Re: Kako ste preboljeli....
zorana :love: takla si me u zicu, i mene ovo jako muci i strah me upadanja u trapule u koje ne zelim upadat i vec sad san ih svjesna a ne znam kako se izvuc iz toga svega.
Citiraj:
"Zorana prvotno napisa
Zasto se tako tesko kontrolirati? :/
ja to sebi ovako tumacim: jer je to model ponasanja koji smo naucili od roditelja i tesko je promijenit taj model/ponasanje jer najcesce nemas neki drugi ponudjen. i dok si svjestan i nisi pod pritiskom i ako si svjestan sta smijes a sta ne lako se kontorliras ali kad si pod stresom onda reagiras onako kako si naucen/istreniran. :(
jedna od prednosti zivota sa mojim svekijima za mene je bila i to sto san vidila drugaciji nacin ophodjenja i odgoja djece nego sto su to moji roditelji radili i to me s jedne strane obogatilo a s druge strane rastuznilo jer vidim da stvari koje sam ja htjela da budu ipak mogu bit takve a da ih ja mozda necu moc provest jer cu upast u trapule svog modela odgoja :(
moj je zabac jos mali i do sad sam stvarno uzivala u svemu, ali ja volim rec da san vec i odgojila dvoje/troje djece - brata/cu i sestru i znam kako bi samu sebe lovila i dandanas se ulovim kako se ponasam tocno ko moja mama/tata u situacijama u kojima san se zaklinjala da nikad necu tako, nikad, a opet to napravim :( nekidan mi je sestra rekla da san gora od mame jer je ona bar mama pa ima pravo sta se ponasa tako, a koje je moje opravdanje? :cry: bas me to pogodilo.
ja bi rekla da jos dosta toga nisan prebolila iako se trudim naucit i izvuc iz svega najbolje i gledat sve pozitivno i nac opravdanje za roditelje i trudim se ne radit sve te stvari koje mi se ne svidjaju al kad je tako puno trapula, a najvise me strah onih kojih nisan niti svjesna :( [/quote]
Citiraj:
zhabica prvotno napisa
jedna od prednosti zivota sa mojim svekijima za mene je bila i to sto san vidila drugaciji nacin ophodjenja i odgoja djece nego sto su to moji roditelji radili i to me s jedne strane obogatilo a s druge strane rastuznilo jer vidim da stvari koje sam ja htjela da budu ipak mogu bit takve a da ih ja mozda necu moc provest jer cu upast u trapule svog modela odgoja :(
x
I od onda sam neke stvari još više počela zamjerati svojim roditeljima.
A vidim da i ja ponekad više ličim svojoj mami, nego sveki. KOja ima super odnos sa svojom djecom, a ja uopće nemam potrebu imati takav odnos sa svojom mamom. Možda sam i ja malo prehladna, ali jednostavno nisam navikla drukčije.
Ali vidim da se zadnjih godina očekuje da popravimo odnos, kao da se više trudi, ali ne ide to samo tak.
mislim, nije to nikakav strašan odnos, nema tu nikakvih posebnih trauma iz djetinjstva, samo nedostatak topline, komunikacije, uvažavanja djeteta kao osobe.
A opet, tješim se da je i ona odgojena u jednoj jako patrijarhalnoj obitelji i da drukčije nije znala. A nije ni imala gdje vidjeti drukčiji način. Nije imal ni knjiga iz kojih bi učila. Iako, sumnjam da bi i htjela.
Ali nekako mi sve to nije opravdanje.
zapravo mi je najgore akd netko uvidi svoju grešku, a ne žeži učiti na tome, ispričati se...
MOžda sam i ja malo preteška osoba kad tako zapinjem za neke stvari, ha?
Citiraj:
Zorana prvotno napisa
....ako ste uopce preboljeli sve lose stvari koje su vas kroz djetinjstvo pratile, a koje su dosle prije svega od roditelja, pod krinkom ispravnog odgoja?
Ono sto meni nije jasno je zasto??? I kako da se oslobodim iz tog zacaranog kruga jer valjda ne postoji niti jedna vecer, a da ja ne odem na spavanje s osjecajem griznje savjesti? Zasto imam osjecaj da se pretvaram u svoje roditelje, a toliko me bolio njihov nacin odgoja i njihov nepredani, egocentricni i ponekad okrutni pristup meni kao ljudskom bicu?
Odvratno mi je najvise to sto se trudim. Kad pogrijesim, izvinjavam se djeci. Objasnim da nisu one krive jer je moja reakcija losa. Ali, dokad tako? Zasto se tako tesko kontrolirati? :/
pomogla mi je svjesnost o grešci, nisam ispravila sve, neke me još progone (loš odnos prema hrani i sebi)
moraš znati, biti svjesna, ne samo ovako na papiru o tome koliko je taj postupak pogrešan
biti svjesna šta radiš
ja se znam zaustaviti u po rečenice, rukom lupiti po zidu, stolu ... bitno je da ne lupim nju
opsovati ispod glasa , da me ne čuje
pomaže kad imaš ventil za negativne emocije (aerobik?)
ovako ih učiš da je ok tvoje ponašanje ako se dobro ispričaš
očekuj da će ti se vratiti taj bumerang, onda ćeš trebati reagiratio onako kao što i očekuješ od njih - da prihvatiš ispriku , bez kazni
inače gubiš vjerodostojnost i postaješ osoba sa dvostrukim kriterijima (to će skužiti u pubertetu)
meni je pomogla knjiga od Jesper Juula
kako komunicirati sa djetetom sa poštivanjem i učiti ga o životu
Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ovako ih učiš da je ok tvoje ponašanje ako se dobro ispričaš
očekuj da će ti se vratiti taj bumerang, onda ćeš trebati reagiratio onako kao što i očekuješ od njih - da prihvatiš ispriku , bez kazni
inače gubiš vjerodostojnost i postaješ osoba sa dvostrukim kriterijima (to će skužiti u pubertetu)
joj, o ovome nisam razmišljala. Baš nezgodno :/
Pritom ne mislim na kazne, ali možda će se jednog dana samo automatski naučiti ispričavati i misliti da je time sve riješeno