iskreno me zanima kako bi se vi postavile u ovoj našoj trenutnoj situaciji.
naime, juraj ima najboljeg prijatelja (sina od moje najbolje prijateljice) koji je dvije godine stariji od njega i kojega strašno voli. do sad su se super slagali, mogli su se cijeli dan igrati, bez ijedne svađe, uživali su biti zajedno. no, u zadnje vrijeme taj njegov prijatelj ima stalno potrebu da pokaže kako je viši/brži/jači/spretniji od juraja (što uglavnom i je) i to na ružan način - bježi mu dok voze biciklu, potrči pa mu se sakrije i sl. i tu se moj maleni skroz rastuži i počne plakati iako uopće nije neki plačljivko - proveli smo zajedno vikend i ne pamtim kad je zadnji put toliko plakao kao u zadnjih par dana. taj prijatelj je iz obitelji vrhunskih sportaša i stalno je opterećen time da bude brži i bolji u svemu (naravno, tu je i odgoj u pitanju - ipak je sportašima bitno samo prvo mjesto - sve ostalo se ne broji). a mog juraja je to počelo boljeti (a mamu još više :( ). čak ne plače on zato što je ovaj brži, nego zato što mu kvari igru. a, ustvari, iako juraj nije nešto silno povrijeđen i uzbuđen zbog činjenice da ga ne može uhvatiti - meni se uopće ne sviđa taj obrazac ponašanja i uspoređivanja djece ja sam bolji, pametniji, brži i sl. (ili je to normalno?). i još k tomu, juraj ide u vrtić, a on u drugi razred - možda su došli u period kad su dva različita svijeta?
kako se postaviti? pustiti ga da uči životnu školu - da će uvijek biti bržih i boljih od njega? uputiti ga da mu odbrusi "slušaj ti, samo ti trči brže, ja baš sad neću trčati niti voziti biciklu" (ja sam nekako za ovu opciju)? rečenica - bitno je sudjelovati, a ne pobijediti - koliko to igra u ovoj dječjoj dobi?
:?
jel ima j.j. koju pametnu o tome?