ZAšto toliki antibiotici?
Opčenito me muči činjenica da naši pedijari prečesto propisuju antibiotike a da se ne utvrdi bakterijska infekcija. Moja jednomjesečna bebica nešto kašljala, mi otišli-čisto da posluša pluća. Sve5, pluća, grlo, uši-malo je nosić vozao balce(od toga i taj kašalj) , ali eto -pogađate Ceporex. držala ga tri dana u frižu i bacila. Beba ozdravila i bez njega.
Čitam bronhitisi (mi na svu sreću nismo s njima imali bliski susret) ali eto šogorica i susjeda jesu. Zna se da ih u većini slučajeva uzrokuju virusi, da se liječe simptomatski a oni antibiotike djele šakom i kapom.
Zar ne stvaramo tako sojeve rezistentnih bakterija i tako te vrijedne lijekove možemo učiniti zapravo neupotrebljivima.
Što vi mislite o tome te kako reagirate kad vam za svaku upalu krknu antibioti-ili imate drugačija saznanja :?
Re: ZAšto toliki antibiotici?
Citiraj:
roby prvotno napisa
Čitam bronhitisi (mi na svu sreću nismo s njima imali bliski susret) ali eto šogorica i susjeda jesu. Zna se da ih u većini slučajeva uzrokuju virusi, da se liječe simptomatski a oni antibiotike djele šakom i kapom.
Mi smo bronhitićari i nikad, ali baš nikad nismo dobili antibiotik onak "bezveze". Istina je da je neznam koji postotak bronhitisa isprovociran virusima, ali nažalost kod naše djece se zbog pada imuniteta obavezno nadoveže i neka bakterija, a koja napravi uvjet za antibiotik.
Znaći, nikad se taj antibiotik ne dogodi odmah, naravno da prođe neko vrijeme, ponekad tjedan dana od pojavljivanja simptoma, ponekad dva tjedna, kad se vidi da kašalj ne sazrijeva, da je opće stanje djeteta loše, da uvlaći trbušne mišiće zbog većeg napora pri disanju, da se stetoskopom čuje to pooštreno disanje, da krvna slika pokazuje povišene vrijednosti CRP-a, da radiološka snimka pokazuje lezije na plućima u kojima se krenulo komplicirati.....e tek tada kreće antibiotik.
Naše povjerenje u pedijatricu nismo još nikada zažalili, tako da se znalo dogoditi da bi preporučila antibiotik i bez gore navedenih pretraga, ali za to je imala stvarno opravdan razlog kojeg je procijenila na osnovu trenutnog stanja djeteta i naravno onog što smo joj mi ispričali, ali čak ni taj antibiotik se nije dogodio odmah, već je i ta bolest trajala neko dulje vrijeme, znaći nije dijete dobilo ant.prvi ili drugi dan bolesti, kad se još nije niti moglo zakljućiti dal će se bolest razviti u nešto opasno ili neće.