatra!
Moj L. je imao povišen bilirubin prilično dugo, mislim čak 3 mjeseca. Nismo se previše zabrinjavali jer je pedijatrica rekla da je to normalna fiziološka žutica kod dojenog djeteta. I da, držala sam ga pored prozora za odmaknutom zavjesom, jer ga po zimi nisam mogla držati na hladnom. Prošlo je samo od sebe.
Moj A. je bio žut točno 3 mjeseca. Radili smo bilirubin u krvi sa 4 i sa 6 tjedana starosti, bio je u opadanju, i poslije više nismo ništa poduzimali. Kod isključivo dojenog djeteta to nije neobično. Jedino nismo davali D vitamin dok nije odžutio, po preporuci pedijatrice, da ne opterećujemo dodatno jetru.