Re: Novorođenče i osobnost
Citiraj:
Pandora Aura Monroe prvotno napisa
Psiholozi kažu da je temperament najvećim dijelom urođen i da su to potvrdila ispitivanja novorođenčadi. Ako je tako, onda sigurno i roditelji mogu nešto primijetiti, vjerujem i točnije, jer su s djetetom svaki dan. Pogledate li unatrag, jeste li u prvim danima života svoje djece primijetili bilo što, a da je moglo ukazivati na određene, kasnije jasno vidljive crte ličnosti? Možda tada niste znali da ova ili ona posebnost u ritmu spavanja i buđenja, hranjenja, u reakcijama na razne podražaje nešto znači, a sad znate? Nekoliko višestrukih mama mi je reklo da su pokrete svakog od svoje djece još prije rođenja doživljavale na različit način i to po intenzitetu, ritmu, brzini. Kakva su vaša iskustva? Može li se već iz toga znati nešto o budućoj osobnosti?
Mislim da je to teško ispitat :/
Iako kad su znali reči da u koje vrijeme je aktivan prije rođenja da če tako i kasnije i stvarno dosta je živahan :dancingfever:
Vjerojatno i je temperamenat urođen,ali ovisi i o podašanju roditelja.
A kako to dokazati kad na sreču večina roditelja odgaja svoju dijecu koja su slična njima temperamentom-e sad dali zbog gena ili zbog toga što konkretno moje "divlje" djete gleda mene kako pokušavam otplesati Proud Mray kao Tina na svom koncertu,plešemo na folklornu glazbu,zabavnu,rock,pop itd I uvjek je uspavljivan uz ples(nije mi ni palo na pamet u AS ga njihat-kao kolegica koja ima puno mirnije djete)
E sad opet to puno mirnije djete od kolegice koje nije zahtjevno-čak samo sjedeči u kolicima zaspi.Ali kad mi dođemo- dođe do mene da ga dignem,žica da jaše meni na nozi itd.
Osim gena,ponašanja roditelja,baka...ima i drugih stvari kao npr mm ili adaptirano(moj su budio na 20-40 min i bio isto tolko na cici),duda-ja sam je dala S sa nekih 5mj. i uzela za tjedan dana (kaže mi jučer kolegica kako se točno sječa mojih riječi "to nije moj S")jer je prestao istraživat kao do tada :trep: