Time-in ili time-out metoda odgoja?
Evo, u posljednje vrijeme sam čitala više o time-in metodi, koja mi se čini najprihvatljivijom do sad.
Evo ukratko o razlici izmeđju time-in i time-out:
The popular "time-out" behavior management technique is less harsh than traditional forms of discipline, but it's still a punishment -- like a mini jail sentence. Time-outs usually include a shame component as well (e.g., the "Naughty Chair").
An alternative to time-outs is what you might call a "time-in." The purpose of a time-in is not to punish but to help the child get centered and enhance the parent-child connection:
* Rather than being *forced* to go to a
time-out place, the child is *invited* to
join the parent for a time-in (although
"protective use of force" may sometimes
be required).
* The parent and child go to a quiet,
comfortable place and stay there *together*.
* The parent uses the time-in to get centered
and create a feeling of unconditional
Presence and Connection, which has a
calming, healing effect on the child.
Uglavnom, mene zanima koje metode i same koristite, i ako ste probale obadvije metode, koja vam se činila boljom?
Da li je stvarno time-in metoda (razgovor, ali ne i kazna?) učinkovitija od time-out metode.. (ostavite dijete da sjedi u tišini otprilike jednu minutu za svaku godinu starosti) ? :?
Re: Time-in ili time-out metoda odgoja?
Citiraj:
CountdownToMiracle prvotno napisa
time-in metoda (razgovor, ali ne i kazna?)
sad tek vidim da sam krivo opisala time-in metodu - znaci, kolko sam skužila, tu nema razgovora... :? samo kvalitetno vrijeme provedeno zajedno u tišini, ljubavi i smirenju.
Razgovor onda vjerojatno dolazi nakon time-in ili time-out...
Citiraj:
sad tek vidim da sam krivo opisala time-in metodu - znaci, kolko sam skužila, tu nema razgovora... :? samo kvalitetno vrijeme provedeno zajedno u tišini, ljubavi i smirenju.
Zato se i meni čini da djeluje samo u malim krizama.
Citiraj:
Razgovor onda vjerojatno dolazi nakon time-in ili time-out...
Ne. Time-in koji je naveden u ovom tekstu se smatra, kak da velim, punjenjem djetetovih baterija, pomoc da svojom pozitivnom energijom dijete ponovno stekne svoju...I onda nema potrebe za razgovorima i "kritikama". Jer ako dijete uspije sto vise "zadrzati tu energiju", do ispada nece ni doci, a vremenom ce biti sve manji, nece gubiti kontrolu...
Ovaj time-in nije zamislja kao odgojna metoda :)
Procitajte cijeli tekst, na kraju autor daje i odgovore na neka roditeljska pitanja :heart: