prekomjerna težina 10 godišnjakinje
A će u 2 mjesecu napuniti 10 godina. trenutno ide u 4 razred. pubertet se polako bliži i s njim standardno dolazi većina kompleksa koju smo svi prošli...više manje
A je niskog rasta, u razredu je mislim najniža, i ima određen broj kila koji je podosta veći od onog što bi trebalo biti.
te kilice se nalaze uglavnom u predjelu bedara, guze i trbuha. nije pretilo dijete, poprilično je enrgična i ima u njoj snage za troje djece.
međutim, problem je hrana. ja nastojim kuhati što je zdravije moguće, a obzirom da nemam žuč tešku i masnu hranu ne podnosim pa ju niti ne kuham.
Nažalost ona ne jede tako često doma, jer svekrva ju hrani preko tjedna kad ide u školu (nemojte me pitat zašto...duga priča), a vikendom se hrani doma.
problem nije toliko niti to što ona pojede kod svekrve jer svekrva svakodnevno kuha, i nije to junk food. problem je što ona doslovce jede previše, količinski i previše puta na dan, jede sve što se nađe na stolu, bez ikakavog reda.
ako ruča kod bake, i MM i ja dođemo s posla i idemo ručati, pitam ju je li gladna, kaže ne, al onda sjedne kod nas za stol i uzima iz naših tanjura.
pitam ju zašto to radi ako nije gladna - Pa tak, samo malo.
tko god jeo, i što god jeo, ona će jesti s njim. nije gladna, ali uvijek će jesti. slatkiše tamani do besvjesti. ja ih doslovno skrivam, a ona kad je sama pretura po kući dok ih ne nađe.
sad sam već očajna, jer smo došli do toga da moramo kupiti hlače broj 14, i onda ih 30 - 40 cm odrezati.
kompleksi već sad postoje, i ja se bojim da će s ulaskom u pubertet biit još gore.
slatkiše ne kupujemo, niti grickalice, ako nešto dobiju to je to. uvijek imamo voća, ali i s tim pretjeruje.
jednostavno više ne znam što napraviti.
ja nisam njena prava mama, ona i P su MM-ova djeca iz prvog braka, i svaki moj pokušaj da uvedem reda u njenu prehranu se svede na optužbe da joj branim, ne dam....
ljetos su svekar i svekrva bili na vikendici, i pravilnom prehranom, sa tri obroka na dan i voćem kao međuobrocima, ona se poprilično promijenila.
sad se to opet vratilo na staro i naddalo još kila.
ja strahujem da će se razviti u zatvorenu djevojku sa kompleksima od debljine i da bi to sve moglo otići u onu drugu krajnost ulaskom u pubertet.
šta napraviti? kako to regulirati? kako joj objasniti da nema potrebe jesti ako nije gladna?
Re: prekomjerna težina 10 godišnjakinje
Citiraj:
bleeda prvotno napisa
ako ruča kod bake, i MM i ja dođemo s posla i idemo ručati, pitam ju je li gladna, kaže ne, al onda sjedne kod nas za stol i uzima iz naših tanjura.
pitam ju zašto to radi ako nije gladna - Pa tak, samo malo.
tko god jeo, i što god jeo, ona će jesti s njim. nije gladna, ali uvijek će jesti. slatkiše tamani do besvjesti. ja ih doslovno skrivam, a ona kad je sama pretura po kući dok ih ne nađe.
kompleksi već sad postoje, i ja se bojim da će s ulaskom u pubertet biit još gore.
slatkiše ne kupujemo, niti grickalice, ako nešto dobiju to je to. uvijek imamo voća, ali i s tim pretjeruje.
jednostavno više ne znam što napraviti.
ja nisam njena prava mama, ona i P su MM-ova djeca iz prvog braka, i svaki moj pokušaj da uvedem reda u njenu prehranu se svede na optužbe da joj branim, ne dam....
ljetos su svekar i svekrva bili na vikendici, i pravilnom prehranom, sa tri obroka na dan i voćem kao međuobrocima, ona se poprilično promijenila.
sad se to opet vratilo na staro i naddalo još kila.
ja strahujem da će se razviti u zatvorenu djevojku sa kompleksima od debljine i da bi to sve moglo otići u onu drugu krajnost ulaskom u pubertet.
šta napraviti? kako to regulirati? kako joj objasniti da nema potrebe jesti ako nije gladna?
sva tvoja strahovanja su opravdana, znam iz svog iskustva
bez obzira koliko normalna bila (65kg/183cm) ja sam si uvijek bila debela
jede s vama da vam pravi društvo, daj joj nešto poput kave, npr. žitovu kavu s mlijekom sl. da ima šta polako ispijati dok se druži sa vama
ili žvaku ...
nemojte joj dopuštati da jede iz vaših tanjura, recite blago: oprosti, ali to je moj krumpir i sl.
time joj ne zabranjuješ da uzme tanjur i jede sa Vama, ali braniš svoje jelo i tražiš poštivanje svojih granica
nikako ne smije osjetiti pritisak da je želiš promjeniti, jer to bi mogla interpretirati da ona nije dovoljno dobra za tebe...
biti će i dobrih i loših dana
ako treba odnesi slatkiše na posao ili daruj ih nekome drugom
ako nije u kući neće je dovosti u napast
šta pije?
[/b]