antifosfolipidni sindrom - antitijela
Drage moje citam Rodu vec duze vremena i konacno sam odlucila da se registrujem i podjelim s vama svoje iskustvo.
Moj problem su spontani. Do sada 2. Nije neki broj kad poredim sa zenama koje su ih imale po 4, 5, 6..., ali svakom je njegov najtezi.
U braku smo 3 god. i prosle godine smo poceli raditi na bebi. Upalilo je iz prve i bili su blizanci. Na zalost izgubili smo ih u 8 tjednu trudnoce. Razlog, jedan se nije razvijao, pa je onda i drugi umro. To je bilo u sedmom mjesecu 2007. Onda u petom mjesecu ove godine ponovo ostanemo trudni i ponovno abrtus, nikad nije zabiljezena srcana reakcija.
Nakon prvog spontanog smo uradili nesto malo osnovnih pretraga, rekla nam je doc. to se desava opustite se.
Poslije drugog smo odradili sve i svasta jer je bilo dovoljno spontanih u mom zivotu za koje necu uraditi nista, odnosno za koje necu utvrditi uzrok.
Uradili smo spermiogram, TORCH, kariotipizaciju, ACA, veliki koaluogram, fibrinogen III, hormone stitne zlijezde...
Utvrdilo se da sam pozitivna na listeriju (navodno!) iz drugog testiranja i trebala bih poceti terapiju, odnosno radi se o tome da sam kliconosa i da listerija kod mene nije aktivna, sta god da to znaci. Kako god, popicu te antibiotike i vidjeti sta dalje, ali mene sad malo vise brinu antitijela.
Rezultat ACA-e je sljedeci:
Anti-Cardiolipin IgG (ACA-G)=2,91
Anti-Cardiolipin IgM (ACA-M)=3,38
Antiβ2 Glycoprotein IgG (B2GPIG)=2,24
Antiβ2 Glycoprotein IgM (B2GPIM)=14,7
Referentne vrijednosti: ispod 10 negativno, a od 10-20 slabo pozitivno.
Danas trebam dobiti rezultate sa transfuzije (LAC), kolauogram i ostalo.
Sta mislite, da li je ovaj nalaz istinski pozitivan ili bih se mogla provuci u negativnoj kategoriji.
Nekako mi je listerija i ovo prekomplikovano. Naucila sam biti uvjek OK i znaci li to da sam kandidat za lupus? Usput moj tata ima reumatski artritis, takodje autoimunu bolest.
S druge strane sam sretna ako smo otkrili uzrok spontanim, samim tim mozemo se i boriti!