Re: smanjile su mi se grudi
Citiraj:
bjuma prvotno napisa
možda će zvučati glupo, ali zadnjih nekoliko dana su mi se grudi smanjile. i ja sam se počela brinuti da mi ponestaje mlijeka. nemam nikakvih pokazatelja za to. dijete ne plače, izgleda zadovoljno. ali mi je čudno.
i, da, bila sam pod strašnim stresom dva dana, pa mislim da je i do toga. može li stres utjecati na proizvodnju mlijeka?
molim vas da mi pomognete, jer sam se toliko trudila da isključivo dojim. carski, mastitis, ragde... uhhhh... šta sve ne... ali, stvarno ne bih voljlea da mi se desi da izgubim mlijeko. :cry:
koliko je beba stara?
oko 12 tjedna (nekima prije, nekima kasnije) uspostavlja se ponuda=potraznja i prestaje pocetna prepunjenost.
sto se tice stresa, zbog njega ne mozes ostati bez mlijeka ali moze utjecati na proizvodnju na nacin da djeluje na let down.
let down je posljedica hormona oksitocina koji je podlozan vanjskom utjecaju, pa uslijed stresa moze doci do blokade tako da se ne otpusta oksitocin i ne dolazi do let downa pa ni do efikasnog praznjenja dojke.
automatski iz dojke "izadje" manje mlijeka pa se prema jednadzbi ponuda=potraznja, manje mlijeka i napravi.
da li osjetis let down i da li vidis da do njega dolazi?
ako beba doji na zahtjev (kada god zeli i koliko god zeli), iskljucivo doji (prvih 6mj.), efikasno doji (pravilan polozaj na dojci, dolazi do let downa- refleksa otpustanja mlijeka) mlijeka ima upravo onoliko koliko bebi treba, onakvog sastava kakav je idealan za nju.