Re: HELP!!! Ne želi žvakati!
Citiraj:
Kikikai prvotno napisa
Bok svima!
Dosad sam pratila godinama ova forum kao gost, no evo, sila me natjerala da nađem vremena(kojeg nikad skoro i nemam) za login i svu tu proceduru.
Imam veliki, oooooogromni problem sa svojim Vedranom (2 godine i 10 mj). On jednostavno ne žvače, nikad nije ni žvakao i odbija učiti žvakati.
Krenuo je u vrtić prije 3 mjeseca, tete ga moraju hraniti i drobiti svako jelo vilicom, kako bi uopće jeo.
Isto tako i ja doma.
No sad je to počeo biti problem u vrtiću. Pokušavaju vršiti pritisak i na dijete, i na mene. NPR. sljedeći tjedan radimo na banani. Dobit će bananu u ruke i neka nauči. Meni je to apsolutno glupo jer...pa dijete ne zna gristi, što će on s tom bananom..
Nije da nisam pokušavala...sve smo provjerene metode probali...sve od kad je počeo jesti sve namirnice s godinu dana. Sve one silne kuglice s kruhom, smokiće, ma sve...njegova je reakcija uvijek ista...ili pljune odmah, ili guta pa se guši.
U vrtiću smo pričali o mogućnosti deformacije grla, pa smo dogovorili i specijalista uskoro...no ja sam uvjerena da je to OK, jer sam 100 % sigurna da je moj mali jedna ogromna lijenčina kojoj se to jednostavno ne da raditi.
On još ni ne govori kao ostala djeca te dobi....samo ponavlja riječi, vrlo male rečenice s vremena na vrijeme. Tu je možda i do situacije kod kuće, jer se dosta priča engleski...tata je Amerikanac. Možda je dijete zbunjeno. Kasno je i prohodao...20 mjeseci.
Sve u svemu....ja sam ponekad toliko očajna zbog svega toga.
Stariji sin je bio OK u svemu tome, nikad nikakvih problema.
Sve vi mame koje ste mi voljne pomoći ...savjetima, svojim iskustvima, nije važno,... hvala vam unaprijed.
Bok, Ja već sa mojim sinčićem 2,5 god.starim muku mučim oko iste stvari. Mi ne idemo u vrtić jer se moj sin guši krutom hranom pa ga nisu htjeli ni primiti u vrtić, Žvakanje nije usavršio trudim se raditi vježbice što nam ih je dao logoped( masiranje mišića čeljusti, ili na jezik mu staviti nešto gusto nutella ili gusti sirup ili malo meda) da jezikom vježba što više I ja sam to pokušala malo je teško nutellu sa jezika tako brzo polizati trljajući o nepce i zube itd.... Mi ćemo svakako ići još logopedu i naravno neuropedijatru i specijalisti jer mislim da ipak treba stručno mišljenje i dijagnoza. Ostale cure su mi puno pomogle savjetima, I moj svakodnevni rad sa djetetom+ savjet stručnjaka mislim da će to ići na bolje! Sretno!