Pretrage po nalogu privatnoga ginekologa
Molila bih informaciju - da li doktor opće prakse (a ne soc. ginekolog) može/smije izdati uputnice za pretrage koje je preporučio privatni ginekolog.
Konkretno, morala bih obaviti sljedeće pretrage: KKS, CRP, SE urin, UK, jetrene pretrage.
Unaprijed se ispričavam ako je ova tema već otvorena, ali nisam ništa uspjela pronaći. U slučaju da postoji ista/slična tema, slobodno premjestite.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,
Hvala na odgovorima i savjetima.
Čini se da svaki doktor opće prakse ima svoju politiku.
Naime, kako jučer navečer nisam stigla otići po uputnice, jutros sam nazvala med.sestru i pitala da li je doktorica napisala uputnice, na što mi je ona odgovorila da je doktorica napisala SAMO jednu uputnicu, i to onu za krvnu sliku, a da za ostale moram ići kod soc.gin. Nisam mogla vjerovati, jer mi se niti ostale pretrage nisu učinile nešto specifične, a što je najbolje, indikacija za te pretrage nisu bili ginekološki problemi, već sumnja na urinarnu infekciju (doduše, po preporuci privatnoga ginekologa).
Ukratko: ova doktorica mi nije uštedila vrijeme i trud, jer sada moram otići i kod soc.gin. i mislim da iz principa neću uzeti niti tu jednu uputnicu.
Iz vaših postova vidim da vaši dr. opće prakse izdaju ovakve uputnice, pa ako netko zna ili ima propis u kojemu je ovo navedeno, molila bih da me obavijesti.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,
U svezi ove problematike informirala sam se u Croatia osiguranju; s info telefona za obvezno osiguranje su me spojili s referenticom za ugovaranje osiguranja (tel. 4806-370, 4806-390) koja mi je dala sljedeću informaciju: Doktori opće prakse ne izdaju uputnice prema preporuci privatnoga ginekologa; iznimku predstavljaju pretrage koje nisu povezane s ginekološkim problemima, kao što je u mome slučaju. Međutim, kako to nigdje nije zapisano/propisano (!), postoji konfuzija oko toga koje uputnice doktori opće prakse po preporuci privatnoga ginekologa smiju pisati, a koje ne smiju. Najinteresantnije u svemu je što i sama Croatia osiguranje priznaje da o svemu tome ne postoji pisani dokument (iako bi po meni i oni trebali/mogli utjecati da se to definira/propiše), te izjavljuju da iz toga razloga oko toga postoje nedoumice kod doktora opće prakse.
Ako smatrate da bi ovu problematiku bilo bolje staviti pod 'PRAVNA PITANJA', slobodno premjestite cijelu temu s postovima.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,