Kako na kraj sa tuđom decom
Znam da ne bi trebao biti moj problem, ali pošto jeste i pošto jako često ne mogu da se maknem iz tih situacija dođem u priliku da "vaspitavam" tuđu decu. Reč je o užoj familiji. Moja sestra od tetke ima devojčicu od 4.5 godine. MMov brat ima klinca od 5 godina.
Deca su vaspitavana (uglavnom) vikom i deračinom, po guzi, puno vike i kažnjavanja premalo objašnjavanja....
I sad, mali npr. svaki put kad Nađa uzme neku njegovu igračku (a kod njih smo u gostima, ja i njih dvoje klinaca u dečijoj sobi) krene nju da udari po guzi. Nekad stignem da je odbranim, nekad ne, ali ja ne znam šta bih mu rekla tada. Nemoj, ne smeš, ja ti ne dozvoljavam, to se ne radi....... Onda ima neke fore da joj se unosi u lice i viče i urla: glupačo, ružna si, ako ona ima neku igračku ili nešto njeno - sve je to ružno..... A ona opet trči za njim, kad je on udari ili gurne smeje se, ili ako je baš povredi plače, ali opet za njim.
Ili situacija sa malom. Ona jede čips i nudi Nađi, ja kažem da ona to ne sme da jede, mala počinje onu foru pruži joj kesicu, ova pođe da uzme, mala izmakne i smeje se. Kad je zamolim da to ne radi i objasnim da je Nađa beba i još ne sme to da jede bla, bla ona gleda u mene, pokunji se kao da je grdim a onda opet isto. Ili mala ne da Nađi ni jednu svoju igračku, a kad dođu kod nas opet joj sve otima iz ruku.... Pre neki dan sam pukla, bili su nam u gostima i ja zapenila od objašnjavanja da treba da dele igračke, bla, bla.... Na kraju sam ja sa N izašla napolje, a mala ostala uplakana....
Činjenica je da ne mogu da ih izbegnem.
Ne znam da li su ovo uobičajena dečija ponašanja (to da ne žele da dele igračke, da im smetaju mlađi...) za tu dob pa ne znam kako da se postavim.
Znam da ne mogu da ih preodgajam. Mislim da bi njihovi roditelji trebali da budu malo više prisutni u dečijim sobama umesto kafenisanja.
Ako pozovem roditelje u pomoć završi se uglavnom tako što to dete dobije grdnju i/ili batine i/ili kaznu a ja to ne želim.
Da li da se postavim drugarski ili ....?
Meni su ta deca draga, znam ih i volim od rođenja, ali sam se sad malo pogubila jer ih više ne viđam tako često, a i skroz sam u filmu hendlanja tantruma moje klinke...