kada na operaciju madeža?
trebala bih savjet ili iskustvo mama cije bebe su bile na operaciji.
ako nisam na dobrom pdf-u neka me admin prebaci.
moj sin (ima 8 mjeseci) ima madež ili fleku tamne boje (dakle nije ispupčen nego je u razini s kožom) nepravilnog oblika, veličine kovanice 1kn na vrlo nezgodnom mjestu - između nogu, malo ispod testisa.
pedijatrica je rekla da želi misljenje dermatologa, dermatologica je potvrdila da je to madež, da je sve okej, da nije opasan ali da se prirođeni madeži veći od 1cm obavezno skidaju jer predstavljaju rizik da se pretvore kasnije u melanom.
ona savjetuje da kad bude imao godinu dana da odemo u bolnicu na dogovor i savjetuje da se to što ranije odstrani (do 3. godine) jer će rastom djeteta i madež biti sve veći.
ako bi se to sad radilo madež bi se trebao odstranjivati u 3 navrata (malo po malo, tj. dio po dio) a kaže ako bi dijete bilo veće da će broj zahvata biti brojniji.
dakle derm. preporuča maknuti madež a mi praktički odlučujemo kad ćemo se u to upustiti.
mene je užasno strah. još mi je gore što nije fiksno određeno da se to mora poduzeti tad i tad nego je preporučeno.
razmisljam kad, tj. u kojem periodu je to najbolje za dijete? ima li tko iskustva? ili strucno misljenje?
trenutno se ne bojim bolnice, postupka i sl. nego me muči pomisao kako će mu biti sa savovima na tom mjestu?
evo pokušajte si zamisliti da vas odrasle netko negdje dolje šiva - pa to je uzasno nelagodno! - neće moći sjediti, kako ću mu brisati guzu?
prema tome mi je totalno apsurdno jako malo dijete mučiti s time, možda je bolje s 5 godina kad mu možeš neke stvari objasniti? ili možda s 10? ili kad bude veliki pa neka sam odlucuje sto uciniti?
moja mama dan danas zivi s velikim madezom, nije ga htjela micati.
opet ne zelim biti neodgovorna majka, ignorirati lijecnike, pogotovo ako se radi o zdravlju mog djeteta, ne samo o zdravlju nego i pitanju zivota (svi znamo sto znaci veliki rizik od melanoma).
nisam uopce pametna, znam samo da dijete od godinu dana ne zelim voditi na operaciju necega sto nije urgentno.