jedno pitanje o ICSI metodi
mozda je malo kontroverzno, ali me zanima ne zbog propitkivanja same metode, koliko odnosa lijecnika i pacijenata
procitala sam u jednoj knjizi da muska djeca zaceta ovom metodom, buduci su naslijedila od oca Y kromosom, nasljedjuju istu anomaliju koja je onemogucavala zacece, tj radjaju se neplodni, tocnije plodni uz potpomognuce opet ICSI metode ili neke drugei.
zanima me prvo
je li to tocno?
autor je cuveni geneticar pa nisam posumnjala, ali kako nisam ovdje nasla slican podatak, sad malo sumnajm
drugo, zanima me ako jest istina, jesu vam ikad lijecnici rekli takvu informaciju prije postupka?
(ne pitam ovdje sto bi vi s takvom informacijom napravile, jel vam to vazno ili nije nego samo JESU LI VAM REKLI)
cijelo jutro sam se mislila da li da otvorim ovu temu, nadam se da svaka od vas kuzi moje namjere i inace moje stavove oko medicinski poptpomognutog zaceca
Re: jedno pitanje o ICSI metodi
Citiraj:
ivarica prvotno napisa
mozda je malo kontroverzno, ali me zanima ne zbog propitkivanja same metode, koliko odnosa lijecnika i pacijenata
procitala sam u jednoj knjizi da muska djeca zaceta ovom metodom, buduci su naslijedila od oca Y kromosom, nasljedjuju istu anomaliju koja je onemogucavala zacece, tj radjaju se neplodni, tocnije plodni uz potpomognuce opet ICSI metode ili neke drugei.
zanima me prvo
je li to tocno?
autor je cuveni geneticar pa nisam posumnjala, ali kako nisam ovdje nasla slican podatak, sad malo sumnajm
drugo, zanima me ako jest istina, jesu vam ikad lijecnici rekli takvu informaciju prije postupka?
(ne pitam ovdje sto bi vi s takvom informacijom napravile, jel vam to vazno ili nije nego samo JESU LI VAM REKLI)
cijelo jutro sam se mislila da li da otvorim ovu temu, nadam se da svaka od vas kuzi moje namjere i inace moje stavove oko medicinski poptpomognutog zaceca
vidi, to je onako vrlo opcenita tvrdnja protiv koje se moze reci svasta - pitanje je o kojem se to nasljednom uzroku neplodnosti govori?
postoje muskarci s genetskim uzrokom neplodnosti (o tome vise na topicu azoospermije), a kojih je u procentima jako malo u "neplodnoj" populaciji, a postoje i oni sa smanjenim oplodnim kapacitetom koji nemaju genetski uzrok za takvo stanje.
drugo - postavlja se pitanje koji to dominantni gen dijete naslijedi, majcin ili ocev?
ovo je zapravo jedna vrlo kontroverzna tema koja se ne tice nuzno "nasljedne neplodnosti", vec rizicnosti ICSI metode kao takve. neki vele da je veca vjerovatnoca za radjanje djece s genetskim anomalijama buduci da budu upotrijebljeni i oni spermiji za koje se nije prethodno moglo utvrditi da nose genetsku gresku. no, podjednako je zastupljen i suprotan stav - a to je da je dosadasnja praksa pokazala da su anomalije podjednako ucestale/rijetke kao i populaciji prirodno zacetoj.
dalje, tvrdnja o ucestalosti neplodnosti kod djece iz ICSI-ja tesko da ima uporiste buduci da je ICSI metoda jako mlada, pa generacije rodjene zahvaljujuci njoj tek treba da budu spolno zreli i raspolozeni za reprodukciju - tek ce se tada moci napraviti istrazivanje na ovu temu.
Citiraj:
ivarica prvotno napisa
zanima me prvo
je li to tocno?
Nikad cula nesto takvo.....pa zar i inace ne nasljedjuju od oca y kromosom?!
Nisam bas od pomoci :mrgreen: ...ali bez obzira na to, da je i istina i da nam lijecnici to govore, ja bi i dalje isla na ICSI ako je to metoda koja ce mi pomoci, jer znaci da ce pomoci i mom djetetu (jer tko zna kakvih ce sve metoda biti dok moje dijete pozeli svoje dijete)..mozda ce samo trebat pozeljeti :)
Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Dakle, ako nije jasno - po meni NEMA ŠANSE DA NASLJEĐUJU ako se ne radi o genetskom uzroku muške neplodnosti (RELATIVNO MALI POSTOTAK UZROKA MUŠKE NEPLODNOSTI). Liječnici mušku neplodnost tj. smanjenu plodnost pripisuju raznoraznim uzrocima, neki su mehanički (nošenje uskoga, pregrijavanje tog dijela tijela, nekakve krvne žilice u testisima koje to mogu uzrokovati, onda preboljeli zaušnjaci, infekcije, izlaganje kemoterapiji itd.). Ona genetska bi ev. mogla bit prenosiva.
Evo ti iz Rodine brošure, na vrhu stranice, uzroci muške neplodnosti (od 7 buleta uzroka samo jedan je genetski):
http://peternel.ipapercms.dk/demos/RODA/Neplodnost/
A evo ti di se primjenjuje ICSI metoda (desno dolje - znači, ona se NE PRIMJENJUJE SAMO KOD MUŠKE NEPLODNOSTI, NEGO I ZBOG ŽENSKE ILI IDIOPATSKE (NEPOZNAT UZROK):
http://peternel.ipapercms.dk/demos/RODA/Neplodnost/
Suma sumarum, ako je genetski uzrok (Kleinfelterov sindrom), što je mali broj korisnika ICSIja, vjerujem da su im liječnici rekli ako je prenosivo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Klinefelter
A ICSI metoda se koristi