Sretno poslozene zvijezde
Malo je duza prica pa u je razbiti u par postova....
Pripreme za porod mog drugog djeteta pocele su valjda zavrsetkom poroda prvog djeteta, koji me ostavio nesigurnu i nepovjerljivu prema vlastitom tijelu, ranjenu i odlucnu da ne dozvolim da se prica ikada vise ponovi (neopravdano interventan i uslijed intervencija dug i tezak porod, koji je srecom zavrsio dobro po bebu).
U poprilicnom strahu od prepustanja osoblju u rodilistu, svjesna da tijek poroda i okolnosti koje cu susresti u rodilistu, jos uvijek vise ovise o sreci i nacinu na koji ce mi biti poslozene zvijezde taj dan, a uz punu podrsku supruga koji se takodjer s nelagodom sjecao prvog poroda, pocela sam se pripremati za porod kod kuce.
Pripremala sam se psihicki, emotivno, educirala se, pripremala starije dijete …
U 38. tjednu, kad me moja ginekologica "predala" na skrb rodilistu, odlucila sam cvrsto kloniti se rodilista ukoliko je sve u redu i ne trebam strucnu pomoc porodnicara. Bila sam svjesna da cu se u tom okruzenju teze izboriti za skrb kakvu sam zeljela – bez vaginalnih pregleda, ctg-a i amnioskopija, ukoliko nije apsolutno neophodno, a u normalnoj trudnoci bez komplikacija cak je i stetno.
Ocekivala sam i pritisak na mene u slucaju prelaska termina (koji ionako nije bio tocan po mojim procjenama i ocekivala sam da cu "kasniti", ali me nitko nije slusao, tablice su pametnije od zena ;) ) pa sam pronasla privatnog ginekologa slicnih razmisljanja koji je pristao periodicno, nakon termina, provjeriti bebu ultrazvukom, kako bi na vrijeme detektirali pokazatelje koji bi mogle bebu dovesti do problema.
Ocekivano, na uzv na sam termin, pregled je pokazao da posteljica i bebino okruzenje nisu u terminu, da imam sigurno 5-7 dana trudnoce do pravog termina. Dogovorili smo se da se cujemo za kojih 7 dana.
Osam dana kasnije, u petak 1.8. (tad sam po sluzbenom terminu bila 41 tj. trudna) ponovili smo uzv koji je pokazao da je beba ok, da ima dovoljno plodne vode i da je posteljica funkcionalna, bez naznaka starenja. Ipak, ginekolog mi je predlozio da u nedjelju, ako se do tada nista ne dogodi, odemo rodiliste na ctg, cisto da provjerimo ima li kontrakcija koje ja ne osjecam.